Prajitura Albinita – foi cu miere
Prajitura Albinita – foi cu miere este o reteta veche, una dintre prajiturile copilariei. Se mai numeste si Dulcineea. Foi fragede cu unt si miere, crema de lapte, vanilata, cu gris si unt si un strat de gem acrisor – reteta video. Este o prajitura deosebita, care se topeste-n gura, cu adevarat.
Se folosesc ambele denumiri, de prajitura de Foi cu miere, dar si prajitura Albinita, asa ca am dat ambele nume. Seamana foarte mult cu Alba ca zapada – vedeti reteta, o alta prajitura cu foi si crema vanilata.
Daca vreti si alte retete de prajituri – vedeti aici. Veti gasi retete mai vechi sau mai noi de prajituri, gen Savarine, Amandine, Boema, Eclere, Regina Maria, Alcazar, Cornulete si faguri cu untura, rulade si foarte multe altele :))
Ce ingrediente ne trebuie pentru reteta de rajitura Albinita – foi cu miere?
Rating
- Pentru foi
- -faina 550 g
- -1 ou
- -150 g zahar
- -60 g unt
- -120 g miere de albine
- -50 g lapte (cantarit)
- -1 lingurita bicarbonat de sodiu
- -1 praf de sare
- Pentru crema
- -600 ml lapte
- -150 g gris
- -150 g zahar
- -coaja si zeama de la 1 lamaie
- -300 g unt
- -1 pastaie de vanilie
Cum se face prajitura Albinita sau prajitura de foi cu miere?
Puteti citi reteta scrisa dedesubt sau sa treceti la reteta video aici:
1. Prima data se fac foile
Se cerne faina intr-un vas, se adauga sarea, oul, untul moale. Mierea, laptele si zaharul se incalzesc putin pe foc, pana se topeste zaharul, apoi se lasa la racit. Se toarna peste faina, se adauga si bicarbonatul de sodiu, stins cu zeama de lamaie. Se framanta un aluat potrivit. Daca se lipeste tare si este prea moale, se mai poate adauga 1 lingura de faina.
Aluatul se imparte in 4 bucati egale. Se presara masa foarte bine cu faina si se intind 4 foi subtiri, de marime 40 cm x 30 cm.
Va recomand sa aveti 4 foi de hartie de copt, pe care faceti dreptunghiuri cu un creion. Intindeti aluatul dupa chenar, cat mai exact posibil, pentru ca in felul acesta, pierderile vor fi extrem de mici.
Se coc pe dosul tavii, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius – foc mediu. Atentie foarte mare, se coc rapid, in 4-5 minute.
Va recomand sa intendeti toate foile de la inceput si apoi sa stati cu ochii pe cuptor. Se rumenesc rapid, asa ca, atunci cand vedeti ca sunt usor rumenite pe margine, le scoateti din cuptor.
Sfaturi de la Gina Bradea
Sunt extrem de fragile, asa ca va recomand sa le trageti usor, cu tot cu hartia pe care s-au copt, pe o masa sau o suprafata plana. Se lasa sa se raceasca foarte bine.
Daca le umpleti in zilele urmatoare, le puteti suprapune, dar numai cu hartie intre ele, altfel se rup, sunt extrem de fragede. 🙂
2. Se prepara crema.
Se pun la fiert laptele cu zaharul si pastaia de vanilie(taiata pe lung, se scot semintele si se pun in crema). Cand da in clocot laptele, se adauga grisul in ploaie, se amesteca si se lasa sa fiarba 5 minute.
Se stinge focul, se adauga coaja de lamaie si se lasa la racit. Daca va grabiti si vreti sa umpleti rapid prajitura, asezati vasul cu gris cu lapte intr-un alt vas cu apa rece.
Amestecati in gris, iar cand apa s-a incalzit, o schimbati cu alta apa rece. In felul acesta, se raceste rapid.
