Delta Dunarii

0
282

Sunt pe jumatate dobrogeanca, dupa tata, iar Delta Dunarii este o parte din mine, e locul unde mi-am petrecut vacantele.

E un loc mirific, un colt de Rai, cu multa verdeata, flori, pasari si animale de tot felul. Sunt atat de multe specii pe cale de disparitie, unele pasari, animale si plante sunt unice, este unicul loc unde se mai gasesc. Nu pot sa pomenesc doar de o specie, pentru ca iubesc in egala masura elegantele egrete sau gingasele lebede, ratustele, cormoranii, libelulele, nuferii de toate culorile… Ah, urasc tantarii si serpii care-s peste tot, asta recunosc sincer. 🙂

Delta Dunarii este un loc binecuvantat de Dumnezeu, iar acest lucru il simti in momentul in care esti acolo. Este un sentiment de puritate, de liniste, de pace, un sentiment greu de descris in cuvinte, pe care nu-l poti intelege decat acolo:  intre cer si apa atat de  senine, intre oameni cu ochii senini. Da, senini, asa sunt locuitorii Deltei, oameni aspri, dar de o bunatate si o seninatate rar intalnita.

Nu vreau sa vorbesc prea mult despre Delta, dar o sa va spun 3 motive pentru care Delta face Romania mai frumoasa:

1.Pentru ca este un loc UNIC in Europa ca ecosistem, face parte din Patrimoniul Mondial, Cultural si Natural Unesco. Aici se mai gasesc unele plante, pasari si animale rare, inca mai sunt cai salbatici care traiesc in libertate (ce nu s-a exportat pentru salamuri cine stie prin ce tari). Iar peisajele, rasariturile si apusurile efectiv iti taie respiratia!!!

2. Pentru oamenii deosebiti ai Deltei: sunt oameni simpli, aspri, batuti de valuri, soare, vant si gerurile iernii, cu mainile asprite de munca, dar de o bunatate de nedescris. Daca n-ai privit un om al Deltei in ochi si daca nu i-ai privit zambetul, ai traite degeaba si degeaba te numesti roman!

3. Pentru mancarurile absolut fantastice!! Fiecare regiune romaneasca are traditiile si mancarurile ei, Delta are peste. Peste de toate felurile, raci, scoici si multe alte minunatii, de o dulceata si o savoare de neimaginat!!!  Ciorba de peste – vedeti reteta si povestea aici, plachie, saramura, peste prajit, zacusca de peste, stiuca umpluta, scordolea …si multe altele (vedeti retete dobrogene aici), sunt mancarurile Deltei.

Delta Dunarii e un loc de pus in buzunarul de la piept si de lasat acolo, langa inima. 🙂

Va invit in grupul Carte de bucate online, sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

Alatura-te comunitatii

Luni ajung in Romania si pana-n seara sunt in deja-n Dobrogea, ma opresc la casuta mea de la tara.

Intre 29 şi 31 august Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea a patra ediţie a RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, un eveniment absolut deosebit, la care merita sa participati. Eu nu pot ajunge, din pacate sunt pe drum, ajung exact cand se termina. Dar imi veti povesti voi tot ce a fost pe-acolo, nu-i asa?

Abia astept sa ajung acasa, o sa fac poze, merg la pescuit (nu merg la vanatoare, sa fie clar!) si deja simt mirosul balti.i 🙂

Va pup, fug sa pregatesc bagajele, eu merg sigur in Delta!
delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea (2)

delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea (1) delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea. (4) delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea. delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea. (3) delta-dunarii-pofta-buna-gina-bradea. (2)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here