Bulion de rosii reteta italiana de passata di pomodoro
Bulion de rosii – reteta italiana de passata di pomodoro, reteta originala, asa cum se face in Italia. Cum se face passata di pomodoro? Suc de rosii gros fara multa fierbere, fara conservanti, care rezista si 3 ani.
Da, si noi, romanii, avem retete foarte bune de conserve pentru iarna, asa este! Si am multe retete delicioase, invatate in acesti 53 de ani de existenta, de la mama, rude, vecine, colege, de prin carti sau de la tv…Asa cum fiecare gospodina, desigur, stie sa faca o sumedenie de bunatati.
Retetele mele de conserve pentru iarna le gasiti aici.
Si un exemplu, ca sa vedeti si cum arata:
Am reteta de bulion, invatata de la mama, o gasiti aici. Se poate face din rosii cu ardei, sau doar din rosii sau doar din ardei rosu.
Dar fac si suc de rosii, bun tare de tot, reteta aici.
Cum se facea bulionul pe vremuri?
Pe vremuri, la tara, la bunicii mei, pe linia Barladului, bulionul se facea cu rosii „putrezite”. Aceeasi metoda se folosea si in fabricile de conserve. Se adunau rosiile bine coapte, se spalau si apoi se puneau in saci de nailon, se legau la gura si se lasau pana cand se inmuiau bine de tot rosiile. Dupa asta, se puneau pe o sita uriasa si se lasau la scurs, sa curga toata zeama.
Dupa aceea, cu un facalet special, ca un linguroi, se pasa pulpa de rosii, sa se separe de coji. Pasta obtinuta se punea la fiert pentru bulion si se mai adauga sare.
La sucul de rosii, gospodinele au alta metoda, ca sa reduca din timpul de fierbere: se dadeau rosiile prin masina de suc si asa, se lasau pana a doua zi. Bagau un furtun la fundul oalei si trageau zeama aceea limpede, pana ramanea sucul de rosii gros.
Acum se punea la fiert, se mai adaugau putina sare si zahar.
Bulion de rosii – reteta italiana de passata di pomodoro
Am locuit 12 ani in Italia, in regiunea Marche, in mijloc, langa Ancona. Am stat intr-o ferma veche, in afara orasului, proprietatea uneia dintre cele mai de vaza familii din zona, Alessi. Da, din aceasta familie fac parte si proprietarii vestitei firme Alessi, cei cu obiectele din inox.
Sotul meu a avut colegi din mai multe zone ale italiei: Toscana, Calabria, Campagna, Sicilia, Sardegna, Piemonte…Am fost in multe locuri si m-am indragostit de Calabria si Toscana. Calabria e ca un fel de Moldova, cu oameni gospodari, care inca mai gatesc in casa de toate.
De fapt, in partea de jos a Italiei, zona mai saraca, inca se respecta traditiile si se gateste extrem de mult acasa. Am invatat enorm de multe retete delicioase de la colegii calabrezi ai sotului: Francesco, Mauro, Franco, Salvatore. Salvatore era cu sotia, o doamna tare draguta si harnica, de la care am invatat multe.
Va recomand si reteta de rosii uscate la soare.
Ingrediente pentru bulion de rosii – reteta italiana de passata di pomodoro
Mod de preparare pentru Bulion de rosii – reteta italiana de passata di pomodoro
Rosiile se aleg sa fie bine coapte, se taie in 2-4 bucati, in functie de cat sunt de mari. Nu e obligatoriu sa se scoata partea verde, dar eu prefer s-o scot. Obisnuinta, ce sa-i faci… Si adevarul e ca, desi muncesc putin mai mult, mi se pare ca e mult mai bun bulionul.
Se pun rosiile taiate intr-un ceaun sau intr-o cratita mare, larga, daca nu aveti ceaun. Se pun pe foc si se lasa sa fiarba cam jumatate de ora, din momentul in care totul da in clocot. Le puteti lasa si 1 ora daca vreti, dar nu mai mult.
Se acopera totul cu un capac si se lasa timp de cateva ore. E suficient daca le lasati cat sa fie usor caldute, nu trebuie sa se raceasca complet. Dar nu putem da prin masina rosiile fierbinti.
In Italia se folosesc rosii lunguiete, carnoase, de tip San Marzano. Eu am folosit rosii rotunde, obisnuite, de la mine din solar.
Bulion de rosii – o reteta italiana de passata di pomodoro
Va recomand si reteta de pomarola, vestitul sos de rosii italian – reteta aici. E fantastic de bun, e pur si simplu preferatul meu. Bun tare de tot!
