Cum se fac cei mai gustosi cartofi prajiti, toate secretele
Cum se fac cei mai gustosi cartofi prajiti, toate secretele ca sa nu absoarba mult ulei, sa fie moi sau crocanti, ce fel de cartofi se folosesc? Reteta scrisa si video.
Cum se fac cei mai gustosi cartofi prajiti? Io-te ca s-a trezit si madam Bradea sa vina cu reteta de cartofi prajiti! De ce nu si cu reteta de ceai, oua ochiuri sau apa calda?
Booon. Oua ochiuri v-am dat reteta, ba chiar 2 retete: oua ochiuri in smantana si oua posate.
La ceai e mult de scris, mult de povestit, e lunga a lui Toderica sa stau sa va povestesc depre ceai, tipuri de ceai, modalitati de preparare, temperatura apei etc. Toata lumea stie sa faca ceai, dar prea putini fac un ceai bun 🙂
Iar cu apa calda e la fel: pentru ce trebuie, depinde la cate grade se incalzeste, de care apa sa fie (minerala sau plata), ce sa contina apa aia(sulf, clor, magneziu sau alti crocobauri…).
V-am lamurit, da? 🙂
Cum se fac cei mai gustosi cartofi prajiti? O retete cu toate secretele.
Sa trecem la cartofii nostri prajiti. Ca aici depinde ce fel de cartofi se folosesc, ce ulei, cum se prajesc si multe altele. Iar e lunga… v-am spus eu! Cartofi prajiti vai de ei, fara gust sau imbibati in grasime, cruzi sau arzi, am tot vazut.
Haideti sa facem cartofi prajiti buni-buni.
Nu va povestesc istoria si beneficiile cartofilor, ca iar e lunga treaba. Gasiti aici povestile.
Sunt foarte gustosi, ieftini si se pot pregati in tot felul de retete minunate. Eu am vreo 30 de retete cu cartofi, le gasiti aici. Am salate, aperitive, ciorbe si supe, mancaruri, garnituri, paine, dulciuri, de toate 🙂
Cateva sugestii:
Ingrediente pentru reteta de cartofi prajiti:
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 1
- -300-400 g cartofi roz
- -500 ml ulei
- -1-2 catei de usturoi
- -sare
Mod de preparare pentru cartofii prajiti:
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video aici:
Si acum sa va spun modul de preparare si secretele pentru cei mai buni cartofi prajiti
Cei mai buni pentru prajit sunt cartofii care au coaja roz.
Se pot praji in ulei de rapita, floarea soarelui, de masline, de susan…ulei de care aveti. Sau si mai buni sunt cei prajiti in utura de porc sau pasare-astia sunt genial de buni 🙂
Se taie felii mai subtiri sau mai groase (rondele sau chipsuri), bare mai subtiri sau mai groase. Daca vor fi bare mai groase, cartofii vor fi mai moi si se prajesc mai greu, daca sunt mai subtiri, se prajesc mai repede si vor fi mai crocanti.
Se spala in multe ape, pana cand apa ramane perfect limpede.
Se pun la scurs pe un servet de bucatarie, sa nu aiba pic de apa.
Prajirea se face in baie de ulei, sa fie cartofii complet acoperiti.
Cum se fac cei mai gustosi cartofi prajiti
Cand uleiul clocoteste, atunci se pun cartofii. Imediat se va forma o crusta si nu se vor lipi. Daca puneti cartofii in ulei rece, vor fi moi si se vor lipi intre ei.
Prajirea dureaza cam 6-7-10 minute, in functie de cat de mari sunt taiati cartofii si cat de aurii-maronii vreti sa-i faceti. Pentru cartofii moi, cand sunt aurii, gata, ii scoateti. Daca vreti mai crocanti, ii lasati putin mai mult.
Focul trebuie sa fie mare-maxim.
Nu se amesteca in cartofi, nu se pune capacul!
Dupa 3-4 minute de prajite se misca usor tigaia ca sa nu se lipeasca intre ei. Ca si cum le-ati da un ghiont usor.
In uleiul de prajire se pot adauga: ardei iute, usturoi, felii de ceapa, felii de afumatura, carnati etc.
