Crap la protap
Crap la protap – reteta de crap la tacalie asa cum se face in Dobrogea, in Delta, cu peste proaspat, copt incet, la jar. O reteta simpla si foarte veche, dar cu un gust fantastic de bun. Reteta scrisa si video pas cu pas, facuta de sotul meu, Doru Bradea.
De mult voiam sa fac un crap la protap sau la tacalie, asa cum il faceau pescarii dobrogeni pe vremuri. Bunicul meu patern a fost pescar si pleca un balta cu o ranita uriasa, soldateasca, in care isi lua sare, otet, paine, ceapa, usturoi si tuica. Mancare aveau in balta, mancau peste proaspat.
Cand voiau sa friga peste, taiau cateva bete, infingeau pestii si ii frigeau la jar.
Acum m-a pocnit asa, o pofta, cand am gasit la pescarul nostru, un crap de 2 kg. Imediat m-am gandit ca e numai bun de facut la protap.
Sotul meu, ursul Doru, este cel care se ocupa de peste la noi. Avem multe retete cu peste aici. O sa gasiti multe retete dobrogene, mai mult sau mai putin cunoscute, dar si retete italiene sau moldovenesti.
Crap la protap – reteta de crap la tacalie
Tot Doru se ocupa si de afumaturi, ies adevarate minunatii din mainile lui. Avem retete de afumaturi si preparate din carne, de tot felul: carnati, mici, pastrama, salam, kaizer, rulada, slanina, jumari, jambon, muschi tiganesc etc…
Impreuna cu sotul meu am publicat si o carte cu Preparate din carne, retetele pe care le pregatim noi acasa. Apasati scrisul cu rosu si gasiti acolo cartile mele, la pretul zilei.
L-am convins pe sotul meu sa ma lase sa-l filmez, sa faca el reteta asta. Cu greu, dar l-am convins si a iesit ceea ce veti vedea: o bunatate rara. Bine, am filmat in stilul nostru caracteristic, cu mult ras si voie buna, desigur.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de Crap la protap – reteta de crap la tacalie?
Cum se face reteta de crap la protap?
Va recomand sa urmariti reteta video, se vede mult mai bine tot ce facem.
Reteta video
Prima data bagam tepusa in peste, prin gura. Poate fi un bat mai gros, o frigaruie.
Sfaturi de la Gina Bradea
Pestele trebuie sa fie spalat bine pe interior, curatat de pielitele acelea negre si sangele care se aduna pe sira spinarii. Daca nu este bine spalat, pestele va avea un gust neplacut, amarui.
Crestam pestele, cu grija, sa nu sectionam oasele pestelui. Taiem doar carnea, la o distanta de aproximativ 1 centimetru.
Se presara pestele cu sare, e bine sa folosim sare grunjoasa, atat in interior, cat si in exterior.
Lasam pestele sa stea cu sare pentru o jumatate de ora, aceasta operatiune se numeste „indulcirea” pestelui in sare. Daca nu se indulceste pestele in sare, acesta va fi fad.
In acest timp aprindem gratarul.
Pregatim ceapa si cartofii pentru jar. Impachetam fiecare cartof si fiecare ceapa in hartie de copt, apoi le punem in folie de aluminiu.
Aprindem focul, punem in jar cartofii si ceapa.
Crap la protap – reteta de crap la tacalie
Pestele se coace la flacara, nu la jar. Flacara trebuie sa atinga foarte putin pestele, vedeti in reteta video, mai sus, totul mai bine, exact cum facem noi.
Din cand in cand pestele se rasuceste, trebuie sa se coaca uniform pe toate partile.
Gatitul dureaza in jur de 2-3 ore pentru un peste de 2 kilograme, trebuie sa fie bine patruns. Trebuie sa fie patruns pana la os, sa nu cumva sa ramana crud. Vedeti cat de frumos se rumeneste. Iar cum miroase, Dumnezeule! Minunat de bine, abia asteptam sa mancam!
Mai intoarcem si carfofii si ceapa din jar, sa se gateasca uniform.
Pregatim acum si mamaliguta – reteta aici.
Mujdeiul nu poate lipsi, asa ca am facut repede si un castronel generos de sarmuzac.
Mod de prezentare si servire pentru reteta de crap la protap
Asezam pestele pe un platou, alaturi de ceapa si cartofii copti, am mai pus cateva felii de lamaie, cateva rosii si mujdei. Se serveste totul cu multa pofta.
Exact la fel se poate face orice alt peste. Timpul de gatire trebuie adaptat, in functie de cat de mare este pestele.
Va mai las o selectie de retete din peste absolut fabuloase. Apasati pe scrisul cu rosu si le gasiti.
Retete din peste
Va doresc sa gatiti gustos si sanatos, mancaruri simple, fara adaosuri de vegeta sau secretul gustului, chimicale care strica gustul mancarii. Bunicii nostri de-asta faceau cele mai bune mancaruri, pentru ca toate erau naturale.
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!
4 COMENTARII
Arată super,,o rețetă deosebita.
Multumesc frumos, da, chiar este ceva aparte.
Superba reteta! Am incercat-o! M
ai buna decat pestele prajit!
Daaa, e ceva cu totul aparte! Abia asteptam sa facem din nou 🙂