Paine de casa reteta simpla pas cu pas
Paine de casa: reteta simpla, pas cu pas, asa cum fac de multe ori. Folosesc doar faina, sare, zahar, ulei, drojdie si apa, mai simplu si mai gustos de atat nu se poate. 🙂
Mereu mi-a placut mirosul de paine calda, consider ca este una dintre cele mai minunate arome care pot exista.
Cand eram copil, cu mare drag imi amintesc de cuptorul de paine al bunicii, unde se adunau mai multe femei si framatau si coceau aluaturi de tot felul.
Cred ca de la bunicuta moldoveanca mi se trage dragostea asta fata de aluaturile dospite si painea de casa.
M-am casatorit imediat dupa Revolutie, cei de varsta mea ne amintim ce cumplit de greu a fost atunci: magazinele erau goale, nu se gasea nimic, inflatia era uriasa.
Munceam 1 luna pentru 1 pereche de pantofi si nu de calitate prea buna (ca valoare a salariului). Am avut marele noroc sa fim descurcareti eu si sotul si reuseam sa facem rost de faina alba. Era un lux atunci sa ai faina buna.
Reteta de paine de casa
Lucram la Aprovizionare, in port, aveam moara langa mine si fabrica de ulei, asa ca aveam fara probleme faina alba si ulei. Iar cand plecam in delegatii prin tara, cautam mereu morile care stiam ca vand faina. Aveam mereu in casa un sac cu faina.
Mereu faceam aluaturi: paine, colacei, covrigi, cozonaci, placinte. Vedeti aici retete de Patiserie, paine, unde este scris cu rosu.
O sa va dau astazi reteta pe care o am de la mama si bunicuta, o paine de casa simpla si delicioasa. Asta este cea mai simpla paine, cu rezultat garantat.
Ies niste paini mari, pufoase, aromate. O sa va spun toate secretele pe care le-am adunat de la femeile din familia mea, de la patiseriile in care am lucrat in tinerete, dar si de aici, din Italia – sfaturi de la La Scuola de La Cucina Italiana, dar si de la vecinii care fac paine in casa. Am adunat sfaturi de peste tot si astfel a iesit articolul acesta 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de paine de casa?
Cantitati pentru 1-2-3 paini, cu greutatea totala de aproximativ 1.6 kg.
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -1 kg faina
- -10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- -2 lingurite sare
- -2 lingurite zahar
- -50 ml ulei (daca se poate, de masline, iese aluatul mai fin)
- -650 ml apa calduta
Cum se face reteta de paine de casa?
Puteti citi in continuare reteta scrisa de paine sau puteti urmari mai jos reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepar totul.
Faina se cerne de 2 ori inainte de folosire, in felul acesta se elimina eventualele corpuri straine, dar se si aeriseste.
Se pune intr-un lighean, covata, ce aveti, se amesteca acum drojdia uscata si zaharul.
Daca folositi drojdie proaspata, se pregateste maiaua separat: se pune drojdia proaspata (25 g) si se amesteca bine cu zaharul, pana se face ca o smantana.
Se adauga 50 ml apa si 1 lingura de faiana, se amesteca bine si se lasa sa dospeasca 10-15 minute. Cand si-a dublat volumul, se toarna peste faina.
Faina are si ea anumite particularitati, asa ca va invit sa cititi diverse lucruri stiute sau nestiute Despre faina – aici.
Cea mai buna paine de casa
Se adauga apa calduta si sarea si se amesteca pana canmd se inglobeaza toata apa.
Daca mai este nevoie se mai pot adauga 1-2 linguri de apa sau faina, in functie de cat mai cere aluatul.
Faina poate fi mai umeda sau mai uscata, asa ca aluatul va mai cere apa sau faina.
Cand se adauga uleiul, la framantat, aluatul se mai intareste. 🙂
Framantarea painii de casa
Se incepe framantatul, se ung mainile si vasul cu ulei si se framanta, aducand aluatul de la margine spre interior.
In felul acesta, aluatul inglobeaza aer si va creste foarte frumos.
Dupa 5 minute de framantata, incepeti sa trantiti aluatul.
Da, ati citit bine: trantiti aluatul. Puneti ligheanul jos si lasati aluatul sa cada in lighean. In lighean, nu pe langa, da?
Repetati de 10 ori. Acest trantit are rolul de a imprastia aerul in mod uniform in aluat.
Cand veti relua framantatul, veti vedea ca aluatul este mult mai fin, mai elastic si se desprinde de mana.
Daca se lipeste de mana acum, mai adaugati o lingura de faina pe fundul ligheanului si framantati inca 5 minute.
Mai trantiti aluatul de 10 ori. Apoi, mai framantati 2-3 minute, dati forma frumoasa aluatului si lasati-l la dospit. 🙂
Tot acest trantit, desi pare greu sau ciudat, de fapt ajuta enorm de mult aluatul, reduce timpul de framantat si va asigura niste dospituri atat de pufoase, incat toata lumea o sa va laude.
Se acopera vasul cu folie de plastic si apoi cu un servet curat si se lasa la dospit. Folia il va ajuta sa creasca mult mai repede.
Trucuri:
- Se aprinde cuptorul pentru 5 minute, apoi se stinge, sa fie caldut inauntru. Se baga vasul cu aluat in cuptor si se inchide usa. Veti avea un dospitor grozav. Nu uitati sa stingeti cuptorul si verificati aluatul dupa 30 de minute 🙂
- Daca vasul e mare cu aluat, sau aveti cuptorul ocupat cu altceva, puneti apa calda intr-un vas si asezati deasupra vasul cu aluat, dar fara sa atinga apa calda. Verificati dupa 30 de minute. Aceste metode ajuta aluatul sa creasca mult mai repede.
Asa arata aluatul meu dupa 30 de minute. Sunt 5 kg de faina acolo.
Asa arata aluatul cand l-am intors putin. Vedeti cat de frumos a crescut, cat aer are. Va dati seama ce paine o sa-mi iasa de aici? 🙂
Pregatim aluatul pentru paine
Acum se scoate aluatul pe planseta sau pe masa pudrata cu faina sau unsa cu ulei, in functie de cum va place sa lucrati. Eu ma impac bine daca ung masa si mainile cu ulei.
Se imparte aluatul in cate paini doriti sa faceti.
Se pot face paini rotunde: se fac bile si se rasucesc pe masa pana se obtine forma dorita.
Se pun in tava la dospit si se pot cresta deasupra sau nu, dupa dorinta. 🙂
Se pot face paini lunguiete, franzele: se fac fitile cat de lungi vrem sa fie painea.
Se asaza in tavi la dospit si se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit.
In patiserii exista brice speciale.
Cand lucram la laboratorul de cofetarie, aveam niste brice improvizate, facute dintr-o lama bagata intr-un bat.
Faceam sute de paini zilnic. 🙂
Alte idei de preparare a painii de casa
Se pot face paini implatite in 2-3-4-5… dupa dorinta si imaginatie. Se fac fitile (suluri) subtiri, de aceeasi lungime si grosime, apoi se impletesc, se rasucesc… asa cum va doriti. 🙂
Dupa ce s-au impletit, se strang bine capetele si cu mainile, se strange painea in parti si la capete, ca sa aiba forma frumoasa. Se lasa la dospit.
Dupa 30 de minute, painea se unge din belsug cu ou batut cu putina apa, sau doar cu apa, se pot presara deasupra diverse seminte, sare, sau se lasa simpla si se baga la copt.
Nu uitati: painea se unge din belsug cu apa sau ou batut cu putina apa, inainte de a fi bagata la cuptor! In felul acesta, coaja va fi fina, nu groasa 🙂
Care e temperatura potrivita pentru coacerea painii?
La inceput, este bine sa fie focul mic, pentru 10 minute, cam 160 de grade Celsius. In felul acesta, painea va creste frumos, fara crapaturi.
Atunci cand o paine sau orice aluat dospit are crapaturi, inseamna ca nu a crescut suficient si a fost fortat la copt.
Dupa 10 minute, se mareste temperatura cuptorului, la 180 de grade Celsius si sa lasa asa pana la final.
Depinde foarte mult cum coace cuptorul, acestea sunt indicatii generale, pentru ca cel mai bine este sa va cunoasteti cuptorul.
Fiecare cuptor, la fel ca orice om, are felul lui de a coace. 🙂
Se verifica painea dupa 40 de minute. Se face proba cu scobitoarea: daca scobitoarea iese curata, painea este coapta.
Va recomand sa cititi si secretele aluatului dospit – aici.
Dupa ce scoatem painea de casa din cuptor:
Este bine sa se scoata din tavi, se unge cu apa pe toate partile si sa se lase la racit pe un gratar, in felul acesta, coaja va fi moale si fina, nu tare si pietroasa.
