Covrigi de casa crocanti
Intotdeauna mi-au placut covrigii calzi, crocanti la exterior si pufosi la interior, cu mac, sare, susan… indiferent cum, dar covrigi sa fie. In Galati si Braila sunt simigerii aproape la fiecare colt de strada, peste tot miroase-a paine calda, nu ai cum sa rezisti la asa bunatate. Iar daca faci in casa covrigi, ai avantaje si dezavantaje, desigur 🙂
Covrigi de casa crocanti
Avantajele sunt ca se fac rapid, sunt ieftini, poti implica si copiii si distractia va fi garantata, redecorezi bucataria… 🙂 . Sa mai vorbim de cat de mandri vor fi cei mici ca au participat la Marea covrigareala? Isi vor pregati singuri pachetelul si se vor mandri fata de toti amicii cu ce covrigi au facut ei. Si nu in ultimul rand, va fi nevoie sa brevetati inventiile, pentru ca se vor modela covrigii in fel de fel de forme si modele, absolut geniale 🙂 .
Dezavantaje: ai de spalat vase si de strans faina care se-mprastie peste tot (ce poate fi mai frumos decat o bataie cu faina, impreuna cu cei mici), risti sa te bata vecinii pentru ca-i omori cu mirosul si-ti vin babele la usa 😀 .
Ce ne trebuie pentru reteta de COVRIGI DE CASA CROCANTI:
Ingrediente pentru 20 de covrigi mari sau 40 mici 🙂
- -1 kg faina
- -600 ml lapte cald sau apa
- -1 pliculet drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
- -1 lingurita sare
- -1 ou
- -1 lingurita zahar
- -50 ml ulei
- Pt. decor:
- -1 ou pt uns batut cu 1 lingura de apa
- -chimen, susan, mac, sare -dupa preferinta
Cum se fac covrigii de casa crocanti?
Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus, sa iasa un aluat elastic, potrivit de moale, se acopera si se lasa la loc ferit si cald sa creasca. Daca mai este nevoie, se mai adauga 1-2 linguri de apa sau faina, in functie de gradul de umiditate al fainii..
Vedeti aici Secretele aluatului dospit.
Cand aluatul a crescut, se modeleaza covrigeii (micuti sau mai mari, dupa preferinta), si se arunca intr-o oala cu apa clocotinda. Daca aluatul este sarat , se adauga in apa 1-2 linguri de sare. Se mai pot pune si 2-3 linguri cu bicarbonat de sodiu si vor avea un gust la fel cu al covrigilor nemtesti – BRETZEL.
Se lasa foarte putin, in momentul in care se ridica la suprafata se scot si se pun direct in tava tapetata cu hartie de copt. Nu se mai lasa la dospit, se pun direct la copt.
Se ung cu ou, se presara cu sare, mac, susan, branza, ardei iute… Se coc la foc iute (200 de grade), se scot cand sunt rumeniti frumos. Durata de coacere este cam de 10-15 minute.
Se pot face dulci, vanilati – se amesteca in aluat mai mult zahar – cam 2 linguri si vanilie.
Se pot face sarati, cu branza, cu ceapa, cu ardei iute, cu masline, bacon, ciuperci, usturoi, busuioc, rozmarin… – sunt multe variante, aluatul este acelasi, difera doar aromele.
Sunt deliciosi, se fac repede, plac tuturor si arata foarte bine.
Pofta Buna! si va invit la covrigareala!!! Cine face cel mai deosebit covrig, primeste de la mine un cadou surpriza! 🙂
Asa ceva coc de obicei, cand aprind cuptorul cu lemne: paine, pizza, focaccia, covrigi, cornuri, placinte… De toate 🙂
Gasiti toate retetele aici, in albumul cu retete de Patiserie, paine.
Aceasta reteta a fost incercata si de catre cititorii blogului Poftă Bună!:
47 COMENTARII
Deliciosi… Vreau si eu vreo doi…
Vin si eu cu colindul de 1 Martie, sa-mi pastrezi un sir
Maine aprind cuptorul, poti veni deja 🙂
Deliciosi!!vreau vreo 3-4 pe sfoara!!
Cu mare drag, iti dau si mai multi 🙂 .Dar pt ca sunt cam departe de Torino, te ajut sa-ti faci singura 🙂
Ma bag la covrigareala,Gina
Am 2 retete: de post si de dulce. Sunt minunati, de cate ori fac paine si aprind cuptorul mare din curte, framant 1 kg de faina si pt covrigi 🙂
Cam cati covrigi iasa din cantitatile aste?
La 1 kg de faina, cam 20 buc.
Imi deschid covrigarie….multumesc pentru reteta!!!
10 negri mititei…………
Astazi i-am facut ( mai *grosolani* ) pentru micul dejun.
deliciosi
Arata splendid, felicitari! 🙂
GINA am dat de belea .am venit de la cresa si ma uitam peste retetele tale,a vazut si micuta si striga intr`una covigii covigii.asa ca dau o tura pe afara si bag covrigi
Bravo, sunt minunati, sa stii. Daca sunteti mancaciosi, fa dintr-un kg de faina, daca nu, fa doar din 500 g 🙂 .Astept poze cu rezultatul 🙂
Sunt extraordinari Gina, maine ma apuc sa-i fac, iti multumesc pt reteta.
