Turte la tigaie – placinte simple de post
Turte la tigaie, placinte simple de post, coapte pe plita, lespede, tigaie, o reteta ieftina, taraneasca, traditionala, exact ca la bunici. E o paine rapida la tigaie, delicioasa.
La mine-n zone se numesc turte, le faceau bunicile mele cand eram copil. Stiti cum e la tara, se trezeau gospodinele cu noaptea-n cap, aprindeau focul in odai, dadeau drumul la pasari si animale si se apucau de trebăluit prin cuhnii (bucatarii). Bunica framanta aluatul seara, folosea turte din aluat uscat, pastrate in saculeti de panza, atarnati de grinda, in chiler (magazie). Turtele acestea erau facute din spuma de must, amestecat cu faina de grau, o maia naturala. Avea multi saculeti cu tot felul de comori atarnati de grinda: turtite uscate, plante medicinale, condimente…
Inchid ochii si-mi amintesc mirosul chilerului: vara parca mirosea a flori si miere, iarna mirosea a frig si a colind, a gutui puse pe geam, a usturoi si ceapa de la funiile agatate pe perete.
Dimineata, dupa ce aprindea focul in odaie, imdeiat facea turtele pe masa si incepea sa le coaca pe plita. Pana cand ne trezeam noi, puturosii bucalati si ciufuliti, turtele erau gata, puse in albia de lemn si invelite in stergare curate. Bașca mai gaseam si un ceaun cu lapte proaspat, fiert. Strambam din nas cand era lapte de capra sau de oaie, voiam numai de vaca, ni se parea ca pute laptele de capra….Copchii blegi 😀 Acum as manca si cu ochii o turta din aceea, cu o cana de lapte de oaie sau capra, proaspat muls si fiert 😀
Turte la tigaie, placinte simple de post, coapte pe plita, lespede, tigaie
Si ce ne mai rasfata bunicuta! Ne aducea si gem, de care voiam noi, pe alese, ne desfacea borcane cu gem de gutui, prune, caise, cirese… numai sa mancam fara mofturi (prea multe). 🙂
In odaie erau 3 paturi, asezate in forma de U. Aveau saltele umplute cu paie, mari si moi, si ne inveleam cu iorgane (plăpumi) din lana, iarna. Ne bateam care sa doarma in patul de langa soba, trebuia bunicul sa ne ameninte ca ne bate cu biciul sau ca ne pune la caruta in locul calului. Ca tare beleuzați mai eram, Doamne! 🙂
Bunicii dormeau in patul de langa geam, ne lasau pe noi mai la caldura, dar tot gaseam motive de nemultumire…
Amintiri… Cand au trecut 40 de ani?
Mereu le-am facut si eu copiilor, le facea si mama si i-am invatat si pe ei sa-si faca singuri. Cu drojdie din comert, dar tot bune sunt.
Si eu le pun pe masa, in cosuletul de paine si ai mei le mananca la orice masa, cu gem sau lapte la micul dejun, umplute cu salam si branza ca gustare, sau in loc de paine alaturi de ciorba sau tocana. Sa va mai spun cand imi luam la pachet sandvis facut cu turte, ca nu reuseam sa mananc decat o bucatica? Restul se evapora la colegii de birou, desigur 😀
Va recomand sa le mancati cu gem de gutui, cu zacusca sau sa rupeti bucatele si sa intingeti in tocana…
Va invit sa vedeti si retele mele de paine de casa aici. Veti gasi retete de paine simpla, pane impletita, paine cu iaurt sau cartofi, paine fara framantare sau fara gluten, paine in forma de pepene, paine ciabatta sau baghetea si muuulte altele…
Ingrediente pentru reteta de turte la tigaie, placinte simple de post, coapte pe plita, lespede, tigaie
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -500 g faina
- -6 g drojdie uscata sau 20 g proaspata
- -350 ml apa calduta
- -3-4 linguri ulei
- -1 lingurita zahar
- -1 praf de sare
Mod de preparare pentru reteta de Turte la tigaie
Puteti cititi reteta scrisa sau sa treceti dedesubt la reteta video.
Se cerne faina, se adauga drojdia uscata, zaharul, apa si sarea si se framanta un aluat. Se adauga treptat uleiul, continuand framantarea. Se tranteste aluatul de masa, de 20-30 de ori.
