Muraturi asortate – reteta de gogonele murate la butoi sau la borcan
Muraturi asortate – reteta de gogonele murate in saramura, la butoi sau la borcan, fara conservanti sau aditivi, doar cu apa si sare. Cum se pun gogonelele la murat pentru iarna? Cum se pun muraturile? Cum se vantura/pritocesc muraturile? Muraturi fara pikant fix, aspirina sau conservant.
In fiecare an pun gogonele murate, un bidonas cu muraturi asortate (gogonele, castraveti, gogosari, pepeni, varza, conopida, telina) si 2-3 borcane cu gogonele simple. Se mananca tot, pana la ultima gogonea. 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta de gogonele murate simple sau asortate?
Rating
- -5 kg gogonele
- -1 kg ardei gras sau kapia
- -1 telina mare cu radacina si frunze
- -1 legatura hrean
- -marar uscat
- -1 capatana usturoi (optional)
- -500 g morcov
- -2 buc sfecla rosie
- -1-2 ardei iuti
- -crengute de visin(optional)
- Pentru muraturile asortate:
- -3 kg gogonele
- -2 kg castraveti sau/si dovlecei fragezi, subtiri
- -1 telina mare cu frunze si radacina
- -500 g morcov
- -2 verze albe
- -1 varza rosie
- -2-3 bucati conopida
- -2 kg gogosari
- -1 kg mere ionatan
- -2 kg pepeni micuti
- -2 capatani usturoi
- -2 legaturi hrean
- -3-4 ardei iuti
- -marar uscat
- -crengute de visin
- Pentru saramura
- -30 g de sare la 1 l de apa (1 lingura cu varf)
Asa arata la noi pregatirea pentru gogonele. Le punem afara, la gratar, avem spatiu, lumina, aer curat si totosii printre picioare (catelusii nostri, Totos si Lisa). Din cand in cand, mai apar si motanii, iar papagalul (Chisorcosu′) ne cearta de zor de la cuptorul de paine. 🙂
Frumoasa e viata-n aer liber, la curte, nu-i asa? 🙂
Mod de preparare pentru reteta de gogonele murate
Puteti sa cititi reteta scrisa sau sa urmariti reteta video. Veti vedea cum pun muraturile, dar si muraturile puse in toamna.
Sa va spun reteta de gogonele murate:
Am luat gogonele de 3 feluri: lunguiete (San Marzzano), inima de bou (Cuori di bue) si cateva crete, am uitat cum se numesc. 😛
Scumpe sunt in Italia, cam 2,5-2,8 euro/kg. Cam 10 lei in bani romanesti. Dar pofta-i mare, asa ca am luat cate putin din fiecare. 🙂
Incepem cu gogonelele simple:
Se pun in borcan gogonele spalate si curatate de codite, verificate sa fie tari, sanatoase si nestrivite.
La fund se pun gogonelele verzi, iar deasupra cele mai rosiatice, usor coapte. Acestea se mureaza primele, sunt dulci-acrisoare, o nebunie!! 🙂 .
In borcan, printe gogonele se aseaza felii de telina radacina, fire de telina verde, ardei kapia, morcovi, usturoi zdrobit cu latul cutitului. Imi place sa decorez borcanele cu muraturi – vedeti mai multe retete aici. Am aratat cum fac bradutii si floricelele din morcov si telina la reteta de Gogosari umpluti cu struguri si conopida la otet.
Am asezat si bradutii si floricelele, se vad frumos, da? 🙂 Se pun suvite de hrean, ardei iute rupt in 2 (optional), sfecla rosie felii, iar deasupra se aseaza crengutele de marar uscat si de visin. Eu n-am avut visin si nici hrean acum. Le vom manca rapid. 🙂
Se face separat saramura. Se pune apa in borcan, apoi se scurge intr-o oala. se vede acum cat lichis intra.
Se masoara apa si pentru fiecare l de apa se adauga cate 1 lingura de sare (30 g).
ATENTIE!! – Folositi sare pentru muraturi, neiodata!
Daca puneti muraturile in butoi sau bidon mai mare, puteti pune apa cu o cana sau galeata gradata si vedeti cata apa intra.
La final, puneti sarea direct in ultima cana cu apa si o topiti atat cat se poate. Se va topi sarea la vanturat (pritocit), iar muraturile se vor sara atat cat trebuie, fara probleme.