Cand grisul este rece sau usor caldut, se adauga untul moale si zeama de lamaie si se amesteca foarte bine. Se poate face cu mixerul sau cu o lingura. Se face imediat crema. 🙂
3. Se umple prajitura Foi cu miere sau Albinita
Va recomand sa asezati prima foaie pe o bucata de placaj sau un blat, acoperit cu hartie de copt. Se unge prima foaie cu jumatate din crema, se adauga a doua foaie, se preseaza usor, doar cat sa se lipeasca, dar sa nu iasa crema 🙂
A doua foaie se unge cu un gem acrisor, fin. Este recomandata o marmelada fina – vedeti reteta, in general de caise, visine, piersici.
Acum, eu am folosit Gem de smochine-vedeti reteta, pentru ca abia facusem. Am mai folosit dulceata de portocale sau lamaie – vedeti reteta, dulceata de capsune sau ce alt gem am avut in casa. Va recomand sa fie fin, gen marmelada. Daca nu aveti ceva atat de fin, pur si simplu bagati un blender vertical in gem sau dulceata si veti obtine pasta care va trebuie. 🙂
Se asaza a treia foaie, pe care se pune restul de crema (gris cu lapte si unt), apoi se aseaza ultima foaie.
Se acopera prajitura cu o foaie de hartie de copt, apoi se pune deasupra o bucata de placaj, sau un fund de lemn-ideal este sa acopere total prajitura.
Se pune deasupra o greutate, de maxim 2 kg, ca sa se preseze usor prajitura.
Se lasa peste noapte. In timpul acesta, foile se inmoaie, iar prajitura se taie foarte usor.
Se pudreaza Prajitura Foi cu miere, sau Albinita cu zahar sau se face deasupra o glazura din ciocolata (100 g ciocolata+100 g smantana pentru frisca, topite impreuna). Se taie dupa preferinta, patrate, dreptunghiuri, romburi.
Ies aproximativ 2,2 kilgrame de prajitura.
Este o prajitura deosebit de gustoasa, care se face usor, nu necesita mare indemanare.
Daca nu va place aceasta crema din gris cu lapte, va recomand Crema de lapte fiarta sau creme patissiere – vedeti reteta aici.
Este extrem de spornica, este consistenta si estrem de parfumata.
Truc:
Bagati la frigider Prajitura Foi cu miere sau Albinita si se poate taia foarte frumos. Se intareste untul. 🙂 .Umeziti lama cutitului in apa calda dupa fiecare taiere. 🙂
Pofta Buna!
Ce retete vreti sa mai scriu? Dupa ce se mai racoreste putin, o sa fac si Prajitura Siret, am 2 retete deosebite-da, acelea de la cofetariile de pe vremuri. 🙂
Daca va place cum am scris aceasta reteta, va rog frumos sa lasati comentarii dedesubt. Merita sa distribuiti si la prieteni si sa spuneti tuturor despre blogul Pofta Buna? 🙂
Va multumesc mult pentru vizita si va mai astept cu drag, sa gatim impreuna mancaruri simple si gustoase 🙂
Reteta de prajitura Albinita a fost incercata si de catre cititorii nostri, mai jos aveti doar cateva exemple:
78 COMENTARII
Pare a fi gustoasa si fina , multumesc de receta
astazi am facut-o si a iesit fff buna. multumesc mult! Seara buna va doresc!
Bravo! O poza ne arati si noua?
Buna ,prajitura a iesit super. o bunatate de prajitura multumesc pentru reteta.
Whhhooohoooo!!!!! Merci gina c ai scris reteta. Eu te am rugat mai demult daca poti s o scri ca i necesar sa mi iasa mortal s o sparg pe soacra mea…..stiam ca te tii de cuvant… Spargerea soacrei e o misiund importanta?
