Ciorba de peste pescareasca reteta dobrogeana
Ciorba de peste pescareasca: o reteta dobrogeana, autentica, facuta pe malul baltii, e o delicatesa rara in unele parti, dar pentru mine este una dintre ciorbele cu care am crescut.
Am casa in Dobrogea, la Revarsarea, in fata la cherhana, se vede frumos balta si Dunarea – in zare. Aceeasi cherhana, acoperita cu stuf, de cand eram copil. Iarna, pescarii taiau bucati mari de gheata de pe Dunare si o aduceau in cherhana, ca sa se poata pastra pestele.
Cherhanaua este in pamant, deasupra are doar acoperisul, cu mult stuf, pentru ca gheata de peste iarna sa reziste tot anul – pe atunci nu erau frigidere, ca acum. Bunicul meu a fost pescar de meserie si desi a murit de mult, cand eram in clasa a VII-a, inca mi-l mai amintesc.
Cand pleca in balta sau pe Dunare, la pescuit, isi punea in ranita (o ranita imensa ,veche, kaki – soldateasca si cu un miros puternic de peste si balta), cateva cepe, usturoi, sare, malai, o sticla cu otet si nelipsita sticla cu tuica. Pacat ca o foarte mare parte din balta de la Revarsarea a fost secata ca sa se faca agricultura.
E pamantul bun, intr-adevar, cine are pamant pe balta, e ferit de seceta si scoate recolta frumoasa, dar s-a dus pestele acela dulce, caras mai bun decat in balta de la Revarsarea n-am gasit nicaieri.
Va pot spune multe povesti cu si despre oamenii Dobrogei si mancarurile lor. Putem vorbi de scordolea, malasolca, plachie, raci si rapane, stiuci si crapi umpluti, despre peste uscat, afumat sau marinat, de saramuri picante sau zacusca si sarmale de peste, care merg la suflet…
Si va las si retetele mele cu peste AICI. Sa simtiti si voi gusturile si mirosurile Dobrogei… Merita sa aruncati o privire si pe reteta clasica de ciorba de perisoare si poate o si incercati, e o reteta veche, cu trucuri si secrete. Insa, nu uitati de ciorba de burta, o alta ciorba delicioasa pe care o prepar des si a carei reteta o impartasesc cu drag cu voi.
Dar, hai sa revenim la ciorba de peste
Cea mai buna ciorba se face la ceaun, la pirostrie sau pe plita, la foc cu lemne, cu peste de mai multe feluri, proaspat-viu daca se poate, curatat atunci, pe loc.
Singura data cand tataia Stefan (fratele bunicii mele, la tataia Stefan si mamaia Ioana mergeam, pentru ca bunicuta mea a murit cand aveam 5 ani, iar bunicul, cat a trait, statea in balta) mi-a dat una dupa cap, a fost cand am spalat pestele pentru ciorba. 🙂
Pescarii curata pestele si il sterg de solzi si intestine cu mana, nu-l spala in 7 ape ca noi, orasenii, sa nu mai ramana sange deloc, pentru ca „se ia dulceata pestelui”.
Si se mai face doar cu apa din balta sau din Dunare, apa in care a crescut pestele, nu de la fantana sau cu apa plata din supermarket, asa cum am mai vazut in alte parti.
Deci, adevarata ciorba de peste dobrogeana asa se face:
Cand au fiert, se scot si se arunca la porci si la gaini (in balta si gainile mananca peste) se strecoara zeama si acum, in supa asta incepe sa se faca ciorba adevarata.
Ciorba de peste pescareasca – reteta dobrogeana
Se taie marunt zarzavatul (si daca e mai mare nu se supara nimeni) si se arunca in zeama clocotinda (ceapa si daca are – ardei gras, morcov, patrunjel si telina radacina).
Alaturi sa fie si o sticla de rachiu sau vin, din care pescarul -bucatar sa traga cate-o dusca. Cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga cartofi, taiati cuburi.
Cand a fiert bine tot, se pun sare si otet (numai cu otet se acreste ciorba de peste, ca altfel va bate tataia Stefan (Dumnezeu sa-l odihneasca), sa nu spurcati bunatate de ciorba cu porcarii de la oras. Se pot pune si cateva rosii, taiate cubulete, asa, pentru culoare, dar nu e obligatoriu.