Nu uitati ingredientul secret:
Presarati din belsug cu dragoste 🙂
2. Acum sa va spun si reteta de gogonele murate asortate:
Se pun in butoi legumele: varza alba si rosie taiate in 4, castravetii, gogonelele, pepenii, conopida, merele, dovleceii si printre ele se pun morcov, ardei gras, suvite de hrean, usturoi zdrobit cu latul cutitului, ardei.
Deasupra se pun bete uscate de marar si crengute de visin, dar si niste scandurele sau o greutate care sa tina muraturile acoperite de lichid.
Daca folosesc varza rosie, nu mai pun sfecla rosie la aceste muraturi, pentru ca zeama va iesi foarte rosie.
Se vantura (protocesc) muraturile in fiecare zi, timp de 1 saptamana.
Asa arata muraturile mele a doua zi, vedeti ca deja s-a inrosit zeama 🙂
Truc:
Legati la gura cu un tifon umed. In felul acesta, muraturile respira, dar nu intra musculitele. 🙂
Dupa 3-4 zile, daca este destul de cald afara, muraturile sunt usor murate, asprite cum se spune pe la noi, numai bune de mancat cu o friptura. Iar noi am facut o Ceafa marinata la gratar(scriu imediat reteta).
Ia uitati cum arata si ceafa si muraturile! Mie mi-e pofta numai cat scriu 😉
Se servesc alaturi de orice fel de mancare, merg si langa omleta sau oua ochiuri, dar si langa friptura sau fasole. 🙂
Stiti ce bune sunt gogonelele murate cu o felie de mamaliga rece, coapta pe plita si apoi unsa cu usturoi din belsug? Aoleu! Si cu o cana de moare, zeama aia picanta… aaahhh!!! Sanatate curata!!!
Reteta de gogonele oparite
Dar nu inchei aici, ca mai este o metoda: se fierbe saramura(apa cu sare, 30 g sare la 1 l de apa) si se toarna clocotita peste muraturi.
Dupa 2 zile se scurge zeama, se clocoteste iar si se toarna peste muraturi. Gata.
In felul acesta ati scapat de vanturat muraturile 🙂 .
O alta metoda este sa puneti un furtun in fiecare butoi si sa suflati aer. Furtunul sa fie mai pana la fundul butoiului, nu deasupra. 🙂
Va dezvoltati si plamanii asa. 🙂
Gata, v-am povestit destul despre cum se pun gogonele la murat. Daca am uitat ceva, ma trageti voi de urechi si imediat corectez. 🙂
Voi cum pregatiti muraturile?
Pofta Buna!
Nu uitati sa zambiti astazi, viata e frumoasa. 🙂
Aceasta reteta de muraturi a fost probata si de catre cititorii blogului, puteti vedea mai jos munca lor, va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta.
98 COMENTARII
Multumim pentru reteta si munca depusa doamna Gina. Sper sa ne iasa si noua.
Buna seara.
Anul acesta am urmat sfaturile tale si am pus gogonele asortate cu morcovi, mere, gutui si sfecla rosie, dar si gogosari umpluti cu struguri si conopida, precum si ardei umpluti cu varza, morcovi si telina. Toate arata demential, pentru ca le-am decorat cu figurine decupate din morcov si telina. Abia asteptam sa le degustam!
Multumesc pentru toate sfaturile si, recunosc ca pozele tale m-au motivat foarte tare!
Am pus murături cu saramura clocotită de 2 ori,așa cum ne-ai spus tu,intr-adevăr nu a mai fost nevoie de vânturat,si au ieșit foarte foarte bune,au ramas tari,nu s-au înmuiat,sunt numai bune de acre,DELICIOASE intr-un cuvint.Multumesc de rețeta.
Cu drag 🙂
Minunile naturii lasate de D-zeu aceste muraturi asortate
muraturi asortate..
Foarte bune,multumim pentru reteta!
Daca pun muraturi cu saramura oparita de doua ori, trebuie borcanul inchis ermetic in rastimpul celor doua zile, sau numai acoperite cu tifon?
Daca le oparesti, pui capacul. Nu strans tare prima data, dar il pui.
delicioase ,anul acesta fac si eu dupa reteta dumneavoastra,va pup
Mancare de gogonele verzi cu orez ,si carne ?
Buna seara, d-na Gina! Dupa ce am clocotit a doua oara saramura gogonelelor trebuie sa inchid capacul ermetic sau le las sa respire?
Mai lasi sa respire, inca mai fermenteaza.
Buna ziua doamna Gina, dacă nu am hrean? In Anglia e greu cu hreanul. Sper sa gasesc pe la magazinele de produse naturale. Apoi pun muraturi după reteta aceasta. Va multumesc.
