Cotlet sau ceafa afumata, reteta traditionala
Cotlet afumat sau ceafa afumata: o reteta traditionala, simpla, doar carne si condimente, fara chimicale. Dureaza cam 2 saptamani prepararea, iar rezultatul e minunat: felii fine, fragede, aromate, minunate si pentru sandvisuri.
Se poate face si fara afumare, se respecta ceilalti pasi. Reteta video detaliata o gasiti mai jos 🙂
Cat de bine arata, nu-i asa? Si nu am folosit deloc silitra sau alte chimicale 🙂 Acum am facut doar cotlet de porc, dar si ceafa se face exact la fel, noi le punem impreuna 🙂
Preparam mereu tot felul de mezeluri de casa din peste, carne de porc, vita, oaie, pasari de tot felul, cu sau fara afumare, crud uscate, fierte sau coapte, totul doar din carne si condimente proaspat macinate, fara chimicale.
Va invitam sa vedeti colectia noastra de retete de afumaturi. Veti gasi retete de pastrama, carnati si salamuri de mai multe feluri, kaizer, jambon, sunca, parizer, crenvursti, prosciutto, pancetta-bacon, rulada din burta de porc, peste afumat sau uscat, pasari afumate, muschi tiganesc, sunculita taraneasca, dar si sfaturi despre afumare, cum se transeaza un porc sau cum se construiesc o afumatoare sau un uscator pentru afumaturi. Multe retete au si video 🙂
Ce ne trebuie pentru reteta traditionala de cotlet sau ceafa afumata?
Rating
- -cotlet de porc
- Pentru saramura (se calculeaza saramura cat sa acopere carnurile)
- -40 g sare pentru 1 l de apa
- -piper boabe
- -dafin
- -rozmarin
- -ienibahar
- -ardei iute
- Pentru amestecul final de condimente
- -1 lingura boia dulce
- -1 lingurita rasa piper macinat (optional daca nu doriti picant)
- -1 lingurita cimbru
- -1 capatana de usturoi pisat fin
- -putina apa rece, sa fie un sos
Cum se face reteta de cotlet afumat (sau ceafa afumata)?
Va invitam sa vedeti totul video, asa cum facem noi, mai jos. Insa, puteti citi in continuare si reteta scrisa.
Punem cotletul sau ceafa in saramura, trebuie sa stea 7-8 zile. Saramura trebuie schimbata la 2 zile. In saramura punem si condimentele.
Dupa aceasta, scoatem carnea din saramura, o stergem, o legam bine cu sfoara si o lasam la zvantat pentru cel putin 24 de ore.
Afumam ceafa sau cotletul timp de 2-3 zile, in care alternam fumul rece cu fumul cald.
Fumul cald este cel care da culoarea rosie, atat de frumoasa. Focul se face cu lemn de fag.
Dupa ce am terminat afumarea cotletului sau cefei de porc, fierbem totul la aburi, la temperatura de 75 de grade Celsius, pentru 2 ore.
Apoi, cat inca sunt fierbinti, trecum bucatile de cotlet sau ceafa prin baia de condimente.
Dupa aceea, se mai lasa la uscat pentru 24-48 de ore.
Daca va place ce facem, ne puteti lasa comentarii dedesubt, va puteti abona pe canalul de Youtube (mai venim cu retete video). Daca distribuiti si spuneti si prietenilor despre noi, va multumim cu drag <3
Pofta buna!
43 COMENTARII
Craciun luminat ! Va multumesc pentru retetele postate,retete care-mi plac foarte mult.Am si cartea ,,Pofta buna,, .dar nu am gasit asa ceva.
Multumesc frumos si eu si va mai astept cu mare drag 🙂
In carte am publicat cateva retete de baza, nu toate retetele de pe blog. Nu pot face asta. O carte cu toate retetele, toate pozele, totul scris pe larg, ar insemna o carte uriasa si ar costa enorm 🙁
Va doresc un An Nou cu realizari depline ! La multi ani !
