Jumari si untura de porc, reteta traditionala
Jumari si untura de porc, reteta traditionala. Cum se fac jumarile (jumeri) si untura de porc, reteta veche, moldoveneasca, untura ramane alba, fina, fara gust de prajeala, iar jumarile crocante.
Sunt multe retete, fiecare gospodina face asa cum a invatat, cum i se pare ca iese mai bine.

Cand ai porcul crescut in batatura, e alta poveste, gustul este inconfundabil mai bun, dar si daca stai la bloc, poti prepara aceste bunatati: cumperi porc de la tarani sau pur si simplu din magazin.
O sa va spun cum pregatesc eu untura si jumarile si o sa va dezvalui si cateva secrete vechi. 🙂

Ce avem nevoie pentru reteta de jumari si untura de porc?
Rating

- -slanina de porc
- -sare
- -1 ceapa
Cateva idei cu untura si jumari 🙂




Cum se fac jumarile si untura de porc, reteta veche, moldoveneasca?
Pentru inceput, bucatile de slanina se pun in apa rece si se lasa 2-3 ore, schimbandu-se apa, pana cand nu mai iese sange si apa ramane curata. La prima apa se poate adauga si o mana de sare, ca sa grabeasca eliminarea sangelui. In felul acesta, untura va fi mult mai limpede si mai curata.
Se scoate slanina din apa si se lasa pe servete de hartie, ca sa absoarba toata apa. Se taie bucati potrivite, depinde cat de mari vreti sa fie jumarile.
Multe persoane scot soricul de pe sunca, dar mie imi place sa-l las. In felul acesta, jumarile vor fi crocante, iar cand le adaug in mancaruri, soricul se umfla si este absolut delicios.
Dar fac si fara soric o parte, pe care le folosesc la diverse aluaturi, gen scones (pogacele) sau in placinte cu branza sarata.
Se taie slanina cubulete cam de 2-3 cm si se pun la topit intr-o cratita cu fund gros, ideal e un ceaun sau cratita de tuci.
Se lasa focul mare pana incepe sa se topeasca slanina, apoi se lasa focul moderat si se mesteca des. In felul acesta, jumarile se vor topi uniform, iar untura va avea o culoare frumoasa, deschisa, nu se va arde.


Cum se fac jumarile si untura de porc, reteta veche, moldoveneasca
Din cand in cand, untura topita se aduna si se scoate cu un polonic, intr-o oala, alaturi.
Oala este foarte important sa fie emailata sau din inox, poate si din lut, dar nu din cositor sau alumininiu. Cand s-au topit suficient jumarile, se scot la scurs, intr-o sita si se presara cu sare grunjoasa (sare pentru muraturi, nu sare iodata).
Se scurge untura si se lasa doar foarte putina, apoi se pun iar cubulete de slanina la topit.
Se repeta operatiunea aceasta, pana cand se termina slanina de topit. Eu topesc mai intai slanina fara soric, apoi cea cu soric si la urma de tot, slanina care are si suvite de carne.

Pe tot parcursul topitului, e bine sa aveti la indemana paine proaspata, ceapa rosie si ceva curechi murati (varza murata) sau muraturi, pentru ca trebuie degustate vartos, nu de alta, dar sa fie treaba facuta cu simt de raspundere. La urma luati ceva Triferment sau Colebil, ca nu se stie :D.
Dati deoparte jumarile (ce-a mai ramas dupa degustare), iar untura o strecurati printr-o sita deasa. Puteti pune si un tifon sau servet in strecuratoare, ca sa se retina din bucatelele micute de arsura. In felul acesta, untura va fi curata.
Sfaturi de la Gina Bradea
Dupa ce ati terminat de topit si ati pus toata untura strecurata intr-un vas, curatati o ceapa, o taiati in 4 si o aruncati in untura. Atentie! Operatiunea aceasta se face cam la 20 de minute dupa ce s-a luat de pe foc, sa nu fie clocotita untura, dar nici rece. Se lasa asa 1-2 ore, apoi se scoate ceapa.
Ce rol are ceapa?
Va spun eu: scoate mirosul de prajeala din untura si orice alte mirosuri puternice. Untura va fi mult mai limpede si mai curata si nu va mirosi puternic nici a porc si nici a prajeala. 🙂
Da, nici a trandafiri nu va mirosi, asa ca nu-ntrebati asta. 😀 Ceapa este buna sa o puneti, asa cum am mai spus adesea si la marinat diverse carnuri gen vita, oaie, pentru ca fragezeste si scoate si mirosurile. Cateva felii de ceapa puse in frigider sau lasate in bucatarie, vor absobi mirosurile, dar si microbii. 🙂
Hai ca merit sa ma pupati, nu-i asa? 😀
Jumari si untura de porc, reteta traditionala
Jumarile se pun la congelator, eu scriu etichete pe pungi si stiu care-s cu soric-pentru mancaruri si care-s fara soric-pentru prajituri. Untura o pun in borcane si o pastrez in camara.
Iar a doua zi, la micul dejun, taiati felii groase si molcute de paine de casa (eu am avut paine cu cartofi – vedeti reteta aici), o ungeti cu untura, presarati boia si felii de ceapa..Nu mai pot scrie, ca mi se-mpleticesc degetele pe tastatura. Daca aveti si-o gura de palinca sau tuica de-aia, trasa de 2 ori, arunci caciula dupa caini, ca altceva chiar ca nu mai ai nevoie 🙂 . Merge totusi si o mana de jumari si esti numai bun de munca. 🙂
Sa incercati sa le pregatiti asa, sa vedeti ce untura limpede si frumoasa obtineti, numai buna ca sa faceti cornulete – vedeti reteta aici sau corabioare – vedeti reteta aici.
Jumarile se pot adauga in omlete, sarmale(taiate mai marunt), in fasole, varza sau cartofi, sau se pot servi ca atare, la gustare. 🙂
Sunt minunata sub orice forma si cu siguranta sunt mult mai sanatoase decat margarina!