Nu pui hrean, dar sa le tii undeva la rece.
Buna Ziua doamna draga! Eu vreau sa fac muraturi asortate in borcane de 3 l. Metoda simpla cu apa rece si sare. Intre pitroceli pun capacul bine/intredeshis/ sau doar tifon? Si capacul bine inchis se pune cind fermentatia se incheie? Va iubesc!
Buna,
E bine sa pui tifon, sa nu intre musculite, dar sa aiba aer, sa fermenteze. Dupa ce se termina fermentarea, pui capacul
Pup tare de tot!
Am și eu o întrebare. La cât timp după ce sunt gata se pot servi? Mă interesează timpul de murare. Cât trebuie să aștept până să pun pe masă murăturile? Dacă le-am făcut de 2 zile, se pot servi deja? Mulțumesc
Nu exista un timp fix, depinde cat de cald e, calitatea ingredientelor…Dureaza minim 1 saptamana 🙂
Retetele sunt minunate!
Multumesc, Elena!
Te invit sa incerci si alte retete.
Nu am aflat care este ingredientul secret!
Ingredientul secret este sa gatesti cu dragoste si zambetul pe buze 🙂
Butoaiele cu muraturi se inchid ermetic ? Intreb asta deoarece eu am capace cu cerc metalic la ele si nu stiu daca pe perioada fermentarii trebuie sa inchid cercurile sau nu. Recomandati pritocirea prin extragerea saramurii in alt vas si oxigenarea prin amestecare energica sau suflarea simpla ? Cat de des trebuie facuta ? Multumesc ptr ajutor !
Buna dimineata,
Nu se inchid ermetic butoaiele pana cand nu se opreste fermentarea. Altfel o sa explodeze cand le desfaceti.
E mult mai bine sa scoateti zeama si s-o turnati inapoi de cateva ori, se oxigeneaza mult mai bine. Cam la 2-3 zile se face, daca este mai rece. Daca este cald afara se face zilnic.
Multumesc pentru raspuns ! Pana cand se pritocesc ? Am facut asta de o saptamana, zilnic, si nu stiu cat trebuie sa o mai fac.
E bine sa mai pritocesti de cateva ori, dar acum nu zilnic, la 2-3 zile.
Am pus muraturile in urma cu 10 zile si de atunci le-am pritocit zilnic timp de 7 zile, rasturnand saramura in alt recipient. Ultima data am facu-o dupa o pauza de 3 zile. Am observat ca saramura e tulbure si ca s-a mai ingrosat. Posibil sa se fi stricat ?:/ Am folosit sare neiodata la sac sigilat, legumel au foat toate de tara, capacele nu le-am inchis ermetic, condimente am pus de toate si indeajuns…..Sau asta se intampla ca urmare a procesului de fermentare ? Va rog sa ma ajutati
Nu te speria. Vantura bine zeama si isi vor reveni. Se tulbura putin cand fermenteaza, dar e bine sa vanturi zeama zilnic si sa le tii la rece. Va fi bine. Sa ma tii la curent.
Va voi tine la curent. Multumesc ptr disponibilitatea dvs de a ma ajuta ! 🙂
Doamna Gina ,oare daca pun in butoi de 35 litri varza la murat si printre bag ardei umpluti cu varza ,stau ? Sau ar trebui alta reteta? Ma puteti ajuta,va rog .Multumesc si tot binele
Poti pune si ardei, fara probleme, dar recomand sa-i pui in saculet din acela de ata sau rafie, cum este ceapa. Altfel ardeii se duc la fund, se ascund printre verze.
La 10 zile dupa ce le-am pus observ ca saramura s-a ingrosat un pic si este tulbure.( Asta dupa ce zi de zi am pritocit-o rasturnand saramura in alt recipient)
Sa inteleg ca acest lucru semnifica aparitia bacteriilor specifice sau muraturile sunt pe cale sa se strice ?:/ Cand anume trebuie incetata pritocirea ? ( Recunosc ca de 3 zile nu le-am mai rasturnat ….poate de aceea saramura s-a ingrosat ?):/
Am ma raspuns o data: da, din cauza asta s-a ingrosat. Vantura bine muraturile.
[…] Gogonele, muraturi simple sau asortate […]
Buna GINA, dupa ce am facut prima ta reteta de SIRET si mi-au iesit mai bune ca in cofetariile galatene , vreau sa te felicit pentru tot ceea ce faci pentru noi gospodinele, esti o persoana deosebita …ai multa experienta si se vede cata dragoste ai pentru gastronomie.
