Sos ragu bolognez reteta originala
Sos ragu bolognez reteta originala (ragu alla bolognese): este o reteta veche italiana, un amestec de carne tocata, suc de rosii, ceapa, morcov si telina.
Reteta apartine zonei Emilia Romagna, Bologna (Bolonia) si a fost inregistrata de catre Academia Italiana di Cucina (Academia Italiana de Bucatarie) la Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura din Bologna in anul 1982. In felul acesta, se doreste pastrarea retetei autentice, originale de ragu.
Sunt multe variante de preparare a acestei retete de sos ragu, asa ca eu o sa va dau mai intai reteta certificata, apoi va spun ce am folosit eu 🙂
Ingrediente pentru reteta de sos ragu bolognez
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -300 g de pulpa de vita
- -150 g de burta de porc (poala, bucata de carne cu grasime)
- -50 g de ceapa
- -50 g de morcov
- -50 g de tulpina de telina (apio)
- -300 g suc de rosii gros
- -100 ml vin alb sec
- -100 ml lapte integral
- -supa de legume sau carne(poate aveti ramasa)
- -3 linguri ulei de masline sau 50 g unt
- -sare
- -piper
- -100 ml smantana grasa pentru frisca (cu minim 30% grasime) - optional
Mod de preparare pentru reteta de sos ragu
Ceapa, morcovul si telina se taie cubulete, se pun intr-o tigaie la foc iute cu untul sau uleiul si se amesteca in ele pana se inmoaie putin.
Cam 4-5 minute. Se adauga carnea tocata si se amesteca bine, dar sa nu se prajeasca. Dupa cateva minute se adauga vinul si sucul de rosii, supa si se lasa sa fiarba cam 3-4 ore, la foc mic.
Daca mai este nevoie, se mai adauga supa sau apa calda. Carnea trebuie sa fie foarte bine fiarta. La final se adauga sare si piper dupa gust si laptele, care va mai taia din aciditatea rosiilor.
Se mai lasa sa dea in clocot cateva minute.
Se foloseste la paste bologneze (tagliatelle-taietei, papardele, macaroane sau spaghete), la lasagna sau se mananca alaturi de polenta (mamaliga). 🙂
Optional, se poate adauga la final si smantana foarte grasa, cea folosita pentru frisca. 🙂
Aceasta este reteta inregistrata si certificata de catre Academia italiana di cucina.
Cum am facut eu sosul ragu bolognez?
Acum, sa va spun si cum am facut eu sosul ragu bolognez 🙂
Am avut:
-700 g carne de vita, pulpa
-400 g carne de porc, pulpa
-2 l suc de rosii – vedeti reteta
-4 cepe (cam 200 g)
-2 morcovi
-3 fire de telina
-sare, piper, ardei iute
-busuioc uscat si proaspat
-2 catei de usturoi
-200 ml vin alb sec (Verdicchio-vinul zonei Marche, unde locuiesc)
-50 ml ulei de masline
-1 lingura unt
-1 pahar lapte-200 ml
Varianta light de sos ragu
Am facut varianta light, fara prajeala: am pus totul in oala sub presiune (kukta). Am adaugat si cam 500 ml de supa, aveam pentru ca fiersesem un cocosel si facusem rasol. Da, nu prea e original, dar era pacat de supa aia buna sa nu o folosesc, nu-i asa?
Si adevarul este ca original sau nu, la final sosul asta a fost atat de gustos, incat va provoc sa-l faceti si voi. 🙂
Am lasat totul sa fiarba timp de 1 ora si jumatate. Fiind fiert la oala sub presiune, sosul a devenit gros, cremos, extraordinar de gustos. 🙂 Am lasat oala sa se linisteasca putin, apoi am desfacut-o si am gustat.
Am mai pus putin piper si ardei iute proaspat macinate si cateva frunze de busuioc proaspat. Am mai lasat sa dea in cateva clocote.
