Invartita cu branza si jumari – placinta ciobanului
Invartita cu branza si jumari – placinta ciobanului este o reteta veche, taraneasca. O placinta pufoasa, placinta aperitiv cu foi din aluat dospit si branza sarata. Puteti vedea si reteta video. Cum se face placinta cu branza sarata, dupa o reteta moldoveneasca.
Iarna o pregateau nasii mamei mele (nasul a fost cioban, la fel ca tatal, bunicul, strabunicul lui etc.) si se facea cu branza de oi framantata, branza de oi maturata, urda, branza de burduf, cu oua proaspete si jumari crocante.
Reteta aceasta era o reteta de familie, de pe linia Barladului, perpetuata din tata-n fiu. O adevarata bomba calorica, dar atat de gustoasa incat, odata ce ai gustat o bucatica, nu te mai poti opri din mancat si mai vrei inca o bucata, iar cand se termina, abia astepti sa mai faci.
Are insa si efecte adverse, la fel cum au toate bunatatile: ingrasa, are colesterol, nu e sanatoasa, nu e dietetica, nu e vegetariana, nu e vegan etc.. Asa ca recomandam sa nu probati reteta.
Nu am mai facut de cativa ani placinta aceasta, sotul fiind plecat, eu si copiii nu prea mancam, copiii nu mananca jumari, iar ca sa fac o portie pentru mine… ce rost are?
Ce ingrediente folosim pentru reteta de Invartita cu branza si jumari – placinta ciobanului
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 20
- Pentru aluat:
- -500 g faina alba
- -320-350 ml apa calduta
- -7 g drojdie uscata (sau 25 g proaspata)
- -1 lingurita sare
- -1 lingurita zahar
- -5o g untura (ideal) sau unt gras
- Pentru umplutura:
- -1 kg branza grasa de oi(framatata, branza de burduf, urda, telemea maturata, cas proaspat sarat si bine scurs)
- In plus inca 200 g unt sau untura pt foi.
- -10-12 oua
- -300-400 g jumari
- -1 lingurita seminte chimen (optional)
- -jumatate lingurita piper si ardei iute macinat (optional, dar e bine sa puneti 🙂 )
- Pentru uns-1 ou
Acum sa ne organizam si sa le luam in ordine. 🙂
Cum se face placinta invartita cu branza si jumari?
Puteti citi reteta scrisa pas cu pas, sau sa treceti direct la reteta video, dedesubt.
1. Prima data se framanta aluatul, care este la fel cu cel de la placinta cu branza si foi din aluat dospit, cu diferenta ca aici se foloseste untura sau unt gras la framantat.
Faina se cerne de 2 ori inainte, ca sa se elimine eventualele corpuri straine, dar si pentru ca in felul acesta se aeriseste, se usuca si va creste aluatul mult mai frumos.
Se pune drojdia uscata (eu folosesc de multi ani numai drojdie uscata) si zaharul si se amesteca, apoi se adauga apa calduta si sarea.
Daca folositi drojdie proaspata, faceti maiaua separat din drojdie, zahar, 50 ml apa si 1 lingura faina, totul amestecat bine si lasat la crescut pana-si dubleaza volumul.
Apa nu se adauga toata odata, se pun mai intai 300 ml, sa fie calduta, nu fierbinte si se amesteca bine aluatul. In functie de cat de uscata sau umeda este faina, aluatul va mai cere apa sau faina, asa ca veti adauga ce are nevoie. Este bine sa fie un aluat potrivit-spre moale, pentru ca la framantat, atunci cand se pune grasimea, se va mai intari.
Se ung mainile si peretii vasului cu untura sau unt si se incepe framatarea, mereu aducand aluatul de pe margine spre interior. In felul acesta se va ingloba aer, care va ajuta aluatul sa creasca.
Un mic sfat, pentru cel mai bun aluat
Daca aluatul se intoarce de pe o parte pe alta si nu se retine aerul in interior, nu va fi la fel de pufos. Dupa 5 minute de framantat, se tranteste aluatul de lighean de 10 ori. Da, ati citit bine: se tranteste. Trantiti bine, cu ciuda, dati-i bataie. 🙂
In felul acesta, aerul inglobat se imprastie in tot aluatul si veti vedea cum aluatul devine mult mai fin si mai elastic.
Mai framantati inca 5-10 minute si busiti aluatul bine de inca 10 ori. Pare ciudat poate, dar va rog sa faceti asa si o sa ma pomeniti. La final de bine, dar cand trantiti aluatul, puteti sa ma-njurati. 😀 Nana, Dumnezeu s-o ierte, trantea aluatul tare in covata de lemn (ea framanta cate 3-4 kilograme de faina odata, facea multe placinte) si incepea sa bodoganeasca dusmancele si barfitoarele din sat:
-Na, aiasta-i pintru tini, baba Saftà!
