Zacusca – de la poveste pana la felia de paine
Zacusca, de la poveste pana la felia de paine. Orice gospodina care se respecta, are una sau mai multe retete de zacusca pe care le prezinta cu mandrie, oaspetilor, familiei, vecinilor si mai ales, dusmancelor!
Nu-i asa de simplu cum pare, sa faci o zacusca gustoasa, parfumata, fara sa aiba uleiul de un deget, sa fie sanatoasa si sa nu-ti ia ficatul la suturi dupa ce mananci o felie de paine cu zacusca. Dar nici asa de complicat cum vor dusmancele sa credeti. 🙂
Si nu fac asta singura, ci cu ajutor de nadejde! Unisol a cautat anul acesta Adevarata zacusca romaneasca si a descoperit ca cele mai frecvente retete de zacusca sunt cele cu vinete. Asa ca facem echipa si trecem la povesti adevarate 🙂 .
Sunt tare multe retete de zacusca, unele au si povesti mai vesele sau mai triste, cu talc sau nu, si cea mai populara e zacusca de vinete.
Desi unele cumetre ridica din sprancene la asa indrazneli culinare, exista mai multe feluri de zacusca:
–Zacusca de vinete – vedeti reteta
–Zacusca de peste, specifica Dobrogei – vedeti reteta.
–Zacusca de dovlecei – vedeti reteta, mai usoara si mai blanda cu ficatul decat zacusca de vinete
–Zacusca de fasole verde – vedeti reteta
-Zacusca de fasole uscata – vedeti reteta
-Zacusca de morcov
-Zacusca de gogonele(rosii verzi, necoapte)
-Zacusca de gogosari sau ardei kapia…
–Zacusca de ciuperci – vedeti reteta
Gospodinele au experimentat mereu tot felul de retete, au probat ingrediente diferite si au obtinut retete de o savoare incontestabila. Iubesc bucataria romaneasca si ma incapatanez s-o promovez peste tot in lume, pentru ca este fantastic de savuroasa si de inmiresmata.
„Cate bordeie, atatea obiceie” spune o vorba veche romaneasca, asa ca aceeasi reteta are abordari diferite de la o zona la alta, sau de la o gospodina la alta.
Unele gospodine pun piper macinat, altele piper boabe, unele pun dafin, altele nu, unele pun cate 1-2 catei de usturoi, altele nu…si tot asa. Ingredientele sunt aceleasi peste tot: ulei, ceapa, ardei, rosii si vinete sau alte legume, sare si piper.
Se mai pot adauga in plus morcov, putin vin, usturoi, ardei iute, cuisoare, un strop de zahar, putin otet….
Multe retete mai sunt, una mai savuroasa decat cealalta, pentru ca Romania are un bogat tezaur culinar traditional.
Si daca v-am spus de povesti, o sa va spun si eu acum niste povesti. Doar stiti ca-mi plac povestile 🙂 .
In familia mea, mereu s-a facut zacusca. Zacusca de vinete, zacusca de ciuperci, zacusca de dovlecei, zacusca de gogosari, zacusca de gogonele si zacusca de peste.
Asta faceu mama, matusile, bunicile. Eu am facut in plus si alte tipuri de zacusca: zacusca de fasole verde, zacusca de morcov, zacusca de fasole uscata.
Bunicile aveau ceaune uriase din tuci, luate de la tiganii spoitori care veneau din poarta-n poarta. Le dadeau sticle goale, alimente si haine si luau in schimb ceaune si oale de tuci.
Se adunau femeile din familie si pregateau legumele, urmarite cu ochi de general de catre o bunica sau o matusa apriga.
Fiecare stia ce are de facut: cine spala si curata legumele, cine cocea si curata vinetele si ardeii, cine taia si undea (calea) ceapa in oloi (ulei), cine decojea rosiile si le facea suc si tot asa.
Si tare multa veselie mai era, cu glume, rasete si voie buna. Din cand in cand venea cate o bunica sau matusica si aducea ceva de udatura: cate un „paharut di vinisor, sà dea puteri” si cate o gustare.
Faceau babele astea (ca noi, plozii, asa le ziceam la toate, daca aveau peste 30 de ani, deja erau babe), tot felul de gogosi si turte si poale-n brau si placinte rumene, umflate si doldora de zahar si umplutura de branza, dovleac, mere.
Pai, cum, care plozi? Da’ voi credeti ca noi, copchii cei beleuzati ai familiei, plozii razgaiati, puteam sta deoparte de asa trebusoara importanta?