Mie-mi spui de soacra? Pe-a mea n-o spargi nici cu pigamerul. Trimit un picamer daca ai nevoie 😛
gina, bunica mea facea o prajitura dintr-un aluat cu cartofi si parca punea si nuca nu mai stiu daca-n aluat sau deasupra, si cu gem de prune si facea un grilaj deasupra din aluat…..o prajitura criminala, stii de care spun? as aprecia mult daca ai posta o, cand ai vreme. merci mult de tot
Da, stiu despre ce spui, dar sa se mai racoreasca afara putin 🙂
Draga mea,esti o gospodina desavarsita! Nu am gasit pana la tine ,pe nimeni care sa explice atat de amanuntit retetele, foarte putine persoane redau asa de detailat retetele.Chiar daca am o varsta mai inaitata,am invatat si invat multe secrete pe care nu le stiam. Aceasta prajitura o fac si eu si o numesc Mimoza,dar am mai invatat ceva de la tine, cu foile de copt puse pe hartie.Te urmaresc in fiecare zi si distribui mai departe prietenilor mei.Iti multumesc ca existi si-ti doresc multa sanatate,
ca sa ne incanti papilele gustative.
Gina!!!! acuma am terminat foile la nebuna asta de prajitura, gustul e nemaipomenit da’ aspectu’……shtou’ lumii….carpite, lipite, chinuite:):):). Nu ca nu-s io experta la intins foi, ii aburitu’ asta de sucitor care-i de vina!!:). Tra sa ma mai antrenez la intins foi, nu prea ma am. ma gandesc ca fac de cateva ori si ma obisnuiesc….
Merci mult gina, am mai incercat sa o fac o data si am aruncat-o dupa prima tentativa de intins…..acu numa’ de vreo zece ori mi-o venit s-o tzip direct in galeata da’ m-am abtinut…mi-am spus ca no, amu mi-s adult….nu pot face din ashtea:). ailaviu gina si merci!!
Daca-ti spun ca nu-mi place sa fac prajituri cu foi, ma crezi? :))))
Probeaza si foile de la Alba ca zapada si vezi care-ti ies mai bine-pe alea le faci mereu, cu orice crema 🙂
Esti bestiala, Dora! Persevereaza si … data viitoare o sa-ti iasa ca cea din poza d-nei Gina, careia ii multumesc pentru toate retetele!
Daa, Dora e o minune de om!! Tare mi-e draga, pacat ca ne ,,auzim” rar. Suntem in colturi diferite ale lumii, departe de casa 🙂 . Si culmea e ca ne-ndragim, dar nici nu stiu cum arata :))
Foile se intind Mai usor daca tava este calduta, se intind direct pe fundul tavii unse
Deci o iesit criminala, or mancat ai mei de-or capiat!! :). E atata de buna la gust si normal, nu se mai obeserva uratenia foilor ca s-or muiat fain de la crema, care apropos, nici aia nu mi-o iesit ca la artista de soacra-mea…..marea mane-sa de artista:):)….aici nu gasesc gris din ala fain ca acasa, ii mai fin cumva, nu stiu, da nu iasa asa pufos. ma gandesc ca poate n-am avut rabdare si am si muiat untu la microunde putin si l-am pus asa….normal de unde sa se pufoseze. Nu te mira, io-s intr-adevar omu’ de-nvata din greseli – fac din ele cu tonele, da’ rareori a doua oara. 🙂 Nu reusesc sa pun poze pe site, tot imi da eroare, da’ as vrea sa-ti arat, e foarte aspectoasa acu ca o stat peste noapte. Ceau gina, merci din nou!
Bravo si ma bucur. Trimite poza pe mail 🙂 . poftabuna.com@gmail.com
am trimis gina, sa-mi spui te rog cum ti se pare cand ai timp sa te uiti la mail. e cam din topor la aspect, clar nu asa finutza cum e a ta, da’ sper ca data viitoare sa-mi iasa mult mai fain. ceau gina te pup!
va admir,imi place modul de a explica retetele,orice incepatoare poate sa le incerce cu succes si multa incredere,multumesc ptr toate sfaturile va urmaresc cu drag
Multumesc si eu foarte mult 🙂
Cat inseamna 50 gr lapte?dar 120 gr miere? Cam cate linguri canu am cantar de bucatarie. Am pus asa la ochi si mi sa branzit laptele cand am pus pe foc si laptele nu e stricat. Vs rog sa ma ajutati ca am inceput sa fac foile si nu stiu ce sa fac. Multumesc
2 linguri lapte si 5 linguri cu miere. Daca s-a branzit laptele, e clar ca este vechi, nu e bun.
