Sarmale in foi de varza cu carne tocata si orez
Sarmale in foi de varza cu carne tocata si orez reteta taraneasca de sarmale moldovenesti, reteta traditionala moldoveneasca, reteta veche. Sarmale cu varza acra/murata sau varza dulce. Ce carne se foloseste la sarmale, cat orez se pune la 1 kg de carne, cate sarmale ies dintr-un kilogram de carne, de ce ies sarmalele tari?
Orice roman care se respecta iubeste sarmalele, proba de foc pentru orice gospodina, pentru unele sunt floare la ureche de facut si ies gustoase, pentru altele – mari dureri de cap.
Se fac in multe feluri, fiecare gospodina are secretele ei, mai mult sau mai putin cunoscute, le face mai mult sau mai putin gustoase, aromate, mai lunguiete sau mai rotunde, mai micute sau mai mari…
In zona Moldovei se fac micute, este o onoare sa ai ceaunul cu sarmalute cat mai mici, cat ciresele – rotunde sau cilindrice. In Oltenia se fac mari, cat frunza de varza. In Ardeal se fac mai marisoare, indiferent cum ar fi, sunt foarte gustoase! Asa ca mai bine sa va spun cum le fac si eu.
Ingrediente pentru sarmale in foi de varza dulce sau acra
Din aceste cantitati ies cam 60-100 de sarmale. Se calculeaza 30 g de umplutura la 1 sarma medie sau 15-20 g la o sarmaluta mica..
Rating
- pulpa porc - 500 g
- pulpa sau piept vita cu grasime-500 g
- poala de porc proaspata sau kaizer, slanina afumata - 200 g
- 2-3 cepe mari (cam 400 g ceapa)
- 100 - 150 g orez cu bob rotund
- 1 morcov mic
- 1 lingura telina radacina rasa
- 2 linguri malai
- sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen macinat
- marar si patrunjel
- 1-2 linguri untura sau ulei
- pasta de tomate sau suc de rosii
- 1 cana cu vin alb (cam 200 ml)
- varza proaspata sau murata
Mod de preparare pentru reteta de sarmale moldovenesti in foi de varza acra sau dulce
Puteti vedea reteta in format video aici:
Carnea (in nici un caz cumparata din magazin gata tocata – se pun toate mizeriile si stricaciunile) se alege de pielite, oase, cheaguri de sange, se spala si se trece prin masina de tocat. Daca folositi slanina sau poala de porc proaspata, le tocati si pe acelea.
Untura sau uleiul se pun intr-o tigaie la incins si se adauga ceapa tocata marunt, morcovul si telina date pe razatoarea fina.
Nu se lasa mult, eu nu le prajesc, ci doar cat se inmoaie, la foc rapid, amestecand incontinuu – maxim 5 minute si se lasa la racit.
Cat orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale?
Cel mai bine este sa se puna 100-150 g de orez la 1 kg de carne si vor fi sarmalele carnoase si gustoase. Acestea sunt sarmalele de sarbatoare, cum se spune la tara.
In zilele obisnuite, la 1 kg de carne se pun cam 250-300 g de orez la 1 kg de carne (o cana cu varf) si se pun multa ceapa, morcov, verdeata. Delicioase sunt si acestea, si in felul acesta „se inmultesc sarmalele”.
Cand este rece se adauga peste carne impreuna cu orezul ales si spalat, malaiul (sau pasat), verdeata tocata marunt, 1-2 linguri de pasta de tomate, sare, cimbru, piper si ardei iute, boia, putin coriandru (cam 5-6 bobite, numai cat sa dea aroma discreta), un varf de cutit chimen macinat si ceapa inabusita.
Se amesteca bine totul cu o lingura de lemn, mie-mi place sa bat putin aluatul, pentru ca devine pufos prin inglobarea de aer, ca la pasta de mici.
De ce ies sarmalele tari?
Sunt mai multe cauze:
- Daca se pun oua (acestea intaresc sarmalele);
- Daca se pun prea putin orez sau prea putina ceapa. Doar carne si orez – sarmalele vor fi gloante. Ceapa multa da si dulceata sarmalelor, dar le face si fragede;
- Nu sunt fierte suficient timp. Sarmalele nu fierb intr-o ora! Ca sa fie moi si fragede, se fierb minim 3 ore la foc mic! Apoi sa vedeti cat de moi sunt, se topesc in gura;
- Varza nu este buna – ori e varza cu foile groase, ori s-a pus prea mult hrean in butoi, la murat si aia nu fierbe nici intr-o saptamana!
Asa face sotul meu sarmalele, pentru ca noi facem totul impreuna:
Ca sa va inspirati, va mai arat si alte modalitati absolut delicioase. Retetele mele de sarmale sunt aici. Le fac in fel si chip: cu frunze de varza, tei, vita de vie, in dovleac sau rata si gaina, din carne de pasare (rata, gasca, gaina, curcan), porc, vita, miel sau de post…
Secret de babe moldovenece pentru cele mai bune sarmale:
Nu se pun multe oua, pentru ca ouale intaresc si leaga prea tare, se pune malai care leaga, sarmalele nu se desfac si raman moi si pufoase – asa fac babele la tara (undeva pe linia Barladului), la pomeni, nunti, botezuri, unde cele mai pricepute femei din sat sunt chemate peste tot sa pregateasca mancarurile. Oul se pune doar daca este foarte grasa carnea.