Nu trebuia sa fie si cineva care sa se incurce printre pestelcile babelor? Ne suduiau si ne morcoteau cu drag si nu prea convingator, ne mai dezmierdau cu cate o palma la fundulete dar si cu pupaturi din belsug.
Ne fugaream pe-acolo, dadeam cu linguroaiele in ceaune, spre supararea babelor, speriate sa nu ne oparim. Furam bucatele gustoase de ardei copti, vinete, dovlecei, ne mai aruncau babele pe plita felii groase de ciuperci de padure si oua proaspete, abia luate din cuibar, presarate cu sare mare, din sararul de deasupra sobei…
Ahhhh, ce gust si ce dulceata aveau! Inchid ochii si le vad aievea, cu pestelcile si basmalele colorate si inflorate, cu manecile sumese si mainile asprite de munca. Le aud rasetele si-mi amintesc invataturile lor, ca doar de la ele mi se trage dragul de a face mancare buna si cu pasiune.
Asa ca va spun si voua retetele familiei mele. Suntem in Postul Craciunului, zacusca e la mare cautare, indiferent ca este de legume sau din peste, pentru ca sunt multe dezlegari la peste, in fiecare weekend.
In fiecare an pregateam sute de borcane cu zacusca de tot felul. La o doza din retetele pe care vi le-am dat, ies in jur de 20 de borcane de 400 g cu zacusca.
Faceam cate 2-3-4 doze din fiecare, sa fie acolo. Iarna era lunga si grea, salariile mici, asa ca era mare bucurie cand ne cultivam noi legumele si aveam roade bogate.
Si fiecare matusa, vecina, verisoara, mai aducea si ne dadea de pomana, cate-o galeata cu rosii, ardei, 2-3 vinete, o mana de ceapa… asa ca tare mai sporea Doamne-Doamne zacusca din ceaune 🙂 .
Cu zacusca asta am dus-o multi ani, munceam mult toamna, mergeam la adunat ciuperci prin padure, adunam borcane de peste tot, dar iarna, tare bine mai era. Ca furnicile am fost mereu. 🙂
Cu zacusca am crescut copiii, le lasam pentru dimineata, un borcan cu zacusca si un borcan cu compot.
Zacusca luam la pachet eu si sotul, si de multe ori, cand ajungeam seara epuizati acasa, tot zacusca mancam. Sau cand n-aveam bani, zacusca era salvarea.
Traiasca ZACUSCA!!
Si nu cumva sa uitati ingredientul principal:
Presarati din belsug cu dragoste si un strop de bucurie!!!
Pofta Buna!!
38 COMENTARII
deci pe cuvant gina ca io cand citeam povestea asta mancam niste pita cu zacusca si mi-am scos un compot de piersici…….ca-s cele mai tari mancaruri, clar!!!!!!!!!!!!!!!!!!
fetele mele cica mama nu vrei niste nutella de nu stiu cum cu nu stiu ce……zic duce ti va ba de-aici ma copii…….pai sa manc nutella cand este zacusca????
numa ca normal fara franzela din aia de fructus la care stateam la coada juma de zi, mai stii fructusu? pun si io poate o intrebare tampita ca bietii americanii care cred ca toata lumea sarbatoreste thanksgiving :)….habar n-am daca fructus era in toate orasele din tara sau numa-n timisoara, da acolo se gasea painea mortala comunista si aia neagra de graham, napolitane danut in ciocolata, biscuiti din aia cu miere, etc
Eu ador zacusca de ciuperci, si imediat dupa ea vine cea de vinete. Si am observat ca cea facuta la ceaun are cel mai minunat gust 🙂 Felicitari pentru poveste, mi-ai adus aminte de copilarie <3
<3 <3
Camara fara zacusca nu e camara, anul acesta pe langa reteta mea am facut si zacusca de dovlecei dupa reteta dumneavoastra, este un deliciu
Asa este 🙂
Multumesc frumos, Merisor 🙂
Minunat ai povestit. Eu n-am avut parte de bunici la tara. Asa ca citind randurile tale parca as fi si eu printre plozii nazdravani. Zacusca e minunata, iar noi o facem mereu impreuna, baietii coc legumele la jar, apoi le curatata, apoi eu le toc, amestec si pun la fiert. Inca n-am facut la jar, poate anul acesta voi proba si varianta la jar. Succes!
