Covrigei fragezi cu unt
Covrigei fragezi cu unt sau torcetti al burro-reteta italiana, sunt extraordinar de fragezi si aromati, genul acela de fursecuri-biscuiti-covrigei de care nu te saturi niciodata. Sunt dulci si atat de fragezi, incat se topesc in gura. Sa va spun cat sunt de buni alaturi de o cafea sau un pahar cu lapte?
Am mancat la un bar, prima data cand am venit in Italia. Am mers impreuna cu niste prieteni ca sa bem o cafea si ne-au adus si cate o gustare alaturi. Mie mi-au adus 2 covrigei fragezi cu unt-torcetti al burro. Hm, forma cracanata, aratau cum aratau, dar miroseau foarte bine. Iar la gust…pur si simplu am mai cerut inca 2 bucati 😀
Saptamana trecuta m-a invitat sotul la o inghetata si o cafea, la un bar din centrul vechi si iar am vazut acesti covrigei fragezi cu unt. Am cautat reteta si am gasit-o in una dintre cartile vechi de bucate italiene pe care le am-Pasticceria casalinga regionale din 1960.
Sa va spun povestea acestor covrigei 🙂
Reteta de torcetti al burro (Covrigei fragezi cu unt) provine din zona Piemonte si Valle de Aosta, face parte dintre dulciurile traditionale ale zonei. Sunt facuti din aluat dospit si apoi cu unt, in forma de lacrima, iar zaharul tos in care se tavalesc generos si se topeste la copt, le da o savoare extraordinara.
Sursa: Wikipedia si Pasticceria casalinga regionale.
Ce ne trebuie pentru reteta de covrigei fragezi cu unt?
Cantitati pentru 30 de bucati
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 30
- Pentru aluat:
- -120 ml apa
- -250 g faina
- -2 g drojdie uscata
- -1 praf de sare
- -50 g zahar
- -120 g unt
- Pentru decor
- -100 g zahar
- -1 varf de cutit scortisoara (optional)
Cum se face reteta de Covrigei fragezi cu unt?
Intrun bol se pune faina, se adauga 50 g de zahar si drojdia, se amesteca, apoi se pun apa calduta si sarea si se framanta un aluat. Se lasa la dospit 30-40 minute, apoi se adauga untul moale, la temperatura camerei si se mai framanta inca 10 minute, sa intre bine untul in aluat.
Faptul ca se face prima data aluatul dospit simplu si apoi se adauga untul si iar se framanta, nu dauneaza aluatului, ba chiar dimpotriva: aceasta dubla dospire ii confera o fragezime aparte. Daca veti proba reteta, veti vedea produsul final cum este. Rezulta un aluat moale dar nelipicios, se lucreaza minunat de bine cu el, e o minune! Eu, care sunt o mare iubitoare de aluaturi, m-am indragostit de aluatul acesta, va spun sincer 🙂 O sa vad la ce-l mai folosesc 🙂
Se acopera cu un servet si se lasa iar la dospit pana-si dubleaza volumul. Dureaza cam 30-40 de minute, maxim 1 ora daca este mai rece in bucatarie.
Ce frumos arata! E moale, elastic, nelipicios, o mare placere sa te joci! 🙂
Se rup 30 de bucati egale, apoi se modeleaza fitile, care se lipesc in forma de lacrima. Daca doriti, puteti da forma normala de covrigei, dar forma autentica este de lacrima 🙂
Intro farfurie se pune zahar tos de care doriti: alb, brun, de sfecla de zahar, simplu sau cu scortisoara… Eu am folosit zahar tos amestecat cu scortisoara care-mi ramasese de la Galuste-gomboti cu prune.
Imi place mult combinatia de unt cu scortisoara, pur si simplu iarna fac tot felul de minunatii-vedeti si retetele de Invartita pufoasa cu unt si scortisoara-o minune este, sau de Rulouri cu scortisoara, pufoase si aromate.