Cand toata fiertura asta e gata, se pune pestele cel mare, mama si tatal celor aruncati la gaini. Se foloseste peste de mai multe feluri si gras si alb, pentru un gust fantastic de bun: crap, caras, sanger, avat, somn, chefal, platica, stiuca, salau, merge si ceva sturion daca aveti etc.
Dar nu se pune scrumbie la asa fiertura, ca iar va bate tataia Stefan, pentru ca scrumbia „spurca fiertura”. Adica, scrumbia are un gust puternic, aparte si se face doar pe gratar, sarata sau marinata. Nici macar prajita nu voiau s-o faca mamaia si tataia. 🙂
Reteta de ciorba de peste
Un truc pescaresc: daca pestele are icre, se pun intr-un castron cateva linguri de icre (depinde de cat de mare e ceaunul), se adauga cateva oua proaspete si se bat bine.
Se pune putin cate putin din zeama clocotita, pana cand amestecul de icre devine fierbinte si apoi se toarna peste ciorba din ceaun. Se lasa pana da in clocot si acum ceaunul se da deoparte.
Se taie marunt o mana buna de leustean, proaspat cules si gata. Nu se pune alta verdeata la ciorba de peste, dar mai puteti pune si o mana de patrunjel, daca va doriti musai.
Arunci cu caciula dupa caini de buna ce-i !!!!
Acum, mai modern, pestele se scoate pe platouri, separat si se pregateste si un un mujdei de usturoi sau o maioneza din usturoi (usturoi pisat marunt, cu sare si frecat cu ulei din belsug, pana se face o crema groasa).
Uneori am vazut ca se pune usturoi in ciorba sau smantana. Am mancat, dar tot mai buna este cea traditionala.
Reteta dobrogeana de ciorba de peste
Asa ca mamaia Ioana imi punea putina ciorba, cat sa vada tata si tataia si apoi imi „scapa” mai multe bucati gustoase de peste… mmm!!!
Asta este adevarata ciorba pescareasca.
Acum, sa va spun ce-am folosit eu, pentru ca, in Italia fiind, n-am de unde sa iau peste de apa dulce, rar gasesc chefal proaspat, iar crapul italian, chiar nu-l recomand. E si vechi, de cele mai multe ori,dar are si un gust tare rau, nu e dulce ca al nostru.
Am mai folosit:
Rating
- -1 ceapa mare
- -1 morcov mare (sau 2 mai mici)
- -1 ardei gras
- - 1 bucata telina radacina, cam 100 g
- -3 cartofi mari
- -2 linguri icre + 2 oua pentru dres
- -leustean proaspat (ca mi-a trimis mama, din Romania)
- -otet
- -ardei iute (pus la fiert cu celelalte legume)
Si am gatit la fel ca mai sus, dar pe aragaz si fara sticla cu alcool alaturi , pentru ca eu nu beau alcool decat foarte rar . 🙂
Ciorba de peste pescareasca preparata dupa reteta dobrogeana
Dati click pe imagine si vedeti cum se face o ciorba de peste romaneasca in Italia 🙂
81 COMENTARII
Bors de peste -pescaresc dupa reteta locuitorilor din Delta Dunarii (Mila 23, Caraorman, Letea, Crisan etc)Se pregateste pestele (Crap, Somn, Salau, Stiuca, Platica )si se taie in bucati mari. In functie de cantitatea de peste, se pune ceaunul cu apa la fiert-cat sa acopere pestele si nu mai mult, se adauga sare si zarzavatul :ceapa , ardei, rosii , taiate in bucati mari si cativa cartofi taiati marunt. Cand zarzavatul a fiert, se adauga pestele si se da in cateva clocote la foc iute. Cand aproape este fiert se adauga 2-3 linguri de otet ca pestele sa nu se sfarame si se mai da un clocot. dupa ce luam ceaunul de pe foc se arunca o mana de leustean verde , tocat marunt. Se serveste mai intai pestel cu mujdei de usturoi si saramura din ardei iute uscat , care se prajeste un pic, putina zeama, sare sui otet. Alaturi se pun castronele cu bors acrit cu otet dupa gust si o mamaliga mare. Simplu si gustos !
Ciorba de peste,mmm bun rau!!! Trucul cu icrele nu-l stiam dar e bine de retinut,in rest aceasta ciorba la fel o fac si eu;se cunoaste ca suntem”dunarene”!!iar mujdeiul si mamaliguta sunt nelipsite,ce pofta mi-ai facut!!
