Saleuri fragede
Saleuri fragede cu unt si untura este una dintre cele mai apreciate retete din familia mea, alaturi de cornuletele fragede cu untura. Reteta veche, scrisa si video.
Am mai multe retete de saratele si grisine, cu aluat fraged sau foietat, iar astazi o sa va spun despre reteta noastra preferata, cu aluat fraged, facut fara multa munca si care iese usor foietat.
De mult tot spun sa scriu reteta asta si daca tot mi s-a stricat aparatul foto, am umblat pe stickuri si scriu retetele la care s-au tot adunat pozele.
De ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de saleuri?
(Cantitati pentru 4-5 tavi mari, de cuptor, aproximativ 4,4 kg de saratele delicioase)
Rating
- -500 g unt gras (cu minim 80% grasime)
- -500 g untura
- .500 g smantana
- -1 kg branza proaspata de vaci
- -400 g telemea de oi maturata (eu am folosit amestec de parmezan ras de la Lidl)
- -2 oua
- -1,400 kg faina
- -1 lingurita de sare
Cum preparam reteta de saleuri cu unt si smantana?
Puteti citi reteta scrisa dedesubt sau treceti direct la reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepara saleurile.
Se framanta un aluat din toate ingredientele, la mana sau la robot, pana cand obtineti un aluat omogen.
Presarati masa cu faina, intindeti o foaie mare, apoi o impaturiti in 4 si o dati la rece, invelita in folie.
Ideal este ca acest aluat este sa stea minim 24 de ore in repaos, sau macar peste noapte.
Fermentii lactici din branza de vaci vor face aluatul sa creasca si aluatul va fi pufos si usor foietat, fara sa munciti la fel ca la aluatul frantuzesc.
Rezista in frigider pana la 7 zile, daca nu aveti timp sa le coaceti.
Se poate congela fara probleme in cazul in care nu aveti timp sa coaceti saratelele imediat.
Se scoate aluatul si imediat, asa rece cum este, se aseaza pe masa presarata cu faina (eu il impart in 2, e mult aluat) si se intinde foaie, se impatureste in 2, apoi iar se intinde in foaie de cel mult 5 mm grosime (jumatate de cm). La copt isi va dubla volumul.
Atentie!!! – Nu se framanta aluatul!
Se unge aluatul cu ou acum, la inceput si nu dupa taiere, pentru ca altfel oul va actiona ca un sigiliu si nu va permite aluatului sa se desfaca foi.
Se taie bare de lungime si grosimea dorite (eu le tai cat palma de lungi).
Se pot lasa simple sau se presara cu branza rasa, chimen, mac, susan, piper, boia de ardei etc.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc la 180 de grade.
Trucuri pentru a obtine cele mai delicioase saleuri
- adaugati in aluat un varf de cutit de piper proaspat macinat sau boia de ardei – si gustul va fi mai aparte.
- folositi branza de burduf sau o branza grasa, framantata, in loc de telemea si gustul de branza va fi mult mai intens.
- folositi faina integrala sau alta faina, gen secara, orz, orez si rezultatul va fi fabulos 🙂
Se mentin fragede si usor crocante mult timp, sunt minunate cu bere, vin, apa sau suc, sunt iubite de cei mari si mici in egala masura.
Pofta Buna!
Vedeti si retetele de Aluat rapid pentru croissant si Grisine cu ulei de masline 🙂
Mai jos puteti vedea reteta video de saleuri
Reteta de saleuri a fost probata si de catre cititorii blogului, mai jos puteti vedea preparatele lor:
82 COMENTARII
Buna Gina, aceste saleuri le fac si eu si toti ai mei sunt incantati. Uneori amestec bulion in compozitie. Numai bine!
Da, merg facute cu tot felul de combinatii, asa este. E o reteta veche, din cele clasice, din caietele mamei 🙂
Ciao Gina. Vreau sa te intreb ce braza de vaci folosesti? Cas sau branza dulce?te pup
Buna-branza proaspata este buna, ca sa creeze fermentatie 🙂
dna gina multumim ptr retete caut de mult reteta ptr rosii ptr iarna nultumesc
Draga mea, iti multumesc pentru vizita si te mai astept 🙂 . Daca ai nevoie de o anumita reteta si inca n-am scris-o, intreaba-ma, iar daca o stiu, o scriu imedita 🙂
Ginaaaaaaaaaa!!..ce draguta esti daca ar citi toate femeile aici ar deveni cele mai apreciate gospodine !!! Felicitari foarte de folos imi esti !!..multumesc!!
