Chisalita de caise, corcoduse, zarzare, prune, visine, reteta traditionala
Chisalita de caise, corcoduse, zarzare, prune, visine, reteta traditionala din Moldova, sau un fel de compot din fructe, cu sau fara zahar si o mana de malai. Cum se face chisălița? Reteta veche, scrisa si video, pas cu pas.
Hai ca v-am facut sa inghititi in sec, nu-i asa? De cand n-ati mai mancat chisalita?
Nu ca ar fi greu de facut, dar pur si simplu uitam de retetele simple si gustoase pe care le faceau bunicile pe vremuri 🙂
Multi am petrecut vacantele la bunici, la tara, iar unii, mai norocosi, au trait la tara. Bunica mea facea chisalita din toate fructele din curte. Pentru ei, bunicii, facea fara zahar, numai pentru noi, nepotii, adauga putin zahar.
Isi luau la camp cate un sufertas mare cu chisalita, spuneau ca le taie setea facuta de arsita verii. Nu-i usor sa dai cu sapa, la camp, o zi intreaga!
Avea bunica un cires cu fructe rozalii, in gradina, iar in vie, la coltul gardului cu vecina, un visin cu fructe maruntele si aproape negre. Visinele se coceau spre finalul verii.
Si ciresele si visinele acelea erau atat de dulci si de aromate, nu aveau deloc nevoie de zahar. Nu stiu ce soi erau, toate vecinele veneau sa ceara cate o mana de fructe, pentru chisalita.
Alte retete de pe la bunici? Am muuulte 🙂 Daca vreti retete de compot – AICI.
Ingrediente pentru Chisalita de caise, corcoduse, zarzare, prune, visine, reteta traditionala
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 3
- 1 l apa
- 500 g fructe
- 1 lingura malai
- optional zahar dupa gust, 1-2 linguri
Cum se face Chisalita de caise, corcoduse, zarzare, prune, visine, reteta traditionala
Reteta este extrem de simpla, dar va invit sa vedeti si varianta video, apasand poza.
RETETA VIDEO
Se pune apa la fiert si se adauga fructele spalate, fara samburi. Corcodusele, ciresele si visinele se lasa cu samburi.
Cand apa clocoteste, se adauga malaiul in ploaie si se amesteca. Fructele fierb repede, nu trebuiesc fierte inainte sa se ouna malaiul.
Acum se adauga si zaharul. Prima data recomand sa puneti 1-2 liguri, lasati sa dea un clocot si apoi gustati. Vedeti daca mai trebuie zahar pentru gustul vostru.
Se lasa sa fiarba 10 minute si gata.
Asta e tot, chisalita noastra este gata 🙂
Mai mult a durat povestea decat gatitul in sine 🙂
Cum se serveste chisalita?
Se pune in strachini sau castroane generoase si se mananca apoi cu multa pofta. E buna calda, dar rece, de la beci, e ceva de poveste! 🙂
Pofta buna si sa fim cu totii sanatosi! Mai stati cu ochii pe mine, va mai aduc retete simple si gustoase 🙂
Va mai arat niste retete de la bunici, sa va fac sa salivati bine si sa va pun la treaba 🙂
6 COMENTARII
Buna seara, draga Gina
Ai adus iarasi o reteta plina de aromele timpului. Chisalita nu am mai mancat de mult timp, dar o sa fac, bineinteles fara zahar. Si nu pentru ca nu ar fi mai gustoasa, ci pentru ca nu e voie…
[ Si compotul pentru iarna pe care l-am facut, din caise jumatati, e fara zahar. Nu indraznesc postarea din doua motive: nu dispun de tehnica necesara fotografierii si, al doilea, nu as rezista bombardamentelor(!!!). Sunt convinsa ca s-ar ridica multe intrebari si ar fi si multe observatii din cauza lipsei zaharului. Dar daca cineva ar citi comentariul meu, ar afla ca se poate si fara zahar, daca nu ai voie. Fructele sunt la fel de aromate, iar zeama compotului e acrisoara; dar si vara ne place cateodata o limonada neindulcita, nu? ]
… a fost o paranteza cam lunga. Revin si-ti promit ca intr-o zi-doua o sa te pomenesc in timp ce savurez o chisalita rece. Nu de la beci, ci de la frigider! Te pup; sa ai o seara faina!
Buna dimineata, Vali 🙂
Mi-a fost dor de tine. Poti face cate paranteze vrei. Nici eu nu ma omor dupa zahar prea mult.
Este foarte bun fara zahar si eu am facut si a iesit un compot excelent .Am facut chiar si nectar fara zahar , un deliciu😘😘😘
Da, este foarte bun 🙂
Eu sunt din zona Buzaului, de langa Pietroasele, si imi amintesc ca bunicii mei faceau chisalita mai ales de visine, dar o faceau fara malai, doar ca pe un compot fara zahar, in schimb o mancau cu mamaliga. Mie, fiind copil, bineinteles ca nu imi placea, mi se parea prea acra asa ca pentru mine si sora mea bunica facea acea chisalita cu zahar careia noi ii spuneam compot iar ea tot chisalita!
Sunt mai multe variante, se face peste tot, da. 🙂