Amandine (reteta clasica)
Reteta de amandine, reteta clasica pas cu pas, reteta de cofetarie asa cum se facea odata sau reteta moderna? O sa va explic ambele variante, e mai bine. 🙂
Amandinele fac parte dintre prajiturile copilariei cele mai apreciate si reteta clasica este cu blat de cacao, insiropat cu sirop cu rom, crema de unt si glazura de fondant.
Sa vedem reteta de cofetarie de amandine
(Cantitati pentru 20 de amandine):
Rating
Portii: 20
- -Blat cu cacao
- -8 oua
- -8 linguri de zahar(240 g)
- -4 linguri apa sau lapte
- -4 linguri ulei
- -8 linguri faina (100 g)
- -1 strop de sare
- -4 linguri cacao (100 g)
- Crema de unt
- -500 g unt,
- -200 g zahar pudra,
- -2-3 linguri cacao neagra,
- -3 galbenusuri,
- - 2-3 linguri rom sau coniac de buna calitate
- Fondant de cacao
- -zahar 500 g
- -glucoza lichida 125 g (sau miere de albine, cat mai deschisa la culoare)
- -apa 125 ml
- -2 linguri cacao neagra
- Sirop
- -500 ml apa,
- -300 g zahar,
- -50 ml rom de buna calitate sau 1 fiola esenta rom
–Blat cu cacao, vedeti reteta aici – facut din 8 oua, tava de aprox. 25/30 cm
-crema de unt facuta din 500 g unt, 200 g zahar pudra, 2-3 linguri cacao, 3 galbenusuri, rom sau coniac de buna calitate (crema batuta pe aburi)
–fondant de cacao, vedeti reteta aici – jumatate din cantitatea din reteta, la care se adauga 2 linguri cacao neagra
-sirop facut din 500 ml apa, 300 g zahar, 50 ml rom de buna calitate sau 1 fiola esenta rom
Cum se face crema de unt:
Galbenusurile impreuna cu zaharul si cacaoa, se pun pe foc si se amesteca bine, pana cand se topeste zaharul.
Atentie mare: se lasa la foc mic, sa nu fiarba, trebuie sa se lege ca o maioneza.
Se lasa la racit bine, apoi se adauga untul moale, treptat, amestecandu-se continuu. La final se adauga romul sau coniacul, putin cate putin, amestecand pana se incorporeaza.
Reteta modernizata de Amandina:
-blatul si siropul se fac la fel ca mai sus
-in loc de crema de unt, se foloseste crema ganache de ciocolata, vedeti aici reteta (facuta din 500 g frisca si 500 g ciocolata)
-glazura de ciocolata, facuta din 200 g ciocolata si 100 g smantana pentru frisca topite la foc mic
Eu am facut o combinatie: blat cacao insiropat cu sirop in care am adaugat o cantitate generoasa de rom Havana, crema ganache cu cicolata cu lapte si glazura din fondant de cacao. Sa va arat cum am facut 🙂
Mai intai am facut blatul din 8 oua (am dat reteta mai sus). E blat foarte pufos, fara praf de copt.
Separat am facut siropul din apa si zahar, iar dupa ce am stins focul, am turnat in el rom Havana, din ochi, nu m-am uitat cat, am fost generoasa. 😀 Am pregatit si crema ganache din ciocolata cu lapte. Apoi am taiat blatul in 2 (vedeti cat e de pufos), l-am asezat in tava in care l-am copt (partea care a fost deasupra si e mai neregulata, vine dedesubt), apoi l-am stropit cu jumatate din sirop. Am pus crema ganache, din care am oprit o parte pentru decor. Ce frumos arata si crema, vedeti, parca i se simte aroma. 🙂
Am pus deasupra a doua foaie de blat, am turnat restul de sirop. Deasupra vine bucata de blat care a fost jos, la fundul tavii de copt, pentru ca este dreapta. Se pune deasupra o greutate, poate fi un fund de lemn, ca sa fie prajitura dreapta, apoi se da la rece pentru 2-3 ore.