Buna Gina, e minunat ca ne împărtășești din uriasa ta experienta . Multumim din suflet ! Despre reteta de cotletului de porc, as vrea sa stiu cum se poate pastra cat mai bine timp îndelungat. Multumesc.
Multumim tare mult.
Noi le taiem bucati mai mici, le vidam si le pastram la congelator. In frigider, vidate, rezista cam 1 luna, in congelatior cateva luni 🙂
Uite aici: http://pofta-buna.com/cum-se-videaza-afumaturile-de-casa/
Super reteta! Puteti sa fiti putin mai explicita cu fierberea la abur. Cum se face mai exact?
Iti urmaresc cu interes toate retetele. Sunt din judetul Galati si familia mea facea preparate minunate, din pacate eu nu prea am facut. Am reinceput de cand te urmaresc. Sanatate si putere sa ne poti impartasi cat mai mule si cat mai mult timp.
Multumesc frumos 🙂
Sigur recunosti multe retete 🙂
Va rog sa-mi spuneti cum le fierbeti la abur. Multumesc.
Este video. urmariti videocliăpul, se vede foarte bine.
Buna ziua,
Multumim mult pentru retete. Am incercat si eu cu un fileu, stam la bloc si am sarit peste partea cu afumatul si am “fiert-o” 3,5 ore la cuptor in hartie de copt cu tava cu apa sub gratar la 70 grade. Dar mi se pare cam cruda. Trebuia tinuta mai mult la cuptor? Pot s-o mai pun?
Multumesc mult
Depinde cat de groasa e bucata de carne. Cu cat e mai mare, cu atat se tine mai mult. Da, o mai pui la copt. Ideal e sa ai un termometru de carne si cand la interior are 70 de grade, e gata.
Multumes, am mai pus-o 3 ore la cuptor si a iesit super buna. Sigur o sa repet reteta, data viitoare cu mai multa carnita :).
Bravo. Ma bucur tare mult, sa va fie de bine.
Dupa afumare daca fierb ceafa direce in apa ce se intimpla?
Se poate si in apa, dar iese mai fina la abur 🙂
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc un aspect: am urmat pas cu pas partea cu saramurarea. Incepand cu a şasea zi, cand am vrut sa schimb saramura am simtit un miros ciudat, un amestec de condimente cu un iz dulce. Dupa a saptea zi am scos ceafa din saramura si am pus-o la zvantat. Nu stiu daca sa ma ingrijoreze sau nu mirosul carnii. De la bun inceput tot amestecul a stat in frigider, cu sare grunjoasa si restul. Ceafa este cumparata din marchet. Saramura schimbata la 2 zile.
Va multumesc anticipat
Daca ati pus sare suficienta nu aveti de ce sa va ingrijorati. Continuati.
Asteptam pozele finale si sa ne spuneti cum au iesit 🙂
[…] aici, preparate de tot felul, dar si cum se face o afumatoare. Va recomand sa incercati neaparat reteta de ceafa afumata si cea de piept de pui marinat si […]
Buna Gina
Raspunde-mi la o intrebare, te rog, daca poti: retele postat de tine sunt originale? sau traditionale?
Multumesc frumos.
Sigur ca pot sa raspund.
Retete traditionale sunt retetele vechi, care se gatesc in anumite zone, respectand traditia.
Reteta originala este creata de cineva anume. Am cateva retete originale, create de mine. Majoritatea retetelor pe care le public sunt retete traditionale.
[…] Cotlet sau ceafa afumata, reteta traditionala […]
Bună ziua doamna Gina, am o întrebare, cotletul de porc îl pot fierbe într-un steamer? Nu știu la ce temperatura ajunge aburul in steamer.
Da, se poate si foarte bine. Il setezi la 3 ore.