Arata frumos painea mea de casa, nu-i asa?
Imi pare tare rau ca nu pot sa fotografiez si mirosul, sa vedeti cum e. Am innebunit vecinii in Italia cu mirosul de aluaturi proaspat coapte.
Mai ales ca am cuptorul mare cu lemne, in curte. 🙂
Sa va arat si in sectiune:
Este o paine tare gustoasa. Se mentine si 1 saptamana proaspata, in punga, la frigider.
Eu fac mai multa paine si o tin la congelator, scot cat am nevoie.
De fiecare data cand coc aluaturi, pun cate ceva din ceea ce am copt si trimit si la vecini.
Cand o sa ma intorc in Romania, o sa-mi duca dorul. 😀 Mi-au spus ca nu au mancat la nimeni asa paine gustoasa. 🙂
Lasati-ma sa ma incred, nu-mi spuneti ca gustul atat de bun este dat de cuptorul cu lemne 😀 .
Din acelasi aluat se pot face colacei (se ung cu miere sau zahar diluat cu putina apa, imediat dupa ce sunt scosi din cuptor), pizza, chifle, cornuri simple sau cu umplutura dulce sau sarata, batoane, spirale, tarte rustice, placinte, gogosi simple.
Reteta de paine de casa este cu adevarat o reteta ieftina, extrem de simpla, cu rezultat garantat si multiple utilizari.
Mai multe retete de paine, chifle, covrigi, cornuri, placinte si foarte multe altele, gasiti aici, in Patiserie si paine.
Pofta Buna!
Prietenii nostri au probat reteta si ne-au trimis poza. Daca probezi retetele noastre, ne poti trimite pozele.
220 COMENTARII
de cand v-am descoperit ,nu ma satur de citit retetele pe care le publicati.Am facut si eu paine la viata mea,chiar imi place si imi iese ,Iar cand am fost invitata la masa la prieteni italieni,am dus paine de casa pe care le-am servit-o cu fasole batuta :).,Dar tot de paine au fost super incantati.Altadata am dus un cosulet facut din aluat de paine in care am pus chifle cu rozmarin,cornuri umplute cu carnaciori etc.Stiti acea drojdie pe care o faceau bunicile noastre ,toamna?Din must,faina de porumb,faina de grau si parca si tarate…Eu cred ca sunteti o persoana exact ca painea pe care o faceti!Tot binele si multumiri pentru ca mie personal imi faceti ziua mai frumoasa!Ah,uitam!Azi am facut „Siret”si sa zicem ca nu e chiar atat de rau pentru prima data…Poza nu se incarca
Bravo!
Si multumesc tare de tot pentru vizita si pentru aprecieri.
Stiu sa fac acea maia cu must 🙂
Probabil e prea mare poza, micsoreaz-o si merge 🙂 . Dar cum e la gust Siretul, e asa cum stiai? 🙂
nu aveti de unde afla cum se facea drojdia la tara de bunicile noastre ?.Eu tin minte ca bunica facea turtite din spuma de la must(alb) si cu faina alba pe care le punea la uscat si apoi le punea in saculeti de panza.Daca turtitele erau facute din spuma mustului rosu ,painea vara avea culoarea roz. dar nu sunt sigura ca doar faina alba punea.Va multumesc pentru aducerea aminte a acelor clipe minunate.
Da, drojdia de la vinificatie , cea care ramane pe marginea butoiului sau a balonului de sticla ,an momentul in care fierbe mustul, culeasa cu grije, facuta bilute cam cat o nuca sau mai micute , si invelite in faina alba, puse in saculet sau invelite separat fiecare in celofan alimentar, si apoi puse in saculet si tinute la loc racoros , nu rece, uscat , or sa faca minuni in arta patiseriei..si implicit a painii. Cum a subliniat aici Gina Badea , mustul de la via rosie, da painea rozalie la interior , cu asa ceva am dat pe spate niste englezi care se gandeau ca painea lor este cea mai cea din lume ,, cand i-am plimbat prin Tara Oasului si i-am dat pe mana doamnei Plavanca Rediu, au spus ca facem doar asa ca-s ei in vizita, Le-am arata si traditiile de an nou si taiatul porcului , ce sa spun i-am facut MAT. La anul abia asteapta sa vina din nou… Acum am de gand sa-i duc la manastiri , in Moldova la Voronet si la suceava, sa le arat adevarat Bucovina , sa priceapa si ei , ca noi stam aici la Portile Europei, inca de cand Dacii tineau de neam si pe marii veri germnai de la izvoarele DONARISULUI . Va multumesc pentru rabdare … sa le aratm si lor ca noi inca avem valori si tinem la ele… Si nu ni s-a urcat inca banul, la cap…
Frumos si multumim. Mai vrem astfel de povesti, ca ne tare plac 🙂
Si mai multe amanunte despre cum se face aceasta drojdie 🙂
doamna draga. abia am gasit acest blog. cautam o reteta de paine si am gasit foarte usor explicat, aici.. la dumneavoastra! mi-a iesit o super paone! nu credeam sa imi iese…va voi urmari si voi proba reteta de ciorba de burta chiar maine dimineața! va pup, sarbatori fericite
Ma bucur ca m-ai gasit si te mai astept, sa mai gatim impreuna si alte retete simple si gustoase.
daa,gustul e ala!Siretul de la chioscul din curtea liceului,pe care nu mereu mi-l puteam permite,siretul pe care l-am mancat zilnic cu o luna in urma cand am fost acasa,siretul pe care l-am facut azi 😀 si pe care ,cu siguranta ,il voi mai face.
Da, asta ESTE RETETA AIA! Este Siretul pe care-l stim 🙂 . Am facut cateva zeci de mii, asa ca stiu sigur. Ma bucur tare mult 🙂 Te pup tare!
Da-mi o poza, sa vad!
Buna rețeta, felicitari, se vede ca aveți experienta. As vrea mai multe detalii si poze cu\despre cuptor
Multumesc frumos. Va dau ce detalii doriti, dar cuptorul nu e facut de noi 🙂
1. Bunica nu folosea ulei de masline. 2. Aluatul nu-l trantea nimeni in lighean , se framanta bine in covata de lemn. 3. Aluatul nu se acoperea cu folie ci cu un stergar curat, in nici un caz nu-l punea la cald in cuptor (sper ca stii de ce ), ci se lasa la dospit in camera doar acoperit. 4. Painea nu se unge nici odata cu ou si 5. Cand este coapta se unge cu o pana de gasca cu putin ulei de floarea soarelui ca sa-si mentina coaja mai moale, in nici un caz nu se inmoaie coaja pentru ca o acoperi cu un servetel si chiar ma faci sa rad … Nu cauti niciodata painea cu scobitoarea sa vezi daca e coapta sau nu …. In concluzie ….. O paine buna poti obtine mult, mult mai simplu …. As zice ca bunica ar simplifica mult reteta dumneavoastra . Va doresc toate cele bune si succes pe mai departe .
Am adunat sfaturi din Romania si Italia, traditionale si le-am modernizat putin. Iar aluatul se tranteste de albie.-asta e din batrani. Folie punem acum, ca e utila, nu mai invelim cu stergare. SIgur ca pun aluatul sa dospeasca la cald, de ce nu? Iar proba cu scobitoarea, e cea mai buna, eu vad painea la ochi cand e gata, dar am ani de experienta :))
Ceau gina!!! Da tu esti foarte de treaba cu astia cu atitudine aiurea…. Chiar nu mai putem folosi clasicele politeturi???? Dupa parerea mea…. In opinia mea….. Eu cred ca…. Dupa cate stiam eu.. Totul trebuie sa sune a critica destructiva. Ma scot din sarite astia. Ma rog, in alta ordine de idei, bunica mea o facea pe asta cu trantitu sa stii, era banateanca ” driept dje la caransabes dje la mehadica mai precis”?. Da io am uitat asta cu trantitu si fac paine de o gramada de vreme. Acu o sa mi iasa si mai mishto ca o sa trantesc aluatu la disperare. Merci gina te pup!
Comentatori sunt multi…Eu accept o critica, daca e facuta pe un ton decent. Sterg doar istericalele 🙂 .In rest, fiecare face cum crede ca e mai bine, eu accept pe fiecare asa cum e. Nu impun felul meu de a gati, doar povestesc ce fac 🙂
Critica aia o fost non sens. Acusi m-apuc de sosu de rosii pentru paste, sper sa reusesc sa trimit poze!
Foarte multe critici sunt non sens. Am blocat cateva personaje nesimtite. Sterg mesajele extrem de penibile, dar ce este in limbaj decent, le las. Fiecare are dreptul sa-si spuna parerea-
Pe un ton decent, insa 🙂
Nu-i inteleg pe oamenii aceștia. Nu construiesc nimic și dărâmă și desfinţează tot. Vă mulțumesc pentru rețete (care ies întotdeauna) , sfaturi și detalii. Referitor la trântit mama făcea așa la cozonaci era haios să o văd, era o luptă, dar minunaţi după.
