Ciorba de fasole
Ciorba de fasole de post sau cu afumatura, o reteta traditionala, simpla, ieftina si atat de gustoasa. Reteta video pas cu pas, cum se face ciorba de fasole. Supa de fasole de post sau supa de fasole cu afumatura.
Fasolea e mancarea saracului se spune, dar este apreciata si pe masa bogatului si a saracului, in egala masura. Se pot gati multe mancaruri gustoase cu fasole, de la salate de tot felul, icre de fasole sau fasole batuta, ciorbe, supe, supe crema, iahnie si plachie de fasole, pana la minunata zacusca de fasole pentru iarna. Maine-poimaine te pomenesti ca facem si dulceata si compot din fasole boabe 😀
Pai, daca-i buna rau, facem de toate din fasole… 😀
Retetele mele, unele video, cu fasole boabe sunt aici. Rasfoiti si salivati bine, apoi va invit sa le si probati 🙂
Am facut saptamana trecuta cativa carnati de casa si am afumat jumatate. Asa ca trebuie sa-i folosesc, nu-i asa? Am facut saptamana trecuta o delicioasa Iahnie de fasole cu carnati afumati, acum cateva zile am facut mancare de cartofi cu carnati afumati, iar astazi ai mei vor sa le fac si o supa de fasole cu afumatura. 🙂
Bine, gatesc in cantitati mici, doar ce se mananca in ziua respectiva, rar ramane si pentru a doua zi. Nu va ganditi ca mancam numai afumaturi. 🙂
Felul 2 astazi este un delicios ghiveci taranesc de post, facut la cuptor. O bunatate: simplu, colorat si atat de aromat 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de ciorba de fasole (cu afumatura sau de post)?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -400 g fasole boabe
- -2 carnati afumati sau 2-300 g afumatura gen kaizer, slanina (optional)
- -1-2 morcovi-cam 250 g
- -1 ardei gras mare
- -3 linguri ulei
- -2 cepe-cam 300 g
- -1 lingura de bulion pasta de rosii si ardei
- -200 ml suc de rosii
- -1 lingurita sare
- -1 varf de cutit piper
- -cimbru un varf de lingurita (optional)
- -patrunjel si marar verde, cate jumatate de legatura
- Pentru acrit, optional: otet, zeama de varza, bors, fructe acre gen corcoduse
- Modul de preparare complet pentru reteta de ciorba de fasole il gasiti detaliat mai jos, in scris, iar daca doriti puteti sa urmariti si reteta video, unde puteti vedea indeaproape cum prepar totul.
Cum se face ciorba de fasole de post sau cu afumatura?
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti la reteta video dedesubt 🙂
Prima data se pune fasolea la fiert in apa rece. Dupa ce da in clocot, se lasa 10-15 minute, se scurge apa si se completeaza inapoi cu apa fierbinte.
Se lasa iar sa dea in clocot, sa fiarba 15 minute si se scurge apa, apoi se completeaza cu apa fierbinte.
Se mai face inca o data la fel, apoi se lasa sa fiarba fara sa mai scurgem apa. Scurgem apa ca sa eliminam substantele care produc balonarea excesiva.
Sfaturi de la Gina Bradea
La prima apa se pot adauga 1 varf de lingurita de bicarbonat de sodiu sau un cartof in coaja. Vor fi de ajutor. Bicarbonatul ajuta si sa fiarba mai usor fasolea.
Acum se pune apa calda cam cu o palma deasupra, se pune frumos capacul si lasam fasolea sa fiarba domol.
Depinde cat de batrana si incapatanata e fasolea, daca fierbe mai usor sau mai greu. 🙂
Ca sa fiarba mai repede, recomand sa puneti fasolea in apa rece, la inmuiat, de seara pana a doua zi.
Cand fasolea este pe jumatate fiarta, se adauga ceapa, morcovul si ardeiul taiate cubulete si carnatii taiati felii. Daca aveti si ceva albitura, gen telina, pastarnac si patrunjel radacina, puneti fara teama cate o bucatica la supa de fasole.
Gustul va fi delicios. Eu gasesc mai greu telina radacina in Italia, de aceea nu am folosit acum.
Cum vedem cand fasolea e pe jumatate fiarta? Madam Bradea asta vine cu tot felul de fonfleuri, dar nu le explica deloc. 😀
Hai sa va invat, stiti ca-s inimoasa si spun toate secretele: se ia fasole in lingura si se sufla usor. Cand *infloreste*, e fiarta pe jumatate. Adica o sa vedeti cum se desface coaja, ca petalele unui trandafir. 🙂
Ei, pe asta poate n-o stiati si v-am invatat eu. Iar daca o stiati, v-am cicalit putin, dar cu mare drag. 😀
Daca folosti kaizer sau slaninuta, le puteti rumeni putin intro tigaie si sa le adaugati asa. Daca faceti supa de fasole de post, pur si simplu nu puneti afumatura deloc, in rest se gateste la fel. 🙂
Reteta de ciorba de fasole
Cand toate legumele sunt bine fierte, se adauga bulionul si sucul de rosii (sau rosii proaspete, rosii in bulion, ce aveti). Acum se pun sarea, piperul si cimbrul si se mai lasa sa fiarba 10 minute.