-Shà aiasta-i pintru tini, tata (tzatza) Constantinà!… si la fiecare spunea ce rau i-a facut :))) Sa va spun ce aluaturi si ce placinte facea nana? 🙂
Se acopera aluatul cu un servet curat si se lasa la dospit. Se vede ca aluatul este neted si elastic, nu se lipeste de mana.
Cateva trucuri pentru cea mai buna Invartita cu branza si jumari – placinta ciobanului
-Se acopera vasul cu folie de plastic si apoi se pune servet. Va creste mult mai repede.
-Daca in camera este mai rece, se aprinde cuptorul pentru 5 minute, cat sa fie caldut inauntru, se stinge focul si se baga vasul cu aluat inauntru. Se inchide usa de la cuptor si in felul acesta veti avea un dospitor simplu, acasa. Ati vazut acele dospitoare in patiserii, nu? 🙂 NU UITATI sa stingeti cuptorul. 😀
-Alta solutie este sa puneti apa calda, dar nu clocotita, intr-un vas si sa puneti deasupra vasul cu aluat, dar sa nu atinga apa. In maxim 30 de minute, aluatul e crescut. 🙂
Asa arata aluatul meu dupa 20 de minute. A stat in cuptor:
Jumarile si untura le fac acasa dupa reteta invatata de la bunicuta mea moldoveanca, vedeti aici.
2. Se pregateste umplutura pentru placinta cu branza sarata
Se amesteca in parti mai mult sau mai putin egale branza framantata de oi, cas, urda, branza de burduf, ce aveti, in cantitate totala de 1 kg, la care se adauga ouale.
Ideal este sa folositi branza de burduf sau branza framantata, grasa, cu gustul acela aparte, usor iute. Gustul de cioban, cum spuneam noi, cand eram copii. 🙂
Eu fiind in Italia, nu am avut branza de burduf (Doamne ce-mi lipseste branza romaneasca!) si am folosit 1 amestec de branzeturi rase, la care am mai adaugat parmezan ras.
E departe de gustul de branza de burduf, dar ne-am facut cat de cat pofta. 🙂
Nana mai adauga 1 praf de piper si ardei iute uscat, pe care le pisa proaspat si o mana buna de jumari crocante, pe care le maruntea (dar nu prea tare).
Eu pun in plus si 1 lingurita de chimen, dar nu e obligatoriu. Se amesteca totul, trebuie sa iasa o pasta care sa nu curga, mai tarisoara.
3. Se pregatesc foile de placinta
Se rupe aluatul in 3 bucati. Fiind foarte pufos, se va rupe usor. Nu se framanta aluatul, doar se pune pe masa si se intinde.
Fiind crescut, se va intinde foarte usor. Se pudreaza masa cu faina din belsug si se pune faina si pe bucata de aluat, apoi se intinde cu facaletul(sucitorul, merdeneaua, melesteul).
Este bine sa fie cat mai subtire foaia. Fiind aluat dospit, va creste, dar va fi extrem de pufos dupa coacere.
4. Se face placinta
Se stropesc foile cu untura sau unt topit, apoi se aseaza umplutura si se ruleaza strans.
Sulul obtinut se rasuceste de la capete, asa cum se rasuceste un snur: cu mana stanga, se rasuceste in sus, cu mana dreapta se rasuceste in jos.
In felul acesta, sulul cu placinta va avea aspectul acela de rasucit.
Umplutura fiind mai tare, nu fluida, foaia de aluat nu se va rupe si umplutura nu va curge.
Se unge tava cu unt sau untura (ideal e sa fie o forma rotunda) si se pun foile de placinta in forma de melc. Se face mai intai un melc mic, iar celelalte 2 foi vin in continuare.
5. Cresterea placintei si pregatirea de cuptor
Se lasa placinta la crescut timp de 30 de minute, apoi se unge cu ou batut cu putin lapte si sare, apoi se pune deasupra si cam 1 lingura de unt.
Se mai lasa deoparte 1 lingura de unt. Nana folosea unt de oaie si nu va spun ce bun era! Am ani buni de cand nu am mai mancat. 🙁
Vedeti si voi ce frumos arata inainte sa fie bagata in cuptor si ce bine a crescut
6. Coacerea pentru reteta de Invartita cu branza
Se baga in cuptor, mai intai la foc mic (160 de grade Celsius, pentru 10 minute), apoi se mareste focul la 180 de grade Celsius (foc mediu). In felul acesta, placinta va creste incet, fara sa se crape.
Se verifica dupa 40 de minute si se face proba cu scobitoarea. Daca scobitoarea este curata, uscata, placinta este gata. Coacerea dureaza intre 50-70 de minute, in functie de cuptor.
Se scoate din cuptor si imediat se unge cu restul de unt ramas. In felul acesta, coaja va fi moale, lucioasa si parfumata.
Doamne, ce parfum are placinta asta!!!