Da, e munca in echipa 🙂
Multumesc, merisor ca m-ai trimis aici sa descopar atatea retete de zacusca.
De unele chiar nu stiam. Salvez pe rand retetele si trec la treaba. 🙂
Si tot cu ulei Unisol gatesc si eu.
Foarte vast acest site, gasesti pe el orice vrei.
Multumesc, Gina Bradea!
Va multumesc si eu, din tot sufletul 🙂
Zacusca este de poveste ne nastem cu ea si imbatrinim cu ea,
Gina postarile tale sunt minunate
Multumesc frumos 🙂
Preferata mea e zacusca de fasole,cea de vinete nu ma prea impac cu ea ptr ca sunt alergica la vinete. Dar in fiecare an fac zacusca de fasole,vinete,si ghebe. Imi plac toate retetele tale,intotdeauna ce citesc cu drag!
Multumesc frumos. Recomand sa probezi si reteta de Zacusca cu dovlecei, e mai fina decat cea cu vinete 🙂
Multe din retetele de zacusca le-am mostenit de la mama, pe parcursul anilor le-am adaptat dupa gusturile noastre, anotimpuri si ingrediente, dar am facut rost si loc si de altele retete noi foarte bune (datorita tie)! Ne place foarte mult sa o servim in zilele de post (cea de vinete, ghebe, ciuperci sau numai de legume) sau cu „dezlegare la peste” pe cea de peste 🙂 ! E o mancare gata facuta si cum iernile la noi sunt lungi e tare bine sa ai provizii pe masura, dar sa stii ca am musafiri care poftesc de fiecare data cand vin la noi (fac si ei dar nu o considera atat de reusita si gustoasa ca a noastra)! Nu mai zic de fratii plecati in lumi straine care trec de fiecare data pe lista „de acasa”!
M-am regasit in povestea ta! Felicitari pentru toate randurile venite din inima! Unele parca sunt scrise chiar de mine! 🙂
Ultima zacusca facuta a fost cea de peste dupa reteta ta http://pofta-buna.com/zacusca-de-peste-reteta-originalapescareasca/
Multumesc frumos 🙂
Cu drag! <3
O rețeta foarte buna , asa cum ne-ai obișnuit deja . Gina , draga mea , ne faci viata mai ușoară și gătitul mai profi ! Multumesc
Cu drag 🙂
Imi place foarte mult zacusca, mai ales cea sanatoasa, gatita in casa. Pozele tale mi-au lasat gura apa!
Multumesc frumos 🙂
Frumoasa poveste. Si eu am o poveste frumoasa, de suflet, legata de zacusca. Toate conservele mie mi le facea bunica de la Buzau. In naivitatea mea, am crezut ca buni va trai o vesnicie. Si iata cum, in vara lui 2004 m-am trezit si fara buni 🙁 si cu un copil dependent de zacusca ei. Ca si in povestea ta, si eu am mostenit un ceaun imeeeens de tuci. Dar nu aveam reteta ei. Mama nu a fost niciodata prietena cu bucataria. Toate colegele mele se laudau cu zacusca lor. Eu eram trista si ma resemnasem ca voi cumpara zacusca fara gust din comert. Intr-o noapte insa am visat-o pe bunica. Ma certa ca nu am invatat reteta si, apoi mi-a repetat de doua ori reteta ei. A doua zi am trecut la fapte. Si am facut o zacusca ideeentica. De atunci am diversificat gama. Fac zacusca de: vinete, ciuperci, macrou, dovlecei, fasole. Toate sunt foaarte cautate in familia mea. Nu uit insa niciodata, cand fac zacusca, sa impart cateva borcanele la batranele, prin biserica sau prin vecini, drept multumire bunicii care mi-a dat reteta ei minunata.
Frumoasa si emotionanta e si povestea ta 🙂 . Felicitari, Diana, stiu ca esti o buna gospodina si tare-mi esti draga 🙂
Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut . Asta e si reteta mea preferata cu mici diferente . Am sa tin cont ca pe viitor sa nu mai folosesc alt ulei decat cel de la Unisol .
Sa stii ca si mie mi-e pofta de zacusca. Mai inainte am desfacut un borcan cu zacusca de ciuperci 🙂 . Iar Unisol, da, e un ulei fin si fara gust sau miros pronuntat, exact ce trebuie pentru zacusca. Eu il folosesc de ani buni.
Zacusca este preferata mea, cu greu pot rezista unei felii ce zacusca, arata minunat!