Recomand tuturor gospodinelor pe GINA BRADEA.
mjltumesc din tot sufletul 🙂
Este exact reteta originala de Siret 🙂
[…] bine pepenii. Eu am folosit 15 l de apa si 15 linguri de sare (cam 450 g). Se face exact ca la reteta de muraturi sau ca la reteta de varza […]
Draga Gina, astazi am pus si muraturile…
Mi-am pregatit toate cele de trebuinta – asa, dupa capul meu si dupa reteta invatata de la parinti, pe care o practic de zeci de ani – dar, vezi tu, iar nu aveam cu cine vorbi… oare sigur am pregatit de toate?
Si am dat fuga la sora … sora Gina, stii tu(!)… E exact aceeasi reteta, dar lipsea parte din memorie: uitasem usturoiul. Asa ca ii multumesc surorii mele dragi ( multumesc, Gina !) ca mi-a amintit.
Abia astept sa se mureze!
Te imbratisez cu drag si spor in tot ce faci!
cu pasrama…si tulburel…asa am mai luat 1 kg….iar dieta…
Sărut mâna.
In fiecare an fac murături cu o rețetă aproape la fel că a dvs. In plus pun și pepenași și câțiva castraveți.
Pepenii împrumută de la celelalte murături câte un pic de gust și devin fabulosi. Noroc de ghinionul că sunt în România, in Italia nu cred că se găsesc.
Și încă ceva in plus, o pastila de aspirina (tot mai greu de găsit cea simpla, fără alte ingrediente) la 1,5 litri saramura. Nu plicuri de conservanți.
De acord cu toate, mai putin aspirina, careia nu-i vad rostul. Anul asta am pus pepeni, sa ma satur. Ditamai sacul cu pepeni am pus la saramura, plus un bidonas cu pepeni mai micuti 🙂
Cu aspirină am observat că murăturile țin mai mult. In subsolul casei mele am o temperatura relativ constanta intre 16-18 grade. Se pot mânca și în iunie-iulie. Doar dacă pun aspirina (poate conservant la plicuri, dar nu recomand), altfel în aprilie-mai încep să fiarbă, că vinul de țară netratat. La fel și cu varza murata.
Oricum, și doctorul spune că este indicata pt inima, la sarea din murături, acidul acetilsalicilic atât de diluat nu are cum sa facă rău.
Taie fermentarea si e pacat, exact bacteriile lactice sunt benefice organismului.
Buna ziua,doamna Gina ajutati-ma va rog…..am pus muraturi asortate la saramura cu apa rece cam acum 1 saptamina,le-am dat afara in balcon unde este destul de racoare si le-am tot vinturat zeama,nu le-am inchis capacele ermetic,problema este ca de citeva zile zeama s-a tulburat putin si este cam balita saramura,nu foarte mult dar ma cam ingrijoreaza.
Spuneti-mi ce sa fac?mai continui sa suflu sau schimb si fac alta saramura( se poate?) le mai pot salva?
Multumesc anticipat
Buna ziua doamna Gina,acum 1 saptamana am pus muraturi cu saramura rece,dupa citeva zile s-a tulburat apa si s-a si balosit putin,nu este tare dar ma ingrijoreaza.Le suflu zilnic ,nu sunt moi dar ma ingrijoreaza pentru ca este prima data cind patesc,Este racoare chiar rece in balcon,cu capacele puse invers,au aer .Ce ma sfatuiti sa le fac?le mai las asa.le mai suflu sau le fac alta saramura? Le mai pot salva?
Multumesc anticipat
Buna ziua,
Nu te speria, vantura foarte bine zeama, isi vor reveni. Un mic truc: pune o crenguta de busuioc in zeama. Va face minuni 🙂
Va multumesc din suflet pentru raspuns….busuioc uscat sau verde?
Ideal verde.
Multumesc frumos si eu 🙂
[…] oaie, mici, peste. Totul simplu si gustos, acompaniat de paine de casa, coapta cu 1 zi inainte, si muraturi din cele parguite, […]
[…] spus ca a fost bun tare, da? Am scos alaturi si niste muraturi asortate cu pepeni si conopida, asa ca am mancat regeste […]
Buna seara doamna Gina, am și eu o dilema, nu am cum sa mai bag furtunul, ca deja am aranjat toate cele în butoiul de 20 de litri. Ma gândeam însă sa scot zeama afara odat pe zi, ce ziceți e o idee buna???