Trantitul aluatului nu stiu daca e vechi sau nu dar este eficient. Ca sa mergi inainte e bine sa iei lucrurile din batrani bune la care sa adaugam lucruri noi. Asa evoluiaza lumea. Cu respect pt vechi si cu inovatii.
Asa este. Nu e inventie de la mine, asa am invatat de la batrani. Si uite ca da rezultate.
Eu fac paıne de mult.Eu pun uleı de floare e maı usor!sı eu o trantesc de masa.Mama la o reteta cred ca de haıoş o trantea de 100 de orı de masa!Iese maı moale maı fına e foarte explıcıta reteta toata lumea poate sa o faca !Multumesc ptr retete!
Doamna Veronica cum se incearca painea daca e gata?
Buna ziua! Am facut si eu paine de casa asa cum o recomandati, atat ca in loc de 10 g de drojdie uscata am pus 14 ( 2 plicuri a cate 7) pentru ca pe plic scria ca este pentru 500 g faina … si m-am invartit, m-am intrebat si asa am pus pana la urma 😛
Painea a iesit excelenta, miroase incredibil in toata casa 🙂 Va multumesc pentru explicatiile pas cu pas, pe mine m-au ajutat mult, asa mura-n gura, pentru ca sunt incepatoare si nici bunici n-am avut. Numai bine va doresc, tocmai din Finlanda !
Draga mea, e-n regula si cu 14 g 🙂 . Te rog frumos sa ma intrebi daca ai nelamuriri, te voi ajuta cu mare drag 🙂
Buna ziua! Eu am făcut aceasta rețeta de foarte multe ori! In schimb am o problema ,,,, la 1 kg de faina am 7gr de drojdie uscata (atâta are plicul) am încercat și sa las drojdia cu apa,zahăr și putina faina pana s-a dizolvat și a făcut spuma am încercat și direct fără dizolvare !Paine este superba și gustoasa doar ca ,pusă la cuptor nu miroase a pâine coaptă 😰 toată casa miroase a drojdie un miros înțepător care ma face sa renunț pana și la ventilație ! Unde greșesc ? Ce sa ma fac? Pe lângă faptul ca e deranjant mirosul înțepător totuși mi-as dori sa fie “parfum” de pâine in casa ,,,, 😔 fiind bucătăria mică deschid geamul și plec suparata , tare ciuda îmi e😔😔!
Am cerut păreri de la alte furnicuțe pe grupuri dar părerile se împart nu am găsit răspuns,,,,,
Schimba drojdia. E posibil ca drojdia sa aiba un miros prea puternic. Te inteleg foarte bine, si eu simt mirosurile, de aceea nu suport sa folosesc amoniac.
Recomand sa folosesti 25 de drojdie proaspata la 1 kg de faina.
Salutare tuturor!
Sunt si eu o incepatoare cu painica facuta de mine si sunt foarte incantata de ce mi-a iesit. Am inceput acum o saptamana cu painica neframantat si i-am pus faina integrala, a iesit foarte buna, iar aseara, pentru ca aproape s-a terminat prima paiinica, mi-am zis s-o incerc si pe cea de casa, framantata. I-am pus jumatate kg faina integrala si jumatate faina alba, cu un singur pliculet de drojdie uscata care are 7 gr si a iesit foarte pufoasa!
Multumesc mult pentru retete, pentru familia noastra, cu o prichinduta de un anisor, retetele de painica sunt o usurare enorma si o bucurie. 🙂
Bravo, Alina, sunt mandra de tine!!!
Din acelasi aluat, asa, cu putina drojdie, fa si cornuri, pizza, tarte…
Continua, e minunat ce faci!!! 🙂
Super, asa am sa fac, multumesc mult! 🙂
CE ESTESIRETUL ?
O prajitura deosebita-vezi reteta 🙂
Multumesc pentru explicatii ,am facut pentru prima data paine de casa si voi continua . Fac amestec de faina alba cu integrala . Intrebare ; de ce i-mi iese coaja foarte groasa si de ce se sfarama ? Multumesc .
Daca folosesti faina integrala, painea iese mai cleioasa, dar gustul este indiscutabil mult mai gustos. Sfat: pune o tava cu apa in cuptor cand coci paine, sa fie apa dedesubt. O lasi in primele 20 min, apoi o scoti. Vei avea o coaja fina.
Gina ,draga noastra ! Am facut destule retete de -ale tale ,mi-au reusit toate . Am o intrebare : ce e ala SIRET ? Multumesc !
Buna, Iuliana,
E o prajitura formata din 2 biscuiti din aluat fraged(cu untura), cu o crema de ness sau cafea naturala si deasupra cu fondant de cacao. Am reteta pe blog 🙂
Buna dna Gina,fac de ceva vreme paine dupa reteta dvs si ne place tare mult dar am o problema cu coaja….mereu iese tare ca piatra,in ultimul timp am uns-o cu un amestec de apa si amidon dupa ce am scos din cuptor si asa isi mai revine dar as dori sa stiu cum sa fac sa fie mai moale.Mentionez ca o dau cu pensula cu apa inainte de cuptor.Asta pateam la cuptorul vechi,la fel se intampla si la asta nou care are si ventilatie dar in plus la acum imi si crapa pe margini.Multumesc anticipat ptr raspuns
Daca painea crapa, nu o lasi bine sa creasca in tava, inainte s-o pui la copt. La ce temperatura coci painea? Probabil cuptorul are ceva probleme. Dupa ce scoti painea din cuptor, unge coaja cu apa calduta, cu p pensula, apoi acopera cu un servet curat. Las-o asa sa se raceasca. 🙂
O las cam 20,30 min pana isi dubleaza dimensiunea,coc la 180°,cuptorul este nou si nu cred ca are ceva probl….prajiturile ies mai bine ca si in ala vechi,ceva nu fac eu bine si nu imi dau seama.
Da. Unge painea cu putina apa si apoi acoper-o cu un servet. Vedem cum iese asa. Data viitoare cand faci paine, hai s-o facem impreuna, te ajut pas cu pas. 🙂
Sunteti o draguta 🙂 O sa incerc asa si va mai scriu.O seara frumoasa !
Buna dna Gina.Am descoperit,din greseala binenteles,ce nu faceam eu bine.Pe scurt eu lasam aluatul aprox o ora jumate la crescut si se pare ca are nevoie de 3 ore.Mi-a iesit cea mai buna paine de pana acum,asa de buna ca a 2-a zi nu mai aveam 🙂 Am schimbat si tava,nu mai fac in tava de cozonac ci folosesc o tava mare in care pun 3 painici.Multumesc,o seara frumoasa 🙂
Bravo. Eu nu las painea atat de mult la crescut. Daca aluatul este bine framantat are nevoie de 1 ora sa creasca. Sfat: pune apa calduta intr-un castron si deasupra pune vasul cu aluat dospit, dar fara sa atinga apa. Acopera cu folie de plastic si apoi cu servet curat. Va creste spectaculos 🙂
O sa incerc,multumesc de sfat 🙂
Draga mea Doamna! Reuneste, in numele meu, toate mesajele cu urari de bine si aprecieri, primite de tine de-a lungul timpului si tot as mai avea de adaugat!
Esti o enciclopedie de cunostinte si un monument de altruism!
Eu citesc o reteta de-a ta in 3 ore! Pentru ca dau din una-n alta si nu mai plec de langa PC decat cand amortesc pe scaun!
Iti doresc tot binele din lume! Si te pup cu drag intotdeauna, in fiecare zi, chiar si cand nu-ti scriu!
Multumesc din tot sufletul si eu 🙂 . E o mare bucurie pentru mine sa ma viziteze prietenii 🙂
Painea a dospit foarte mult, am asezat-o in tavi de cozonac si a crescut pana a ajuns la marginea tavilor. Am respectat temperatura cuptorului indicata de dv dar, nu a mai crescut deloc.De aceea sunt f f suparata.
Ok. Hai sa vedem ce nu a fost bine. Cat timp ai lasat la crescut? Daca lasi prea mult la crescut in tava, nu mai creste in cuptor. Hai sa vedem greseala impreuna. Nu-i grav, hai ca o scoatem la capat, din greseli inveti. 🙂
Cum e painea, e pufoasa?
Dna Gina,
v-am descoperit blogul culinar deunazi, cautand o reteta de placinte traditionale cu branza, din acelea rulouri, ca voiam sa o fac pana incepe postul. Placinta n-am facut, ca am mers in vizita si am mancat acolo, dar am ramas agatata aici pt alte minunatii de retete pe care vreau sa le incerc. Ma bucur ca postati retete insotite de secrete si trucuri, de-acum o sa tot revin aici, maine clar incerc sa fac painica asta. Toate cele bune va doresc!!