Eu am casa peste Dunare, la Revarsarea si de acolo stiu atatea retete pescaresti 🙂 . Mi-e asa dor de casa si de un caras, ala peste adevarat!!! 🙂
Am mâncat ciorbă de peste la Jurilovca. A fiert pestele mic, l-a scos, a strecurat zeama, a pus ceapă, ardei, le-a fiert, a pus peștele dat cu sare și roșiile tăiate cubulețe, le-a fiert o jumătate de oră, a acrit-o cu oțet, nu foarte tare, a pus o mână bună de leustean proaspăt și ne-a servit-o cu mămăliguța caldă. Foarte gustoasă, simțeai gustul de peste, fără alte zarzavaturi și fără mujdei. Mujdeiul l-am mâncat cu pește prăjit.. Bineînțeles fiartă la foc cu lemne. Altfel nici nu se merită să strici peștele pe foc cu gaze. Ne-am simțit minunat. Am incercat să o fac și eu acasă, dar nu a avut același gust. Un pește binepregătit se face numai in Dobrogea, la mama lui acasă.
Fiecare gospodar cu varianta lui 🙂 Dar adevarul este ca pestele, in Dobrogea, are alt gust, asa e!
…Daca o sa sughitzi, sa stii ca de la mine ti se trage…=) …am devorat, pur si simplu, povestea ta despre ciorba pescareasca si cred ca am inghitzit o tona de saliva… =) Am avut placuta ocazie sa-mi delectez papilele gustative (si nu numai) cu o astfel de regina a preparatelor din peste si nu cred ca o sa-i pot uita vreodata gustul… Oricum ,finalul acesta de saptamana ma va gasi preparand aceasta minunata ciorba…=) …pacat ca nu am apa de balta… =(
Eu sunt in Italia si improvizez cu ceea ce am, fac ciorba cu somon, pastrav, chefal… chiar ieri am facut. Dar nu se compara cu ciorba ,,aceea”, facuta acasa, pe malul baltii, cu peste proaspat si dulce de balta.Mai am putin, in septembrie avem vacanta si mergem acasa, numaram zilele pana atunci 🙂 .Te ajut pas cu pas sa faci ciorba, sunt aici, la un click distanta, nu ezita sa-mi pui intrebari 🙂
pofta merge mai departe….vreau si eu !!!!!!!!!!!!!!
minunat ,astazi Dumnezeu mi-a bucurat sufletul ca v-am descoperit chiar si virtual ! Sa stiti ca sunteti pe cale de disparitie RAR MAI SUNT OANENI CA DUMNEAVPASTRA !
Poate iti aduci aminte si de reteta de STORCEAG. Aia e de Sfantu Gheorghe dar localnicii sunt putini care o fac si aceia tin secreta reteta.
Ce este STORCEAG, poate la mine i se spune altfel?
Storceagul este ciorba de peste din sturion la care se mai adauga si intestinele pestelui. Asa e traditional la Sf. Gheorghe
Frumos 🙂 . Icre si lapti,da, adaug in mancare, alte intestine, nu 🙂 . Dar de sturion tare mi-e pofta, e grozav de bun. 🙂
Gina, draga de tine, dupa felul cum ai scris reteta asta se simte ca ti-e dor de Dobrogea, de acasa si de copilarie, asa cum imi e si mie. Si desi sunt la trei ore distanta de locul natal, sunt la zeci de ani departare de timpurile cind misunam pe linga mama, in timp ce gatea. De la ea am ‘furat’ arta bucatarelii, insa gustul ciorbelor ei parca nu l-am nimerit niciodata… Iti multumesc pentru retetele tale minunate si pentru tot ce mai vine cu ele – arome, gusturi, amintiri …
Asa este, multumesc din suflet! Abia am revenit din vacanta, am stat 3 saptamani in Dobrogea si am facut iar ciorba de peste adevarata, la ceaun 🙂
esti minunata cu blog cu tot, eu sint mihaela, lucrez in germania la ingrijit batrini. in romania sint patron de firma *productie flori de terasa si balcon, legume in cimp, am o florarie.Firma se numeste FLori legumicola intra daca vrei pe Facebook si vezi poze.Asta a fost visul meu si mi s-a inplinit .Sa-ti ajute dumnezeu! acum sint cu leptopul ginerelui meu ,o sa mai revin.Pa!
Buna Gina.