Se incalzeste fondantul pe bain-marie, se adauga 1-2 linguri de cacao neagra si 1 lingurita de ulei, pentru luciu. Cacaoa este bine sa fie cernuta inainte, ca sa nu aiba cocoloase. In mod normal, prajitura se taie patrate, cu latura cam de 5 cm si apoi, fiecare bucata se se glaseaza in fondant cu ajutorul unui instrument special, numit furcheta. Merge si cu o furculita. Apoi, se face deasupra la fiecare, cate un gratar din fondant.
Eu am preferat varianta mai simpla. Am turnat fondantul peste prajitura intreaga, neportionata si am dat la rece pentru 1 ora. Am portionat in 20 de bucati si am facut deasupra cate o avelina din crema ramasa.
Reteta clasica spune ca se pune deasupra la fiecare prajitura si cate 1 romb de ciocolata. Dar aceeasi reteta clasica spune ca se taie blatul in 3 felii si se umple cu 2 straturi de crema. 🙂
Eu am facut amandinele mai simple, cu un singur strat de crema si nu am mai pus cubuletul de ciocolata.
Sa nu cumva sa credeti ca ai mei s-au suparat. 🙂 Cand erau copiii mei mici, romburile de ciocolata dispareau ca prin farmec de la prajituri. Probabil le furau extraterestrii, pentru ca nu stiau nimic despre asta copiii mei. 🙂
Acum sunt mai inalti decat mine, asa ca pot sa le fac amandine si fara romburi de ciocolata.
Are rost sa va mai spun cate pupaturi am primit pentru amandine? 😀
Daca vreti sa va spun si cum se face crema clasica din unt la abur, imediat o scriu. 🙂 Ce alta prajitura a copilariei mai vreti sa mai scriu?
Pana atunci, va doresc Pofta Buna! , eu fug sa mai fur o amandina din frigider. 🙂
___________________________
Vizitatorii blogului Pofta Buna! au incercat reteta de amandine:
39 COMENTARII
Sunt foarte incantata de retetele postate, chiar am incercat cateva.Multumesc pentru ajutor. Olimpia
Multumesc si eu penru vizita 🙂
Buna ziua! !!!! Am o intrebare pt blat scrie 4 oua. Treb sa adaug doar 4 oua s Au toata reteta. Tip :4 linguri Zahar treb sa pun 8???? Va rog raspundeti
Draga mea, intotdeauna raspund la intrebari, imediat cum le vad, in general de cateva ori pe zi 🙂 . Deci, da respecta reteta si iese un blat grozav, dublezi cantitatile din reteta data pentru blat de tort 🙂
De mult imi doresc amandine facute in casa, mai ales pentru cei dragi. Felicitarile mele!
Multumesc frumos 🙂
Multumesc!!!!!!! Chiar acum o pregatesc!!!!!!
Asteptam poze 🙂
Buna, poti sa ne spui te rog si cum se face crema clasica? Din unt la abur? Multumim.
Prajitura arata f bine.
Asa se face, ca aici: http://pofta-buna.com/tort-fin-cu-crema-de-portocale-reteta-veche-din-caietele-matusilor/
multumesc de recete, am salvat deja citeva, azi spre seara am gasit blogul dvs dar simt ca toata noaptea o sa o petrec aici, cautind recete. Sunteti bravo, va admir!
Buna seara! Va multumim ca impartasiti cu noi retetele dvs.As vrea sa incerc reteta de amandine, varianta moderna. Am incercat sa accesez pagina unde este scrisa crema ganache de ciocolata si imi spune „pagina nu exista”. Cand aveti dvs. timp puteti s-o scrieti? Multumesc!
Sunt extrem de delicioase.Cand am descoperit reteta,Nu am avut pace pana cand Nu am facut.o !!! Bineinteles cu fondant!!!
Bravo!!!
Foarte bune,Multumim de reteta! Sotului i.au placut foarte mult .cu fondant prefera sa manance cel mai mult!
