Coltunasi cu visine
Coltunasi cu visine: originea coltunasilor nu este cunoscuta clar, dar gustul irezistibil este sigur reconoscut de toata lumea. Unii ii considera desert, altii o masa in toata regula, dar nici una din variante nu le da coltunasilor o importanta mai scazuta.
Daca nu ati mancat niciodata coltunasi, trebuie musai sa incercati reteta.Iar daca ati mancat fie si recent, tot trebuie musai sa incerati reteta pentru ca e garantat o experienta delicioasa.
Reteta este din Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, o carte primita recent in dar de la o persoana foarte draga mie.
Ingrediente pentru reteta de coltunasi cu visine
- Aluat:
- 2 oua
- 150 g faina
- 50 g gris
- 30 g unt
- Umplutura:
- 250 g visine din compot
- 100 g zahar
Mod de preparare pentru reteta de coltunasi cu visine
Intr-un bol mare, spargem ouale si le batem bine cu furculita. Adaugam untul topit si amestecam bine. Adaugam si grisul si faina si amestecam la inceput cu furculita pana incepe sa se formeze aluatul iar mai apoi rasturnam totul pe masa si framantam bine.
Trebuie framantat aproximativ 5 minute, adaugand faina la nevoie pana devine un aluat moale si elastic, care se intinde usor, putin mai moale decat cel pentru taietei. Framantarea se va face indoind aluatul sub podul palmei.
Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa stea 10 minute ca sa devina mai elastic si mai usor de intins.
Intre timp pregatim umplutura: visinele le scurgem bine de sucul din compot, le scoatem samburii si le amestecam cu zaharul. Ele vor continua sa mai lase suc, pe care il vom pune deoparte.
Presaram masa cu putina faina si intindem o foaie cat mai dreptunghiulara posibil, cu dimensiunile laturilor multiplu de 5 cm. Aceasta trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 2-3 mm. Cu un cutit ascutit facem taieturi paralele cu marginile din 5 in 5 cm, si formam niste patrate.
Punem cate 1/2/3 visine pe mijlocul fiecarui patrat (in functie de cat de mari sunt visinele si cat de mari sunt patratele) si apoi il indoim in 2 pe diagonala, formand un triunghi. Apasam pe margini cu o furculita ca sa se inchida bine si sa nu iasa umplutura la fiert.
Sfat
Daca aluatul nu se lipeste deaorece s-a uscat putin, umezim cu putin apa in jurul umpluturii inainte sa formam triunghiul.
Luam o oala mare de aproximativ 2-3 L si o umplem in proportie de 3 sferturi cu apa. Adaugam o lingurita de sare si o punem la fiert. Cand apa incepe sa fiarba adaugam coltunasii.
Sfat pentru reteta de coltunasi cu visine
Este bine sa amestecam continuu in apa de cand incepem sa adaugam coltunasii pana i-am adaugat pe toti ca sa nu se lipeasca de fundul vasului sau intre ei. De asemenea este indicat sa ii adaugam pe rand si nu toti o data.
Ii lasam sa fiarba la foc mediu timp de 20 de minute, semiacoperiti cu un capac. Apoi oprim focul si ii mai lasam in apa inca 20 de minute ca sa devina mai pufosi.
Vezi observa ca in timp ce fierb acestia vor fi mereu la suprafata iar la finalul celor 20 de minute in care au stat doar in apa, vor fi scufundati pe fundul vasului.
Se strecoara apa si se servesc calzi cu sirop de visine din compot, siropul lasat dupa ce am adaugat zaharul, unt sau smantana.
Reteta si pozele ii apartin Mariei Pintean, colaboratoare a blogului Pofta buna, retete cu Gina Bradea.
Maria este dovada vie a faptului ca o tanara poate fi nu doar frumoasa si desteapta foc, ci sa si gateasca foarte bine.
Mai multe retete de la Maria gasiti aici.