Am pus totul in borcane si am obtinut 6 borcane de 350 g fiecare. Plus cat am degustat. 😀 Dar asta nu se pune ca sunt la dieta, da? :))
Am sterilizat borcanele timp de 1 ora din momentul in care apa a inceput sa fiarba, apoi am stins focul, am acoperit si le-am lasat sa se raceasca acolo, pana a doua zi. 🙂
Se mentine foarte bine asa, in borcane sterilizate. Cand am chef, imediat desfac un borcan si fac niste paste. Sau merge de minune alaturi de cartofi prajiti, piure sau cu o mamaliguta calda. Asa fac: iau carne, fac odata sos si apoi am de mai multe ori.
1 borcan din aceste de 350 g cu sos ragu bolognez imi ajunge pentru 3 portii de paste generoase(300 g de paste cantarite crude, apoi fierte). Exact cat am nevoie pentru familia mea. 🙂
Acum am facut ca sa trimit fetitei. O sa-i prinda bine cand va veni de la facultate obosita si fara chef de gatit. Nu ca n-ar sti sa-si faca, dar… stiti si voi cum e inima de mama. 🙂
Ce fac eu cu acest sos?
Va invit sa vedeti reteta de musaca de vinete, cartofi sau dovlecei. Grozava este si Lasagna cu mazare, carne tocata si sos tomat
O reteta fantastic de gustoasa am facut acum 2 ani, in joaca: Lasagna moldoveneasca, mamaligoasa
Va invit cu mare drag sa probati reteta si sa-mi spuneti parerile voastre!
Nu uitati sa fiti fericiti, sa iubiti si sa fiti iubiti! 🙂
Va invit sa vedeti reteta video de Lasagna, reteta italiana:
Pofta Buna!
Surse: Academia Italiana di Cucina.
42 COMENTARII
yami o voi incerca .
Abia astept sa-mi spui cum a iesit 🙂 . Borcanele acestea vor ajunge la Iasi, la fetita mea 🙂
Lapte, mai exact ce cantitate?
Cititi atent reteta, am specificat clar 🙂
Probabil nu am vazut din prima sau ati modificat ultetior , nu are importanta, va multumesc tare mult , de anul acesta avem si noi un student departe de casa si ideea dv a fost minunata, voimai cauta si alte retete care sa ma ajute in acest sens 🙂
multumesc pentru tot santeti f buna
multumesc mult
Sosul acesta se poate tine in debara? mentionez ca locuiesc in apartament si nu-mi place sa tin in frigider muraturi sau sosuri multe. Le prefer in debara. Apropos, a fost incredibila pastrama de curcan. Am facut mai multa si-am pus in congelator. Multumesc
E o conserva, sigur ca se pastreaza in debara. 🙂
Ma bucur, sa va fie de bine!!
Minunat,ma simt responsabil sa-mi spun parerea,nota 10,si nu in ultimul rand multa sanatate,ca trebuie dupa atatea bunatati.
cum punem carnea?tocata ,taiata marunt
Tocata.
Noi il mai numim ,,SOSUL SALVATOR „…merge cu lasagna,cu paste,cu cartofi prajiti..tot a 3 luna il fac,si portie dubla mereu
Si cum il faci cu paste? Doar se amesteca cu pastele fierte si atit?
Si daca nu ai supa de legume sau carne cu apa iese bine?
1. Se pune peste pastele fierte, da 🙂
2. Se poate folosi apa, fara probleme 🙂
Dacă îl fac in perioada asta rezista peste vara? Nu am cămara decât boxa de la subsol iar vara e cald și acolo.
Rezista fara probleme, sterilizezi bine borcanele 🙂
Mulțumesc.
Mulțumesc.