Cate sarmale ies din 1 kg de carne?
O sarma trebuie sa aiba aproximativ 30 g. Cu 1 kg de carne se pot face 50-60-100 de sarmale, depinde cat de mari le faceti.
Se impacheteaza sarmalele mai mari sau mai mici si se asaza in oale sau cratite cu fundul gros, pe un strat generos de varza tocata (de obicei nervurile ramase de la fasonarea frunzelor pt sarmale si miezul verzei) .
Sarmale moldovenesti cu varza (reteta traditionala)
Ideal este ca fierberea sa se faca la cuptor, in oale de lut sau din tuci cu capac. Printre sarmale se pun felii de slanina, carnati sau kaizer afumat sau un rasol afumat in mijloc si sarmalele in jur.
Se mai pun printre sarmale rosii taiate felii sau cubulete, crengute de cimbru, o frunza de dafin, dupa preferinta. Deasupra se mai pune un strat de varza tocata si o farfurie care sa tina sarmalele la fund, acoperite cu lichid. Se completeaza cu apa, suc de rosii.
Daca vreti sa faceti sarmalele cu varza dulce, va recomand sa pregatiti varza in felul acesta, congelata, vedeti varianta video aici.
Pentru un efect mai deosebit, fiecare sarma se poate inveli intr-o felie de bacon afumat, taiata foarte fin.
Se mai pot face sarmale in cuib – se pun cate 4-6 sarmale intr-o frunza mare de varza – exact cat sa fie pentru o portie, dar despre secretele sarmalelor in cuib sau despre varza umpluta, o sa povestim alta data. 😀
Daca se foloseste varza murata, se spala si se clateste bine cu apa inainte sau se pune la desarat daca este prea sarata. Daca este varza proaspata, se oparesc frunzele in apa cu sare, rapid, doar cat isi schimba culoarea.
Sfaturi de la Gina Bradea pentru cele mai bune sarmale
Varza proaspata se baga in congelator si se lasa 12 ore. Se scoate pe masa si se lasa sa se dezghete-n voie. Nu mai are nevoie de oparire 🙂
Se baga la cuptor la foc mare pana da in clocot, apoi se lasa focul mic 3-4 ore, depinde de cuptor.
Spre final se adauga 1 cana cu vin si se baga inapoi in cuptor. Imi place sa scot din cand in cand cate 1 sarma, sa mananc asa, nefierte bine.
Dupa ce au fiert, eu sting focul si las oala in cuptor pana se racesc, de obicei pana a doua zi (nu fac sarmale vara, pe canicula-atentie mare, ca se strica).
In felul acesta, pregatite, se topesc in gura. Se pot face si la ceaun, la pirostrie, pe soba sau pe aragaz. Vedeti mai multe retete de sarmale (varza umpluta, sarmale in dovleac, sparte etc).
Se servesc fierbinti cu mamaliguta, ardei iute, smantana, iar daca aveti si un vin rosu – sangele voinicului alaturi, de tara, deja restul e istorie. 🙂 Daca ati facut sarmalele cu afumatura, puneti si cateva bucatele de afumatura la fiecare portie.
Am mai multe poze (facute cu telefonul) si se vad sarmale facute in mai multe randuri, cu afumatura, cu ciolan afumat, cu bacon, cu varza murata romaneasca (trimisa de mama, din Romania si pastrata la congelator – sta foarte bine), cu varza creata italiana proaspata (cea verde, e minunata, se lucreaza splendid si sunt gustoase).
Imi place sa pun orez putin (isi mareste volumul cam de 4 ori), dar daca doriti, puteti pune mai mult orez.
Fac mai multe sarmale si apoi le pun la borcan, sterilizate. Se pot pastra in camara si 2 ani in felul acesta. Fac acum pentru copii, dar faceam asa cand sotul era sofer pe tir sau cand a fost plecat in strainatate.
Sfat pentru sarmale delicioase:
Daca folositi varza proaspata, spre final puneti 1-2 cani de bors sau zeama de la 2 lamai, sa fie acrisoare.
Daca faceti sarmalele in oala de lut – nu uitati sa le scoateti dupa fierbere – racire, altfel oala va absorbi toata zeama din sarmale.
Stiti ca inainte de utilizare oala de lut trebuie sa stea cel putin 1 ora umpluta cu apa rece, da? E important, sa nu uitati!!!
Vedeti poze de la mai multe tipuri de sarmale facute.