Asa arata in sectiune, dupa ce am lasat-o sa respire 15 minute. E taiata calda, ca nu se poate cu pofticiosii. 🙂
Iar felia asta este pentru tine, pentru ca ai avut rabdare sa citesti pana la capat 🙂
E mult de scris, am vrut sa spun toate secretele pe care le stiu, iar daca vetiproba aceasta reteta de placinta ciobanului, va garantez ca nu veti regreta. E minunata!!!
Vedeti aici mai multe retete de placinta (unde e cuvantul cu rosu). Veti gasi retete de placinta dobrogeana, placinta cu foi din aluat dospit, placinta rapida cu iaurt.
Pofta Buna!
26 COMENTARII
Oleleuu ce bine arata!! Imi ploua in gura nu alta.. 🙂 Desi este moartea dietei, n-as refuza o portie mica!
Pup cu drag
Deci… ai avut dreptate! Sectiunea este de-a dreptul bestiala!!!! Ma apuca plansu’ As incalca orice dieta ca sa gust din ea 🙂
Multumesc Gina,arata intr-un mare fel si gustul cred ca este bestial!
Multumesc frumos 🙂
Mi-a atras atentia aceasta placinta si citind reteta am observat ca folositi mai mult drojdia uscata. As vrea sa va intreb care este motivul pentru care folositi drojdia uscata. E mai sanatoasa decat cea proaspata? Ajuta mai bine la dospit?
Eu locuiesc in Italia, in afara orasului. E mai dificil sa ajung la magazin sa cumpar drojdie proaspata. Si drojdia proaspata are un termen de garantie mic, am avut surpriza sa gasesc si drojdie care nu a crescut… Am cativa ani de cand folosesc numai drojdie uscata. Am mereu o rezerva generoasa si imediat framat aluaturi. Drojdia proaspata ori uitam sa cumpar, ori uitam de ea si expira 🙂 . Imi este mie mai comod cu drojdie uscata. 🙂 .- Iar placinta asta o recomand din toata inima, e minunata, mai ales daca e facuta cu branza romaneasca, burduf sau telemea.
Minunata aceasta placinta, am incercat-o dar nu dupa reteta dvs, sigur o voi face si multumim pentru toate retetele foarte detaliate pe care le publicati. Sunt foarte bucuroasa ca v-am descoperit! Respect mult!
Multumesc frumos 🙂
Am s – o incerc si eu.
Crezi ca as putea inlocui faina de grau cu faina de secara ? As face -o din motive de gluten.
Da, poti inlocui, dar stii ca nu va fi la fel de pufoasa, da? Va avea un gust fantastic de bun!!! 🙂
Felicitari ptr retete si nu in ultimul rand ptr comentarii! Multumesc ptr( feliuta)! Spor la treaba si la retete! O zi de dumineca linistita va doresc!
Multumesc frumos, la fel si dvstra 🙂
Arată grozav ! O voi face și eu. Deocamdată am făcut cozonacul moldovenesc după rețeta ta, Gina, de două ori și de două ori a ieșit cum nu mi-a ieșit mie niciodată cozonacul ! Felicitări pentru tot ce faci și eu personal îți doresc multă sănătate și putere de muncă !
Bravo tie! 🙂
Abia astept sa ajung acasa ,in tara,ca am cateva retete pe care vreau sa le fac.Aceasta este una dintre ele.
[…] lovitura de gratie o da placinta ciobanului, invartita cu branza si jumari, numai buna pentru cucoanele sclifosite si vesnic la dieta, care numara caloriile si dintr-o frunza […]
[…] in cuptorul cu lemne mare, de afara, sau in ,,cuptiorasul de la soba”. Preferata mea era placinta ciobanului, invartita cu branza si jumari, facuta cu branza framantata si muuuulte jumari 🙂 Pai cand rasuceau bunica sau mama aluatul […]
Ce pofta mi s-a facut! as calca pe-alaturi cu o feliuta, nu mai mult… Vorba ta: cum sa faci o portie? cand mi-aduc aminte gustul, inghit in sec!
Da, e veche reteta, din zona noastra :
Am incercat rețetă a ieșit o minunăție! Va mulțumesc!
Multumiri pt minunata reteta ! A iesit perfect, doat ca eu neavand o forma rotunda potrivita am facut 5 buc pe care le-am copt in tava de la aragaz !
Foarte bine. Sigur a fost delicioasa 🙂
[…] Si daca tot vorbim despre vechi retete moldovenesti, cum sa nu va spun si despre Invartita cu branza si jumari – reteta aici? […]
Minunata reteta! Aveti cumva si reteta de invartita traditionala cu jumari si zahar? Se facea in Moldova din jumari de osanza macinate la masina de carne si amestecate cu zahar si arome. Nu imi amintesc daca se punea si nuca in acest amestec.
Imi pare rau, nu o stiu.
[…] invartita moldoveneasca cu branza si jumari (reteta culeasa de la nasul mamei mele) nu refuza nimeni. Doamne, cat moale si de buna este […]