Tort Alba ca Zapada reteta de prajitura Lamaita
Tort Alba ca Zapada reteta de prajitura Lamaita cu foi fragede si crema de unt, aromatizata cu lamaie: un tort delicat, fin, aspectuos, perfect pentru o masa de sarbatoare. Reteta scrisa si video pas cu pas.
De sarbatori sau la mese festive, uneori si in weekend, fiecare gospodina vrea sa-si uimeasca si sa-si rasfete oaspetii si familia, asa ca mereu pregateste ceva bun, o mancare mai aparte, o prajitura sau un tort mai festiv.
Am multe retete de prajituri festive aici.
Imi fac cumparaturile de la Profi, imi este totul mai la indemana si acolo gasesc tot ce am nevoie. Am gasit fructe si legume frumoase, asa ca m-am aprovizionat cu de toate. Am vazut si niste lamai frumoase, am gasit si o oferta buna la unt (care stiti cat s-a scumpit), asa ca mi-am umplut cosul.
Vreau sa fac si un limoncello, delicatul lichior de lamaie – reteta aici.
Profi a lansat marca proprie de legume si fructe „Proaspete de la Noi”, un gust natural şi proaspăt, 100% românesc. Mai ţineti minte savoarea cireşelor dulci din pomul bunicilor şi roşiile de grădină coapte de soare? Acestea sunt fructele şi legumele Proaspete de la noi – cele mai bune soiuri crescute cu grijă de cei mai buni producători din România şi monitorizate cu atenţie de experţii Profi.
Proaspete de la noi înseamnă exclusiv calitate autentică locală, pentru ca fiecare generaţie să se poată bucura de gustul natural al produselor româneşti! Fiecare sezon are bunătăţile lui naturale la Profi.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de tort Alba ca Zapada?
Rating
- Pentru aluat
- 600 g de faina
- 100 g de zahar pudra
- 100 ml de ulei
- 140-150 ml de lapte
- 2 oua
- un pliculet de zahar vanilat sau o lingurita de esenta de vanilie
- o lingurita de praf de copt sau o lingurita de bicarbonat de sodiu sau amoniu (stinse cu zeama de lamaie sau otet)
- un praf de sare
- Pentru crema
- 500 ml de lapte
- 200 g de unt cu min 80% grasime
- coaja si zeama de o lamaie bio
- un pliculet de zahar vanilat
- 100 g de zahar vanilat
- 50 g de amidon sau 100 g de faina alba
Cum se face reteta de tort Alba ca Zapada?
Se facein mod asemanator cu prajitura Alba ca zapada – reteta aici.
Va recomand sa urmariti reteta video, sa vedeti exact cum fac eu totul – e foarte important si n-o sa va chinuiti deloc cu foile.
Reteta video
Pentru inceput vom prepara foile pentru blatul tortului
Peste faina rasturnam sarea, zaharul vanilat, praful de copt trecut prin sita. Daca este bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de amoniu, acestea trebuie sa fie stinse cu putin otet sau zeama de lamaie.
Punem si zaharul pudra, trecut prin sita, sa evitam formarea de cocoloase si amestecam totul.
Adaugam ouale, uleiul si framantam aluatul, la robot sau cu mana. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit spre tare. Daca mai este nevoie, mai puteti adauga putin lapte. Daca faina este prea umeda, e posibil sa mai fie nevoie sa adaugati putina faina.
Il mai framantam pe masa, pentru uniformizare.
Acoperim vasul cu folie de plastic si cu un stergar si il lasam sa se relaxeze pentru cel putin o ora.
Va recomand si Prajitura Tosca – reteta aici.
Pregatim crema pentru tortul Alba ca Zapada
Punem o cratita pe foc, turnam laptele, punem zaharul, amidonul, zaharul vanilat si amestecam totul bine. Laptele se pune rece, sa dizolvam cocoloasele, amidonul se dizolva usor si vom obtine o crema foarte fina, dar daca folositi faina, treceti sosul printr-o sita.
