Scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei, reteta video
Scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei, langosi, reteta video, reteta veche, traditionala, reteta taraneasca simpla, asa cum se fac la bunici. Sunt cele mai bune, nu-i asa? Se pot servi simple, langa mancare sau la orice masa, alaturi de mujdei, branza, gem, lapte, miere, ciocolata…
Cu totii ne amintim cu nostalgie de vacantele la bunici, la tara. De joaca pe ulitele satului, de mersul cu Plugusorul, Sorcova sau colindul, de mers cu vaca, oile, caprele la pascut sau cu gâstele la gârla. De mersul cu bunicii la adunat plante medicinale sau fructe de padure, ciuperci sau de mersul la stana.
Scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei: reteta video
Cu totii am facut tot felul de pozne si drăcovenii pentru care atunci am tras ponoasele sau am facut pe niznaii si am pasat motanul in curtea altora 🙂 Noi si acum radem si le povestim copiilor ce faceam. Bine, eu am fost mic copil pe langa Doru. Radem cu lacrimi cand incepe sa ne povesteasca, va garantez ca a fost un ,,ghiavol împielițat,, 🙂 L-a depasit cu mult pe Nică al lui Creangă. Il tot amenint eu, dar cred ca o sa ma apuc sa scriu ce facea, ca prea sunt savuroase 🙂
Cred ca mancarea facuta de mainile aspre si atat de muncite ale bunicilor este cea mai buna din lume, nu-i asa? Pai cum sa uiti cuptoarele pline cu placinte, guguluhi si porunghiei, paine, colacei si cozonaci, cornuletele fragede cu untura, galustele cu prune sau turtele-scovergi coapte in ulei sau pe plita? Numai cand ma trimitea bunica la magazie, sa-i aduc din hambar „2 șiururi” cu faina deja stiam ca ne face turte. La bunica mea nu se punea faina la cantar, ci la ciur.
Si ce bune mai erau!!! 🙂
Retele mele de placinte moldo-dobrogene sunt aici. Veti gasi retete de placinta cu branza dulce sau sarata, cu carne sau varza, de post sau de dulce, cu foi fine ca foita de tigara sau din aluat dospit. Unele retete sunt taranesti, culese din satele moldo-dobrogene, retete de familie.
Ingrediente pentru scovergi de post prajite in ulei
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- -500 g faina
- -350 ml apa calduta
- -6 ga drojdie uscata sau 20 g proaspata
- -2-3 linguri de ulei
- -1 praf de sare
- -1 lingurita cu varf de zahar
- -ulei pentru prajit
Mod de preparare pentru scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei
Puteti citi reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, dedesubt. Veti vedea tot ce fac eu si cum arata aluatul, cum le modelez, cum arata la final totul.
Se cerne faina, ca sa se aeriseasca si sa nu aiba cumva corpuri straine. Se mai intampla, asa ca e bine sa evitam neplacerile ulterioare.
Se adauga zaharul si drojdia si se amesteca totul. Daca folositi drojdie proaspata, o amestecati cu 2-3 linguri de apa, zahar si 1 lingurita de faina si o lasati deoparte 10 minute, sa dospeasca. Atunci cand vedeti ca se umfla, se toarna peste faina. Aceasta este plămădeala 🙂
Se pun acum apa si sarea si se amesteca bine. Veti obtine un aluat moale. Se incepe framantarea, se adauga uleiul cate putin si se framânta. Nu dureaza mult, in maxim 10 minute este gata totul.
Vedeti aici secretele aluatului dospit, unde spun multe trucuri pentru cele mai pufoase aluaturi. Asa cum fac babele moldovence 🙂
Se acopera vasul cu folie alimentara sau cu un servet si se lasa sa dospeasca. Dureaza cam 1 ora. Cand aluatul si-a dublat volumul, se rupa bucati in functie de cat de mari doriti si se fac bile rotunde. Eu fac 6 bucati, sunt potrivit de mari. Se intind in forma de turte si se mai lasa pe masa inca 10 minute, sa creasca. Vedeti in reteta video, dedesubt cum le rup si le modelez.
Se pune ulei la incins, cam 5-600 ml, sa fie ulei mai mult, nu foarte putin. Se probeaza, daca este bine incins uliul: se adauga o bucatica foarte mica de aluat si daca se ridica imediat la suprafata, gata, punem turtele 🙂
Cum se face prajirea scovergilor?
Prajirea se face la foc potrivit. Daca focul este prea iute, aluatul se arde la suprafata si la mijloc va ramane crud. Daca focul este prea mic, aluatul va suge prea mult ulei.
Cand s-au rumenit frumos pe o parte, se intorc pe cealalta parte si se lasa sa rumeneasca. Se scot in strecuratoare sau pe servetele-hartie absorbanta.
Mod de prezentare si servire pentru scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei
-Se pun suprapuse, pe o farfurie mare. Eu pun alaturi castronele cu gem, smantana, iaurt, mujdei, branza rasa, zacusca, zahar pudra, miere de albine… Fiecare se serveste cu ce vrea.
-Sau le las pe masa si le mancam in loc de paine, cu ciorba sau felul doi.
-La micul dejun, le umplem cu felii de preparate, salate gen varza sau salata verde, felii de friptura rece sau rosii, castraveti… Sunt mai bune decat orice sandvis sau shaorma de la fast food 🙂
Daca v-a placut reteta aceasta, cu siguranta va intereseaza si cea de placinte coapte pe lespede sau pe plita (gasiti aici reteta).