Foarte bun. Eu îl fac de obicei când gătesc musaca. Opresc carne sa fac sosul asta. Sunt minunate rețetele tale. Până nu se prinde vreun cârcotaș, corectează la rețeta originală untul sau uleiul, nu morcovul. Să ai sănătate multă și putere de muncă ca să ne bucuri cu cat mai multe bunătăți! 🤗
Multumesc frumos 🙂
Se poate putin in detaliu sterilizarea? Nu am facut niciodata si nu stiu. Saru’ mana
Cu drag: se asaza un servet in cratita, apoi borcanele infasurate in hartie, fiecare in parte. Se pune apa cat sa ajunga la capac, apoi se da foc. Durata de sterilizare se calculeaza din momentul in care apa da in clocot.
K lumea…
Buna ziua,
As vrea sa va intreb , daca nu am oala sub presiune si folosesc o oala obisnuita, fierb totul 3-4 ore asa cum ati mentionat la reteta originala? Nu scade foarte tare sosul?Si, in acest caz, trebuie sa amestec tot timpul?
Doamna bradea, sunteti extraordinara! Retetele dumneavoastra m-au scos de multe ori din impas, am invatat multe de la dumneavoastra!
Va multumesc!
Multumesc frumos, Amalia,
Sunt Gina, atat 🙂 Da, se fierbe 3-4 ore sosul, amesteci des, la foc mic, cratita cu capac. Mai adaugi apa din cand in cand, atunci cand e nevoie.
Pup tare!
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra!
Va pup si va doresc numai bine!
Va multumesc mult pentru raspuns!
Va pup si va doresc numai bine!
Raspund intotdeauna, asa ca lasa-mi intrebari fara teama.
Pup tare!
MA SCUZATI, BORCANELE LE STERILIZEZ IMPREUNA CU CAPACELE SAU FIECARE SEPARAT?
MULTUMESC.
Borcanele goale se baga in cuptor impreuna cu capacele, pentru sterilizare, la foc minim. Dupa umplere, se pune capacul la bocan, apoi se sterilizeaza cu totul, in apa.
Desi am destui ani la activ si experienta in bucatarie pe masura, citesc cu interes si aplic cu placere (si cu rezultate spectaculoase) multe dintre retetele dvs. Pe langa faptul ca sunteti o bucatareasa de nota 10+, sunteti si o persoana tonica , cu mult umor si talent scriitoricesc. Va admir si ma bucur ca ma numar printre prietenii dvs.virtuali.
Multumesc frumos, sunt onorata ca suntem prietene 🙂
Salut, Gina!
La inceputul acestui an am descoperit blogul tau cautand o (alta) reteta pentru blat de tort. Cu toate ca am o oarecare experienta in gatit si prajiturit ( sunt modesta😊) m-am indragostit iremediabil de reteta ta de blat de tort pufos. E cel mai bun blat de tort mancat/facut ever!!! Multumesc mult.
Sunt atat de incantata incat am ajuns sa scriu comentarii ceea ce, crede-ma, n-am mai facut niciodata. Sper ca vei lua asta ca pe un mare si binemeritat compliment.
Revenim la oile noastre, adica la conservele tale de carne care mi se par bestiale ca idee. Faceam si eu acest ragu apriximativ in acelasi fel si tot in cantitati mari si apoi il portionam in pungi de aprox. 200 gr pe care le congelam. Mi se pare mult mai buna ideea de conserva la borcan mai ales ca nu am un congelator suficient de generos in dimensiuni. Totusi, nici macar marea dragoste a fiului meu pentru acest sos nu ma poate face sa stau 2-3 ore sa pazesc o cratita pe plita, asa ca eu am adoptat varianta coptului de sos in cuptor cam tot atat timp. In concluzie ma intreb daca nu ar fi posibil ca acest lucru sa se intample direct in borcane similar cu reteta ta de conserva de carne tocata. E buna si varianta de oala sub presiune. Am si eu una insa mie mi-e o teama teribila de ea, chiar daca e de generatie noua. O folosesc doar la mancaruri mai lichide (supe sau tocanite) si nu mai mult de 30 de minute pe foc.