Azi i-am facut si au iesit foarte deliciosi, iti multumesc, am sa o repet si cu alte gusturi dupa sfaturile tale
-am facut de cateva ori si sunt tare buni!
[…] Pe 9 ianuarie 2013 publicam prima reteta pe blog :Covrigi de casa crocanti […]
D-na Ginuta, ajutor!!!! Mi-au iesit incrudati covrigii. Atunci cand i-am facut erau ok, dar pana dimineata s-au incrudat. Ce-am gresit?
Nu i-ai copt bine 🙂 . Sai lasi mai mult la copt, sa fie aurii 🙂
Nu-i nimic, se mai greseste.
mi-a fost frica sa nu-i ard, ca se maronisera. eu mai cred ca am mai facut 2 prostii: cand i-am scos din cuptor, i-am pus unii pete altii, iar la sfarsit i-am bagat in cuptor sa nu se usuce peste noapte. cred ca in cuptor au cam transpirat, se poate sa fie asa…?
Da 🙂 Asta e greseala. Se lasa pe masa.
A fost bataie pe ei. Fetita mea a spus ca sunt mai buni decat cei de la covrigarie. Pacat ca a doua zi nu mai sunt la fel de fragezi.
Multumim!
O bunatate!!!
Buna Gina, ce tip de faina trebuie folosita? tip 650?
Multumesc!
Da 🙂
[…] Gina Bradea la COVRIGI DE CASA CROCANTI […]
[…] Si cand eram copil imi placeau Batoanele cu mac sau covrigii crocanti de la simigerie. […]
Colaci polonezi sunt preferati mei cand eram copil odata pe luna mai mâncan un baton al copilariei cu ciocolata si lapte praf.
Buna ziua. Doamna Gina, aveti pe undeva sfaturi pentru incepatori in ce priveste utilizarea cuptorului pe lemne? Cum se face focul, felul lemnelor,aprecierea temperaturii, sincronizarea cu bucataria si orice alte detalii pt o reusita sigura. Din pacate, mama mea, o foarte buna gospodina, nu ma mai poate invata; cat a trait ea, pur si simplu nu m-am gandit ca voi ajunge vreodata sa folosesc cuptorul si n am fost interesata de aceste detalii. Acum l am renovat si tare mi ar placea sa fac niste colacei dupa retetele dumneavoastra. Va multumesc si va doresc numai bine.
Da, uite aici am aratat cum se foloseste cuptorul pe lemne. Recomand sa te uiti la filmuletul in care arat coacerea cozonacului: https://pofta-buna.com/moldovenesc-traditional-reteta-veche/
Azi i-am incercat. Foarte buni dar nu sunt crocanti…cred ca ceva am gresit.
Oricum multumesc pentru reteta!
Mai incerci, sigur iti vor iesi foarte buni 🙂
Excelente informatii!
Am sa ma apuc si eu de copt covrigi.
Va felicit!
Buna idee!
Parca la simigerie se si opareste aluatul, nu-i asa?
Sunt mai multe retete de covrigi 🙂
Multumim pentru inspiratie si sfaturile dumneavoastra. Azi prietena mea si cu mine am facut covrigi opariti. Familia a fost multumita asadar mai facem. Bravo doamna Bradea si mult succes!
Multumesc frumos si eu si va pup tare de tot 🙂
Minunati,mie imi plac si cand se crocantesc,dar mai avem si mofturosi .Cum ii pastram relativ pufosi,ii punem in plastic? Sau ii mancam pe toti odata ? 🙂
ceva gresesc la facutul aluatului..sau drojdia era slaba sau nu era cald destul sa dospeasca….am folosit faina 000 de la proxy, nu s-a apucat de dospit dupa o ora.. era 1 noaptea nici dupa o ora junmate…am adormit…dimineata oala cu aluat de pe dulap s-a facut de 3-4 ori…cursese aluatul din oala aia si pe dulap..si pe jos…mizeria…am pus painea la cuptor cu gaz intr-o oala de tuci-fonta cu hartie de copt dedesupt….1 ora..ok..cand s=a racit avea o coaja de 6-8 mm de groasa…miezul era bun dar coaja prea groasa…si tare..am aruncat coaja, ca imi rupeam dintii in ea …unde am gresit?…azi ma apuc sa ma risc la reteta asta de covrigi…dar o sa pun drojdie uscata..nu mai pun patrat de ala umed si gri…
Recomand drojdie proaspata Pakmaya sau Secretul bunicii, iar uscata de la Dr Oetker. Respecta reteta. Si te ajut cu drag, sunt aici, foarte aproape, la doar un click distanta.
[…] cate-un franc sau ceva bun… Ajungeam seara acasa inghetati bocna, cu straitele pline de covrigi, nuci si biscuiti ieftini, colacei si putini banuti, de pe la neamuri. Ne hranea iar bunica, ne […]
Cei mai buni covrigi.