Gem de mere si pere cu scortisoara sau anason
Gem de mere si pere cu scortisoara sau anason – reteta cu sau fara zahar, o reteta simpla, ieftina, traditionala. Cum se face gemul de mere? Reteta scrisa si video.
Imi place sa pregatesc tot felul de conserve pentru iarna, sa le fac cat mai naturale posibil, cu legume si fructe din sursa cat mai sigura, fara chimicale inutile gen conservant, aspirina, zahar cu gelifiant (contine ulei de palmier), pikant fix si alte porcarii de genul asta.
Daca tot muncesc acasa, prefer sa fie totul cat mai curat posibil, imi place sa stiu ce mananc si sa-mi hranesc familia cat mai sanatos.
Am multe retete de conserve pentru iarna aici, totul exact asa cum am spus: cat mai natural posibil.
Asa arata o parte din camara mea in anii trecuti, cand abia ma intorsesem in Romania. Nu e mult, abia incepusem 🙂
Gemul de mere si pere, asortat sau doar de mere sau pere este nu doar gustos ci si ieftin, merle sunt cele mai ieftine fructe si se gasesc peste tot. Recomand fructele romanesti, desigur, pentru ca nu se compara cu nimic altceva!
Imi fac cumparaturile de la Profi, imi este totul mai la indemana si acolo gasesc tot ce am nevoie. Am gasit fructe frumoase si nu am rezistat sa nu iau cateva kg. Am lasat si cateva sa le mancam asa, proaspete, dar am facut si cateva borcane cu gem.
Profi a lansat marca proprie de legume si fructe ,,Proaspete de la Noi”, un gust natural şi proaspăt, 100% românesc. Mai ţineti minte savoarea cireşelor dulci din pomul bunicilor şi roşiile de grădină coapte de soare? Acestea sunt fructele şi legumele Proaspete de la noi – cele mai bune soiuri crescute cu grijă de cei mai buni producători din România şi monitorizate cu atenţie de experţii Profi.
Proaspete de la noi înseamnă exclusiv calitate autentică locală, pentru ca fiecare generaţie să se poată bucura de gustul natural al produselor româneşti! Fiecare sezon are bunătăţile lui naturale la Profi.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de gem de mere si pere?
Vom obitine 3 borcane de 370 de g si inca jumatate de borcan, pentru degustare.
- 2 kg de mere si pere (fructele cantarite intregi si date pe razatoarea mare, cu tot cu coaja)
- 200 - 400 g de zahar, in functie de cat de dulci sunt fructele, sau indulcitor
- 1 floare de anason
- zeama de la 1 lamaie
Cum se face reteta de gem de mere si pere?
Puteti citi mai departe reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, cu o simpla apasare [pe poza aceasta:
Reteta video de gem de mere si pere
Se spala bine fructele si se sterg cu un servet, apoi se dau pe razatoarea mare sau se taie cubulete. Cum doriti.
Eu nu curat fructele de coaja, pentru ca si coaja e benefica organismului, are multe fibre. Daca doriti, puteti curata coaja si veti obtine un gem mai fin.
Peste merele si perele razuite punem zeama de lamaie, zaharul si floarea de anason.
Amestecam totul foarte bine, avem nevoie de o cratita larga, cu peretii grosi. Eu am folosit una din fonta.
La inceput o sa vedeti ca fructele razuite devin maronii, se oxideaza. Nu va speriati, o sa-si revina, voi deveni iar aurii.
Pentru asta folosim zeama de lamaie.
Sfaturi de la Gina Bradea
Eu am folosit 2 kg de fructe, cantarite cu tot cu coaja, intregi. Puteti folosi mai mult sau mai putin, in functie de cat doriti.
Nu conteaza cate mere sau pere se folosesc, punem cat avem, dar gemul acesta se poate face si doar cu mere sau doar cu pere.
Ca aroma eu am folosit anason, dar se pot folosi si scortisoara, cuitoare, ghimbir, vanilie sau se lasa totul simplu, fara niciun fel de alta aroma.
Eu am folosit 400 g de zahar, dar se poate folosi si mai putin, merge si doar 100 g de zahar la kg de fructe, sau indulcitor.
Gem de mere si pere cu scortisoara sau anason
Pornim focul si amestecam, fructele vor lasa zeama imediat. Este nevoie sa amestecam des, sa nu se lipeasca. Se lasa focul iute, dar nu plecam de langa cratita!
Fierberea a durat jumatate de ora, fara gelifianti sau alte chimicale minune, doar zahar, fructe si putina zeama de lamaie. Foarte frumos s-a legat gemul meu. Iar in bucatarie miroase fantastic de bine 🙂
Va las o poza, cam urata, ca na, nu-s fotograf de mesrie. Gemul e cu adevarat bun, cu sau fara poza.
Punem acum gemul in borcane. Am pregatit borcane curate si bine sterilizate inainte. Eu le spal in masina de spalat vase si se si sterilizeaza in felul acesta.
Gem de mere si pere cu scortisoara sau anason
Punem sub borcane o tava metalica, aceasta va atenua socul termic, apoi putem turna gemul fierbinte in borcane.
Cat gem se obtine dintr-un kg de mere?
Punem imediat capacele. Din 2 kg de fructe intregi si 400 de grame de zahar am obtinut 3 borcane de 370 de grame si 3/4 de borcan, pe care il voi folosi imediat la niste clatite sau la o rulada. Deci dintr-un kg de fructe se obtin aproape 2 borcane de 370 de g cu gem.
Pentru siguranta, voi si steriliza borcanele. Gemul fierbinte, pus in borcane, se lasa pana a doua zi, acoperind borcanele cu paturi.
A doua zi, dupa ce s-au racit borcanele, le sterilizam la bain-marie, timp de 30-40 de minute, in felul acesta ne asiguram de faptul ca gemul nu va fermenta si vom putea pastra gemul si 2-3 ani.
Va dati seama cat de bun este acest gem de mere si pere pe o felie de paine de casa, unsa cu unt, alaturi de o cana cu lapte cald sau ceai?
La ce folosim gemul?
Dar o prajitura raioasa – retata aici, cu strat generos de gem, oare refuza cineva?
Si niste clatite merg de minune 🙂
Ce sa va spun, merge de minune cu orice, musai sa-l faceti.
Pofta buna!
2 COMENTARII
Super reteta, am sa o incerc și eu.
Sa stii ca este 🙂