Multumesc frumos si va astept cu mare drag 🙂
M-am luat de paine 🙂 vreau sa va inteb: apa care vine peste drojdia proaspata e calduta sau la temperatura camerei? E din cantitatea de 650ml sau separat?
Apa trebuie sa fie calduta si din cele 650 ml prevazuta in reteta 🙂
Si nu stiu ce sa fac cu cei 50ml ulei.. se folosesc doar cand se framanta aluatul, pt uns mainile?
Da, cu uleiul se ung mainile si legheanul si se framanta bine 🙂 . Nu uitati sa trantiti aluatul de lighean bine, de 10 ori. O sa vedeti ce paine va iese 🙂
Si eu fac paine de ceva timp….mai mult. Aveam o problema, mai ale vara, se strica repede (incepea sa se inmoaie din mijloc); am bagat-o si in frigider, am incercat toate cele, dar degeaba. De curand am auzit de un truc si dupa ce l-am aplicat totul este ok. Painea tine o saptamana fara probleme (daca nu se mananca intre timp). Am pus 1 lingura otet la i kg faina (in apa cu care framant). Incearca!!!
Numai bine.
Am facut astazi painici, e prima data cand fac, imi place gustul foarte mult, dar nu stiu de ce au iesit foarte tari pe fund. Coaja de deasupra e ff buna, dar pe fund e tare,nu arsa, doar tare si pe un strat destul de gros. Am folosit hartie de copt. Unde am gresit?
Painicile mele sunt in cuptor.Au crescut ca niste veritabili purcelusi.Multumesc pt reteta!
Abia astept sa vad poza, te astept la concurs 🙂
Apropo,prietenul eu s-a speriat bune de tot cand am inceput sa o trantesc de 10 ori…a crezut ca cine stie ce nu mi-a iesit bine si m-oi fi decis sa ma razbun pe aluat :)))
Daca nu-i place si comenteaza ceva, zi-i ca-l framanti ca pe paine. Sa vezi armonie in familie :))
Imi cer scuze ca insist, nu stiu daca nu l-ati vazut, sau nu ati avut timp a raspunde, dar nu mi-ati raspuns la ultimul comentariu. Vreau un imbold pt a incerca iarasi aceasta reteta de paine, dar de data asta imi doresc sa imi iasa cat mai aproape de cele postate aici in reteta. Multumesc
Foarte bine ca insisti, sunt foarte ocupata in perioada asta. Scuze de la mine 🙂
Probabil cuptorul e vinovat. Pune o tava cu apa dedesubt, sa fie hidratarea mai mare.
Coacerea intr-un cuptor electric la 180` de la rezistenta de jos sau si sus.multumesc
Jos si sus 🙂 Cu drag.
Buna.Acum incerc reteta.Arata extraordinar aluatul.Am facut exact cum ai spus,doar ca nu am uns cu ou.dar la dospit a crapat putin,e drept ,niste crapaturi tare frumoase.asta inseamna oare ca am tinut-o prea mult la crescut(cam 80min)?sa fie asta motivul?
Daca a crescut in lighean, e ok, in tava se lasa cam 20 min la crescut. Se crapa daca focul e puternic la inceput, e bine sa fie la 160 la inceput, apoi mergi pe 180.
Excelenta reteta dumneavoastra de paine. Este pentru prima data cand fac, nu mi a venit sa cred cat de buna si pufoasa mi a iesit. Sa stiti ca nu am trantit aluatul nici macar o data. Multumesc mult!
Bravo! Sa mai faci paine, ai vazut ce bucurie este? Si sa trantesti aluatul data viitoare 🙂
Buna Gina,
Multumim tare mult pentru impartasirea atator detalii cu noi. Asa prindem curaj si invatam sa bucatarim 🙂
Poti sa-mi spui te rog ce fel de faina trebuie folosita? Stiu ca la paine se foloseste 650, dar nu sunt sigura. Astept raspunsul tau cu nerabdare, ca sa stiu ce sa pun in cos la cumparaturi 🙂
Multumesc mult!
Cu mare drag. Da, 650 e buna. La paine eu folosesc orice fel de faina am in casa. In Romania cumparam de la moara cate 1 sac 🙂
Tocmai am scos painicile din cuptor, sunt pufoase si gustoase, dar nu sunt rumene, au iesit mai palide :). Le-am dat doar cu apa, fara ou. Sa fie asta cauza, sau poate trebuia sa le las mai mult?
Lasand deoparte aceste mici amanunte, iti multumesc personal pentru tot, nu-ti pot descrie cat curaj am prins! Nici acum nu-mi vine a crede ce am scos din cuptor! 🙂
Un mare MULTUMESC! ????
Daca le ungi doar cu apa, da, vor fi mai plaide. Cand trece postul, sa le ungi cu ou si o sa vezi diferenta 🙂
Ma bucur tare mult 🙂
Tocmai am scos painicile din cuptor, sunt pufoase si gustoase, dar nu sunt rumene, au iesit mai palide :). Le-am dat doar cu apa, fara ou. Sa fie asta cauza, sau poate trebuia sa le las mai mult?
Lasand deoparte aceste mici amanunte, iti multumesc personal pentru tot, nu-ti pot descrie cat curaj am prins! Nici acum nu-mi vine a crede ce am scos din cuptor! 🙂
Un mare MULTUMESC! ????
Buna, prima data cind fac piinica dupa receta si adevatul ca a esit foarte pufoasa, si mam si invatat sa impletesc dupa pooze, , mia prin f bine,, va multumim ca ne dati sfaturi bune din experienta….,
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine 🙂
Am făcut pâine după reteta dvs. Am urmat toți pași și mi a reușit foarte bine,o pâine foarte pufoasa și foarte bine crescuta, iar familia mea a mâncat cu foarte mare placere. Este prima oară
Când fac pâine în casa. Va mulțumesc pentru sfaturi.
Ma bucur foasrte mult, sa va fie de bine. De-acum vei face numai paine de casa, nu-i asa? 🙂
Multumesc ptr reteta Gina !! F buna ! Aici in America..am dat lovitura .I am „zapacit ” pe vecinii mei cu ea !
Sa stii ca am multi prieteni in SUA care gatesc dupa retetele mele 🙂
Buna, eu fac paine de 6 luni si am intrat sa citesc si sa ma consult de ce se sfarama painea si din a treia zi are un miros de drojdie.
Eu nu arunc painea si uleiul il pun la inceput cu apa, drojdia , sarea si zaharul, din ce am citit la tine uleiul se pune la sfarsit. In rest painea e ok adica creste frumos se rumeneste bine pt ca o ung cu apa si o acopar.
Am sa revin cand fac paine si urmez indicatile tale sper sa fie ok, pana atunci iti doresc numai bine si multumiri pt sfaturi.
Daca are miros de drojdie e clar: pui prea multa drojdie 🙂
Draga Gina,
Arata minunat reteta si cu drag asi incerca sai fac iubitului meu o painica asa cum faceau bunicile la sat cand eram mica. Iubesc mirosul de paine proaspata si de prajituri facute in casa asa cum mau rasfatat bunicile tot timpul. Acum e randul meu sa rasfat.
O intrebare: am cuptor cu inductie… As folosi ori varianta de caldura sus jos(de obicei o folosesc pt prajitura) sau cea de aer cald care circula (aceata o folosesc pt fripturi etc. pentru paine ce o cumpar de la magazin si trebuie sa o bag la cuptor necesita varianta cu aer circulant …
Ati mentionat ca nu e bine sa fortam painea la copt. Dumneavoatra ce imi recomandati?
Va multumesc din suflet!
Cu drag, Larisa
Draga mea, nu am cuptor cu inductie, deci te-as minti, nu stiu cum se foloseste 🙁
Hop si eu! 🙂 Abia c-am descoperit dar deja va indragesc! Asa cred eu ca se explica o reteta. Va imbratisez si va multumesc. Cu sufletul. Din cantitate iese o painica sau doua, va rog mult?! Am.o tava normala de cozonsc. 🙂 :* <3
Multumesc frumos 🙂 Ies 2 paini mari, frumoase, in tava de cozonac. Sa tii minte: dintr-un kg de faina, faci 2 paini mari 🙂
Tocmai ce am bagat la cuptor painea dupa aceasta reteta. Cred ca va fi un fiasco pentru prima data cand o fac. Mi s-a parut aluatul prea moale (nici nu l-am putut taia) si, uitandu-ma la fotografiile de aici mi se intareste convingerea ca trebuia sa mai pun faina. 🙁
Ati respectat reteta exact ca aici? Cantitatea de lichid nu se poate da niciodata extrem de exact, pentru ca depinde foarte tare de calitatea fainii: cat e de uscata sau umeda, cum e glutenul continut etc….