Punem si coaja de lamaie, pornim plita si lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand.
Cand incepe sa se ingroase, amesetecam continuu, sa nu cumva sa se lipeasca, mai lasam doua minute, ca sa fiarba bine si apoi stingem focul si o lasam la racit.
Cand crema s-a racit, o punem la batut, adaugam treptat cate un cubulet de unt moale, la temperatura camerei si lasam sa se bata pana se inglobeaza complet, apoi tot adaugam unt putin cate putin, pana il terminam.
Dupa ce s-a adaugam tot untul, punem putina zeama de lamaie, punem putin cate putin, ca sa nu se taie crema. Gustam dupa fiecare transa, potrivim gustul cremei dupa preferinte, adaugam mai multa sau mai putina zeama de lamaie.
Nu uitati si de prajitura Albinita, foi cu miere si gem acrisor – reteta aici.
Continuam sa facem foile pentru tortul Alba ca zapada
Impartim aluatul in 6 parti egale, puteti sa folositi si un cantar, daca doriti.
Formam niste bilute din aluat, taiem bucati de hartie de copt pe care sa putem pune forma de tort, eu am folosit o forma cu diametrul de 18 cm.
Punem o bila de aluat intre foile de hartie de copt, intindem aluatul cu un sucitor, punem deasupra forma si apoi decupam folosind un cutit. Exact la fel procedam cu fiecare dintre foi. Din surplusul de aluat, la final mai facem o foaie, deci vom avea 7 foi.
Asezam foile pe dosul tavii, le punem la cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius, cu ventilatie. La cuptoarele pe gaz, foc mediu, coacerea dureaza aproximativ 10 minute. Cand foile incep sa devina aurii pe margine, le scoatem din cuptor.
Asamblarea pentru reteta de tort Alba ca Zapada
Crema o impartim in sase castroane, cate 110 g de crema, sa ne fie mai usor in momentul in care asamblam tortul. Restul de crema il lasam deoparte, pentru finisat.
Tapetam forma de tort cu folie de acetofan sau hartie de copt si asezam prima foaie.
Punem primul strat de crema, il nivelam cat mai uniform, apoi punem a doua foaie, presam putin pe mijloc, strangem acetofanul si punem alt strat de crema si la fel procedam pana terminam foile si crema.
Pentru ultimul strat, punem o foaie mai dreapta, mai aspectuoasa, apoi apasam, sa fie uniforme straturile de crema si de foi si mai strangem acetofanul.
Punem deasupra o greutate, o farfurie sau un blat de lemn si lasam asa pana a doua zi, la rece. Crema se va intari, iar foile se vor inmuia.
Sfaturi de la Gina Bradea
– Ideal este sa stea la rece cam 48 de ore, sa se inmoaie foile cat mai bine.
-La aluat nu se pune tot laptele de la inceput, se adauga treptat: in functie de cat de uscata/umeda este faina, se mai adauga putin lapte sau putina faina.
-Daca doriti mai multa crema, dublati ingredientele la crema.
Cum se decoreaza Tortul Alba ca zapada
A doua zi desfacem forma de tort, nivelam crema de jur imprejur, imbracam tortul in crema ramasa.
Pudram tortul cu zahar farin, iar deasupra punem cateva feliute de lamaie sau putem decora dupa inspiratie.
Arata extraordinar de bine, si nu necesita multa munca!
O felie de tort este mare, e un tort gustos si satios, nu foarte dulce, e foarte aromat si racoros.
Asa arata o felie:
E o idee buna pentru mesele de Pasti, Craciun sau revelion, cand mesele sunt pline cu mancaruri consistente.
Nu uitati ingredientul secret: presarati cu dragoste si 2-3 zambete!
Pofta buna, cu Gina Bradea intotdeauna! 🙂
1 COMENTARIU
Este superb, sărbători fericite!