Te-am „cunoscut” abia ieri – pe blogul Adi Hadean, la reteta GP Quiche, la care mi-am exprimat o parere contradictorie (sub acelasi nume, Monica).
Nu o regret, sunt adepta schimburilor de pareri, dar exprimate totdeauna cu respect.
Ma repet asadar, te-am descoperit abia ieri. Dupa ce mi-am scris parerea, m-am napustit pe net: cine-i frate Gina Bradea si ce vrea??? Si am intrat intr-o lume. Da, asa vad blogul tau, descoperit ieri, devenit favorit tot de ieri si pe care-l citesc cu nesat (de dimineata de la 6 toooot citesc si nu ma satur).
O lume in care textul are aroma, culoare, gust, limbaj frust si retete pe sufletul meu.
Felicitari Gina si ma bucur ca te-am descoperit!
Respect,
Monica
ps: nu stiu daca-mi vei vedea postarea, daca-mi vei raspunde ceva, te asigur insa ca rar m-a captat un blog de la primele randuri (simt nevoia sa-mi reafirm admiratia).
Buna, Monica,
Intotdeauna raspund la comentarii. Ma bucur ca m-ai vizitat, ma bucur ca-ti exprimi parerea. Nu am obiceiul sa fiu rea, cred ca am mai lasat comentarii negative de maxim 4-5 ori de cand sunt blogger. Reteta aceea are foarte multe greseli, efectiv inacceptabile. Daca te vei uita si la celelalte GP, la fiecare am lasat cate un comentariu. Nu mi-a placut nici tortul cu morcovi, are si acela greseli mari. Dar tarta asta… au!! Da, mi-a parut rau dupa ce am scris commentul, nu-mi place, dar mai sunt si rea uneori, sunt om 🙂 . Am fost prea rea, poate ca fetita aceea(habar n-am cine e, daca e fata sau doamna) a gatit cu mult drag. Merit suturile pe care mi le-au dat toti. Mea culpa…
Pe blogul meu, am si eu greseli, nu sunt perfecte si mi le asum. Las comentariile celor care ma critica si nu sunt de acord cu mine, de ce sa fie perfect de acord?? Daca e folosit un limbaj decent, las tot 🙂 . O sa vezi cate greseli fac si le si spun, asa e cinstit, pentru ca nu stiu tot, invat zilnic noutati. Prefer sa-mi dai nota 2 la ceva si sa ma corectez, decat sa persist in greseala. O sa ma supar pe moment, da, n-o sa-mi pice bine, ce naiba, sunt om 😀 . Dar o sa corectez :))
Buna Gina.
Multumesc ca m-ai primit (fara resentimente, ci cu drag) in casa ta/ lumea ta/ blogul tau.
Recunosc ca nu m-am saturat de citit povestile/ retele tale, si continui cu si mai mare pofta! 😀
Da, am vazut si restul postarilor tale la retetele GP, si ulterior (la vita cu pireul de dovleac) mi-a placut cum ai explicat greselile si a rezultat nota.
Revenind la reteta de ciorba de peste: aceasta si cea de burta au fost primele citite pe blogul tau (cand m-am napustit sa vad cine esti). Mama era braileanca si le facea dea, caci erau favoritele casei.
Intrebarea mea (poate stii): e o poveste de demult (ca acum nu mai am pe cine intreba….), cica la adevarata ciorba de peste, plevusca odata fiarta (bine) se da prin strecuratoare. Pireul de peste rezultat se adauga in zeama ingrosand-o.
Stii ceva de asta? – stiu, in reteta ai spus ca se dadea la gaini iar zeama se strecoara, deci fix pe dos fata de ce zic eu, dar povestea asta ma intriga (nu mai tin minte ….o zicea bunica – evident tot braileanca??…o zicea mama???). Si nici nu mai tin minte daca asa o faceau sau doar o povesteau…
Eu nu am gatit-o niciodata (promit ca o fac si o postez la tine)
O zi frumoasa iti doresc !