Vedeti secretele aluatului dospit aici, ca sa va iasa si voua aluaturi dospite la fel de frumoase ca ale mele 🙂
Cam 10 minute se framanta, nu mult, dar trantind aluatul demasa, o sa vedeti ca devine mai fin. Se acopera cu un servet sau folie alimentara si se lasa la dospit.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se scoate aluatul pe masa si se rupe in bucati atat de mari cum dorim. Eu am facut 6 bucati.
Se modeleaza bile, se aplatizeaza in forma de turte si se mai lasa pe masa la dospit inca 10-15 minute.
Dupa acest timp, se coc pe plita sau in tigaia fara ulei. Daca se coc in tigaia fara ulei, se incinge tigaia, se pune turta, apoi capacul si se coace la foc mic. Cand e aurie, se intoarce si se pune iar capacul, se lasa pana cand se coace pe ambele parti.
Ca sa va dati seama daca e bine coapta, rupeti o bucata si infelul acesta veti estima durata de coacere.
Se scot turtele si se coc si celelalte, pana se termina aluatul.
Mai are rost sa va mai spun cat de bune sunt? Sau ca puteti proba si varianta de turte prajite in ulei, scovergi – vedeti reteta?
Nu uitati sa folositi din belsug ingredientul secret: presarati 2-3 fire de bunatate si un strop de dragoste 🙂
Pofta buna!
Si aici va las si reteta video de turte la tigaie, placinte simple de post, coapte pe plita, lespede, tigaie
Aceasta reteta de turte de post a fost probata si de catre cititorii blogului, vedeti mai jos rezultatele:
37 COMENTARII
Frumos mai scrii draga mea ,depre chiler despre cuhnii si copchii blegi ,doamne unde esti copliraie cu padurea ta cu tot .
Multumec pentru postare noi facem turte de multi ani inainte veneam de la suceava de la mama cu 20 de turte coapte gata si mancam o spatamana din ele. Multe retete de ale tale lea-am folosit si sunt gustoase iar tu esti o femeie vrednica de aprecieri.Sanatate mult ,multa .
Multumesc frumos, Viorel. Esti moldovean de-al meu, de-asta stii despre cuhnii si chiler 🙂
Mi-e tare dor de vremurile acelea simple si tare as vrea sa le traiesc acum, ca adult 🙂
V-AM MAI SCRIS CU CEVA TIMP IN URMA CU PRIVIRE LA RETETA DE CREMVUSTI CEA PE CARE MI-ATI TRIMIS-O AM FACUT-O DAR NU AM OBTINUT TEXTURA ELASTICA CARE ESTE SPECIFICA CRENVUSTILOR ORIGINALI .TOT MAI SPER S-O GASESC POATE PRIN LARGA RETEA DE CUNOSTIINTE PE CARE O AVETI VE-TI REUSII S-O GASITI.VA FELICIT PT MUNCA PE CARE O FACETI CU ACEST SIGHT. JIANU ELENA
Multumesc pentru felicitari, doamna Elena. Stiu de intrebarea dumneavoastra, nu a fost pierdute, chiar v-am raspuns in acel moment.
Este de pe 12 iunie, de anul trecut. Va rog sa va uitati in comentarii la reteta de crenvrusti si veti vedea raspunsul meu:
https://pofta-buna.com/crenvursti-cum-se-fac-acasa/
Bunica mea gătea des astfel de turte,dar fără drogdie.Le cocea pe vatră,apoi le rupea bucățele așa mucuțe și le amestica cu mac,frecat în marcoteț cu zhăr.Era ceva foarte delicios p/ru noi,mai ales în zilele de post se numeau- turte cu mac.Și acum încerc să le prepar la bloc,așa pe plită,chear am procurat și marcoteț,dar nu e gustul cela.Dar amintirile sunt descrise foarte frumos, d-na Gina,mă readuc la copilărie acum cu 40 de ani în urmă……
Sarut mana.Cand mai scoateti un tiraj cu,cartea de bucate?Ma puteti trece pe lista de asteptare?Multumesc,stima
Buna dimineata,
Mai sunt cateva exemplare in librariile Carturesti. 🙂
Citind introducerea m-am intors in timp, tot la bunici si mi s-a facut tare dor de bunica si de turtele facute de ea.. off ce vremuri frumoase 🙂
Cu siguranta am sa le fac!
Te mai astept pe la mine, sa mai gatim si alte bunatati ca la bunici 🙂
Placintele bunicii… oricat as incerca niciodata nu vor avea acel gust de odinioara… Plita sobei cu lemne, dibacia bunicii, niciodata nu voi reusi sa reproduc acel gust. Insa sunt bucuroasa ca am gasit reteta.