Haideti sa vedem cum iese acum si data viitoare facem painea impreuna, va ajut pas cu pas.
Sunt aici, la un click distanta 🙂
Da, am respectat tot. Cred ca faina este de vina, iar eu nu mi-am dat seama decat cand am pus coca in tava, ca e prea moale. Multumesc de sustinere, data viitoare intru „in direct”. 🙂
Da, se mai intampla. Nu-i nimic, asa inveti, din greseli. Painea va iesi buna, stai linistita 🙂
Mii de mulțumiri si toata admiratia mea ptr ceea de faceti !!! Am mai incercat diverse rețete de aluat ptr pâine insa este prima data cand îmi iese exact cum îmi doream…atasez o poza cu painicile noastre…pâinea din mijloc e împletită de fiica mea (are 5 ani) … a fost super încântată..ea care nu mănâncă paine la masa, acum, după ce am scos pâinea de la cuptor a devorat jumatate …iar acum facem clatite după reteta prezentata de dv si sigur vor iesi super delicioase!! Sa aveti un sfarsit de saptamana frumos si linistit !!
Cu mare drag si ma bucur din tot sufletul ca ti-au iesit asa cum iti doreai 🙂
chiar maine voi inceca aceasta reteta.multumesc si sa continui ceea ce faci deoarece ai darul tau special de-a face cu asa multa pasiune ceea ce-ti place.mersi
Multumesc frumos 🙂
Salve!
ma numesc Roxana,
va fac complimente pentru retete, f bine explicate. Acum de Pasti o sa fac cozonacul dupa reteta dumneavoastra, dar am o intrebare , eu as vrea sa folosesc lievito madre care-l folosesc pentru paine si-mi vine f buna, nu stiu cum se numeste in romaneste, scuzati! Sunt si eu in Italia, in Mantova . Va multumesc de pe acum daca reusiti sa-mi raspundeti
Multumesc frumos. Poti folosi lievito madre, e maia naturala, dar sa ai rabdare sa creasca. Va creste mai greu.
se intelege putin intrebarea, as vrea sa stiu daca aveti experiente cu tipul asta de drojdie si cum se foloseste pentru cozonac ? multumesc
buna ziua! Cuptorul trebuie incalzit ianinte de a pune painea la copt???
Da, intotdeauna.
ce rol are zaharul la paine?
Hraneste drojdia si o ajuta sa creasca mai bine, taie din aciditatea fainii 🙂
Buna, Gina. Sotul meu (care se crede mare bucatar), mi-a pus ca 650 ML de apa e mult prea mult pentru 1 kg de faina… Sincer, inca nu am incercat reteta ta, dar era urmatoarea pe lista, pina cind domnul meu sot, mi-a taiat avintul… 🙁
Se aduna aluatul cu proportia faina/apa? Situ ca sunt diferite tipuri de faini dar…in general…
Mersi mult!!!
Eu as spune ca domnul bucatar sa probeze reteta. Am scris oare reteta asa. ca sa ma dau mare?
Gata pâinea! Mulțumesc pentru rețetă.
Buna ziua.
Am incercat s-a fac acasa piine ,dar nu am reusit deoarece aluatul era foarte tare si nu crestea ,piinea fiind foarte grea si necoapta.
Dupao pauza de 2-3 ani ,dupa ce am citit reteta si secretele am reusit s-a fac o piine care se maninca cu placere si iti incinta ochiul.
Multumesc pentru sfaturi.
Ma bucur mult 🙂
Cautam o reteta de paine simpla si asa am ajuns pe aceasta pagina ,nu am nimic de comentat despre paine chiar o sa fac dupa reteta ,insa tipicar din fire cum sunt am citit ca imediat dupa revolutie v-ati casatorit si deabia dupa o luna de munca va cumparati o pereche de pantofi .Daca va opreati aici era perfect dar sa spuneti ca erau lucrati prost si nu tineau mult gresiti ,personal am luat 2 perechi din piele de la un magazin de pe Lipscani care nu va exagerez I-am purtat 13 sau 14 ani ,acum in zilele noastre sunt si scumpi si prost facuti cei care ne conduc de 27 de ani se chinuie sa pastreze ce s-a construit inainte de ’89 ma scuzati daca am exagerat dar mi-a sarit in ochi si nu m-a rabdat inima .
Domnule Folrin, ma bucur ca ati ajuns pe pagina mea si mi-ar face mare placere sa reveniti 🙂
Eu sunt din Galati, un oras muncitoresc, provincial si prafuit. Nu se compara cu Bucurestiul 🙂 Strangeam cateva salarii, inainte de Revolutie si veneam la Bucuresti sa facem cumparaturi 🙂 Da, Traiasca Lipscaniul si magazinele din Bucuresti 🙂 Ce minunatii mai cumparam; rochii, pantofi, sandale, cizme, posete… Am si acum Guban, de aproape 30 de ani, ii pastrez in cutii pe fiecare 🙂 Era 410 lei o pereche de pantofi Guban 🙂
Dar…dupa Revolutie, salariile erau atat de mici, comparativ cu inflatia, incat nu ne permiteam Guban. Cumparam incaltari de proasta calitate, in functie de banii pe care-i aveam. 🙂
Respect pentru preocuparea cu retetele, la Iasi era magazinul Moldova, pantofi din piele impletiti, ceva mai de lux erau 420 de lei, la Casa Modei se faceau pantofi la comanda si erau intre 400 si 500 numai din piele. Salariul pentru mine care iesisem de pe bancile scolii era 2500 lei, deci…nu chiar o luna munceam ptr o pereche de pantofi.
Succes in continuare cu retetele si….poate o reteta de chiabata ?
Ca bucatar patiser, salariul era mic, pornea de la 1600 de lei, eu aveam 1820, pentru ca facusem niste cursuri si faceam parte dintro echipa mai speciala, de protocol. Dupa revolutie, cu salariul, imi puteam lua o pereche de pantofi, atat 🙁 Nu se facea planul si luam bani extrem de putini.
Am reteta de ciabatta, data de un patiser italian, vedeti aici: http://pofta-buna.com/paine-ciabatta/
Multumesc frumos si va mai astept cu placere. Poate o sa va spuneti si numele, nu musai anonim 🙂
Buna ziua . Am o intrebare la care sper sa primesc un raspuns de la o persoana cu experienta ca dvs . Din ce motiv , painea pe care o fac, a 2a sau a3a zi se sfarama? Multumesc anticipat pt raspuns.
Da, asta e problema la painea de casa, se sfarama. Painea din comert are tot felul de afanatori si emulgatori, care o ,,tin”.
Cel mai bine este sa faci pane pentru 2 zile, iar daca faci mai multa, s-o pastrezi in congelator. Dezgheti cand ai nevoie si se mentine mult mai bine.
se poate pune faina integrala in loc de alba¿multumesc!
Sigur ca da, folosesti orice fel de faina. Nu adaugi toata apa, trebuie sa vezi cat cere faina.
Cand faci paine, te ajut pas cu pas daca ai nevoie 🙂
Buna ziua! Tare ma bucur ca v-am găsit pagina!
Nu locuiesc nici eu în România iar aici „pâinea” e practic un burete plin de zahăr care nici măcar coajă nu are (partea mea preferată). Găsesc şi aici pâine ca lumea doar că e de 4 ORI MAI SCUMPĂ (nu glumesc şi nici nu exagerez) decât buretele cu zahăr…
Aşa că m-am hotărât să îi fac pâine ca în România băiețelului meu şi aşa v-am găsit!
Nu am mai făcut pâine până acum şi am câteva întrebări de începător!
1. Aş prefera să nu folosesc zahăr (m-am săturat de el în pâine!). Afectează mult rețeta dacă îl omit?
2. În loc să pun aluatul pe tavă plată, pot să îl coc în tavă de cozonac? Dacă da, trebuie modificată temperatura?
3. Când încălzesc cuptorul pentru dospit, la ce temperatură să îl setez? Cuptorul meu nu se pornește numai dacă introduc o valoare numerică pentru temperatură.
4. Pot să ung pâinea cu lapte bătut în loc de ou? Am văzut varianta asta în altă parte si eram curioasă.
5. Aş dori şi eu să fac mai multă odată şi să o congelez. Cam cât durează să se decongeleze? Nu o să se înmoaie când o decongelez? Nu am mai pus pâine în congelator până acum!
Vă mulțumesc anticipat şi îmi cer scuze pentru „romanul” care vi l-am scris!
Buna, Natalia, bine ai venit si bine m-ai gasit 🙂
Iti voi raspunde numeric si pe rand.