Monica, iti multumesc din tot sufletul pentru vizite si aprecieri. Te rog frumos sa fii TU, asa cum esti, sa nu eziti sa ma critici, sa ma contrazici, sa ma corectezi. Nu ma deranjeaza deloc, ba chiar dimpotriva, ma ajuta sa fiu mai buna. Sunt o perfectionista, iar un feedback onest, ma ajuta intotdeauna. Un feedback, nu rautati 🙂 . Eu cand spun ceva negativ, explic si de ce, vin cu argumente. Acum, legat de ciorba de peste: e prima data cand aud ca se paseaza pestele in ciorba(plevusca, jaii).Sunt multe feluri de a pregati ciorba de peste, sau orice alta mancare. Retetele sunt aproximative, depinde de zona, de gusturile personale ale celui care gateste si mai ales, de ceea ce ai in casa in momentul acela 🙂 . Nu e nimic gresit si cu siguranta e foarte gustos, dar ciorba va iesi tulbure. E o idee buna, pentru ca pestele acesta mic, asa prapadit cum e, are un gust fantastic de bun. Un sfat: cand faci ciorba, la final imparte zeama in 2, intr-o jumatate adaugi pasta asta de plevusca, cealalta o lasi simpla. Vezi diferentele. Iei o foaie de hartie si o imparti in 2 si notezi + si minus la fiecare, din punct de vedere organoleptic(gust, auz, vaz, miros, pipait). Apoi tragi linie.
Uite draga mea! Au trecut 2 ani de cand ne-am cunoscut 🙂
Mare dar am primit: lumea ta culinara !
Te pup
Am avut coleg un fost marinar, acum pensionar cu state vechi care ne povestea cum facea ciorba de peste, dand plevusca prin strecuratoare
si noi salivam!Nu am reusit sa fac o asemenea reteta locuind la oras ,nu am avut niciodata materiaa prima asa de diversificata,dar am sa o fac odata si odata!
Buna ziua,
Multumim, reteta e grozava, dar nu merge si cu bors?
Traditional se face cu otet. Merge si cu bors dar nu are aceeasi savoare 🙂 . E buna si cu bors.
Buna
am o mare dilema:cum e mai bine sa prajeprajesti pestele:in ou sau doar cu faina de malai?am facut pestele in faina de malai si nu a iesit ok ca sa ars malaiul
Se da prin faina alba sau malai, atat, simplu. Daca s/a ars, inseamna ca ai dat focul prea tare. Pestele se prajeste in ulei cat sa/l acopere, la foc potrivit, nu mare.
Buna Gina,
De obicei fac ciorba de peste acrita cu zeama de varza.
De data asta am acrit-o cu ou si otet iar pestele nespalat ca la tataia Stefan si mamaia Ioana . Singurul lucru ce nu am facut nu am pus apa din balta.
Promit ca data urmatoare am sa pun apa din balta, dar oricum a iesit monumentala.
Multumesc foarte mult pentru micile trucuri care fac mari diferente.
Un fan al tau
Petre
Buna, Petre,
Ma bucur tare mult si pentru ca ai facut ciorba si ti-a placut, dar mai ales, pentru ca i-ai pomenit cu drag pe mamaia Ioana si tataia Stefan 🙂 . Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace 🙂
Minunata intelepciune rurala,in acest caz,particular,de sorginte lipoveneasca,nu conteneste a ne uimi.E drept…acum,in timpurile liberului acces la informatie,cand portile gastronomiei universale ne sunt deschise,cand arta culinara…se dezbraca nonsalant de secrete pe aripile internetului,cand nutritia si regulile-i,aproape religioase,ne biciuiuesc la tot pasul…tindem sa privim in urma,in trecut,la amintiri…ca la ceva sacru.
Am lucrat la Sulina cam un an de zile , în perioada 88-89. Ca inginer electronist ptr. depanare, întreţinere echipamente radio , radare , sonde ultrasonice ,,,etc. Foarte tare ,am fost repartizat la un vapor unde am gasit echipajul la masa .Se servea bors de peste . Pe masa era o tava de aragaz plina cu peste si cartofi fierti.Aproape era un ceaun cu zeama de la ciorba.Fiecare servea cum dorea , Peste sau zeama ,cu otet sau mujdei de usturoi si sare, dupa plac. Simpla , facuta din putin , nu era sezon de pescuit , dar f buna. Apa era din Dunare , desigur…Cazat la vapor ,daca beai apa din Dunare asa cum era in tancul de apa din vapor , aveai pb cca 2 saptamîni , apoi erai OK .,.
Iubesc Sulina si tare mi-e dor de locurile acelea. Nu am mai fost de foarte multi ani. Prea multi 🙁
Asa este in Sulina,se pune la masa pestele separat de zeama.Si prin Crisan am vazut la fel.