Se scurge surplusul de ulei, se scot cartofii intro strecuratoare sau pe servetele.
Acum se presara sare si se amesteca usor. Daca se pune sare de la inceput, cartofii se vor inmuia.
Se pot adauga acum si ierburi aromatice in sare: cimbru, busuioc, oregano, rozmarin…
Asta-i tot.
Cum se servesc? Cu mujdei, ketchup, sos tzatziki, simplu sau cu o salata, ca garnitura la o friptura, shaorma sau hamburger…
Pofta buna!
Daca va place aceasta reteta, v-am facut pofta si v-am starnit curiozitatea s-o testati, puteti sa-mi lasati dedesubt comentarii(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi aratati ca imi apreciati munca.
Va invit sa va inscrieti in grupul Mancaruri simple si gustoase, gatite cu Gina Bradea. E cel mai mare grup culinar romanesc si acolo gatim impreuna.
Va multumesc si va imbratisez cu drag,
Gina Bradea
30 COMENTARII
Eu unul fac mai des decât o dată pe lună, și stau să mă întreb – nu-i prea mult ulei la 300 grame de cartofi? iar dacă punem usturoiul cel nemaipomenit, mai putem refolosi uleiul rămas? în cazul unturii cum echivalăm cantitatea de ulei, prin cântărire sau la ochi? mulțumesc.
Raspund pe rand:
-nu e prea mult ulei, fiind foarte incins, cartofii absorb foarte putin.
-mai poti refolosi uleiul, dar numai de 1-2 ori, nu mai mult, pentru ca se arde si devine toxic. Poti face oua ochiuri, chiftelute…
-untura pui la ochi, nu am cantarit niciodata 🙂 Sa nu dea afara din tigaie.
Eu pun uleiul rămas în borcan de sticlă și îl țin la frigider ptr. că nu prajesc prea des. Îl mai folosesc de două ori. Este prea mult? 🤗🤗🤗
E bine. Nu mai mult de 2 ori, devine toxic.
Mulțumesc de micile secrete. Ca întotdeauna, o comoară pentru mine deși nu sunt chiar novice în bucătărie.
Eu nu spăl niciodată cartofii după ce îi tai, tot în ideea de a fi mai bine scurși când îi pun în ulei. Dar voi încerca și cum ai spus tu căci iată, fiica mea mereu îmi spune că mie nu-mi ies niciodată cartofii pai ca ai vecinului.
Abia astept sa-mi spui cum au iesit 🙂
[…] ieri v-am dat reteta de Cartofi prajiti cu toate secretele, astazi vin cu o reteta fara prajeli si grasime, Cartofi prajiti la cuptor, cu doar 1 lingura de […]
Inainte de 89,in restaurante,alea care erau,cartofii prajiti erau mult mai gustosi decat tot ce-am mancat de-atunci incoace.Poate-o fi asta reteta
Poate 🙂 Incearca sa-i faci asa si sa-mi spui daca sunt asa cum iti amintesti.
[…] moldoveneasca. Sunt la fel de gustosi si de potriviti alaturi de o friptura, fasole sau cartofi […]
no comment….
da, s-ar putea ca unii să ignore rețeta asta…Adică, cum spuneați și dvs, ”io-te că s-a trezit d-naBradea să vină cu rețeta de cartofi prăjiți” :0) Dar ce mult contează! De la alegerea cartofilor, la temperatura de prăjire…de la neamestecul în timpul prăjirii și a renunțării la capac cât și cum să faci să nu se îmbâcsească cu grăsime,cand să adaugi condimentele…toate sunt importante 🙂 Sunt sigură că vă urmăresc și copile care au nevoie de un ghid profesionist și sincer, aia contează cel mai mult!
Doamna Gina, ce tigaie folositi? Caut una mai adanca (in jur de 8 cm), in care sa tin uleiul doar pt cartofi prajiti, si nu stiu catre ce sa ma orientez. As lua o cratita de teflon de la Tefal, dar am zis sa mai aprofundez subiectul si indraznesc sa va intreb pe dumneavoastra. Multumesc!