Arata foarte bine si cred ca este foarte gustoasa! Felicitari!
Multumesc frumos 🙂
Eu cred ca odata citind cu atentie acest capitol despre zacusca in diferitele ei ipostaze, nu numai ca ni se dezvaluie in fata ochilor nenumarate secrete, trucuri, idei, nu numai ca gasim raspunsuri la multe dintre intrebarile care ne „macinau” dar poate ,mai presus de toate, ne vine pofta aia nebuna si de a pune in aplicare aceste reteta. Eu prefer zacusca de vinete si cea cu fasole frecata, dar nu le- am incercat niciodata.Prefer sa la primesc de acasa, de la 2000 de km.Vorba aia” cum o pregateste mama, nimeni altcineva! „
Asa este 🙂
,,Zacusca de la poveste pana la… ” sau Zacusca nepovestita, facuta multa, la ceaun,cu lume multa in jur fiecare cu atributiile lui…m-ati starnit.Asa am inceput eu sa stiu o face,cu surori,verisoare,verisori,frati surori, fiecare curata cate ceva,eram multi,din 4 familii,bunica era,,sefa” iar seara plecam acasa toti mandrii de munca noastra fiecare cu cate 10-12 borcanele, parintii erau la munca campului de toamna iar noi in acea zi speciala ii asteptam mandrii nevoie mare ca am ,,produs” si noi ceva.Si zile ca asta mai erau multe,pt ca faceam asa ,,la gramada” si dulceturi,magiun,compoturi… Ma gandesc cu tristete caci copilul meu nu va avea asa ceva de povestit copiilor lui fiind crescut la oras.Darrrr,sigur va avea alte povesti la fel de interesante pt acele vremuri,numai ca,sa nu uitam : viata s-a nascut la tara acolo unde timpul parca sta in loc .
Timpul nu e pierdut 🙂 . Va puteti crea propriile povesti… 🙂
Zacusca traditionala , arata bine si o descriere pe masura !
Ce pot sa mai zic? Numai cand citesti si te ia o pofta de zacusca incat ori fugi repede la camara si desfaci un borcan ori te pui pe treaba si gatesti. Ai un talent oratoric aparte care te face sa salivezi la toaaate retetele postate. Camara mea s a mai imputinat de 2 borcane cu zacusca de vinete respectiv ciuperci facute dupa retetele tale. Scriu cu gura plina si tare ma bucur ca existi si ca,prin initiativa si activitatea ta faci mii de oameni fericiti. Sa ti dea Dumnezeu atata fericire cata ne dai noua prin tot ceea ce faci, om minunat!!!!!
Imi tot propun în fiecare an sa fac si eu zacusca. Sunt convinsă că va ieși minunată, am o grămadă de dragoste de pus in ea, iar cu rețetele tale Gina, sunt convinsă că va ieși extraordinară!
Dupa nume se pare ca numai doamnele fac zacusca.Iata si un barbat care face zacusca,desi pana sa iasa la pensie nu stia sa faca decat ceai si oua prajite.Cumpar 2 cosuri de ardei rosii[aici nu se gasesc gogosari]-cca56 buc.Pregatiti pe gratar,rezulta dupa scurgere 3.8 kg.Apoi un cos de vinete,pregatite pe fireplace de afara[evident la foc de lemne] rezulta,tot dupa scurgere,5.6 kg.Ulei 500 ml,ceapa numai 1.6 kg[la anul folosesc reteta d-nei Gina Bradea cu 3kg ceapa],2 cutii suc de rosii si 12 cutii ciuperci.Plus o lingura sare.N-am stiut de morcovi,frunze dafin si usturoi,dar am sa incerc Borcanele le incalzesc in cuptor la cca 350* F si transfer zacusca fierbinte.Aurel Faraianu.
Grozava poveste! Mie imi place cel mai mult zacusca de fasole.Cea de vinete nu prea ma incanta,insa sa-ti povestesc ceva din tinerete,nu ca acum as fi batrana ,eram insarcinata cu al doilea baiat al meu si atunci cred ca am mancat in acea iarna cea mai multa zacusca de vinete din viata mea.Nu chiar in fiecare noapte,dar destul de des ma trezeam pentru ca-mi era foame si imi era pofta de zacusca.
Acum ca tot mi-ai facut pofta ma duc sa desfac un borcan de zacusca,tai niste felii din painea de casa,proaspata,facuta de mine.