Multumesc si eu din tot sufletul 🙂
Multumesc mult 🙂
Gina, te rog spune-mi care e grosimea foii?Merci si Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Intinzi foaie cam de 5-6 mm, vor creste la copt.
Multumesc, acum am vazut ca era scris grosimea foii.Cu scuzele de rigoare.
Va salut cu drag, doamna Gina Bradea!
Sunt o incepatoare in domeniul gastronomic si v-am descoperit recent site-ul. Acum am saleuri in tava la cuptor si sper sa iasa macar pe jumatate de frumoase si de gustoase pe cat se arata cele facute de dumneavoastra 🙂
Voiam sa va spun ca v-am pus retetele in aplicare cu mare placere si cu stangacia aferenta dar sunt fericita sa va spun ca galustile mi-au iesit perfect din prima dupa indicatiile pe care le-ati dat.
Apoi am preparat prajitura cu aluat de banane dar acolo recunosc ca am pus bananele in blender unu si doi, am scos-o prea devreme pentru ca testul cu scobitoarea a aratat ca e gata(aici intervine nepriceperea mea) si cu toate ca a fost cam gumoasa si nu tocmai terminata tot am mancat-o:-)
Acum am pregatit saleuri si aluatul mi-a iesit initial putin cam moale de aceea am adaugat destul de multa faina ulterior. Poate si din cauza ca am preparat aluatul la aparat. A stat 24 de ore la frigider iar acum e in cuptor si miroase absolut minunat. Am ales sa pun emmentaler si chimen pe deasupra.
Oricum voiam sa va spun ca aveti un blog formidabil si ca intentionez sa pun in aplicare cat mai multe retete!
Draga mea,
Iti multumesc din tot sufletul pentru vizita si pentru incredere.
Felicitari pentru intelepciune, pentru entuziasm, pentru faptul ca un mic esec nu te descurajeaza, dar si pentru faptul ca stii sa te descurci si sa improvizezi, sa te adaptezi. Intotdeuna faina este la ghici, pentru ca depinde de cat de ,,umede” sunt celelalte ingrediente. Asa ca se mai ajusteaza 🙂 .
Iar faptul ca nu ai copt suficient…o sa-ti formezi ochiul in timp. Te sfatuiesc sa te bazezi pe simturi atunci cand gatesti, sa o faci organoleptic: vaz, auz, mirosit, pipait, gustat.
Te ajut cu mare drag, o sa fii o foarte buna gospodina.
Esti pe drumul ce l bun 🙂
Te imbratisez tare de tot 🙂
Gina B
Ma imbolnavesti cu atatea retete si toate minunate. Deja am ales reteta ta de carnati si o sa fac si aceste saratele de sarbatori. Dar ca sa nu ma aglomerez, voi face aluatul de acum. Tine-o tot asa, ne aduci bucurie in suflet si in…bucatarii.
BUNA! AM SI EU O INTREBARE. NU SE PUNE NIMIC PENTRU CRESCUT ALUATUL? IN SPERANTA CA IMI VETI RASPUNDE,VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Buna ziua,
Eu raspund intotdeauna 🙂 . Nu se pune nimic, o sa vedeti ca aluatul e extrem de fin si fraged 🙂
Buna seara d-na Gina o sa fac de craciun saleurile mi se par minunate multumim pt retete va doresc SARBATORI FERICITE si linistite
Multumim frumos, la fel si dvstra 😀
Gina draga, m-ai inebunit cu retetele tale. Sambata am facut cornulete, ieri saleuri cu cascaval…Problema e ca sunt prea bune…si se cam mananca. Foarte bun blogul, retete sanatoase din caietele mamelor noastre explicate in detaliu, nu are cum sa nu-ti iasa preparatul…Te pup si-ti multumesc pentru ceea ce faci…
Multumesc frumos si eu 🙂
În forma simplificată , eu numesc aceasta rețetă „cantități egale” ,respectiv :
300 g grăsime (unt),
300g branza ( ce am prin frigider),
300 g faina.
Gălbenuș pentru uns foaia , cașcaval ras , chimen.
Intr-adevăr , sunt foarte bune și ușor de făcut.
Felicitari pentru toate rețetele bune , pe care le postați. Mulțumesc.
