Sorici in saramura reteta traditionala
Sorici in saramura reteta traditionala – o modalitate simpla de pastrare a soriciului pentru o perioada mai lunga. O reteta scrisa si video de sorici la borcan. Cum se pastreaza soricul?
Soriciul poate fi pastrat in mai multe moduri, poate fi congelat, insa gustul acestuia nu e la fel de bun si nici nu este atat de fraged. De aceea de fiecare data cand am prea mult soric, il pastrez in saramura si sta foarte bine, iar saramura il ajuta sa se fragezeasca bine, in timp ce condimentele adauga un plus de aroma.
Pe blogul meu gasiti si alte retete traditionale, va las mai jos doar cateva exemple de retete:
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sorici in saramura?
- sorici
- cativa catei de usturoi
- piper boabe
- frunze de dafin
- sare
- apa rece
Cum preparam reteta de sorici in saramura?
Puteti citi reteta scrisa in continuare sau puteti vedea mai jos reteta video, unde puteti urmari indeaproape cum prepar totul.
Se prepara exact la fel cum se pune slanina in saramura. Stiti ca slanina se pune la sere, uscata sau saramura cu apa si apoi se afuma sau se pastreaza mai departe in saramura. Doamne, cat de buna este!
Pentru inceput curatam bucatile de sorici de grasime. M-a ajutat si Doru, a curatat si el cateva bucati de sorici, nu-mi place sa fie cu grasime.
Fiecare bucata de sorici o rulam cat mai strans, apoi le legam cu ata alimentara. In felul acesta se vor pastra in forma de melc si le vom putea taia frumos cand le servim, avand un aspect mai special.
E ceva migala, dar merge repede. Si cand negandim cat de bun e soricul pe urma…dam din mana fara comentarii.
Gata, asa arata rulourile mele. Le-am rulat si legat singura, aici Doru a spus pas. Doar a pus degetul sa m-ajute cand am legat si apoi mi-a facut pozele astea strambe. Eh, il iertam si de data asta.
Asezam rulourile pe care le-am obtinut intr-un borcan. La fundul borcanului punem bucatile cele mai mari, iar deasupra le asezam pe restul.
Taiem cativa catei de usturoi, iar aceste feliute le punem in borcan. Punem si doua frunze de dafin, cateva boabe de piper.
Preparam saramura: punem o lingura si jumatate de sare (adica aproximativ 40 g de sare – prefer sarea de muraturi), peste care adaugam un litru de apa rece. Amestecam bine, pana cand se dizolva complet sarea.
In borcan, peste rulourile de sorici, punem betisoare, sipculite sau un gratar, astfel incat tot continutul borcanului sa fie acoperit de saramura.
Turnam saramura in borcan, punem capacul si il putem pun in frigider.
Dupa doua zile vom schimba saramura, o vom prepara la fel ca pe prima. Mai trebuie sa schimbam inca cel putin o data saramura. Important este ca saramura sa fie limpede, fara urme de sange.
Sfat de la Gina Bradea
Cand am obtinut saramura limpede, pastram borcanul la frigider, apoi se consuma dupa dorinta. Ideal este ca soriciul sa stea pentru cel putin 7 zile in saramura, astfel incat sa se fragezeasca bine.
Bine, noi am gustat dupa 2 zile, ca nu se putea altfel, prea ne era pofta.
Stiti cat de bun este si fraged, si cu gust usor de usturoi…yamiii! Daca porcul a fost bine parlit, soricul bine copt si apoi spalat si frecat cu sare…e o bunatate.
Am avut anul asta porc de 150 de kg, crescut curat, de varul Costica.
Sorici in saramura reteta traditionala
Si asta e primul soric rupt de pe porc, aburind:
Cum se pastreaza soricul?
Acest sorici in saramura poate fi pastrat pentru maximum 2 luni la frigider.
Iar daca tot suntem la capitolul de produse din carne de porc, va recomand sa incercati si reteta de pasta de jumari, un preparat traditional gustos:
Daca va intereseaza mai multe retete de preparate din carne de porc, vita, pasare, oaie sau peste, le gasiti aici, in sectiunea Afumaturi. Facem de toate, inclusiv parizer, salam, sunca presata, kaizer, sunculita taraneasca, mai multe feluri de carnati…
Nu cumparam preparate din comert, le facem acasa.
Asa arata afumaturile noastre abia scoase din afumatoare: