Adrian Iuriciuc – despre viata de bucatar, Top-Chef si foie gras
Adrian Iuriciuc-despre viata de bucatar, Top-Chef si fois gras
Va mai amintiti de Chef Adrian Iuriciuc? A participat la prima editie Top Chef, a fost unul dintre chefii care mie mi-au placut foarte mult. Tacut, cuminte, politicos, a fost unul dintre favoritii mei, recunosc. 🙂 Am stat de vorba cu Adi si am creionat un portret pe care multi nu-l stiu. Asa ca astazi, o sa vi-l prezint pe Adrian Iuriciuc si impreuna vom vorbi despre viata de bucatar, despre experienta Top Chef, dar veti vedea la final si o reteta marca Adrian Iuriciuc: Duet de fois gras cu carne de homar, brunoise de legume sote, galette de cartofi dulci si sos de zmeura cu sfecla rosie. Interesant, nu? 🙂
1.Mai intai, sa vedem cine este omul Adrian Iuriciuc. Ne povesteste el:
Ma numesc Adrian Iuriciuc. Provin dintr-o familie modesta de oameni muncitori si cu pofta de viata. M-am nascut in Bucuresti, in anul 1978, dar am copilarit la tara, de unde erau parintii mei. Am avut ocazia sa cunosc ce inseamna muncile campului, sa cresc cu animale, sa am grija de o gradina de legume, sa pot sa culeg fructe dintr-un copac, sa alerg pe maidan cu ceilalti copii. Acum am 37 ani si ma gandesc cu placere la copilaria mea. As reveni cu placere in locurile acelea. Este locul unde am primit educatie si unde am fost pregatit de viata.
Omul Adrian Iuriciuc este un om ambitios. Un om care vrea sa iasa din anonimat. Este un om dedicat acestei meserii. Un om care a sacrificat multe in viata si a stat doar impreuna cu meseria. Munceste mult, vrea sa faca ceva bine. Este omul care isi doreste o cariera frumoasa. Isi doreste sa conduca echipe de bucatari si sa-i invete tainele artei culinare. Sa-i invete sa gateasca din placere si cu placere. Sa simta gustul bun al gatitului.
Sunt casatorit de 15 ani cu Tincuta, ea e cea mai importanta persoana care ma sustine in tot ce vreau sa fac in meseria mea. Ea e cea care ma impinge si ma motiveaza. Nu avem copii.
2. Cum ai devenit bucatar si unde ai lucrat?
Scoala si pregatirea profesionala le-am facut in Bucuresti. Pentru ca mi-a placut foarte mult aceasta meserie, am urmat o scoala de profil. Am luat diploma si m-am angajat imediat ce am terminat scoala. Prima data cand am intrat intr-o bucatarie profesionala, a fost si momentul care m-a determinat sa si practic aceasta meserie. Asta se intampla acum mult timp, intr-o minivacanta, la o unitate militara de campanie. Bucatarul de acolo ma placea si m-a invitat la el in ATELIER. Am intrat din curiozitate in bucatarie atunci si acum intru din placere. Placerea de a oferi o emotie a gustului, o atingere a aromei,o bucurie a papilelor gustative. Primul meu loc de munca afost la restaurantul CASA VERNESCU, unde sef executiv era maestrul JOSEPH HADAD. Acolo am primit primele taine in meseria de bucatar si totodata si pofta de a practica aceasta meserie.
Dupa o experienta ce a durat cam doi ani la CASA VERNESCU, au urmat si alte restaurante:
– CASA CARAGIALE cu specific clasic frantuzesc,
-BALTHAZAR cu specific fusion international,
-HOTEL RAMADA cu specific international,
-AQUA cu specific pescaresc,
-MARKET8 cu specific fusion,
-HAUTE PEPPER si CHOCOLAT un bistro de succes in Bucuresti.
Acum lucrez la un restaurant bistro cu un concept nou in Romania. Promovarea racilor si a puilor de balta din fermele proprii, intr-un meniu diversificat, care sa cuprinda aceste doua ingrediente. REstaurantul se numeste LE OAC OAC by TAVERNA RACILOR. Avem doua locatii in Bucuresti si o locatie in Mamaia, sezonier. Este ceva nou: avem raci proaspeti, pe care ii aducem in fiecare dimineata de la balta proprie si pui de balta pe care ii gatim clientilor nostri. Pe langa aceste delicatese mai avem si peste de Mediterana si fructe de mare. Preparatele sunt specific fusion, sunt imbinate perfect cu arome si gusturi din mai multe culturi gastronomice.
3. Cum a fost experienta Top-Chef?
Am avut ocazia sa particip la show-concursul TOP CHEF. Acolo m-am revazut cu fostul meu sef de la CASA VERNESCU, JOSEPH HADAD. A fost o experienta unica in viata mea. Acolo mi-am facut prieteni multi din breasla. A fost ca un fel de test pentru mine. Dupa acest show de televiziune pot sa spun ca imaginea mea a crescut putin si am avut cateva cereri de prezentari culinare in tara. Am avut un spectacol culinar la Bacau, am avut un show gastronomic caritabil la galati, am avut evenimente sociale la Buzau si Busteni, mai multe evenimente in Bucuresti. Pentru mine, orice eveniment e o provocare, si toate sunt la fel de importante.
4. Cum este viata de bucatar, cum este sa fii Chef in Romania, comparativ cu acelasi post afara?
Meseria de bucatar nu este usoara. Iti acopera aproape tot timpul, mai ales atunci cand conduci o bucatarie. Trebuie sa fii tot timpul acolo, echipa trebuie supravegheata din toate punctele de vedere. Oamenii trebuie coordonati, marfa trebuie controlata in permanenta, se fac stocuri, liste de necesar, furnizori. Apoi ai mese organizate, meniuri de prezentare, propuneri zilnice, meniuri de business classe. Trebuie sa tii sub control, tot departamentul, sa poti fi profitabil. Asta e viata de chef. In restaurantele din afara se lucreaza pe acelasi sistem, numai ca acolo au personal mai mult. In Romania se lucreaza cu personal redus din cauza taxelor f mari. In afara sunt altfel de conditii. In Romania e greu sa rezisti pe piata. Sunt extrem de mari taxele. De aceea si foarte multi bucatari pleaca in afara sa lucreze. Acolo acumuleaza un bagaj de cunostinte despre bucatarie si despre cum se organizeaza un restaurant. Eu cred ca in scurt timp, se va face o schimbare in ceea ce se intampla in restaurantele din Romania. Acest val de bucatari care sunt plecati afara, se va intoarce sa lucreze in tara, si vin cu mentalitati schimbate si le vor implementa aici. Pe plan financiar pot sa spun ca e bine, dar satisfactia meseriei nu e banul. E atunci cand vezi ca oaspetii tai sunt multumiti de ceea ce le-ai oferit sa manance. Satisfactia e atunci cand revin la tine cu placere.
5. Ce-ti place cel mai mult sa gatesti si ce nu-ti place sa gatesti?
Imi place foarte mult sa gatesc. Gatesc aproape orice, nu ma dau inapoi de la ceva. Dar cel mai mult imi place sa gatesc ficat de gasca, foiegras, acest ingredient mult discutat de toata lumea, interzis in anumite locuri, placut de majoritatea clientilor. I-am gatit acest ficat de gasca si regelui Mihai, pe vremea cand lucram la Balthazar. Imi place foarte mult sa asociez ficatul de gasca si alte ingrediente la fel de fine: prepelita, piept de rata, homar, muschi de vita, potarnike. Asocierea cu homarul m-a fascinat .
6. La final, cititorii ar dori o reteta marca Chef Adrian Iuriciuc. 🙂
Cu mare placere va ofer una dintre retetele mele preferate:
Duet de foiegras cu carne de homar, brunoise de legume sote, galette de cartofi dulci si sos de zmeura cu sfecla rosie
-foiegras – 80gr
-carne de homar – 80gr
-pentru brunoise: gulie, praz, pastarnac, morcov
-pentru galette: cartof dulce taiat felii subtiri si unt
-pentru sos: suc de sfecla rosie si zmeura proaspata
Legumele se curata, se spala si apoi se toaca foarte marunt dupa care se calesc in ulei de floarea soarelui si unt.
Cartofii dulci se curata, se spala si apoi se taie felii subtiri. Se aseaza in forma de floare pe o foaie pergament, se stropeste cu unt topit si se condimenteaza cu sare si piper. Se introduc la cuptor.
Ficatul de gasca si carnea de homar-coada, se trag la tigaie si se condimenteaza cu sare si piper.
Se aseaza totul pe floarea facuta din cartofii dulci.
1 COMENTARIU
Cred ca meseria de bucatar este cea mai placuta si mai utila pentru ca tot ceea ce inveti poti practica si acasa facand meniuri foarte bune pentru familie.