Gina, sunt minunate retele tale. Iti savurez si rasfoiesc blog-ul aproape zilnic si pana acum, tot ce am gatit eu, a iesit exact asa cum e descrierea. Prajitura „Albinita” e preferata copilariei mele, am facut-o rapid si foarte usor. Foile sunt minunate, foarte elastice, eu una am lucrat usor cu ele si a iesit o prajitura care ti se topeste in gura. Multumesc si bafta in continuare!
Ma bucur mult de tot, spor la treaba 🙂
Wow, chiar ieri ma gandeam la aceasta prajitura …. Pe vremuri, in anii 75 -80 cand mergeam la bunici in Ardeal (zona Tarnaveni), cand colindam satul in ajun de Craciun, toata lumea avea pe masa, pe langa cozonaci, cornulete si alte bunatati aceasta prajitura delicioasa. Era prajitura sarbatorilor. Delicioasa, delicioasa…!
Multumim pentru reteta.
Eu sunt moldo-dobrogeanca, dar si pe la mine se face, e o prajitura care se face peste tot 🙂
Toate retelele tale sunt bine si corect redactate. Nu mai vorbesc de faptul ca ne-ai dat retete vechi pe care nu le-am mai gasit nicaieri. Eu, iti multumesc foarte mult pentru efortul si placerea cu care le-ai oferit!
Multumesc frumos 🙂
Multumesc mult pt. reteta ,am facut prajitura e foarte buna!
Cu drag 🙂
De multa vreme voiam reteta. Am sa o incerc acum, de Craciun.
Doamnelor,
Într-adevăr, prăjitura este exceptionala. Am o intrebare: sigur dimensiunea foilor este 40 x 30 cm? Am reușit sa le întind la aceasta dimensiune, dar cu mari dificultăți. .. ca sa nu mai zic ca și a doua zi mă dor palmele de la cât am apăsat pe sucitor.
Eu știu ca nu sunt o gospodina desăvârșită, dar nici nu am intrat ieri pentru prima data la prajiturit 🙂 .
Greșesc eu oare undeva, sau … așa dificil este procesul de realizare a foilor în aceasta reteta?
Oricum, rezultatul final este grozav! Cu siguranță cea mai delicata și delicioasa prăjitură cu foi cu miere pe care am gustat-o!
Mulțumesc pentru reteta! 🙂
Draga mea, daca le faci mai micute, nu e bai deloc 🙂 Da, e ceva de munca la intins foile 🙂 Le poti intinde direct pe foaia de copt si va fi mult mai simplu 🙂
Rezultatul e ceva de vis 🙂
Dar foile nu trebuie insiropate inainte de a pune crema? Nu raman tari foile? Si inca o intrebare: mie de obicei mi se tau cremele ce contin unt sau margarina( gen cremei pt Albinita). Oare de ce? Multesc
1. Foile se vor inmuia de la crema, de aceea se lasa peste noapte si nu se taie imediat.
Crema nu se taie daca faci exact cum spun eu in reteta. Se taie daca adaugi ingredientele altfel, in alta ordine.
Dar foile nu trebuie insiropate inainte de a pune crema? Nu raman tari foile? Si inca o intrebare: mie de obicei mi se tau cremele ce contin unt sau margarina( gen cremei pt Albinita). Oare de ce? Multesc
Dar foile nu trebuie insiropate inainte de a pune crema? Nu raman tari foile? Si inca o intrebare: mie de obicei mi se tau cremele ce contin unt sau margarina( gen cremei pt Albinita). Oare de ce? Multumesc
Nu mai stiu la care reteta a ta am citit de curcuma si piper in aluat….se vede nu? <))))
Va rog frumos sa-mi spuneti, as putea face foile cu 3 seri inainte de a le pune crema? Multumesc! E atat de greu de intins foile, e mai vartos aluatul?Nu e la fel ca la ” alba ca zapada”?
