Gem de visine sau cirese
Gem de visine sau cirese – reteta cu zahar putin sau indulcitor (pentru diabetici), cu fierbere putina (maxim 1 ora), fara gelifiant, conservant sau apirina. Sterilizarea se face la autoclava. Un gem fin sau marmelada, usor de intins pe paine, clatite, rulade…Reteta scrisa si video pas cu pas.
Un gem de casa, facut curat, cu zahar putin sau indulcitor (pentru diabetici), fara aspirina, conservant sau gelifiantul ala minune, plin de chimicale – e un deliciu. Il mancam si pe paine cu unt, dimineata, la micul dejun, sau ca gustare, de cate ori vrem ceva dulce, dar il folosim si la prajituri.
Ce buni sunt niste papanasi cu gem de visine sau cirese!
Sau niste clatite moi si fragede!
Va mai spun si de o rulada pufoasa si moale cu gem, asa, ca pe vremuri, ca tare-i buna si usor de facut!
Daca vreti sa rasfoiti mai multe retete cu visine si cirese – aici le gasiti pe toate. Fac tot felul de bunatati, la fel ca orice gospodina care se respecta.
Ce ingrediente folosim pentru reteta de gem de visine sau cirese?
Cantitati pentru 7 borcane de cate 370 ml fiecare
Rating
- -visine sau cirese, cantarite fara samburi - 3 kg
- -900 g zahar sau indulcitor (300 g zahar pe kg de fructe fara samburi)
- -zeama de la 2 lamai mari sau 3 lamai mici
Mod de preparare pentru reteta de gem de visine sau cirese
Va recomand sa urmariti reteta video – se vede mult mai bine ce si cum fac si veti vedea si cat de usor se foloseste autoclava.
Reteta video
Se apala bine ciresele sau visinele si se soct samburii. Eu am un aparat din comert si termin imediat operatiunea acesta migaloasa. Am folosit acum cirese negre, dulci, foarte bine copate si aceste fac de obicei multa mizerie, sucul acela rosu, dulce si lipicios se improasca peste tot. Am 2 aparate de scos samburii si imediat i-am scos, m-a ajutat si sotul.
Stiti ca noi facem totul impreuna.
Sfaturi de la Gina Bradea
Adesea ciresele si visinele au viermi. Da, se spune ca acestea sunt mai bio, mai naturale, dar eu nu suport viermii. Pun ciresele/visinele in apa rece cu putina sare si schimb apa rece de cateva ori. Sare pun doar prima data: apa cat sa acopere fructe cu 1 palma deasupra si 1 lingurita de sare, nu mai mult.
Viermii ies deasupra, si-i adun cu o sita pentru ceai, fina. Va spun sincer ca daca sunt prea multi viermi, arunc tot. Chiar nu-i suport.
Gem de visine sau cirese
Se toarna zaharul peste ciresele fara samburi, se amesteca si se lasa peste noapte. Fructele isi vor lasa sirop.
A doua zi, se adauga zeama de lamaie si eu blenduiesc/pasez o parte din fructe. Nu este obligatoriu, dar imi place ca fructele sa nu ramana decat o parte intregi. Siropul va fi mai gros, va fierbe si se va ingrosa mult mai repede.
Vom obtine o combinatie intre gem si marmelada.
Sfaturi de la Gina Bradea
Se foloseste o cratita larga, cat mai larga, nu oala inalta de facut ciorba. Fierberea se face la foc mare, amestecand intr-una, sa nu se lipeasca. In felul acesta, apa se va epaora rapid, se va ingrosa foarte repede gemul si culoarea va ramane foarte vie, frumoasa.
Se sterg mereu marginile cratitei cu un burete nou, umed. In felul acesta, nu se vor carameliza eventualele particule de zahar ramase si gemul nu va avea culoare maronie.
Eu am fiert gemul cam 40 de minute. Uitati ce culoare splendida are, se vede pe lingura:
Asa arata dupa ce am scos pe o farfurie, este un rosu inchis, foarte frumos:
Este suficient de gros gemul meu, numai bun pentru prajituri. Ce buna o sa fie o prajitura raioasa (razalita, linzer)!