Da, e foarte bine. Scoti zeama cu o cana si o vanturi in galeata.
[…] cu oua ochiuri si cartofi prajiti si am mancat boiereste. Da, si cu o mamaliguta alaturi, dar si cu muraturi 🙂 Verdictul alor […]
chiar daca pun muraturi de 25 de ani, am trecut cu ochii , iar, peste reteta….O toamna imbelsugata si linistita!
Te pup!
Mereu invatam cate ceva, indiferent cati ani de experienta avem. Si tare-mi place asta. Cred ca e tare multa plictiseala in viata celor care le stiu pe toate 😀
Salutare, d-na Gina ! Daca, in loc de „trambalarea” muraturilor (numai gogonele, ca asta am facut), in cele 2 saptamani, sau cat este necesar, adica scosul si pusul la loc in borcane, folosesc metoda cealalta, stiuta, de altfel, si anume – suflatul cu un tub in borcane, in fiecare zi, gresesc, sau este corect ? Multumesc.
E foarte bine si asa 🙂
Buna seara
Am pus si eu un butoias (31l) de muraturi asortate. Lam pus pe 25 septembrie timp de 2 saptamani lam tot vanturat dupaia lam lasat in pace. Ieri am scos din ele si sunt gat de servit, asi vrea sa nu se acreasca mai tare. Ce asi putea face? Sa pun aspirina? Cam cata? Va Multumesc
De ce sa puneti aspirina????
Chiar nu pot sa inteleg de ce trebuie sa se puna conservant si aspirina la orice!
Le lasati asa si le pastrati undeva la rece.
Este pentru prima oara cand pun muraturi si le tin la subsolul casei unde sunt cam 15-18 grade. Imi este frica sa nu se acreasca prea tare, ele sunt puse la saramura 50g sare la litrul de apa. Cum sa fac?
Este foarte multa sare, nu se vor acri. Normal se pun 30 g de sare la 1 l de apa.
Buna seara, insist cu o intrebare: am facut, dupa cum v-am scris, muraturi simple, pe 1 noiembrie; de atunci, suflu cu un tub in borcane, in fiecare zi; cum as putea sa-mi dau seama cand sunt gata, sau cand ar trebui sa ma opresc din suflat ? Multumesc.
Nu e nevoie sa le mai vanturi zilnic. O poti face acum la 3-4 zile, pana se racoreste afara.
Sa vedem cand se mai racoreste, ca sunt zilnic 18-20 grade celsius afara…in balcon la mine, cel putin ziua, e putintel mai cald, noroc ca vine solstitiul de iarna…asta este incalzirea globala, care afecteaza si Romania, nu stiu cum este in Italia…
Eu snut in Romania de aproape 2 ani, stau in Dobrogea. E foarte cald, nici nu facem focul in casa si stam in tricou si pantalon scurt 🙂
Am pus murături acum vreo 5 zile exact după rețeta ( sare, usturoi, hrean, sfecla). Un borcan de 10l și două de 2l. Le țin în garaj unde noaptea sint 18C și ziua 24-25C ( Florida) . Borcanele mici se vede clar că încă fermentează. Cel mare a prins putina floare. Le-am suflat cu un pai lung pe cele din borcanul mare. Cînd sa le bag la frigider? Mai frig de atît nu prea se face. Vă mulțumesc.
Mai trebuie sa fermenteze. E bine sa le vanturati zilnic timp de 10-12 zile, apoi le bagati la rece.
Perfect! Va multumesc. Sa le aduc in casa unde e mai racoare de la aerul conditionat?
Da, e foarte bine.
Va multumesc pentru reteta! Am incercat-o si nu am avut rabdare sa se mureze, dar deja au un gust tare bun! Cu siguranta voi mai face gogonele murate.
Multumesc frumos si eu, sa va fie de bine!
Buna ziua. Va rog daca puteti sa explicati diferentele dintre cele doua metode de murare. Cu siguranta ca este un avantaj prin folosirea celei de a doua metode (oparirea) fiindca, din cate am inteles din descriere, nu mai este necesara vanturarea zilnic timp de 10-12 si mai apoi la 3-4 zile (asta daca am inteles bine). Prin cea de a doua metoda muraturile sunt la fel de bogate in bacterii benefice organismului sau rezulta muraturi de calitate inferioara din acest punct de vedere? Fiindca nu mai are rost atata munca daca ies la fel de crocante si bune intr-o lume in care timpul s-a scurtat, iar problemele de rezolvat sunt din ce in ce mai multe.