Va invit sa probati reteta, se fac usor, sunt ieftine si tare bune. De multe ori le fac dimineata la ai mei 🙂
Nu uitati sa folositi din belsug ingredientul secret: presarati cu un strop de dragoste si cu 2-3 zambete 🙂
Pofta buna!
Reteta video este aici:
Reteta de placinte de post sau scovergi, cum le mai spun unii, a fost incercata si de catre cititorii blogului Pofta Buna!. Va invit si pe voi sa o incercati!
16 COMENTARII
Făcea şi mamaia des, iar noi, copii fiind, nu ne mulţumeam cu ele simple, aşa că făceam ce făceam şi dam atacul la rezerva ei de zahăr. Când nu răzbeam la zahăr, le ungeam cu magiun, ni se părea că alunecă mai bine pe gât.
Altfel, mi-am adus aminte de copilărie, de faptul că deseori scovergile erau făcute în tigaia ce ardea pe plita sobei de zid şi, la lumina lămpii (că se oprea curentul) le mâncam în poveştile unor vremuri ce de-acum sunt istorie.
Da, padre.
In Dobrogea, bunicuta mea a tras lumina mai tarziu in casuta ei. Am apucat momentele acelea magice, cu lumina lampii seara. Avea bunicuta, Dumnezeu s-o odihneasca, o lampa mare, cu picior din portelan, ruseasca. O frumusete. Avea si lampi obisnuite, dar asta era sufletul ei, o aprindea seara, langa patul ei. Avea o casuta mica, doar cu un holisor si o odaie. In odaie erau 2 paturi mari, din fier, o masa, scaune, un sifonier si un fotoliu greu, pe care statea bunicuta cand lucra. In fata avea o gradinita mica, plina cu flori. Cele mai frumoase flori din lume. Casuta simpla, mereu foarte curata, varuita cu alb, geamuri si usi vopsite cu bleu si invelita cu stuf. In fata avea un gardut mic din stuf si o portita, care delimita casuta de restul curtii. O casuta asa cum erau multe in catunele pescarilor lipoveni. O casuta din povesti….
❤️❤️❤️
Draga Gina,pot spune ca din toate retetele ce am cautat pe comp,a ta mia placut cel mai mult.In primul rand ca sant diabetica si in reteta ta nu se pune mult zahar.Astazi am facu scofrage dupa reteta ta,si sincer eu nu fac nimic cu aluat deoarece nu imi creste (ghinion) 🙂 deloc,azi a fost un miracol.Scovregele au iesit superrrrrr si delicioase,mersi mult dulce reteta ta este de nota 10+.Imbratisari calde de departe.pup.
Multa sanatate, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a iesit ceva pe gustul tau si te invit sa mai probezi si alte retete de la mine. Nu uita ca manutele tale au facut magia, eu doar ti-am dat un imbold 🙂
Eu am pomenit 3 feluri de scovergi, Mai jos de Bucuresti, aproape de Dunare. Si eu fac din oricare, in functie de moment, pt. ca nu am o varianta preferata. Din acestea, dospite – de obicei se opreste din aluatul de paine si pana se coc painile, se fac scovergile, se si mananca.
Mai este varianta cu bicarbonat, in loc de drojdie, cu un ou – optional. Acestea nu se umfla in tigaie foarte mult, dar sunt moi. Se intinde o foaie de aluat si se taie in patrate.
A treia varianta se foloseste si la foaia de placinta (unde se intinde foaia foarte bine, pana devine aproape transparenta). Se face aluat din faina, apa, sare. Se imparte aluatul in 3. Se intind in cercuri cam de 20- 30 cm. Se unge o foaie cu ulei sau untura, se pune alta foaie deasupra, se unge si aceasta, apoi a 3a foaie. Rezulta o singura foaie care se intinde pana la 0,5 cm grosime. Se taie patrate. Cand se prajesc, cele trei foi initiale se desprind una de cealalta si scovergile ies crocante.
[…] Scovergi, turte, placinte de post prajite in ulei, reteta video […]
Cate „unitati” prajite 🙂 au iesit din cantitatile de componente din reteta? Daca vreau sa fac o cantitate mai mare, exista o formula sau un ordin de multiplicare gen „daca maresc cantitatea fiecarei cumponente din reteta cu 20% = 20% mai multe „unitati” prajibile” :)?
Depinde cat de mari le faci. Ies 5-6 bucati generoase sau poti face 8-10 bucati potrivite.
Daca vrei mai multe, da, maresti cantitatea la toate ingredientele.
[…] are rost sa va mai spun cat de bune sunt? Sau ca puteti proba si varianta de turte prajite in ulei, scovergi – vedeti […]
… Acu’ spui?? Pai nu mergeau astea de minune pe langa chisalita de saptamana trecuta?? Si cel mai bine mergeau cele coapte pe plita. Da’… plita nu-i; in schimb exista o tigaie de clatite care si-a schimbat de mult destinatia, coace turte! Si de fiecare data ies bune tare.
Te-am tot pomenit la chisalita. ai sughitat ? Stii ca daca te tot pomeneste cineva incepi sa sughiti din senin (cica… , da’chiar asa e!). Mancam si radeam… mi te inchipuiam cum sughiti si bombani, nestiind cine te pomeneste…
Asa ca… hai sa traiesti! si sa mai scoti din tolba ideile astea taman la pont!
Te pup, draga mea!
Rautate mica ce esti 😀 SCOT PAPUCU!
Delicioase!
Delicioase
Trebuie sa mentionati si faptul ca prea multa apa face aluatul lipicios. E mai bine sa testezi cu um pic de faima la inceput, altfel se compromite tot aluatul
Foarte simpla si clara reteta. Au iesit din prima incercare