Gem de visine sau cirese
Se toarna gemul fierbinte in borcane, se pun capacele si se intorc borcanele cu gura-n jos. Se acopera cu paturi si se lasa sa se raceasca in voie.
Pentru siguranta, recomand sa se mai sterilizeze si a doua zi, timp de 20-30 de minute, la cuptor, la 100 de grade, sau la bain – marie.
Eu le-am sterilizat acum cu autoclava Magic Kukta, o bijuterie care reduce foarte tare timpul de sterilizare, munca si sterilizeaza perfect borcanele.
Ce este autoclava Magic Kukta?
Le vedeti alaturi de mine, eu le-am luat pe cele mai mari, de 30 l si de 50 l.
Fiecare aparat este insotit de manual de utilizare in lb romana ceea ce duce la o exploatare simpla si sigura a autoclavului/sterilizatorului profesional Magic Kukta
-aparatul este din inox alimentar, conform producatorului durata de exploatare depaseste 50 de ani
– in manual se regasesc inclusiv regimurile de sterilizare pentru diferite tipuri de conserve de carne, legume, si fructe, zacusti, bulioane etc
– aparatul este special conceput pentru a ajuta gospodinele sa sterilizeze produsele pe care le pregatesc
– borcanele nu trebuie sterilizate separat, trebuie doar sa fie bine spalate, sterilizarea o face Magic Kukta
– se reduce foarte mult timpul si costul de realizare a conservelor prin eliminarea sterilizarii separate a borcanelor
Autoclavele Magic Kukta
– consumul de energie este foarte mic, pentru varianta electrica (pt conserva de carne – in conditiile in care se pune carne cruda- consumul pt un ciclu de productie este in jurul valorii de 2-3kw)
– prin sterilizarea in Magic Kukta in produsul finit sunt eliminate bacteriile, virusii, microoraganismele care duc la fermentarea conservelor/zacustilor/gemuril
-produsele nu sunt amenintate de botulism
– produsele isi pastreaza proprietatile nutritionale, gustul, aroma in intregime
– aparatul se poate comanda pentru diferite capacitati de sterilizare, incepand de la 8 pana la 40 borcane de 0.75 litri
– conservarea este o practica lunga si laborioasa, utilizand autoclaclavul Magic Kukta aveti siguranta ca procesul de sterilizare este corect facut iar produsele dumneavoastra sunt corespunzator
sterilizate
Autoclavele Magic Kukta se pot comanda de aici www.butoaieinox.ro sau puteti suna la acest nr de telefon: 0740.370.215. O sa va raspunda un domn foarte amabil, care o sa va dea toate informatiile necesare.
Sunt extre, extrem de incantata, va spun sincer! Caut de cativa ani autoclave, voiam sa merg in Rep. Moldova sa cumpar si uite ca am gasit aici asa bijuterii! Va recomand sa va uitati la reteta video, sa vedeti cat de usor se folosesc, e o adevarata incantare!
De-acum, sa am spor la facut conserve, ca abia a inceput vara!
Va las retetele mele de conserve pentru iarna aici.
Gata, am scapat de chinul sterilizarii, nu mai stau sa mai controlozez borcanele!
Va imbratisez si semnez indescifrabil:
Pofta buna, retete cu Gina Bradea!
5 COMENTARII
Minunata rețeta, mulțumesc frumos.Toate rețetele sunt foarte bine explicate .Super
E super gemul de cireșe ! As vrea sa fac și eu și vreau sa va întreb sterilizarea la cuptor se face cu capacul pus ? Multumesc !❤️
Da, cu capacul pus.
Vișinele se pot fierbe și cu sâmburi, apoi sa fie strecurat lichidul, ca să iasă ca o marmelada? Sau alternează gustul și nu iese marmelada doar cu sirop?
Se poate, fara probleme.