Puteti sa le faceti inainte, dar dupa ce le umpleti, e bine sa stea 12 ore la rece, inainte sa fie taiate.
Aluatul din aceasta reteta e usor de facut, foile se intaind bine 🙂
Multumesc!
Am citit aceasta reteta cu interes sa vad daca este ca a mamei mele. Nu este la fel. Mama are reteta de la o matusa, in varsta de 97 ani când a murit (de batranete! in urma cu un si jumătate. O făcea din tineretile ei ….sa fie 45 ani, de aceea am menționat varsta!
Se pune faina treptat in aluat, astfel încât compoziția sa nu se răcească până se coace ultima foaie, tot pe dosul tăvii.
Daca se pune toată făina, compozitia se intareste …. Se pietrifica. Umplutura este la fel. Gem de caise, crema.
O sa va trimit reteta foilor pe email, sa imi fac timp. Eu cred ca este mai bună. Doar cred! O sa va rog sa încercați reteta, sa imi spuneti daca este diferenta. Nu am găsit pe internet reteta.
Mai avea avea o reteta de ciuperci dintr-un fel de bezea, nu am văzut nici la cofetărie, nici pe internet. Le umplea cu crema de ciocolata, la doua săptămâni dupa coacere.
…..sunteti singura la care am găsit reteta de ciorba de burta cum o făcea mama! In toate cartile, cat si pe internet nu reda reteta asa cum o făcea mama si dvs.
Tata m-a rugat sa vad daca aveți reteta de babic. Face si tata, bunicul făcea in covata din 100 kg carne. Erau sarbari (grădinari ) si mâncarea lor de vara: Oua cu babic.
Ma intereaza retetele vechi, da 🙂 Imi puteti trimite si retetele de babic, ciupercutele si multe altele.
Am citit cu interes reteta acestei prăjituri, întrucât mama are altfel reteta acestei foi. Se face aluatul pe aragaz si faina se adaugă treptat, pe masura ce se coc foile, altfel se intareste aluatul, se pietrifica. Ies mai maronii. Reteta este dată de o mătușă care a făcut-o din tinerețile ei. A murit in urma cu un si jumătate la vârsta de 97 ani, deci reteta este de 40-50 ani.
O sa va scriu reteta foilor, sa încercați. Asa puteți face comparație.
…sunteti singura la care am citit cum se face ciorba de burta, asa cum o făcea si mama, cu oua multe, smântâna. In nicio carte sau internet nu am găsit asa.
Ma intereaza retetele vechi, da 🙂
Foile mele s-au întins super greu, aluatul nu a fost deloc elastic. Nu imi dau seama unde am gresit. In schimb , gustul e exact cum imi aminteam.
Ai gresit ceva sigur. Recomand sa mai citesti o data reteta, sa vezi si video clipul si vezi ce anume ai facut diferit.
Sa nu te sperii de un mic esec, tuturor ni se intampla, sa stii 🙂
E superba reteta, multumesc frumos!
E exact Albinita pe care mi-o prepara odinioara bunica mea!!!
Ma bucur! Multumesc si eu, Dinuta!
Am facut Albiniță de sarbatori, a iesit super!!!! De acum e prajitura preferata a copiilor mei!
Multumesc dna Gina!
Multumesc frumos si eu. Ma bucur tare mult, sa va fie de bine.
Te invit sa mai probezi si alte retete de la mine, sigur vei mai gasi si altele care sa fie pe placul tau si al familiei tale 🙂
Buna ziua,am facut prajitura si a iesit super buna,multumesc mult pentru reteta.
O prietena pune in compozitia de aluat 30 gr. untura in loc de unt. Ce parere ai?
Am facut paine folosind reteta ta. O minunatie. Esti grozava. Multi pupici.
Multumesc tare mult, pup si eu.
Da, ies grozave foile cu un strop de untura.
prajitura se lasa peste noapte pe masa sau in frigider?
E bine sa stea la rece.