1. Sunt Gina si atat.
2. Poti omite zaharul, nici eu nu-l iubesc. Dar…are rolul de a ajuta drojdia sa creasca mai bine si de a neutraliza aciditatea fainii. 1 lingurita de zahar la 1 kg de faina nu e deloc mult. Ar fi bine sa-l lasi 🙂 Painea afara nu e grozava, da, iar cea buna e scumpa rau 🙂
3. Poti coace in orice forma vrei. Temperatura e aceeasi.
4. Pentru dospit setezi la cea mai mica temperatura, sa zicem 40-50 de gradedaca merge. Apoi la coacrere setezi 160 de grade pentru 10 minute si 180 de grade pana la final.
5. La decongelare eu o las de seara pe masa. Sau o dezghet in 5 minute la cuptorul cu microunde si zici ca e abia coapta 🙂 Nu se inmoaie deloc, o invelesti bine in punga.
Mai scrie-mi fara teama. Nu ma deranjeaza romanele, ba chiar imi fac placere.
Recomand sa incerci si painea mea cu iaurt sau chiflele cu lapte sau paine din faina integrala.
De fapt ia probeaza retetele de paine si vezi care-ti place tie mai mult. Dar exact asa cum le-am scris eu.
Apoi alegi preferata ta 🙂
Pup tare!
Mulțumesc mult de tot!!
Azi sau mâine cel târziu musai încerc rețeta! Abia aștept!
Promit să revin cu poza! 🙂
Astept 🙂
O ieșit puțin turtite, dar ştiu unde am greșit! Data viitoare o să iasă mai bine!
Foarte bune la gust! Am făcut şi un pic de zacuscă (tot după rețeta dvs dar cu ardei colorați că de ăia am avut!) şi o fost DELICIOS!!!!
Bravo, arata foarte bine si painea si zacusca. Iar faptul ca ai gresit putin, nu conteaza, inveti si mergi mai departe. Data viitoare faci mai bine 🙂
Abia astept sa mai probezi si alte retete de la mine si sa-mi arati cum ti-a iesit 🙂
Feliile cu zacuscă
F buna reteta! Am facut exact cum era scris.am framantat fff bine,pt ca stiam ca acolo e secretul(mi-am amintit de bunica mea cum baga practic degetul mare in aluat,in timp ce strangea coca in maini,?zicand ca asa e framantatul adevarat ).am facut la fel ,plus trantitul care e descris mai sus!?deasupra am pus ulei de masline ca stiam ca inmoaie coaja si chiar asa e !
Eu sunt in italia,iar aici se gaseste tot ce vrei,doar ca uneori imi place sa-mi uimesc iubitul cu „bucatareala”.
Tin sa precizez ca nu sunt o experta in bucatarie(am 27 de ani) si chiar daca am mai facut paine de casa,de data aceasta mi-a iesit super din toate punctele de vedere.
Singura problema era cuptorul,nefiind cu grade ci cu numere,a trebuit sa merg pe ghicite si in final a durat cam 55 minute.am si poze doar ca nu imi permite sa le incarc,nu inteleg de ce! ??
Felicitari si multumesc pt reteta! Pupici
Alexandra
Bravo! Sa mai faci si altele sa mai probezi retete-vezi si retetele de paine cu lapte, paine cu cartofi, paine cu iaurt, cornuri, prajituri…
Painea in Italia e foarte scumpa, dar facuta-n casa este ieftina si buna.
Pozele sunt prea mari, de-asta nu se-ncarca. Micsoreaza-le sau da-mi-le pe FB, ma gasesti aici: https://www.facebook.com/poftabunacom/
Cum de nu ati dizolvat drojdia uscata? Mi nu mi se ‘topeste’ drojdia in timpul framantatului si a dospitului. Am ‘bilute’ de drojdie inca tari.
Drojdia uscata nu se dizolva, se amesteca bine in faina si apoi se framanta. Daca raman bilute de drojdie, nu framantati bine aluatul 🙂 Ati vazut cat de pufoase sunt dospiturile mele?
E posibil ca avem drojdie diferita, ca pe borcan la a mea scrie ca trebuie diluata inainte si lasata 10 minute sa creasca. A iesit gustoasa painea, doar ca nu a crescut cum trebuie. Am sa incerc din nou. Multumesc 😉
Da, e foarte posibil. Eu cimpar drojdie uscata la pliculete. Faceti si cum scrie pe ambalaj si vedeti cum iese. Va mai ajut si eu cu mare drag. O scoatem noi la capat 🙂
Salut numele meu este Sergiu si as dori sa ma ajuti si pe mine sa fac paine de casa.Spuneai ca ai cuptor pe lemne afara , si eu , de aceea nu pot sa fac o temp. de 160 si pe urma sa o cresc si nici nu pot sa pun apa sub paine in momentul coacerii.Am incercat si pana acum sa fac paine dupa o reteta proprie dar iasa o paine cu coaja inferioara foarte groasa si foarte tare.Te rog un sfat.Multumesc.
Am scris ceva ce nu trebuia de nu mi se raspunde ? Sau pur si simplu nu ma baga nimeni in seama?
Scuze, eu raspund mereu. Primesc foarte multe mesaje si aici si pe FB si probabil nu am fost atenta, sa-ti raspund imediat.
La cuptorul cu lemne las temperatura de 180, maxim 190 de grade. Ca sa testez temperatura, arunc o mana de malai in cuptor si daca nu se arde imediat, e ok.
Nu pun apa in cuptor, cum sa pun apa? Painea o las in tavi, pe hartie de copt sau o coc pe vatra. Cand o scot din cuptor, o scot din tavi, o ung cu mana cu apa rece si o acopar cu servete. Nu are coaja groasa si tare, e foarte moale si fina.
Multumesc de raspuns , cum faci : scoti jarul din cuptor sau il lasi in cuptor ? si cam cat timp lasi painea in cuptor ?
Faci focul bine, cuptorul trebuie sa fie bine incalzit, sa nu se raceasca imediat. Nu se scoate jarul, noi il impingem in spate si-l lasam acolo. Nu trebuie sa se mentina caldura? Coacerea dureaza cam 1 ora. Verifici cu scobitoarea sau cu un betisor, e cel mai simplu.
Uite cum coacem noi cozonacii: https://www.youtube.com/watch?v=haaOv_2dPwU
Am făcut pâine după rețeta ta și a ieșit super. am încercat multe rețete și au fost super gustoase. Multumesc pt ajutor.
Cu drag 🙂
Buna seara! Va rog sa ma iertati ca va scriu asa tarziu, dar am nevoie de un sfat. As putea sa framant aluatul de cu seara, sa-l las la temperatura camerei (22-23C) si sa-l coc abia dimineata? ( înainte sa spuneti ca-s cam aiurita, prietenul meu abia incepand de maine are voie paine si daca fac in seara asta, adio dieta si tratament, ca am mai facut tot dupa reteta dumneavoastră si aproape ca nu o lasa sa se racoreasca : D).
Buna dimineata 🙂
Recomand painea fara framantare: amesteci totul seara si coci a doua zi: http://pofta-buna.com/paine-neframantata/
Multumesc mult!
Mulțumesc frumos pentru reteta!
Asa pofta mi s-a facut de pâinica,ca nu mai stau pe gânduri si fac una!😉
Bună ziua..eu am cuptorul cu coacere sus și jos .le pot pune pe amandoua sau doar jos?
Se setetaza coacere sus-jos, sa fie caldura uniforma peste tot 🙂
Multumesc frumos doamna Gina pentru reteta !Super buna panita.Va pupam cu drag!
Ce frumoasa este, felicitari! 🙂
Am respectat rețeta întocmai .O bunătate .Sunteti o gospodina desăvârșita !
Super buna!
Sarut mainile! Ma tot gandeam ca toti putem face paine, doar ca sunt atatea „retete” incat de multe ori am evitat. Dar asa cum a spus o doamna, prea scumpa si prea proasta calitativ. Asa ca am zis hai sa fac si eu. Cozonaci, gogosi si alte din astea am tot facut. Mi-era teama de paine.. Dar sarut mainile dumneata, acum o sa mancam o paine mai gustoasa si mai delicioasa. Am sa revin si cu poze… Stiu sigur ca din prima incercare nu prea o sa iasa”perfecta”, insa am incredere ca sfaturile dumneata si sufletul care l-am pus, o sa faca o paine minunata. :*
Multumesc tare mult 🙂
O sa vezi ce paine iese, chiar din prima. Respecta ce spun si nu ezita sa ma inrebi daca mai ai nevoie de ajutor. Eu raspund cu drag. <3
Multumesc frumos doamna Gina Bradea
multumesc foarte mult pentru reteta. mi-a iesit foarte bine. te rog sa-mi spui daca pot face si paine cu faina neagra si alba folosind aceasta reteta. multumesc inca odata.
Ma bucur tare mult.