Fiecare covrigel se tavaleste bine prin zahar, apoi se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa 15 minute sa creasca. Mie mi-au incaput toti intro tava de cuptor 🙂 Se lasa spatiu intre covrigei, vor creste la copt, nu uitati ca e aluat dospit 🙂
Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 de grade pentru 20-25 de minute-foc mediu la cuptoarele cu gaz.
Cand sunt gata, se scot si se lasa la racit.
Daca vreti sa vedeti mai multe retete italiene de dulciuri – gasiti AICI.
Se pot pastra lejer si 1 luna, in borcane sau cutii. Se mai usuca si devin sfaramiciosi, minunat de buni. Se pot si congela dupa coacere, daca faceti mai multi si scoateti cand aveti nevoie 🙂
Sunt deliciosi si mi-ar face mare placere sa probati reteta.
Pofta buna!
Aceasta reteta de covrigei cu unt a fost probata si de catre cititorii nostri:
12 COMENTARII
Cred ca 2 g de drojdie e mult prea putin.Coca nu a crescut aproape deloc chiar daca i-am creat conditii de temperatura corespunzatoare.Gustul e bun, dar raportat la timpul de executie, nu merita facute(dospit de doua ori, 15 min de crescut in tava…)
Cred ca ai gresit ceva, undeva. Ies minunat de buni. 2 g de drojdie uscata trebuie, da?
Ai respectat reteta exact cum e la mine sau ai modificat ceva?
Hai sa vedem unde ai gresit 🙂
Aluatul dospit simplu(fara unt) a iesit extrem de tare, ca o piatra desi am respectat intocmai cantitatile.Ca urmare nici nu a crescut mai deloc. Poate ca totusi cantitatea de faina ar trebui sa fie variabila in functie de ce consistenta trebuie sa aiba primul aluat.(eu am folosit faina boromir 000).
La copt , zaharul de pe partea cu tava s-a caramelizat cam tare , iar deasupra s-au rumenit foarte putin(tava trebuie asezata in cuptor sus sau la mijloc?)
Ceva ai gresit, clar. Tava se pune intotdeauna pe mijloc, foc sus-jos, la aluaturi dospite. Aici mai depinde si de cuptorul tau, cum coace. Nu trebuie sa se caramelizeze zaharul.
Aluatul nu trebuie sa iasa exagerat de tare. Trebuie sa fie potrivit de tare.
Multumesc pentru promptitudine
Cu mare drag intotdeauna. Dar vreau sa-ti iasa foarte bine totul, intelegi? Sigur ai scapat mai multa faina, nu are cum sa nu creasca aluatul 🙂
Foarte bune cornulețele! Mie mi-au ieșit cu miezul puțin elastic, dar știu că din cauza untului. Avea 65% grăsime. La frământat și eu am simțit că mai e nevoie de apă și am mai pus. La copt nu am folosit hârtie de copt ci clasicul uns și tapetat. S-au dezlipit ușor cu o furculiță. Mulțumesc de rețetă, o voi mai face! Iar cele de azi nu cred că mai apucă să se frăgezească, deja sunt pe terminate.
Da, trebuie unt gras si nu se pune apa in plus. Dar stii data viitoare si sigur sunt foarte gustoase si cele de azi 🙂
Doamna Gina, merge sa punem si niste fulgi de ciocolata in aluat? Multumesc mult! Sa fiti sanatoasa si la cat mai multe retete!
Da, se poate.
Buna seara. Foarte buni covrigii acestia. Vroiam sa intreb si eu daca 2 g drojdie nu e prea putin?! De iesit, a iesit aluatul. Moale, elastic, far nu a dospit, nu s_a dublat. E posibil sa nu fie buna drojdia. Am obtinut doar 12 buc, far de buni sint f buni. Fragezi. Voi incerca si cu alt tip de drojdie, poate creste si ies mai multi. Merci pt reteta. ☺️
Da, e suficient atat.