Am cumparat 5 cefe fara os. Le-am taiat in jumatate longitudinal deoarece mi se pareau a fi prea groase. Am facut saramura, pus condimente din belsug si le voi lasa asa timp de o saptamana, schimband saramura la 2-3 zile. Dar nu stiu cum sa le prepar mai apoi. Am mai incercat odata sa le dau fum rece si pareau cumva crude si moi in interior dupa cateva zile de afumat. Am dat mai apoi vreo doua fumuri calde ca sa le coc, dar s-au copt doar la capete. Cum ma sfatuiti sa le prepar si sa le afum dupa ce le leg si le zvant avand in vedere ca ceafa are si insertii de grasime spre deosebire de muschi ? Necesita cumva si fierbere in vin plus apa ? Va rog sa ma ajutati ! Mii de multumiri !
E nevoie de afumare la cald mai mult timp, apoi de fierbere, uite cum facem noi: https://pofta-buna.com/cotlet-ceafa-afumata-reteta-traditionala/
Super buna reteta! Am probat reteta.
Ma bucur, Emi!
Te invit cu drag sa mai incerci si alte retete.
Buna ziua! Saramura se schimba la doua zile sau doar se intoarce carnea in ea?Multumesc!
Saramura se schimba zilnic si carnea se intoarce.
Zilnic timp de 7-8 zile sau la 2 zile?
Zilnic!
Buna ziua.Cand spuneti 2-3 zile la afumat la cald…de cate ore pe zi vorbim exact?Ne dorim sa facem si noi dar suntem total nestiutori😅
Am scris mai multe aici: https://pofta-buna.com/cum-se-face-afumarea/
Carnea se poate spala înainte de a fi sărată sau pregătită pentru afumat?
Normal ca se spala 🙂
buna ziua….o intrebare: am scos cotletul din saramura, si lam tinut la zvantat 1 zi sumate….acuma ar urma sa il pun la fum…doar ca nu pot decat peste o saptamana, daca il pun la congelator si apoi il scot si il zvant si apoi il dau la fum, va fi bine??? sau gresesc.
Ideea e ca nu pot sa il afum acuma, ca eu nu am afumatoare, are un prieten si acuma nu este acasa.
Da, e bine.
Buna ziua! Felicitiari pentru rabdare si multumim pentru toate informatiile furnizate. V-as deranja cu o intrebare. Am pregatit aproximativ 10 kg de carne, toata dupa retetele dvs (cotlet, ceafa, pulpa, fleica, coaste, muschiulet, slanina, piept de pui). Urmeaza sa le bag la afumat, insa am o afumatoare electrica (cu o rezistenta electrica care incalzeste o cutie de rumegus/chips-uri de lemn, la o temperatura controlata). Temperatura poate fi setata intre 37 si 135 grade Celsius.
Intrebarea ar fi: ce inseamna „fum cald” si „fum rece”, masurat in grade? Stiu ca la afumatorile clasice nu se masoara neaparat temperatura, dar neavand experienta (in bucatarie ma descurc destul de bine, dar e prima oara cand folosesc o afumatoare) as avea nevoie de un ordin de marime in ceea ce priveste notiunile de „cald” si „rece” (in grade)
Va multumesc!
Mai multe amanunte gasiti aici: https://pofta-buna.com/cum-se-face-afumarea/
Bună ziua! Am pus ceafă și colet la saramură si mâine urmează să afum, intrebarea mea e: fieberea se poate face și la cuptor ca la mușchiul țigănesc sau e musai în oală?
Se poate si la cuptor.
Bună ziua d-na Gina,
Am făcut cotlet afumat și fiert, după rețetă dvs.
A ieșit foarte bun.
Mulțumesc pentru rețetă, pentru detaliile și modul de prezentare, oe înțelesul tuturor. Valabil și pentru restul rețetelor!
Să aveți Crăciun binecuvântat și un An Nou cu fericire, bucurii și liniște!
Cu stimă,