Asa este 🙂
Abia astept sa vina Craciunul sa triplez portia,le adoram cu toii,multumiri de reteta,f reusite !
Acelasi aluat dar cu forma diferita,necesita intr-adevar mai mult timp ,sunt mai migaloase dar si arata mai bine,nu? Recunosc,le fac mai rar,asa.
,
🙂
super delicioase sunt multumesc pt reteta
Sarbatori fericite! Multumesc ,de cite ori am nevoie de ceva retete,te caut si gata! Retete practice si la indemina tuturor cred. Craciun fericit si un calduros La multi ani!
Multumesc frumos! Sarbatori fericite, draga mea!
Sarut mana! Eram in cautare de reteta de saratele si am zis sa caut aici pe site ca sigur gasesc reteta, am cautat un pic, dar am gasit-o. Vreau sa le fac vineri pt duminica, in amintirea bunicii care le adora. Din nefericire nu mai este langa mine de 3 saptamani, dar asta e viata. Am gasit si reteta de coliva si ma-ti impresionat cu povestea dumneavoatra, si eu am facut primele mele colive acum, tot pentru ea am si poza dar nu ma pricep sa postez. Adevarat este ca foarte dureroase sunt astfel de evenimente. Vroiam sa va intreb daca as putea sa inlocuiesc grasimea, untura cu altceva, ca nu am efectiv, si as vrea sa fac neaparat ca erau preferatele bunicii. Va imbratisez cu dragoste! Anul asta o sa fie prima data cand voi face cozonac si pasca sa duc de Paste la biserica, tot pt bunica, o sa fac dupa reteta dumneavoastra si o sa FAC o rugaciune mare inainte sa imi iasa. Am facut cu mama mea la cuptor de lemne unde ea era sefa dar la aragaz pe butelie nu am facut niciodata cozonac am niste emotiii de pe acum! O sa va scriu atunci la reteta de cozonac moldovenesc daca mi-a iesit. Va pup!
Buna ziua, draga doamna! Am o intrebare: in Italia cu ce se poate inlocui branza de vaci din compozitie? Va multumesc din suflet pentru raspuns, dar si pentru tot ceea ce faceti!
Poti folosi branza quarq de la Lidl sau ricotta. Recomand totusi branza quarq.
La saratele pot folosi branza de vaci ,la galetusa de la LDL? Nu am vazut in LDL branza quarq.Va multumesc pentru toate retetele pe care ni le dati. Doamne ajuta!
Da, poti folosi, e foarte buna.
Buna doamna Gina ! De mult timp ma uit la reteta, dar nu stiu de unde sa fac rost de untura🤔 ar fi o varianta sì fara? Va multumesc
Da, poti folosi unt.
[…] macar sigilat borcanul cu unt sau untura. E bine ca ai observat. Poti face niste saratele minunate: https://pofta-buna.com/saleuri-saratele-fragede/ Sau o placinta fantastic de buna: […]
[…] Saratele […]
Minunata reteta usor de făcut va mulțumesc … la mulți ani fericiti!!!
Multumesc si eu, Olga!
La multi ani!
[…] Saleuri – saratele fragede […]
[…] Saleuri-saratele fragede 9 octombrie 2017 at 13:31 […]
Va urmaresc retetele de mai multa vreme,mereu caut informatii la dumneavoastra.
Sunteti foarte priceputa!
Multumesc frumos 🙂
Buna ziua.Daca nu punem praf de copt ssu drojdie nu se întăresc ?Multumesc
Vor fi foarte fragede.
Super delicioase! 🌻🌻🌻
Multumesc frumos 🙂
Buna ziua, d-na Gina. Este vreo alternativa la untura? Nu avem aici untura….putem folosi numai unt? Putem folosi mozzarella bine stoarsa in loc de ricotta? Ricotta nu o pot stoarce, parca ar fi prea apoasa! Multumesc si sarbatori fericite♥️
Recomand branza quark si ricotta di pecora. Da, merge sa folositi doar unt.
Retetele f. f bune ..Multumesc pentru professionalism de inalta tinuta .
Buna ziua.
Și eu vă urmăresc rețetele și le pun in aplicare.
Voiam să vă întreb cât timp pot pastra sărățelele și cum sa procedez .
Le- am făcut azi și doresc sa le țin până la Crăciun.
Felicitări pentru un bucătar adevărat !
Buna ziua si multumesc frumos. In cutie de carton, captusita cu hartie alba, in camara sau undeva in camera racoroasa si fara umezeala.