Când vreau sa fac ceva bun, mereu caut pe blogul dumneavoastră . Am făcut nenumărate Rețete de aici și toate au fost de excepție . Am terminat acum de copt foile , aluatul a fost foarte ușor de manevrat, foile le-an întins cu ușurintă …. voi face o crema cu făina deoarece cu am găsit griș. Dacă reușesc , bag și o fotografie !
Multumesc tare mult, spor! 🙂
Va multumesc pentru reteta! E perfecta, foile se intind usor. 😘💝
Multumesc frumos si eu 🙂
Tocmai am făcut rețeta de albinita 🐝e bestiala. E ff delicioasa și foile se topesc în gura asa de bune sunt. Crema e delicioasa. Îmi place la nebunie prăjitura 🐝🐝🐝😍😍😘😘😘mulțumesc. frumos pentru rețeta
[…] Prajitura Albinita sau Foi cu miere, reteta aici. […]
Bună ziua,
Puteți să-mi spuneți, vă rog, cam cît înseamnă 120 g miere?Câte linguri?Mierea mea este zaharisită, nu curge!
Mulțumesc!
Recomand sa va luati un cantar, e 30-40 lei.
Vă mulțumesc!
[…] cu drag sa incercati si alte retete de pe blogul Pofta buna cu Gina Bradea. Merita sa incercati reteta de prajitura Albinita, o prajitura din foi cu […]
Doamna Gina, sunt toți o enciclopedie vie gastronomică. De la dumneavoastră am învățat să gătesc. Om minunat, vă mulțumesc că existați! Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere să puteți să continuați să învățați și pe alții să gătească sănătos și frumos!
Te imbratisez puiule, cu mare drag!
Am încercat și eu această prăjitură. În primul rând mi s-a părut că este prea dulce. Eu, soțul am făcut-o și soției i s-a părut că este prea dulce și ea ar fi pus mai mult gem acrișor. Foile nu le-am făcut la dimensiunile din rețetă ci mai mici, dar nu cu mult. Este prea greu să le faci așa mari, subțiri și la dimensiunile cerute. Le-am făcut pe planșeta pentru că pe hârtie de copt cam greu a mers. În rest totul este ok. Atenție doar la faptul că este foarte dulce, miere, zahăr și pudrat pe deasupra. Recomand mai puțin zahăr, multă zeama de lămâie și gem cu adevărat acrișor. Mulțumesc pentru prezentarea foarte clară și multele rețete cu adevărat incitante.
Foarte bine, o puteti modifica dupa gustul dvstra.
După ce ieri am gustat prăjitura și mi s-a părut cam dulce, astăzi, mirare, nouă prăjitură nu mai este așa dulce. Este foarte bună. Concluzia este, trebuie sa stea măcar o zi, dacă este poate bineînțeles. Sărbători binecuvântate!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
Buna ziua, dna Gina, va urmaresc, cu mare drag si pun in aplicare multe retete testate de dumneavoastra, deoarece, cum spuneti mereu, preparatele sunt facute cu ingrediente curate ( fara adaosuri, conservanti etc.). Imi puteti spune, va rog, care e cantitatea corecta de zahar la crema? In lista scrisa e trecut 250g, in video 150. Va multumesc
Scuze, corectat – 150 g. Va imbratisez.
Dna Gina de ce nu puneți pe foc și bicarbonatul împreună cu celelalte ingrediente pt prăjitura albinuță, multe persoane nu sting cu lămâie bicarbonatul, vă întreb pt ca stiu ca dv aveți o explicație plauzibilă, vă mulțumesc!
Asa am invatat reteta, asa o fac, e doar chestie de obisnuinta 🙂 Si bicarbonatul de sodiu mereu se stinge cu lamaie.
Bună seara! Doamna Gina, am o întrebare, oare pot face aluatul de seara si sa-l pun la frigider, sa coc foile a doua zi? Afectează cu ceva foile? Mulțumesc mult!
Nu afecteaza, il poti lasa la rece.
Mulțumesc frumos! O seara frumoasa! 🌹🥰