Mai multe retete de mezeluri de casa vedeti aici (carnati, salam, kaizer, jambon, caltabosi… si multe altele).
Pofta Buna!
38 COMENTARII
o parere , eu am o presa de jumerii , presandule cad jumerile sunt fierbinti , se fac ca cipsurile si incet revin la forma initiala . Nu sunt gretoase sunt deosebit de gustoase .
Interesant! Imi puteti arata o poza, va rog frumos?
D-na Gina, daca va aratat poza, rog sa o postati sa o vedem si noi.
Care poza?
Doamne ce pofta mi-ai facut ! Noroc ca nu mai am mult pana fac si eu…vreo doua saptamani…Draga Gina, ti-am mai spus ca-mi place cum povestesti. Ce faci, nu scri o carticica , macar una de retete de mancaruri, povestita frumos…daca nu una de amintiri din viata ta? Te imbratisez !
Multumesc frumos. Vedem, nu se stie ce va aduce ziua de maine 🙂
Am facut in seara asta jumari din slanina fara sorici. Asa cum „m-ai invatat” tu, aici! 🙂 Mi-nu-na-te!!!
Si untura clara si jumarile bune! Imi vine sa pun zavor la usa de la bucatarie precum Pavarotti, frigiderului! Imi tot fac drum si mai iau cateva jumarele sa ciugulesc! 🙂
Uneori, am senzatia ca daca spun „multumesc” devine banal!
Deci, mai mult decat multumesc! :*
Ma bucur tare mult 🙂 . Sa va fie de bine!
Jumări fac de vreo 15 ani, destul de des, pentru că sunt pe lista de priorităţi 🙂 . Nu fac niciodată cantităţi mari (topesc aproximativ 2 kg de grasime), deci faza cu pusul de bileţele şi cu ocupatul spaţiului din congelator o sar 🙂 Am deschis link-ul pentru pasiunea cu care povesteşti, pentru faptul că întotdeauna mă simt mai „bogată” dupa ce citesc câteva din rândurile tale . Bunica avea o poveste pentru fiecare mâncare. Şi, Doamne, ce mâncare făcea bunica !!!! 🙂 Dar, revin : am deschis link-ul şi am aflat ceva nou ! Niciodată nu am ţinut bucăţile de slănină în apă rece !!!! Le-am spălat ( cu apă rece, asta ştiam 🙂 ) şi atât. Abia aştept să încerc metoda. Un truc am şi eu (sincer nu mai ştiu de unde l-am „pescuit”) pun un pic de lapte ( de la doamna vacă sau şi mai bine de la doamna bivol, de preferinţă, nu apă colorată pe care o plătim pe post de lapte 🙂 ) în momentul în care pun slănina în cratiţă. Jumările, zic eu, primesc o frăgezime aparte iar untura e parcă şi mai gustoasă !
Multumesc frumos 🙂 . Partea cu laptele o stiu, dar este o problema: proteinele din lapte se coaguleaza foarte repede si untura si jumarile, desi extrem de gustoase, prind o culoare mai maronie. Untura mea este alba, translucida, un alb sclipitor 🙂 . Fara lapte.
Într-adevăr la partea cu culoarea sunt un pic deficitară 🙂 Dar eu gătesc doar pentru ai mei, nu pentru atâţia oameni care se bucură să înveţe 🙂 Şi ei nu fac mofturi. O fi, probabil din politeţe. Eram chiar încântată că ştiu şi eu un „truc” nescris aici 🙂 Ştiam eu, fix ce a îngropat pisica 😛 ( bănuiesc că ştiţi şi voi cam ce anume ingroapă mâţa…. exact ce ştiam eu 🙂 )
Ah, te rog sa ma scuzi, nu era o critica 🙂 . Dac-ai sti cate greseli fac si eu! Crezi ca postez pe blog tot ce gatesc? O sa vezi ca-n multe retete spun si ce greseli am facut. Nu-mi plac oamenii perfecti, care le stiu pe toate si nu gresesc deloc 🙂
Am probat multe retete si de aceea am spus asa. Si inca mai probez retete, mai revin la articolele vechi cu adaugiri 🙂 .
Trucul cu laptele e bun pentru gust, dar nu pentru culoare 🙂 . Mai sunt gospodine care adauga putina apa la inceput. Sunt multe obiceiuri, metode…
Draga mea, cea mai buna macare din lume si cea mai perfecta reteta, este cea pe care o faci acasa, cu manutele tale, pentru familie. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa o faci cu drag si familia sa manance si sa aprecieze.
Restul e can-can 🙂
Mulţumesc din suflet, Gina.