Recomand o tigaie din fonta, e sfanta 🙂
Cercetez, multumesc!
[…] cald, alaturi de o garnitura la alegere: piure de cartofi, mazare sau telina, cartofi natur sau cartofi prajiti daca asa doriti, pilaf, paste, cus – cus, sau pur si simplu, cu mamaliguta […]
Fonta sau otel carbon! Sunt intr-adevar cele mai bune tigai pe care le poti avea. De la fripturi la cele mai fine clatite, nu se prinde absolut nimic. Multumesc pentru retete, mereu ma inspir de la tine.
Multumesc frumos si eu.
[…] -cartofi prajiti – vedeti reteta aici […]
Buna ziua
Va multumesc pentru ca existati ! Aveti un drag de a gati, va apreciez din inima !
[…] se prepară cei mai gustoți cartofi prăjiți. Gina Bradea ne arată o rețetă simplă, ce dezvăluie toate secretele cartofilor cu un gust „ca la […]
[…] de garnituri si va recomand sa le rasfoiti. Sunt delicioase si nu se fac deloc greu. Sigur ca am si reteta de cartofi prajiti si de piure de cartofi, dar poate incercati si alte garnituri gen cartofi cu rozmarin, crochete din […]
Cartofii dulci sunt buni pentru prăjit?
Da
Eu am o reteta veche, de cand ma stiu mama asa facea cartofii, banuiesc ca asa facea bunica. Cartofi roz, pt ca cei albi se sfarama mai usor, in 3 liguri de untura( in ulei fac doar daca am ramas fara untura), mai ales din cea de la garnita, intr-o tigaie antiaderenta( mama avea una din tabla, era veche, urata, dar cartofi facuti ca in tigaia aia nu cred ca o sa mai mananc vreodata) . Incing untura bine, pun cartofii taiati mai mari, dar felii nu betigase, spalati in cateva ape, si pun capacul. Ii intorc dupa un timp, cand cei de dedesupt sunt rumeni si se lipesc usor intre ei, atunci pun si ceva sare, pun capacul din nou, focul acum il reduc la jumatate, ii las sa se rumeneasca si pe cei care au ajuns pe fungul tigaii, iar urmatoarea intoarcere o sa faca ca aproape toti cartofii sa se rumeneasca si sa fie pufosi in interior. Pun la final :oua batute peste ei, sau usturoi, sau marar(daca sunt cartofi noi),sau usturoi verde tocat, sau fac doua ochiuri si dupa ce ii scot le pun peste ei si sparg galbenusul. Nu pot sa va spun cate aprecieri au, cum prieteni ai fetelor mele( unii danezi, ca acolo sta una din fete) au fost incantati de asa o chestie simpla, crocanti, moi in interior, cu gust bun de la untura, mai ales daca untura era din garnita 😇 Pt fam noastra astia sunt cartofii prajiti, cei frantuzesti nu sunt pe gustul nostru 😊😉 🍽
Sunt cei mai buni, asa este! Mama mea ii facea asa, la fel si bunicuta moldoveanca.
Ezti fenomenala, femeie – te apreciez maxim!!! ❤️🥰🥰🥰🥰
Multumesc frumos 🙂
[…] Snitelele milaneze se servesc calde. Ideal ar fi sa fie prajite in unt clarifiat. Iar daca spunem snitele, trebuie musai si o garnitura pe masura, acestea merg perfect alaturi de un piure de cartofi sau de niste cartofi prajiti. […]
Va multumesc din inima pentru toate retele dvs.! Nu am gatit niciodata, mama facea totul, marturisesc asta cu rusine, credeam ca ea va fi mereu langa mine… apoi m-am casatorit in strainatate, am pasit in noua bucatarie si ma uitam ca vitelul la poarta noua… nu stiam nici macar cartofi prajiti sa fac! Bineinteles ca trebuia sa gatesc, pentru mine, pentru sot…. Datorita dvs, pot spune ca ma descurc acum, cat de cat, vizionez videoclipurile de 3 – 4 ori si citesc toate indicatiile… Va multumesc din suflet!