Am multe retete italiene aici. Garantez ca sunt retete italiene bine documentate, culese exact de acolo, de la ele de acasa 🙂
Dupa ce se mai racesc, se scot rosiile si se pun la scurs. Eu am niste ladite din plastic, bine spalate si dezinfectate, pe care le tin special pentru rosii. Dar puteti folosi si strecuratori sau sa le puneti in tifon sau fete de masa.
Se lasa pana cand se scurg bine si nu mai au zeama deloc. Atat mi-a ramas din 3 galeti de rosii, cam 30 de kg.
Acum le dam prin masina de suc de rosii. Eu am o masina electrica, italiana, gama profesionala, Tre spade. Da, e scumpa, dar merita toti banii, imediat dau rosiile prin masina, fara sa ma chinui.
Iar faptul ca deja sunt fierte, face ca totul sa mearga foarte usor. Chiar ca e o joaca de copil.
Va recomand sa urmariti reteta video aici, dedesubt. Filmarea e facuta simplu, cu telefonul, in foisor si afara, in curte. Nu voiam, initial, sa fac reteta video, apoi m-am razgandit. De ce nu?
Reteta video Gina Bradea
Bulion de rosii – reteta italiana de passata di pomodoro
Dupa ce am terminat, am obtinut un suc de rosii foarte gros, un bulion subtire, fin, absolut delicios. Acum se adauga putina sare de muraturi, 1-2 linguri de sare, nu mai mult, la 30 kg de rosii. E suficient.
Din 30 de kg de rosii eu am obtinut 22 de borcane de bulion, a cate 370 g. Repet, am folosit rosii normale, nu din cele carnoase, lunguiete.
Fara conservant, aspirina, tomatofix sau alte chimicale. Chiar nu este nevoie.
Am pus bulionul in borcane de 370 ml, este exact cat folosesc 1 data. Puteti sa-l puneti in sticle, dar sa aveti mare grija, e bine sa-l folositi imediat dupa ce desfaceti sticla.
Borcanele le spal inainte si le sterilizez bine. De fapt, o metoda extrem de simpla este aceasta: pun borcanele si capacele in masina de spalat vase, la programul de 70 de grade si le spal bine.
Iau borcanele direct din masina de spalat si le folosesc.
Cum se sterilizeaza bulionul?
La bain-marie, se pun borcanele intr-o cratita mare, captusita cu un servet. Se completeaa cu apa rece si se lasa fiarba timp de 1 ora din momentrul in care apa da in clocot. Se acopera totul cu un capac si se lasa pana a doua zi.
In ziua urmatoare, se completeaza cu apa rece si se mai sterilizeaza inca 30-40 de minute, iar se acopera totul si se lasa la racit.
Cum se verifica daca sunt bune borcanele cu bulion?
Dupa prima sterilizare, dupa ce se racesc borcanele, se intorc cu capacul in jos si se agita, se verifica sa nu curga. Daca bulionul curge, se schimba imediat capacul.
Dupa a doua sterilizare, dupa racire, se asaza borcanele pe o masa si se verifica zilnic, timp de 1 saptamana, daca se umfla capacele. E suficient sa se apese capacele. Daca se umfla, imediat se goleste sucul de rosii si se fierbe timp de 30 de minute, apoi se pune asa, fierbinte, in borcane sau sticle. Se mai sterilizeaza timp de 30 de minute.
Dupa toate acestea, borcanele se sterg, se eticheteaza si merg in camara.
E foarte bun acest bulion si nu mai este nevoie sa fie fiert mult timp.
La ce folosim bulionul de rosii?
Putem face tot felul de mancaruri delicioase, ciorbe, fripturi inabusite, tocanite…
Va recomand supa de rosii reteta aici.
Dar si un ostropel de pui, ca la mama acasa, reteta aici.
Cartofii la cuptor, cu mult usturoi, sunt mai gustosi decat orice friptura. Reteta aici.
Spor la gatit conserve delicioase, curate si sanatoase!
4 COMENTARII
[…] daca doriti ceva mai special, puteti incerca reteta de passata di pomodoro, un bulion facut in stil […]
D-na Ginuța multumesc mulți pt ceea ce faceți pt noi.Fac și eu acest bulion-passata-dar anul acesta le-am mixat cu mix.vertical și apoi am trecut prin sita italiana pe care am cumparat-o și mi-a ieșit f gros și nu am pus sare .Am sterilizat doar odată o ora,nu am știut de a doua sterilizare . La fel mai fac și din ardei sau combinat ardei cu roșii ..Va multumesc.
Ce putem face cu zeama de la rosii?
Eu o arunc.