Pofta buna si astept sa-mi spuneti cum v-au iesit sarmalele si poate imi aratati si-o poza. 🙂
Cateva poze de la cititorii care au probat reteta sarmale cu varza, facute dupa aceasta reteta moldoveneasca:
Retete de sarmale
Pentru ca suntem totusi romani si sarmalele sunt o adevarata obsesie culinara pentru noi, iata o lista de alte retete de sarmale de aici de pe blog:
- Sarmale in dovleac cu frunze de varza si carne de porc
- Sarmale cu afumatura, carne de porc si vita, in foi de varza murata
- Sarmale cu carne de porc in frunza de varza murata
- Rata umpluta cu sarmale din piept de rata, reteta festiva veche
- Sarmale de post cu ciuperci si varza, reteta traditionala moldoveneasca
19 COMENTARII
O reteta foarte buna. Felicitari!
Multumesc frumos 🙂
Arata delicios! Mi-ati facut asa o pofta ca nu voi mai astepta pana de sarbatori sa le fac! Le voi face chiar weekendul acesta si voi incerca reteta dumneavoastra 🙂
Abia astept sa-mi spui cum au iesit 🙂
😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘
Ieri am facut pentru prima data sarmale! Nu stiu de ce, dar mi se parea destul de migaloasa toata treaba si ca ar dura mult si de aia intotdeuna preferam sa fac ardei umpluti. Cu o seara inainte, uitandu-ma la reteta asta si vazand cu cata naturalete le invartiti, mi-am zis ca tre’ sa incep si eu candva sa-mi iau inima in dinti si sa fac. Si am facut ! Si culmea ca e chiar usor si mi-au si iesit. 🙂 Recunosc ca n-am facut dupa reteta asta, ci le-am facut de post…dar m-am convins ca evitam o chestie despre care nu stiam nimic si despre care doar imi facusem o parere… una gresita, desigur.
Te pup, sunt tare mandra de tine 🙂
Delicioase. Le mănânci cu ochii!
[…] recomand sa cititi reteta de sarmale moldovenesti cu toate secretele folosite de babele moldovence. E o adevarata reteta de […]
[…] nu am putut sa mananc mancare de la pomeni. Ne aduceau mama si bunica mereu coliva, colacei, sarmale, friptura, dar eu nu mancam. Portia mea o dadeam la ceilalti. Nu puteam. […]
[…] recomand sa incercati si reteta de sarmale in foi de varza cu carne tocata si orez, o reteta simpla si delicioasa de sarmale […]
[…] sarmale moldovenesti – reteta aici, nu stiu daca mai are rost sa vorbim, doar inghitim in sec, prea bune […]
[…] la murat – reteta aici, alegem verze bine coapte, cu frunzele subtiri, numai bune pentru sarmale – reteta aici. Sarmalele moldovenesti cu varza murata sunt preferatele mele, as manca zilnic. Si le facem mereu, […]
[…] Am facut impreuna cu sotul sarmale cu varza – reteta aici. […]
Doamna Bradea, țin să vă mulțumesc și pentru această rețetă de sarmale! Cantitățile pe care le-ați dat și celelalte secrete au făcut să fie cea mai echilibrată ca proporție între carne, orez și alte ingrediente, grase atât cât trebuie să alunece pe gâtlej, dar nu indigeste. Sincer, sunt în top 3 din tot ce am gustat în toată viața mea, și muuult peste ce am mai făcut. __Mălaiul, de care eu până acum nu m-am folosit contribuie mult pentru o consistență aerată și totodată unită bine. Vinul, care iarăși a fost o noutate în sarmale, pentru mine, dă o savoare aparte. Excelent!!! Dacă s-ar putea aș da 7 stele, nu 5 ! __ Dar….. Cu foile de varză am cam dat-o în bară. Am avut varză murată de mine, cu gustul foarte bun, acru ca lumea, dar….. cu frunze groase și cotoroase. A fost o chinuială cu împachetatul, cu toate că le-am tăiat cotoarele, cum știam de la bunica. Am fiert la ele câteva ore, dar în final s-au înmuiat și au fost mâncate cu multă plăcere și am primit laude și complimente. __ Să-mi fie de învățătură de minte ! Și altor cititoare le recomand să nu se grăbească să pună orice varză, ci musai să caute foi subțirele, că atunci se modelează sarmalele frumos și se pot face mititele și uniforme. Mulțumesc! Sănătate să aveți și zile frumoase !
Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase.
Un mic truc: atunci cand aveti varza cu frunze si cotoare mari, faceti varza a la Cluj 🙂 Preparati compotia de la sarmale si varza o taiati fin, apoi asezati totul in straturi si bagati la cuptor. Totul crud, nu caliti nimic. Vor fi sarmale sparte delicioase, cu mai putin chin.
Mulțumesc frumos pentru rețeta doamna Bradea, foarte bine echilibrate cantitățile și foarte bine explicat. Felicitări! Au ieșit delicioase sarmalele urmând aceasta rețeta .
Buna ziua! Doresc sa fac aceasta reteta de sarmale. Intrebarea mea este daca pot pune ciolan macinat in compostul de la sarmale? La noi nu ne prea place bucatile de afumatura printre randuri ci doar in compost. Multumesc! ❤️
Da, poti pune, vor iesi delicioase sarmalele!