Super buna. Am probat ieri la un eveniment. Foarte faina ideea cu icrele drese cu ou 😉 Multumim Gina pentru reteta minunata de ciorba de peste 😉
Sa va fie de bine! Ma bucur pentru voi. Grozava petrecere ati avut!! 🙂
Cum adica peste viu…?..Adica se curata pestele de viu sau se fierbe de viu? Doamne fereste! O fi traditional, dar nu trebuie sa fie barbar..
Cum sa pui pestele viu??? Nu ai inteles nimic din toata reteta? Off.
Mulțumim pentru postare doamna Gina! Sunt un mare ,,ciorbar” în special de ciorbă de pește ( de la mama mi se trage și al ei neam crescut pe malurile bălții Potel, care nu mai există de zeci de ani , decât pe hărțile vechi ale României) și am rămas tare impresionat de modul original în care v-ați prezentat rețeta. Cu respect mă înclin! Brava!
Multumesc frumos 🙂
si uite asa vad si eu o reteta adevarata! stau si eu pe malul dunarii. cam o data pe an mananc asa ceva. ps imi place bibanul cu icre…
Mi-e dor de un biban copt pe plita, pe sare grunjoasa 🙂
am uitat .pestele inafara ca nu se spala nu i scot nici branhiile.
Se scot branhiile 🙂 .
[…] toate felurile, raci, scoici si multe alte minunatii, de o dulceata si o savoare de neimaginat!!! Ciorba de peste – vedeti reteta si povestea aici, plachie, saramura, peste prajit, zacusca de peste, stiuca umpluta, scordolea …si multe […]
In viata mea nu am dres ciorba de peste cu icre pt ca nici nu am auzit pana am citit reteta,in vara asta avnd un ,,pestisor ” asa de vreo 20 kg si cu vreo 4 kg de icre, mi-am permis sa dreg ciorba cu icre..fratilorrr…o nebunieeee.Nu cred ca exista ciorba de peste mai buna.Am mai congelat din icre si o sa mai fac.Inca odata : omul cat traieste invata,si tot nu le stie pe toate…
10 stele,Gina !
de cate ori citesc randurile scrise de tine, ma duce gandurile la povestirile facute de ION CREANGA , amintiri ce nu se pot uita . Vreau sa spun ca esti o buna povestitoare si totodata o buna gospodina ce merita tot respectul din partea mea ,iti sarut manuta si te rog sa continui tot asa frumos . Viata lunga si frumoasa.
Multumesc din tot sufletul, Alexandru 🙂
Bună seara! Acum am descoperit rețeta dvs. și mi se pare interesantă. Voi face și eu săptămâna viitoare, de Buna Vestire, însă cu ce pot drege ciorba ținând cont că icre am, dar fiind în post, nu pot folosi ou?
Felicitări pentru rețetă!
Nu folositi ou deloc si puteti sa nu o dregeti cu icre. Lasati ciorba simpla.
Mulțumesc! Acum o prepar. Mâine vă spun cum mi-a ieșit.
Abia astept <3
[…] sau adevar, nu stiu. Sigur ca era una dintre vesnicele povesti spuse de tataia Stefan (Stepan Palade, fratele bunicii mele, mare sugubat). Tot felul de gogomanii ne spunea si noi, […]
[…] sa stiti de la mine: se mananca cu mana, nu cu tacamuri fandosite de oras. Tataia Stepan ne certa daca ne vedea cu furculita. Cu mana se mananca, sa simti textura pestelui, sa-l rupi, sa-i […]
[…] de ciorbe si supe vedeti aici, printre care si ciorba de burta, ciorba de fasole in bol de paine, ciorba de peste pescareasca si […]
[…] sau sarmalutele cat un degetar facute de bunicuta moldoveanca sau la placinta dobrogeana si ciorba de peste facute de bunicuta dobrogeanca. Iar maicuta mea, Dumnezeu s-o odihneasca, facea cele mai bune […]
[…] fost primiti cu bratele deschise, toti ne-au invitat la ei acasa sau la o ciorba de peste, pasare sau miel, la un gratar, la o placinta dobrogeana sau la o baclava si un pahar cu iaurt sau […]
Tot respectul ptr. pescarii de altadata si ptr. traditiile pescaresti, dar niciodata nu as manca o ciorba facuta de ei pe marginea apei, in barca (am vazut si asta) , etc. Este o ciorba jegoasa, nespalata, facuta de un om care nu-i chiar asa de „limpezit” ca un bucatar consacrat. Binenteles ca nu se moare daca mananci, ba chiar este f. buna dupa spusele tuturor, dar eu am vazut si nimeni nu ma poate convinge ca-i un lucru de dorit mai ales ca apa folosita este din Dunare , colectorul tuturor mizeriilor europene.
