Colarezi cu lapte, frecatei – reteta bunicii
Colarezi cu lapte, frecatei sau lapte ingrosat (ingrosala) – reteta bunicii cu vanilie sau zahar vanilat, colarezi facuti cu lapte, apa sau ou. Reteta traditionala, reteta copilariei la bunici. In alte zone se mai numesc tocmagi, tocmagei, firozai, mlesnita…
Daca ai avut bunici la tara, e clar ca ai avut copilarie frumoasa, nu-i asa?
Eu am avut bunici in Moldova si in Dobrogea, asa ca am copilarit pe ambele maluri ale Dunarii. In Moldova, imi amintesc mirosul de mamaliga fiarta la foc de lemne, cu lapte proaspat mult, de vacuta sau de capra, de oua proaspete fripte pe plita, de paine calda sau cozonaci si placinte abia scoase din cuptorul cu lemne.
Sa va mai povestesc de sarmalele alea fierte in ceaune uriase la pirostrie? Sau de pregatirea porcului? Sau de toporasii de pe deal si de praful ulitei, care parca mirosea a musetel? Mirosuri moldovenesti din vremuri de mult apuse.
Dobrogea mereu, pentru mine, a mirosit a peste. A peste proaspat prins, a balta si a mare, a mal, a peste prajit, saramura si scordolea, a cherdele dobrogene si a iaurt de capra sau de oaie. A mirosit a padure plina cu ghiocei si viorele, a miere de salcam si a verde. Mult verde.
Colarezi cu lapte, frecatei sau lapte cu ingrosala ne facea mereu bunica moldoveanca. Ne facea cu lapte de vaca sau de capra. Va spun sincer ca nu-mi placea laptele de capra deloc si degeaba punea saraca bunica mai multe pliclete de zahar vanilat, ca nici ca mancam.
Chiele-afurisita, stiu!
Imi placea doar cand era cu lapte de vaca. Nici nu-mi mai trebuia alta mancare in ziua aia.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de colarezi cu lapte?
Rating
- 1 litru de lapte integral (cat mai gras)
- 150 de grame de faina alba
- 50 ml de apa sau lapte
- 3-5 linguri de zahar (50-100 grame de zahar)
- vanilie
- un praf de sare
- coaja de lamaie sau portocala sau rom
- 50 g de smantana grasa
Cum se face reteta de colarezi cu lapte?
Daca preferati reteta video, o gasiti aici, imediat dedesubt. Apasati cu incredere play.
Prima data vom face colarezii sau frecateii. Se pot face cu apa, lapte sau ou, dupa dorinta. Cand avea multe oua, bunica ne facea cu ou, dar de obicei, facea colarezii cu lapte.
Peste faina punem laptele si cu mana amestecam foarte repede, ca sa se formeze ghemotoacele, acestia vor fi frecateii sau colarezii.
Cernem colarezii, vom da deoparte ce e mai marunt, iar ce e mai mare, rasturnam pe o hartie de copt sau un stergar si le lasam asa putin sa se usuce.
Sfat de la Gina Bradea
Daca nu se cern colarezii si se pun cu tot cu faina ramasa, rezultatul va fi extrem de dens, ca o ciualama foarte groasa. Daca se cern si se aleg doar ghemotoacele mai mari, atunci rezultatul va fi asemanator cu laptele cu fidea.
Punem laptele la fiert, adaugam si zaharul, putina sare (cat luam cu trei degete), punem si vanilia (puteti folosi extract de vanilie, pasta de vanilie sau esenta de vanilie).
Cand laptele da in clocot, adaugam colarezii in ploaie si lasam sa fiarba totul cam 5 minute, la foc mic, iar din cand in cand amestecam.
Dupa 4 minute de fierbere adaugam smantana si lasam putin, doar cat sa dea totul in clocot, timp in care mai amestecam. Smantana nu se fierbe mai mult de 1 minut.
Mod de prezentare si servire pentru colarezii cu lapte
Turnam colarezii fierbinti in strachina de pamant, scoatem stergarul bunicii din lasa si mancam cu pofta, dar musai cu lingura de lemn. Are alt gust.
Inchid ochii si ma gandesc la chipul bunicii Ileana, la ochii ei atat de albastri si de senini si la parul saten deschis, impletit intr-o coada groasa. I-am mostenit si ochii si parul, asa ca vreau sa-i duc mai departe mostenirea.
Tot de la bunica Ileana am invatat si reteta de alivenci moldovenesti.
Ce retete va amintiti din copilaria la bunici? Si care era mancarea voastra preferata?
Bine, bunicile mereu au avut maini magice si mancarea gatita de ele nu are egal. Niciodata nu vom mai regasi acel gust, dar macar sa le pomenim cu drag, atat cat putem!
Pofta buna, cu Gina Bradea!
6 COMENTARII
Super reteta,
Multumesc frumos pentru reteta ❤️❤️❤️Toate rețetele sunt foarte gustoase. Te îmbrățișez cu drag
Multumesc tare mult.
Sa va dea Dumnezeu sanatate! Sunteti o comoara de informatii. Bunica mea paterna, Dumnezeu sa o odihneasca!, care mi-a fost mama pana la varsta scolara, traitoare intr-un sat din Burta Iencii, era mare bucatareasa. Eu am fost febletea ei, motiv pentru care nu prea m-a luat prin bucatarie si nici nu prea m-a pus la treburile casei. Parte din retetele pe care le gatea le-am mai furat, m-am mai invartit pe langa ea si am mai tras cu ochiul, dar colarezii erau marele meu mister. Cand ii facea nu stiu, stiu doar ca ne trezeam dimineata si farfuriile ne asteptau pline cu colarezi, presarate din belsug cu nuca si zahar. Am cautat reteta si pe google, fara succes. Va multumesc din suflet, abia astept sa fac reteta dvs sa mai reinvii o frantura de copilarie.
Te imbratisez.
Super ,am sa încerc și eu aceasta reteta!
Si noua ne facea mama cand eram copii, dar ii facea cu oua, faina, lapte de la vaca noastra, vanilie… erau tare buni !