Poti face si alte combinatii. Te invit sa vezi si celelalte retete de paine pe care le am: https://pofta-buna.com/category/patiserie-paine/paine/
Painica de casa super pufoasa,cred ca a mai trebuit sa o las sa se mai rumeneasca,dar e f buna si asa eu zic ca pentru prima data e ok ?
si am facut si cateva painici mai mici
suoer reteta,e prima data cand fac paine si cred ca a iesit super
Grozava, felicitari! Sa mai faci ca ai ,,mana de aluat”
interior
Super buna multumesc pentru reteta.
Multumesc frumos si eu <3
Doamna Gina,multumesc pentru reteta,foarte explicita chiar si pe intelesul unui barbat :))).
Painita este la cuptor,ce sa zic,arata destul de binisor,avand in vedere ca e prima data cand fac paine.
Numai bine.
De abia astept sa fac o paine la fel de buna ca asta. Ș-)
Am gasit pe tigaia picanta cum sa ma bucur de coaja usor crocanta.
Va multumesc pentru reteta!
Multumesc frumos si eu. Abia astept sa-mi spui cum a iesit 🙂
Doamna Gina, trebuie sa va multumesc nu doar pentru aceasta reteta, dar si pentru faptul ca transmiteti dragostea pentru gatit si celorlati! Eu am facut pentru prima data paine si nu doar atat: e pentru prima data cand framant! 😀 mi-a iesit o paine mama ei!! Frumoasa foc si foarte buna! Nici nu-mi vine sa cred ca am facut-o eu! Am urmat tot ceea ce ati explicat. Va urmaresc de putin timp, dar caietele mele de retete sunt pline de retele dumneavoastra! Pur si simplu va ador! Faceti in asa fel incat sa para totul atat de simplu si frumos! Va pup dulce! Si va doresc numai bine! 😘
Iti multumesc si eu, Alina! Iti recomand sa incerci cat mai multe retete, nu vei regreta.
As fi vrut sa va trimit poze sa vedeti cum mi-a iesit dar nu prea inteleg cum trebuie sa fac…
Mi le puteti trimite pe adresa de mail concurspoftabuna@gmail.com
Buna ziua, am si eu o intrebare.Eu fac paine in tava de cozonac.Dar,daca incerc sa pun painea in tava oarecare,nu forma,ea se lateste si nu ramane asa cum doresc eu.Adik daca vreau sa ramana rotunda sau impletita sa-si pastreze forma data de mine si sa creasca in inaltime,nu sa se lase pe latime.Nu stiu daca m-ati inteles.Cu toata stima, Violeta.
p.s.cred ca sunt unele mici secrete.
Da, sunt. Respecta reteta aceasta. Aluatul nu trebuie sa fie exagerat de moale.
Te rog
pls
Cu ce as pute unge painea
nu ou (fata mea tine post si nu vrea sa ung cu miere de albine : )
Daca ai timp sa scri mai multe moduri de undere a painii
O ungi cu apa din belsug si va fi foarte bine.
Merci pt raspuns.Am sa respect reteta asta.Cu stima, Violeta
La copt,eu am cuptor electric (de fapt cu abur),cum sa-l setez pentru a fi OK?Cu stima, Violeta
Caldura sus-jos, 160 grade pt 10-15 min, apoi la 180 de grade. Nu uita sa ungi bine painea cu apa sau ou inainte de coacere.
Merci,frumos.
Buna dimineata, dna Gina, am facut prima paine din viata mea dupa reteta dvs si mi-a reusit; sar’manaaaa !
Am si poza dar nu stiu cum s-o trimit .
Ma bucur si te felicit, Laura! 🙂
Poza o poti trimite pe mail la adresa concurspoftabuna@gmail.com
Super,iese o paine f buna si moale!
Buna ziua
Inainte de a incerca sa fac paine dupa reteta ta ,te-as ruga ,daca este posibil (daca ai intalnit aceasta situatie) sa ma
„lamuresti ” cu urmatoarea situatie :am facut paine framantata ,a crescut frumos,s-a copt frumos a avut un gust minunat
dar dupa trei zile cand am taiat o felie din ea ,in zona taiata,painea era lipicioasa de parca as fi uns-o cu putina miere:
exista o explicatie?
Poate fi de la faina sau este de vina aragazul?
Constat de fapt ,ca se intampla asta dupa ce am copt painea in noul aragaz;ai intalnit aceasta situatie?
In incheiere iti transmit felicitari pentru retete si pentru faptul ca binevoiesti sa raspunzi la comentarii.
TOATA STIMA
Da, sunt 3 posibile cauze:
-nu a fost bine coapta si la interior a fost putin cruda
-ai pus prea multa drojdie si asta acreste aluatul
-ai lasat aluatul prea mult timp la dospit.
Gandeste-te ce ai facut. Da, poate fi si faina, daca este faina fermentata, prea cruda, nematurata etc. Schimba faina si redu drojdia. Vezi cum iese.
O rețetă excelentă, mulțumesc pentru răbdare și efortul de a scrie atât de frumos și detaliat!
multumim pentru reteta, dar, apa era prea putina, nu puteam amesteca cu lingura. Am adaugat inca 200 ml apa. apoi dupa ce a dospit, era foarte moale coca, a trebuit sa pun o gramada de faina dar si asa abiam am reusit sa dau o forma si s-o pun in oala. Aluatul e foarte lipicios, greu se ia de pe maini. Caut si eu o reteta in care sa nu fac o mizerie peste tot, daca exista.
Claudiu, asa cum am precizat si in reteta, cantitatea de apa nu este fixa, poate varia in functie de cat de umeda sau uscata este faina.
Daca vei respecta reteta data de mine, va iesi foarte bine!!! Se framanta cu mana, nu cu lingura 🙂
O reteta de paine, exact simpla, cum imi place!
Fara alte adaosuri… multumim!!!
Iti multumesc si eu, Cristina!
Te invit cu drag sa mai incerci si alte retete.
Buna ziua!
Ma numesc Mihai. V-am scris zilele trecute intrand la „Contact” si completand chenarele, dar n-am primit niciun raspuns asa ca va scriu aici.
Va rugasem, daca puteti , sa-mi dati o reteta de paine din faina de grau dur; de asemenea, si una pentru blat de pizza din acelasi tip de faina.
Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa ma scuzati pentru ca va raspund asa tarziu, am fost plecata cateva zile, fara acces la net, iar acum zac rapusa de o viroza urata.
Se pot face aluat de paine si de pizza din faina din grau dur, exact ca si din faina alba. Atentie doar la cantitatea de apa pe care o cere faina, atat.
Buna seara!
De putin timp m-am apucat si eu sa-mi onorez neamul si pofta, lucrand niste painici. Am urmarit mai multe tutoriale, atat romanesti, cat si straine, de la fiecare am invatat cate ceva (printre altele, faptul ca o paine cu maia „multimilenara”, din faina si apa, necesita mai multe etape). Mi-am luat inima-n dinti si am trecut la treaba: am facut mai intai, o paine din faina alba, cu drojdie uscata, la care am adaugat si ulei de masline, pe care am copt-o intr-un.vas de jena. A doua painica a avut in compozitie jumatate de cantitate de faina integrala (bio). Pentru ea am pregatit asa-numita „biga”. Am copt-o in tava. Ambele aluaturi au fost framantate cu mare drag, poate putin cam energic a doua oara; miezul painilor, care au crescut frumos, a iesit excelent. Dar coaja… f tare! Am un amarat de cuptor vechi, fara gradatie, in care caldura vine doar de jos. Nu am nici acel „dutch oven” sau „cocotte”, doar un vas mare, din tabla, emailat, pe care l-as putea acoperi, ca sa iasa o crusta subtire si rumena. Dar astea sunt mofturi. Acum aflu, de la dvs., ca painea trebuie bine unsa cu apa… Eu am pus o tavita cu apa in cuptor dar nu a folosit deloc, judecand dupa rezultat. Ce ma sfatuiti? Sa schimb cuptorul, sau sa-l incing mai tare? Mi-a fost teama ca aluatul sa nu se arda pe fund, de aceea am lasat focul mediu spre mic, in.jur de 45 de minute, inainte sa pun painea la copt. Mult as vrea sa-mi iasa si mie o paine cu coaja mladie 😕. Am mana la aluat, il simt, imi place sa ma joc dar „logistic” inca nu stau bine.
Multumesc! Va imbratisez!
Vaul cu apa din cuptor nu rezolva treaba. Recomand un cuptor electric, coace mult mai bine si mai uniform decat cel pe gaz. Sa fie mare, de peste 65 l, cu ventilatie, sa aiba 2 tavi din dotare, uite la asta: https://l.profitshare.ro/l/5988254
Citeste atent reteta mea de paine, lasa aluatul sa creasca bine. Inainte de coacere se unge bine cu apa sau ou. Cand se scoate painea din cuptor, se unge cu apa, sa se inmoaie coaja. Vezi retetele mele video.