Aici e mult de spus, da. Nici eu nu-s de acord cu nerespectarea unor reguli elementare de igiena, si nu ma incanta nici folosirea apei de Dunare. Dar in privinta bucatarilor, stim foarte bine ca sunt si multi bucatari care isi bat joc de arta culinara.
Poate vom avea vreodata ocazia sa ne intalnim, sa gatim impreuna pe malul Dunarii, dar asa cum stiu eu, curat.
[…] adevarul este ca e atat de bun, incat il mananci pe paine. Va puteti imagina cat de buna este o ciorba de peste sau un peste prajit, sau un rasol de peste, servite alaturi de mamaliguta calda si un castron […]
La Sf.Gheorghe delta exista obiceiul de a acri ciorba de peste si storceagul cu zer de la branza de oaie. Deliciu!
Cate bordeie , atata obiceie ! Ciorba de peste de poate face si din oblet , rosioara , platica , etc . Pentru mine borsul se face din doua specii de peste: salau si somn ! Peste mult , zeama putina ; se acreste cu otet; zarzavat putin , doi cartofi un ardei , o rosie , o ceapa ! Dupa ce ciorba este gata , se serveste inai pestele si apoi zeama ! In ambele cazuri se foloseste mujdeiul de usturoi ! Inainte orisice , sa nu uitati de o tuica de calitate ! Dupa cum vedeti n-am intrat in amanunte ! Chiar daca nu ma credeti faceti o incercare ! Ce-o sa fie ?
Va fi ceva delicios, cu siguranta!
La mine, la Revarsarea se pun mai multe feluri de peste si se pregateste alaturi sarmuzac, maioneza de usturoi. Mananci ci plangi de bun ce e 🙂
[…] Ciorba de peste pescareasca – reteta dobrogeana […]
Are dreptate Monica cu origini din Braila. Se prindea Oblete cu năpatca pe cheu sau cu undița pe pontonul de unde pleca vaporasul spre Ghecet, la musca. Cu asta se ingrosa ciorba. Are dreptate si Gina ca zeama nu iese comercială da nici nu va avea gustul de peste. Pentru ca zeama sa aiba culoare se albeste din amestec sare + oțet. Si sa va mai spun inca ceva. Inlocuiti lingura cu jumatate de ardei gras la care sa-i lasati codita si vedeti ce gust are.
Multumesc tare mult, Marcel. Acestea sunt lucruri pe care doar cunoscatorii le stiu. Te rog sa mai vii pe la noi, sa ne mai sfatuim. Imi place 🙂
Doamna Gina . VA ROG URGENT UN RASPUNS, am o nelamurire la ciorba din cap de peste scoatem ochii pestilor? Caut retete si retete si am gasit pe net multe variante…dar aici nu se specifica…iar reteta dvs pare a fi cea mai pe gustul meu ( o fi ca ma trag dinspre Moldova???) . Multumesc din inima pt raspuns si timpul acordat!
Nu se scot ochii, asa se lasa. Nu am auzit pana acum sa se scoata, dar probabil sunt persoane care nu-i suporta.
Va multumesc tare tare mult doamna Gina! Sărbători cu bine vă doresc si spor in toate!
Multumesc frumos si eu 🙂
[…] recomand reteta de ciorba de peste, am un secret aparte, dreg ciorba la final si este absolut savuroasa […]
Mi-am facut temele si problema a fost sa gasim peste intreg crap mai rar pe aici ca au lasat sa creasca unul modificat genetic care curata baltile de alge si apoi il pescuiesc si il vand modificarea e sa nu depuna icre. Am cautat red sniper dar nu ai loc de chinezi care le place asa ca nu prea am avut variante pana la urma am gasit un somotei de un kg si ceva si salau file din lacurile din jur. Salaul localnicii il plac mai ales indienimea locala e interzicere la el si baltile au cu miile pe care ii pescuiesc si ii vand pe piata somnul 20 de dollari kilul salaul 47 dai un ban dar nu il mai ai. Cat am pescuit ca am scule serioase benzina nu era o problema pretul mic puteai sa mergi distante mari acum suntem in lockdown si nici vorba. Revenind la ciorba sincer a fost cea mai reusita ciorba de peste pasata cu oua si smantana. Culoare gust toate la superlativ. Am facut si poze daca vrei sa le vezi trimite-mi un link. Sanatate si numai bine. ad calgary alberta canada.