Fiecare postare este o provocare si cum mie îmi plac provocările am sa incerc cateva retete de afumături spre sfârșitul lunii.Multumesc pentru idei dar si pentru veselia cu care ni le împărtășiți.Sa fiți sănătoasa !
Multumesc frumos si abia astept sa vad rezultatele 🙂
Presa de jumari arata exact ca presa de usturoi dar e mare, la ni se storceau jumarile cu presa ir cele marunte se adaugau la caltabosi, la noi ñu se pune orez in caltabosi.
Buna seara va rog daca scrieti o carte va rog SI EU vreau Una in special de bucate aveti talentul Sa fiti inteleasa de toata lumea va rog Sa nu ma uitati sarbatorii fericite SI Mai astept sfaturi????
[…] data se fac Jumari si untura de porc-vedeti reteta aici. Avem nevoie de untura pentru reteta de Carne prajita in untura la garnita […]
Nici eu n-am stiu ca slanina se tine in apa sa iasa sangele…dar asa am facut,inainte de Craciun cand am taiat porc,imi pare rau ca nu am ,,o scula” mai performanta sa fac poze,albul,este chiar alb-stralucitorrrrr,si fara miros,dovada,am gresit oala cu osanza la prajituri…am pus untura -untura..nu a fost nici o diferenta !
Bravo!! 🙂
HALOOOOOO << DIN UNTURA IESE SINGE ?????? AIUREA
Si untura este vascularizata 🙂
Mi ai făcut ziua mai frumoasă! Să te țină Dumnezeu sănătoasă să ne poți da cat mai multe rețete! ????????
Multumesc frumos 🙂
Buna seara ! Am pregatit de cativa ani jumari, intr-o cratita de tuci, dar nu pricep de ce mai mereu se maruntesc pana cand sunt gata 🙁 Am facut si cu fleica si cu slana cu suvite de carne…anul acesta am zis sa incerc cu cap de piept dezosat :/ Cateva sfaturi mi-ar fi de ajutor, nu inteleg unde gresesc. Multumiri !
Respectati reteta asa cum am scris-o. Cred ca le taiati prea mici si le si topiti prea mult.
Buna Gina, am facut azi niste jumari si au iesit cam sarate ( slanina fusese in sare si nu am tinut-o in apa !).Mai am vreo sansa sa le desarez acum, sau doar in mâncare vor mai pierde din sare ? Multumesc, un An Nou cu sanatate !
Din pacate, nu le mai poti desara acum. Dar nu e grav, se vor pastra mai bine. Eu le pun la congelator, in punga.
Cand gatesti, nu pui sare, adaugi jumarile si dupa ce fierb bine gusti si vezi daca mai trebuie sare.
Daca sunt prea sarate in continuare, inainte de a gati, le pui in apa rece la desarat.
Va fi bine 🙂
[…] data se fac Jumari si untura de porc-vedeti reteta aici. Avem nevoie de untura pentru reteta de Carne prajita in untura la garnita 🙂 […]
[…] il pregateam noi. Faceam de toate: carnati, kaizer, sunculita, salam, slanina la sare sau afumata, jumari si untura, toba, lebar, caltabosi. Vedeti toate retetele de AFUMATURI – aici. Veti gasi foarte multe […]
[…] = window.adsbygoogle || []).push({}); !!! Se mai pot ,,scapa” si o mana, doua de jumari de porc sau jumari de pasare. Cand se topeste untura, se adauga ceapa taiata felii, morcovul si se lasa […]
[…] crenvursti, lebar, toba, caltabosi, jambon, muschi tiganesc, pasari si pesti afumati, mici, jumari si untura, carne la garnita, pastrama de vita si oaie, dar si sfaturi despre cum se fac o afumatoare si cum […]
[…] place sa mancam iarna jumari sau carnati de casa, prajiti, cu salata de varza acra si cu paine de casa. Avem gusturi simple, […]
[…] Asa fac jumari si untura de porc. […]
Buna ziua. Sa fiti binecuvantata si sanatoasa si cu acelasi simt al umorullui inca 100 ani, Cu respect, Irina.
[…] Jumarile si untura le fac acasa dupa reteta invatata de la bunicuta mea moldoveanca, vedeti aici. […]
Multumesc frumos ptr retete,esti simpla si autentice, ador retetele din stamosi, gustoase si sanatoase.,Esti pe list a mea preferata in ce priveste increderea si buna dispozitie .Amintirile povestite cu drag si cu suflet ma relaxeaza si-mi da o stare de bine,aveam nevoie de asa ceva,MULTUMESC FRUMOS.
Multumesc mult si eu, te imbratisez.