Mulțumesc pentru răspunsul prompt !
Sărbători cu sănătate si bucurie !
Buna seara
Îmi mai puteți recomanda 1-2 rețete de prăjituri care se pot pastra 8-10 zile ?
Vreau sa fac prăjituri pentru Crăciun ,iar acum as avea timpul necesar ,atunci având altele de pregătit .
Mulțumesc
Cu mare drag. Fursecurile si cornuletele se pot pastra si 3-4 saptamani, cele cu aluat fraged, uite aici: https://pofta-buna.com/category/dulciuri/fursecuri/
Va mulțumesc pentru reteta. O fac an de an, e preferata mea si a familiei mele! Sărbători fericite!!!
Multumesc frumos si eu! Sarbatori fericite si dvs!
D-na Gina, vreau sa le fac copiilor saratele, dar din motive medicale nu pot folosi atat de multa grasime. Oare as putea folosi doar branza telemea, oua, faina si eventual sa pun drojdie pt a fi fragede? Va iesi ceva?
Fragezimea e data de grasime, nu de drojdie.
Poti face alte saratele, dar vor fi crocante sau moi, nu fragede.
Uite un tip de aluat: 500 g branza telemea, 200 ml lapte, 1 ou, 25 g drojdie, sare, 200 ml ulei de masline si adaugi faina cat e nevoie ca sa obtii un aluat. Ai nevoie cam de 700 g faina.
Multumesc! Ma apuc acum
Ce bine arata. Foarte buna rețetă dvs.
Buna ziua Doamna Gina!Vrea sa va spun ca am incercat reteta de cozonaci și cornuri dospite cu gem si au iesit mai mult decât reușite.Va multumesc din suflet pentru ca ne împărtășit super rețele dumneavoastră, va admir din tot sufletul.🤗😘
Te pup si sa mai faci. Magia ai facut-o tu, cu manutele tale, eu doar am dat niste indicatii 🙂
Foarte frumos cuptorul. Nu reușesc sa îmi dau seama din ce sunt plăcile albe cu care este placata vatra, eu am placat cu granit, dar s-a crăpat, placa era subțire, într-adevăr. Ma ajutați, va rog?
Acela din filmarile mele este un cuptor din Italia, foarte vechi, era al casei in care locuiam. Am locuit intr-o ferma veche de peste 100 de ani. Nu stiu cand a fost facut cuptorul. Nu mai fusese folosit zeci de ani. Sotul meu i-a facut mici reparatii si l-am folosit.
As fi încântată de un articol despre folosirea cuptorului cu lemne. Eu mi l-am făcut singura, am muncit la el o vara întreaga. Îl folosesc aproape numai la pizza, pe care o coc direct pe vatră, are un gust atât de bun ca as manca într-una marginile acelea crocante. Dar dumneavoastră coaceți și saleurile și presupun ca multe alte bunătăți. Îmi permit sa sugerez un articol, poate video, nu prea am văzut asa ceva. Cu mult drag.
Nu mai locuim in Italia, ne-am intors in tara de 2 ani. Abia anul viitor vom face si cuptor de paine, acum mai avem de lucru la casa.
Bună ziua! Au ieșit demențiale saleurile! As vrea sa știu cum sa le depozitez ca să rămână mai multe zile ușor crocante?
In punga de hartie sau cutie de carton, in camara.
Trebuie să nu fii bolnav de fiere sau ficat,stomac,e f. f multă grăsime. ..sunt f. gustoase…dar pt. cei f.f. sanatosi…
Logic: pentru bolnavi exista diete speciale.
Rețete
Buna ziua ! Am facut si eu reteta de saleuri dar unele nu au iesit crocante ,am gresit eu cu ceva ,sper ca vor deveni crocante cat mai stau in cutie.Dar dupa sarbatorile de Craciun voi incerca sa fac iarasi.Multumesc ptr.retete.
Trebuie sa le tii putin mai mult in cuptor.
Se poate folosi cas de capra la reteta?
Da.
Foarte bune saleurile! Felicitari pentru atatea retete minunate! Sanatate va doresc din Bucovina! BUCURIE! Multumesc din sufleT!
Sa va fie de bine, tare ma bucur! Sarutam Bucovina si abia asteptam sa revenim acolo!
Buna ziua! Ce faina se folosește? Cea de cozonac sau 650? Mulțumesc!
Tip 650 e bine.