Buna Adriana,
Stii ca sunt incantata de ceea ce-mi spui, da? Si nu-mi scuz deloc ,,modestia,, 😀 Sunt sagetator, ce spanacu* meu 🙂
Sosul asta se face la foc mic, asta e secretul lui, carnea trebuie sa se topeasca-n gura. Ca sa-l pui in borcane, la cuptor, nu recomanda, curge din borcane, faci cuptorul ala dezastru.
Dar…solutie este, pentru ca nici mie nu-mi place sa stau atatea ore la aragaz: ori la oala sub presiuen, ori la cuptor. Dar in cratita sau tava inalta, acoperita cu folie de aluminiu care sa nu atinga sosul. Se fierbe inabusit, acoperit. Daca nu pui ceva deasupra care sa inchida etans, carnea se rumeneste si sosul va avea culoare maronie. Acum, daca nu sunt rosii proaspete de gradina, recomand sa folosesti rosii in bulion, cubulete. Vor avea gustul mai aproape de sosul facut cu rosii proaspete. Mare grija, sa sterilizezi foarte bine borcanele dupa ce pui sosul, si sa fii cu ochii pe ele 1 saptamana, ca imediat se umfla.
Si eu trebuie sa fac o tura, sa trimit la copii 🙂
Lasa-mi comentarii cate vrei, imi plac, sunt o vorbareata 🙂
Salut, din nou, Gina!
Multumesc mult pentru raspunsul rapid. Chestia cu modestia din comentariul de ieri se referea la mine☺. Oricum, consider ca modest trebuie sa fie cine are motive… eu una nu am si cred ca nicu tu.
Pevenind la sosul nostru 😀 ti-am zis ca il faceam la cuptor dar cred ca pacatuiam la cantitati. Prea multa carne si prea putin suc de rosii. Saptamana viitoare incerc reteta ta cap-coada si iti spun cum a iesit. Folosesc si eu tot rosii din converva pentru ca la noi rosiile bune sunt o raritate chiar si in sezon.
Inca ceva… n-am incercat pana acum chestia cu laptele in sosurile cu rosii. Eu taiam aciditatea rosiilor cu putin zahar brun. Suna interesant cu laptele si am sa incerc.
Ma „vorbim”, deci, saptamana viitoare dupa ce fac sosul. Pana atunci mai studiez retetele tale. Week-end fain iti doresc!🍸
Iti multumesc si eu, Adriana!
Si te aspept cu cel mai mare drag sa revii! 🙂
buna ziua. am vazut aceasta postare cam dupa 5 ani , dar nu-i bai , oricand o reteta buna este binevenita ! am o singura intrebare : cum o pot adapta la slow cooker ? multumesc si toate cele bune va doresc !
Uite aici reteta: https://pofta-buna.com/sos-ragu-gatit-la-slowcooker-reteta-simpla/
Buna ziua!
Ma alatur si eu cu deosebita stima pentru dumneavoastra, doamna Gina!
Da, imi „sunteti” foarte , foarte utila.
Motiv pentru care indraznesc sa va intreb: acest sos ragu cu carne, rezizta un an neconsumat?
Pentru ca locuiesc la bloc, eu sterilizez majoritatea conservelor in cuptor, la 110 grade Celsius, timp de o ora, de doua ori, la interval de 24 de ore. Ce parere aveti despre asta in privinta acestui sos? Imi va rezista?
Pana acuma, de vreo 7-8 ani, de cand folosesc aceasta metoda, n-am avut probleme.
Ca toate mamele, pregatesc si pentru copii.
Am un moment de respiro si sunt in cautare de sosuri pentru iarna. Poate am noroc si mai descopar cateva retete noi.
Va multumesc pentru tot ce ne oferiti si invatati!
Va imbratisez,
Sigur ca rezista borcanele, bine sterilizate, pana in 2 ani. Dubla sterilizare e foarte buna.
Va multumesc pentru incurajare si, bineinteles pentru raspuns.
Va doresc tot ce e mai bun pe lumea asta!