Temperatura trebuie sa fie de 160 grade la inceput, 10 minute, apoi mergi la 170-180 de grade. Daca temperatura e mare, painea crapa si are coaja groasa.
Mulțumesc mult (și scuze că răspund târziu)!
Da, voi lua alt cuptor. Între timp am copt pâine și în cuptorul neîncălzit în prealabil, la vreo 180 de grade, a ieșit bine (am și înfofolit pâinea într-un prosop gros, odată scoasă din cuptor, așa cum am văzut că mai fac femeile pe la țară), dar rezultatul bun a fost, mai degrabă, meritul drojdiei, al făinii și în special al timpilor de dospire… Chiar e nevoie de un cuptor ca lumea.
Sigur că vă urmăresc indicațiile cu mare atenție! Învăț toate trucurile și experimentez 🙂
Mulțumesc și toate cele bune!
Te pup!
De ce nu folositi in loc de drojdie maia?
Am vazut reteta publicata de dumneavoastra.
Trebuie sa fac maia, nu mai am 🙂
Fac paine Acasa de 5 ani. Se faramiteaza a daua zi. Am folosit faina 650/integrala/neagra .
Aluatul mai umed si mai vartos. Manual si cu masina. Respect toate retetele . Mai crescuta sau mai densa. TOATe se sfarama. Ajutor !
D le Mihai, poate puneti prea multa drojdie.
Doamna Gina Badea
Am o nedumerire
Se spune că aluatul pt pâine trebuie sa aibă o dospire de între 8 și 10 ore
Ce îmi puteți explica despre aceasta ?
Vă mulțumesc cu drag și respect 😘😘😘💝💝💝🌺🌺🌺
E alta reteta, e foarte mult de explicat. E vorba despre aluat cu dospire lenta, cu maia naturala sau foarte putina drojdie.
De fiecare data când fac iasă foarte pufoasa. E foarte bună. Abia aștept sa facem la tara cuptorul de pâine ca să fac și pt rudele mele. Mulțumesc mult pentru rețeta ❤️❤️
Multumesc frumos si eu 🙂
Minunată reteta, minunată painea!Cea mai buna reteta de pana acum! Va multumesc mult!
Multumesc frumos si eu, te pup 🙂
Sunteți extraordinară! Vă mulțumesc pentru tot ceea ce postați, învăț enorm.
Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere!
Multumesc frumos si eu.
Chiar acum am facut cu aceasta reteta cu ulei de masline si a iesit gustoasa .
Felicitari are un gust si un miros mirific😘😍
Bravo, sa mai faci. 🙂
Buna ziua si multumesc pentru retetele minunate ! Azi e a Doua oara in viata mea cand fac Paine si prima oara cand Imi iese , motiv pentru care refuzasem sa mai incerc . Prima data cand am incercat acum 3 ani , iesisera niste caramizi, daca aveam mai multe construiam un perete , atat de tare era ! E singura reteta din tot ce am incercat in care cantitatile au fost exacte si nu am adaugat nimic in plus . Am framantat f f f Putin ( nu suport coca pe maini) iar cand am vazut ca manusile devin lipicioase nu am mai avut rabdare si am adaugat uleiul de masline, ca prin minune nu s-a mai Lipit si am framantat de placere ! Am facut si salamul de biscuiti , doar ca am facut din 2 kg de biscuiti (1,5 kg simpli si 500 de grame biscuiti fitness-cei moldovenesti, cu fetita desenata pe ei) —> a rezultat un mare lighean de salam de biscuiti :)) va pup . Alexandra ,28
Te pup si eu. Sa mai incerci si alte retete de la mine, o sa vezi ce usor se fac.
Bună ziua! Am încercat și eu retata de pâine și mi-a ieșit, foarte gustoasa. Am doar o mica problema: miezul este ușor sfaramicios și nu știu unde am greșit. Este prima data când fac. Mulțumesc! 😊
Buna dimineata. Data viitoare o mai tii 5 minute la cuptor.
Buna seara, dna Gina pot înlocui o cana de făina albă cu o cana de făina integrala? Schimba rețeta?
Mulțumesc ! Am făcut pâinea cu faina albă !
Da, poti schimba, painea va fi delicioasa.
Un pont pt a mentine cald cuptorul aragazului cat mai mult (pt dospit, dupa ce ati stins focul): inveliti aragazul cu o patura.
Gluma: covata si ligheanul meu sunt fisurate asa ca voi tranti aluatul pe gresie(pe o folie curata, bineinteles). Credeti ca se va supara? 😂
Hahaha. Anunta vecinul sa aiba ligheanul pregatit, sa-l prinda 🙂
Am incercat si eu reteta asta,cred ca a iesit destul de bine pentru prima oara.
bravo, mai incearca si va fi din ce in ce mai bine! Painea de casa e delicioasa.
Doamnă dragă,
Ce sa mai și ce mai ce… am făcut 2 pâini din rețetă Dvs. fiind a 3-a incercare de a face paine in casa.
Ba era nu știu cum, ba era nu știu ce, dar acum, ca doar toate lucrurile bune-s 3, am nimerit-o!
A rămas cam „palidă”, dar a crescut super si are un gust demențial. Exact cum voiam sa fie.
A iesit elastică, buna de sare, nu are gust de drojdie, este un deliciu.
Asa de buna ca am dat iama in salata Boeuf pentru mâine doar sa vad cum 3 cu pâine ca deja mâncasem 2 felii goale.
Am framantat-o, bătut-o, uitat-o la dospit ca ma luasem cu facutul prăjiturilor…
Am pus un vas cu ceva apa în cuptor dupa primele 10 minute și când am scos pâinea am uns-o cu apa pe toate părțile. Asa nu e coaja dura ca la prima mea experiență cu o altă rețetă.
Singurul lucru care chiar mi-a lipsit – nu am niciun pic de miros de pâine coaptă prin casă 😅🤣
Vă mulțumesc frumos și va doresc Sărbători liniștite si pline de căldură sufletească!
Felicitari, va imbratisez! Sarbatori fericite si dvs.
Daca pui si o lingura de otet (la kg de faina) in aluat, painea o sa fie mai frageda si nu se strica o saptamana. Mai ales la cele mari e important. Eu fac de 3 kg si imi ajunge cam 5 zile in 3 persoane.
Doamna Gina, pot folosi această rețetă de aluat și pentru plăcinte de post, dovleac, mere, etc. Mama Dumnezeu să o odihnească, făcea doar cu aluat, niciodată cu foi și tare bune erau dar eu nu mă pripep la aluaturi pentru că mama a plecat înainte să pot învăța de la ea.
Da, e foarte bine.
Dragă Gina, azi am făcut a n`zecea pâine în cuptorul meu nou și electric, dar a ieșit cu o coajă tare de-ți spragi capul cu ea. Nici miezul nu mi-e pe plac, nu-i pufosul ăla cu care m-am obișnuit de când am electric și malaxor pe deasupra. :))) Două chestiuni am schimbat în ceea ce am făcut până acum: făina (am luat una locală care nici altă dată nu m-a dat pe spate, dar e soluția de avarie dimineața la 7 când vrei să frămânți și constați că s-au terminat proviziile) și drojdia, în sensul că am folosit proaspătă, nu uscată ca de obicei. Acu`… făină din aceea am mai folosit la cozonac, e undeva între 000 și 650 ca textură și culoare (deși ea e 000 pe ambalaj) și a fost relativ ok. Vine întrebarea: drojdia proaspătă să fie ”vinovata”? Făina? Combinația între astea două? În rest n-am schimbat nimic, aluatul frământat la robot a crescut super, cuptorul și temperatura tot alea au fost. Știu, cel mai bine e să merg pe ceea ce știu că iese cum trebuie, dar curiozitatea legată de drojdie rămâne.
Faina. In niciun caz drojdia.
Doamna Gina, doar mie nu imi iese painica? Am incercat de mai multe ori, dar coca iesea lichida, extrem de moale. Chiar asta e proportia corecta 1 kg faina + 500 ml lichid?! Eu framant la mixer… Vreau sa fac paine numai de casa, dar nu imi iese deloc, desi am cantarit si am respectat reteta cu precizie!… 🙁
Doamna Gina, doar mie nu imi iese painica? Am incercat de mai multe ori, dar coca iesea lichida, extrem de moale. Chiar asta e proportia corecta 1 kg faina + 700 ml lichid?! Eu framant la mixer… Vreau sa fac paine numai de casa, dar nu imi iese deloc, desi am cantarit si am respectat reteta cu precizie!… 🙁
Pune 600 ml de apa, depinde mult si de faina folosita.