Diferenta este cea pe care ati spus-o: nu se mai vantura 🙂
Buna seara, apa oparita se pune rece sau calda peste gogonele? Daca o fierb doar o data si nu de 2 ori nu tine la fel de bine ? Multumesc
Daca nu pui apa clocotita va trebui sa vanturi muraturile.
Am pus apa calduta nu oparita peste ele, trebuie sa o mai fierb de 2 ori ,dat fiind ca nu am pus -o oparita prima apa ?
Da, apa trebuie sa fie clocotita.
Buna seara.am pus muraturi asortate de circa 3 saptamani,au o depunere alba la fundul borcanelor,si cand am desfacut unul a facut spuma ca si cum era o pastila efervescenta.Toate s-au pastrat bine numai bucatile de gogosar s-au molesit.Le mai pot salva cumva? Va pup
Da, vanturi zeama si adaugi hrean frunze de visn sau stejar.
😊🤗🤗🤗🌹
Acum e toata tulbure zeama,dupa ce am pitrocit pt ca depunerea alba s-a imprastiat in borcane,aveam destul hrean pus in ele,au un gust de acidulat,😔nu stiu daca le mai pot salva,trebuie sa fac alta saramura?sa fi fost sarea oare? Doamna de unde am cumparat-o nu a fost prea sigura ca e neiodata,numai ca nu scria pe punga……😓va multumesc inca o data,s-au stricat oare daca au gustul acela acidulat ,v-am zis ca bucatile de gogosar s-au molesit…..
Buna ziua din nou dna Gina,am inceput sa le pitrocesc dar acum e tulbure toata zeama,au un gust acidulat,oare sa fac alta saramura sau nu mai reusesc sa le salvez,oare a fost sarea,doamna de unde am cumparat-o nu era sigura ca era neiodata,hrean era pus suficient in ele.Multumesc
Scurge saramura, o dai in clocot si o torni clocotita peste muraturi. Peste 2 zile repeti.
Le las desfacute sau inchid capacele pana peste 2 zile?multumesc,sunt incepatoare la muraturi😆🤗va imbratisez
Pui capacele dar nu stranse, doar sa nu intre musculitele.
Dna Gina,acum ar trebui sa dau in clocot a doua oara saramura.Dar asa tulbure?oare nu trebuia sa fac alta saramura?si nu am frunze de visin am adaugat hrean,as putea pune crenguta de busuioc ca la varza sau nu?.Multumesc🌹,pana la urma invat sa fac si muraturi😆🙏
Da, o dai in clocot si pui acum si busuioc.
Buna ziua, am pus muraturile la începutul lunii octombrie le-am cwrificat yor timpul si au rwrminat de fermentat la începutul lui noiembrie. Sapatamana trecuta am observat ca a inceput sa faca bule, presupun ca a inceput sa fermenteze din nou. Le-am gustat si au un gust acid. Mai pot fi salvate.?Multumesc anticipat.
Da, le vanturi bine cateva zile si recomand sa pui o mana de frunze de busuioc.
Se poate folosi fenicul in loc de marar? Sau pot face fara nici un fel de crengute? Multumesc
Da, e foarte bine.
[…] Muraturile sunt de anul asta, am pus cateva borcane mari cu muraturi asortate – reteta aici. […]
Buna seara doamna Bradea, am pus gogonele la murat la sfarsitul lunii octombrie, varianta cu saramura fierbinte, Am respectat reteta, si am folosit sare pt muraturi, neiodata. Au fermentat cateva zile la cald in bucatarie, apoi le-am mutat in beci unde nu e foarte rece. Nu am mai umblat la ele pana acum cand am desfacut un borcan si am observat saramura ca fermenta iar gogonelele au un gust acid dar sunt tari. Pe fundul borcanului au o depunere. Mi-e teama sa nu se strice, ce as putea face cu saramura, sa o vantur sau sa o fierb? Va multumesc anticipat
Rasturnati saramura si o vanturati bine de cateva ori, apoi o turnati inapoi in borcan. Adaugati si putin busuioc. Vanturati cateva zile la ransd. Anul asta a fost foarte cald.
Hristos a inviat!
Doamna Gina, vă rog ajutati-mă!
Anul acesta m-a prins luna aprilie cu jumatate de butoi de 60l cu muraturi! Cum sa fac sa le salvez? Daca le transfer in borcane, cum sa procedez? Va multumesc din inimă!
Se pot pune in pungi si le pastrati la congelator. Se mentin perfect.