Poza cu amandinele mele:-)
Mi-e drag sa citesc retetele dvs. Am facut cozonacii si au fost dementiali. Ma uitam acum dupa o reteta buna de amandine, deoarece am un sot ”prajituros”si mi-a facut cu ochiul amadina asta ! Sper sa revin cu poze :)! Numai bine !
Multumesc frumos 🙂
Conform dex amandina este „prajitura preparata din ciocolata si crema (de migdale)” , vad ca nu folositi migdale dar sunt sigura ca au gustul acela de demult dat , probabil, de rom. In ziua de azi nu prea mai gasesti amandine bune, cofetaresele schimba reteta dupa gustul personal.
Tot la Dvs. am gasit reteta de prajitura „Siret” pentru care am o dragoste mare, nici aceasta nu se mai face ca pe vremuri. La prajitura Siret mi se pare important biscuitul fraged-crocant. Ah, ce pofta imi e!
Dex spune si el ce stie,da, e corect ce spui ca dupa nume ar trebui sa contina migdale (amandes in lb franceza).
Daaar, aceasta este o prajitura care se facea in cofetariile ceausiste, nu are nimic de-a face cu prajiturile frantuzesti. Este doar o prajitura de cofetarie. Se face in 2 feluri: cu blat de cacao, crema ganache de ciocolata, glazura de ciocolata, sirop de ciocolata-varianta de lux care se facea pt Partid. Si varianta economica, pentru muritorii de rand: blat cu zahar ars, crema de unt sau margarina, glazura de fondant, sirop cu rom sau cu zahar ars…
Iar Siretul asta e sigur reteta aceea pe care o stii, e reteta de cofetarie 🙂
cum nu am avut acces la prajiturile de lux, probabil ca toata viata imi va placea reteta economica 😀
Eu am lucrat, am fost bucatar-cofetar pe vremea lui Ceausescu, de-asta le stiu 🙂 Faceam prajituri 🙂
[…] -Se poate coace in tava patrata, dupa coacere se face o glazura din ciocolata sau fondant, se taie patrate sau dreptunghiuri si deasupra se face o avelina din crema sau se decoreaza cu o visina confiata, ca la Amandine – vedeti reteta aici. […]
Excelente retete si foarte explicite.M-au ajutat foarte mult ! Va multumesc !
Multumesc si eu!
Super retete! Felicitari! Putem spera pe viitor si la o reteta pentru prajitura Mascota (poate chiar si retete pentru Tigarete sau Joffre)? Tot la prajiturile „ceausiste” ma refer 🙂 Multumesc!
Vor veni si acelea, dar nu stiu cand 🙂
imi placeau demult amandinele de la „Parfumul Teilor „…
in amintirea lor, o sa incerc reteta, desi nu mai mananc dulce…
Te pup! pentru retete si efectele lor ascunse…
[…] Amandine (reteta clasica) […]
Doamna Gina,cacao o folosim indulcita? Eu nu am in casa decat cea neindulcita. Multumesc!
Eu o prefer pe cea neindulcita
Buna ziua! Cum pot ajusta reteta de amandine, astfel incat sa fac un tort ( forma 20-22 cm)?
Multumesc anticipat!
O sa fac un tort.
Pentru o tava dreptunghiulara de 25×38 cm,trebuie sa umblu la cantitati,sa schimb ceva?multumesc
Da, se reduce. Folosesti regula de 3 simpla.
dna gina you rock!!cea mai buna amandina ever…mulțumim frumos pt retete
Multumesc frumos si eu.
[…] retete de Dulciuri mai vechi sau mai noi. Veti gasi aici retetele de eclere, Savarine, Boema, Amandine, cornulete si nuci cu untura si multe altele. […]
Am făcut de 2 ori câte un tort cu aceasta rețetă. A avut un succes nebun! Mulțumesc mult pentru rețetă. As vrea sa las și o fotografie dar nu știu cum… Poate reușesc pana la urma…