Sarmale cu piept de gasca
Sarmale cu piept de gasca – reteta asta este savuroasa si deosebit de fina, sarmalutele din piept de gasca, invelite-n varza sau frunza de vita (pot fi impachetate si in frunza de tei, stevie, sfecla, podbal) imi amintesc de sarmalele bunicii. Se pot face sarmalutele si din curcan sau rata.
Am taiat 2 gaste (sotul meu se ocupa, mie mi-e mila si nu pot) si am pus separat pulpele, pieptul, organele si spatele cu aripile.
Spatele l-am folosit la ciorba, pulpele si organele asteapta cuminti in congelator si acum a venit randul pieptului. Asa ca am facut sarmalute cu frunza de vita, ardei si rosii umplute.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de sarmale cu piept de gasca?
- -piept de gasca (cu tot cu piele) (am avut aproape 900 g)
- -1 ceapa mare (cam 250 g)
- -100 g de orez
- -1 morcov mic
- -frunze de telina
- -marar si patrunjel
- -1 ou
- -sare, piper, cimbru
- -cateva boabe de ienibahar si coriandru
- -1 cana bors sau vin alb sec
- -bulion, rosii proaspete sau suc de rosii
- -2-3 linguri de malai- optional
Cum se prepara reteta de sarmale cu piept de gasca?
Carnea se toaca impreuna cu ceapa si morcovul, se adauga oul, sare, condimente, 2-3 linguri de bulion (pasta de tomate – daca aveti, daca nu, folositi suc de rosii la fiert), verdeata si se amesteca bine cu o lingura de lemn.
Truc
Daca este subtire compozitia se adauga 2-3 linguri de malai si se amesteca.
Frunzele de vita se oparesc in apa cu sare si se clatesc bine cu apa rece, se storc. Se impacheteaza sarmalute rotunde sau lunguiete, de marimea dorita.
La bunica mea, pe linia Barladului sunt sate in care sarmalutele se fac rotunde, micute, o idee mai mari decat ciresele.
Eu le fac lunguiete si nu foarte mici, cam de marimea degetului mic si putin mai grosute.
Cum se pune frunza de vita pentru iarna – vedeti aici.
Fierberea sarmalelor cu piept de gasca
Ideal este ca fierberea sarmalelor sa se faca in ceaun de tuci, la pirostrie sau pe plita, sau in oala de lut. Merge si-n cratita pe aragaz. 🙂
Se aseaza pe fund un strat de frunze, apoi se aseaza sarmalutele in cerc, rand peste rand, pana se termina.
Printre straturile de sarmalute se aseaza crengute de telina, marar si cimbru, rosii tocate sau suc de rosii.
Deasupra se mai pune un strat de frunze, ca sa acopere bine.
Se completeaza cu apa doar cat sa acopere sarmalutele si ideal este sa se puna o greutate deasupra, o farfurioara, care sa tina sarmalutele acoperite cu lichid.
Se pun pe foc sau in cuptor si se lasa la foc mare pana cand dau in clocot si apoi se reduce focul. Ideal este sa stea minim 3 ore, la foc mic.
Sarmalute cu gasca
Se gusta sarmalutele si cand frunza este moale se adauga o cana cu bors sau vin alb, ca sa se acreasca. Daca nu aveti, merge si zeama de lamaie. Se scoate capacul si se lasa sa se rumeneasca putin (daca sunt in cuptor).
Eu le-am facut in oala de lut, le-am fiert in cuptorul mic din curte, cu lemne si dupa ce au fiert 1 ora, nu am mai pus pe foc, am adaugat bors si le-am lasat in cuptor pana a doua zi.
Si la aragaz fac la fel, dupa o ora sting focul si le las pana a doua zi. Atentie mare vara, e posibil sa se strice. Am profitat de faptul ca acum a fost racoare.
Nu pot sa va descriu in cuvinte ce fel miros si ce gust au! Efectiv am inchis ochii si mi-am amintit de bunicuta mea si de ceaunele cu mancaruri atat de gustoase care fierbeau pe plitele ei.
Am facut din aceeasi compozitie si rosii si ardei umpluti, se pot umple si dovlecei, ies toate la fel de gustoase.
Am pregatit o mamaliga vartoasa si am mancat cu multa pofta, alaturi de ardei iute si cu iaurt. Merg si cu smantana, dar cu iaurt sunt senzationale. 🙂
Vedeti si reteta de Sarmale moldovenesti.
Mai am inca un piept de gasca, sa vad ce pregatesc din el. 🙂 Voi ce sugestii imi dati?
Pofta Buna!
4 COMENTARII
De` mai puneti astfel de retete, va dau cuvantul ca ma mut la dvs. Nu se mai poate. Numai uitandu-ma la poze si mi vine sa inghit calculatorul .
Hai la mine si promit ca mai tai 2 gaste 🙂
ador sarmalele in toate versiunile lor.bune domle mai ales cu mamaliguta si smantana groasa de-a noastra
Da stii ca ma enervezi? Nici n-am plecat inca si deja mi-e gandul sa sarmale cu smantana, placinte cu urda si marar, balmos…si sa nu mai spun de peste chinuit in toate felurile :))