Gomboti cu branza si prune, cirese, caise, capsune
Gomboti cu branza si prune, cirese, caise, capsune, o reteta atat de simpla si de savuroasa, un dulce rapid, dulce acrisor si atat de parfumat. Este o reteta gatita de gospodinele romance din toata tara, fiecare gospodina se mandresete cu repertoriul personal de reteta, printre care se afla si reteta de gomboti cu branza si fructe.
Se numesc galuste sau gomboti, umplute cu fructe proaspete de orice fel sau gem, fructe uscate sau din compot, cu aluat clasic din cartofi sau cu branza proaspata. Sunt tare gustoase ghilimoatele acestea dulci si aromate, tavalite prin amestec parfumat de pesmet aurit in unt, cu scortisoara si zahar.
Un dulce al copilariei tare drag, care merge preparat in orice anotimp, reteta de gomboti cu prune, cirese, caise, capsune face parte dintre retetele traditionale de colectie.
O sa scriu astazi reteta la galustele facute din aluat cu branza sau urda proaspata, nesarata, pentru ca sunt preferatele familiei mele. Este o reteta rapida si le prefer acum, vara, cand este atat de cald, incat n-am chef sa gatesc mancaruri prea elaborate. La mine deja e canicula, asa ca prefer sa gatesc mancaruri cat mai rapide si cat mai fara tratament termic.
Sa va spun ce folosim la gomboti cu branza si prune, cirese, caise, capsune:
Aluat pentru 8-10 galuste, cam 4-5 portii.
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 4
- -250 g branza proaspata, bine scursa
- -4 oua de prepelita (sau 1 ou mic de gaina)
- -1 lingura cu varf de zahar (30 g)
- -1 lingura cu varf de gris (30 g)
- -100-120 g faina
- -vanilie
- Pentru decor
- -100 g pesmet
- -50 g unt
- -100 g zahar tos
- -1 lingurita scortisoara
Cum se fac gombotii cu branza si prune, cirese, caise, capsune?
Se pun intr-un vas branza bine scursa, ouale de prepelita sau oul de gaina, vanilia, zaharul (eu am folosit zahar vanilat de casa – vedeti aici), grisul si 100 g de faina.
Se amesteca totul, trebuie sa iasa un aluat moale, lipicios, dar sa poata fi facute galuste. Daca mai este nevoie, mai adaugati 1-2 lingurite de faina (are cam 10 g 1 lingurita).
Din aluatul rezultat, cu mainile unse cu ulei, se rup 8-10 bucati egale. Se turteste 1 bucata si in mijloc se pun fructele dorite.
Eu nu pun fructele intregi, cu tot cu sambure, de multe ori o pruna sau cireasa aparent frumoasa, la interior poate avea viermi sau mucegai. Prefer sa pun fructul taiat felii.
Asa ca tai fructele felii, presar zahar si le las putin, cat sa se inmoaie, scurg siropul si folosesc fructul indulcit.
La fructe se mai pot adauga, dupa dorinta, vanilie, scortisoara, cardamon, ciocolata alba sau neagra, martipan, nuci, alune, migdale etc. Eu le-am lasat simple, doar cu zahar.
Am folosit cirese, visine, caise. Am facut 10 gomboti, galuste, eu am mancat 1 si restulul sotul. 🙂
Se pun fructele indulcite pe bucata de aluat si se modeleaza bile. Ungeti mana cu ulei, va fi mai usor de modelat.
Se pun la fiert cam 1,5 l de apa cu un strop de sare (cat se ia cu 3 degete), intr-o cratita mica si inalta, in asa fel incat galustele sa poata fi acoperite cu 2-3 degete de apa. Cand apa clocoteste, se adauga gombotii.
Se lasa pana cand pa clocoteste din nou, si galustele se ridica la suprafata. Dupa 3-4 minute se scot si se tavalesc prin pesmetul aromat.
Cum se pregateste pesmetul aromat pentru gomboti?
Intr-o tigaie se pun la un loc untul, pesmetul si zaharul tos, apoi se pun pe foc. In felul acesta, zaharul se va topi pe ici pe colo si se vor forma granule de zahar caramel, crocante si absolut delicioase.
Cand untul este topit si pesmetul bine amestecat, se adauga si 1 lingurita de scortisoara.
Daca nu doriti sa aveti zahar ars, mai intai topiti untul, apoi adaugati pesmetul, zaharul si scortisoara si amestecati rapid.
Se fac extrem de repede si sunt delicioase. Daca aveti musafiri si nu stiti ce sa pregatiti, un desert gustos, parfumat si rapid, va recomand aceasta reteta.
Cum se servesc gombotii?
-Se pot servi simple, sau cu smantana, iaurt, sos de ciocolata deasupra.
-Se pot presara cu zahar vanilat sau/si scortisoara.
-Se pot aseza pe farfurioara sau platou si se face deasupra la fiecare o avelina din frisca.
-Se pot servi alaturi de inghetata de vanilie.
Pe scurt, sunt delicioase, traditionale dar si moderne. Unde mai pui ca e si o reteta rapida. 🙂
Mai multe retete de dulciuri – vedeti aici.
Pofta Buna!
5 COMENTARII
În Moldova le spunem ignele, în Banat am auzit prima data de gomboti.
Cred ca mâine fac și eu, sper sa rezist poftei.
fffffff bune defapt toate retele sunt super bune
felicitari doamnei Gina toate retele de prajituri sunt ffff bune leam incercat si eu dar nu pe toate ca nu am timp mersi continua tot asa
Reteta este excelenta, reusita garantata! Eu am mutat oala pe un foc mai mic cand am pus la fiert galustele. Felicitari autoarei!
Multumesc frumos 🙂