Putem totusi sa incercam, Doina… 🙂
Sunt mai pufoase cu untura la dospit…
Hello from Italy!
I always read your recipes, I love Romanian cuisine. What you wrote and the sensations that gave a piece of bread with jam in the winter mornings is really exciting. Thank you
Hello, Alaisa! Thank you! 🙂
Si mama mea facea asa ceva dar cu bicarbonat stins cu otet. Eu am incercat sa le fac dar s-au prea uscat sau nu s-au copt peste tot.Ce nu fac bine?
Cu bicarbonat, da, sunt moi doar cat sunt calde, apoi se intaresc. Sa fie coapte uniform> lasati focul mic i puneti capac.
Turtele sunt excelente,multumesc Gina Bradea!
Multumesc frumos si eu, Stefania/
Multumim ca existati si ca ne ajutati !Felicitari si multa sanatate si iubire pentru tine si toti cei dragi !!
Multumesc frumos si eu.
Doamna Gina, nu pot sa nu va las un mesaj de multumire. Va urmaresc, blog-ul, videoblog-ul, de 1,5 ani. De cand v-am „descoperit”, aduc un strop de Romanie in bucatarie mea. Dumneavoastra m-ati facut sa-mi descoper placerea de’a gati. Sunteti o adevarata gospodina. Sa aveti ani multi, sanatosi si voiosi de acum incolo sa ne mai invatati retete noi. Cu stima si respect Daniel ( 32 ani) Suedia!
Multumesc tare mult si eu, Daniel.
Te imbratisez cu mare drag.
Si mamaia (bunica) avea chiler! Si turtele astea mi le face si mama. Le iubesc. Sunt bune la orice. Si goale sunt bune :)) Cand ma gandesc la turtele astea, ma gandesc la mama.
Buna ziua,
daca am maia naturala ( nu drojdie)cam cata sa folosesc la 500 gr.de faina. Timpul de dospire sa fie mai lung?
Timpul de dospire este mult mai lung, da. Cam 50 g de maia trebuie.
Văleuuuu deja m-i se lasă gura apa, n-am mai mincat din astea pe plita de o vesnicie…și cind v-am citit postarea mai gustoase erau parca …doamne …o bunătate , oare de ce orice facem din retetele tradiționale parca nu mai au același gust ca odinioară , ca totuși punem ingrediente din cele mai bune…cind va citesc cite o rețeta postata așa arhaic va exprimați de am impresia ca sinteti povestitorul Ion Creanga numărul doi …felicitări ca ne mai transpuneti in trecut!!!
Te pup si multumesc 🙂
[…] Daca v-a placut reteta aceasta, cu siguranta va intereseaza si cea de placinte coapte pe lespede sau pe plita (gasiti aici reteta). […]
[…] La fel puteti face si niste turte rapide la tigaie, absolut delicioase, dupa modelul de aici. […]
In seara asta tarziu, m-am apucat sa le fac. Ma gandesc de ceva timp, si mi-am zis, hai sa vad pe site-ul de la Gina Bradea. Trebuie sa fie o reteta. Am trait intr-o communa din Vaslui de la 6 luni la 7 ani si apoi toate vacantele pana la liceu. Numai eu si bunica mea. Totul se petrecea in chiler, pe plita, in rola si sa nu uitam dupa soba. Ce vremuri, cum ziceai Gina, am vrea sa le mai traim. Sunt niste amintiri tare pretioase. Multumesc tare mult ca ne faci viata mai placuta cu acesta retete.
Sanda
Te pup, sanatoase sa fim, ca le facem noi pe toate 🙂
[…] totii avem niste mancaruri si deserturi preferate din copilarie, nu-i asa? Eu ma gandesc cu drag la turtele pe plita, placinta cu branza, cozonacii pantecosi sau sarmalutele cat un degetar facute de bunicuta […]
Buna doamna dragă!Am facut rețeta de turte au ieșit foarte bune.Multumim pentru timpul acordat și pentru rețele dumneavoastră!Multa sănătate vă doresc!
[…] recomand reteta de turte la tigaie. Sunt […]
[…] din aluatul acesta simplu, de paine, se pot face si altele. De exemplu niste turte la tigaie, pe plita sau pe […]
[…] sa aruncati o privire pe reteta de turte la tigaie, o reteta pe cat de simpla, pe atat de […]
[…] copii (5 copii avea), ea casnica si muncea doar sotul. Era tare curata si cumsecade, mereu facea turte la tigaie si ne aducea la toti copiii, in fata blocului. Doamne, cat de bune mai erau! Calde si moi, le […]