Se gusta si se potriveste gustul de sare si piper, apoi se stinge focul. Acum se spala si se taie verdeata si se pune la ciorba de fasole cam dupa 10 minute de cand s-a oprit focul. Stiti voi, am mai spus asta: suplimentam putin vitaminele distruse prin fierbere.
Nu uitati sa folositi ingredientul secret: presarati din belsug cu dragoste si cu un strop de bunatate 🙂
Iar daca serviti ciorba asta minunata in boluri de paine de casa, e si mai bine. Va las reteta aici.
Ciorba de fasole se serveste alaturi de ceapa frecata cu sare si otet, sau ardei iute, sau o lingura de smantana… Obligatoriu cu paine proaspata de casa, facuta tot dupa retetele Gina Bradea. Nici nu se poate altfel 🙂
Inghit in sec, e tare buna. Voi ce mai asteptati? Hai, fuguta la bucatarie si gatiti supa asta, e prea buna sa nu va bucurati si voi de ea!
Pofta buna!
Si va las si reteta video 🙂
Ciorba de fasole gatita dupa aceasta reteta traditionala, a fost incercata si de catre cititorii nostri:
17 COMENTARII
Reteta este binevenita!Va multumesc!Va rog Doamna Gina, sa tineti cont si de posibilitatea utilizarii in retetele pe care le difuzati ,a „oalei sub presiune”.Dumneavoastra in mod sigur folositi in bucatarie, aceasta „scula” care reduce substantial timpul de pregatire a bucatelor!Sa aveti sanatate si spor la toate!
Multumesc frumos, la fel si dvstra 🙂
Da, folosesc oala sub presiune, dar nu o pot folosi pe plita electrica. Recomand din toata inima o oala sub presiune, e de mare ajutor.
[…] invit sa incercati si reteta de iahnie de fasole sau reteta de supa de fasole (care poate fi preparata de post sau cu […]
[…] supa de fasole (de post sau cu afumatura) […]
[…] Supa de fasole, de post sau cu afumatura, reteta traditionala […]
Merge super cu salata de ceapa, ardei iute sau ardei iuți la oțet. Yamiii ce bunătate. Merge super pe frigul asta
Dupa ce am schimbat a 3-a apa, mai lasam fasolea la fiert sau tot adaugam legumele?
Cam cat timp lasam sa fiarba dupa ce am adaugat legumele?
Multumesc 🙂
Se lasa fasolea sa mai fiarba putin. Cand este pe jumatate fiarta, se vede: scoti fasole intr-o lingura si sufli, cand se desface coaja, e bine. Acum pui zarzavatul. Nu este timp fix, depinde fasole. Celelalte legume fierb repede, cam in 20 de minute.
Nu ati specificat cand ati acrit ciorba!!!
Dacă avem borș proaspăt, cand îl adăugăm în ciorba????
La final, cand toate legumele sunt bine fierte, se adauga bors sau otet si se mai lasa sa dea in clocot, atat.
Sărut mâna și la multi ani!!
Greșesc dacă slanina (cică din porc Mangalița ceea ce nu cred) o tai fâșii subțiri și când încep să se prajesca pun toate legumele să se înmoaie/soteze?
Mulțumesc.
E foarte bine, va avea un gust delicios.
Eu nu știu și nu am văzut niciodată cum arată „supa”de fasole!!!!🤔
Vă rog din suflet să-mi explicați și mie!!!!
Este la fel ca ciorba, dar nu se acreste cu nimic.
Bună, d-na Gina. Am o problemă de mai mult timp şi aş dori să mă ajuţi cu un răspuns, o rezolvare. Astel, dacă gătesc ciorbă de fasole, iahnie de fasole sau tocăniţă de cartofi la care folosesc coastă afumată, scăricică afumată sau ciolan afumat problema este că la servire constat că(virgulă) carnea, indiferent de care este din cele enumerate mai sus, este tare, opincă şi nu se poate spune că nu o fierb îndeajuns. Dacă în stare crudă, negătită, este moale şi chiar se poate mesteca, ei, bine, în farfurie este greu masticabilă. E ceva ce nu fac sau fac greşit ?
Mulţumesc.
Buna ziua,
Recomand sa fierbeti mai intai carnea si apoi sa gatiti restul.
Am inteles, muktumesc