Felicitari si sa mai faci.
[…] felurile, raci, scoici si multe alte minunatii, de o dulceata si o savoare de neimaginat!!! Ciorba de peste – vedeti reteta si povestea aici, plachie, saramura, peste prajit, zacusca de peste, stiuca umpluta, scordolea …si multe […]
Chiar ne-ati spus toate secretele aici sau mai sunt :))?
Am facut si eu luna trecuta prima data ciorba de peste, dar din pacate n-am vazut aceasta reteta inainte.
Eu am acrit-o cu bors de putina.
Am pus 4 rosii, 2 cepe, 3 cartofi, un morcov mai mare, un ardei gras.
Am fiert mai intai un cap de somn pana a inceput sa cada carnea de pe el. L-am scus, am strecutat supa si in el am pus zarzavaturile, mai putin rosiile. Pana au fiert, am ales carnea de pe capul de somn, si am pus-o apoi inapoi in ciorba.
Dupa ce a mai fiert, am adaugat un caras si un crap, taiati in 3. La sfarsit am dat in clocot 1 l de bors si l-am adaugat peste. Am lasat sa mai fiarba pana s-au fiert si ceilalti 2 pesti. Nu mi-a placut la sfarsit ca le picasera niste oase mici in ciorba. Nu sunt fan oase de peste. Imi place gustul de crap si caras, dar oasele alea mici m-au terminat psihic.
Cand mai fac o acresc si eu cu otet, dar nu stiu cat sa pun. Am mancat o singura data ciorba de peste ca la mama ei la mila 23, dar va dati seama ca nu stiu absolut deloc cum au facut-o. eram intr-o excursie.
Buna seara, doamna Gina si tuturor comentatorilor si pofticiosilor de de pe acest forum. Tocmai ce am revenit dintr-un sejur la Mahmudia, unde am mancat o ciorba de peste fabuloasa, preparata la o pensiune din localitate. Citind diferite opinii exprimate pe aici, observ ca retetele difera in anumite puncte, nu ma voi opri asupra tuturor (de exemplu, apa din Dunare mi se pare ca e „momeala” pentru turisti/naivi). In fine, eu fiind din Alba, pot gasi peste proaspat doar la hypermarket, iar sansele ca acesta sa fie de captura sunt destul de mici… ceea ce vreaau sa va intreb, insa, este: unde anume in zona capului de crap este localizat osul amar si cum anume il identific? (intreb pentru ca, adesea, crapul, carasul, rosioara, somnul, fitofagul sunt singurii pe care ii gasesc proaspeti si la ei apelez cand doresc sa fac o ciorba de peste improvizata cu ingrediente de la 650km de Delta Dunarii; sigur, am fost de cateva ori si in clisura, zona Orsova – Eselnita, dar nu e la fel)… Multumesc!
O sa fac un videoclip ca sa arat unde este osul amar, e cel mai bine, ca sa arat clar. Ciorba de peste adevarata e usor de facut, cu unele mici diferente de la sat la sat sau de la gospodar la gospodar. Dar principiile de baza sunt aceleasi: cat mai mult peste, mai multe sortimente si peste cat mai proaspat. Eu am facut si in Italia, ati vazut, cu ce peste am gasit acolo.
Am uitat sa zic ca din cauza asa numitului „os amar” am ratat ciorba o data si de atunci mi-e teama sa ma mai apuc; repet, pentru cei din zona noastra capetele si cozile raman ingrediente de baza pentru aceasta imitatie care vrea sa ne reaminteasca catusi de putin de aromele unice din Delta.
[…] ca am reteta de ciorba de peste asa cum se face in Dobrogea, vestita ciorba […]
[…] aia buna de usturoi, care se serveste alaturi de ciorba de peste sau peste prajit, in Dobrogea se numeste […]
[…] de ciorba de peste dobrogeana are, desigur, secretele ei. In niciun caz nu este vorba despre apa din Dunare, ala e mit […]
Aceasta rețetă pot sa o pregătesc numai din păstrăv?
Da, se poate.