Supa miso cu pui si taietei
Supa miso cu pui si taietei este una dintre cele mai cunoscute feluri de mancare japoneze, consumata inca din timpurile antice. Varianta de astazi, supa de pui cu fidea si pasta miso, origineaza din insula Hokkaido, cea mai de Nord insula a Japoniei, cunoscuta pentru vulcanii si apele sale termale, dar si pentru iernile foarte friguroase.
Eu am facut versiunea mea, poate ceva mai putin traditionala, cu ingrediente pe care le-am gasit in Chinatown-ul din Manchester.
Tare-s bune supele, la suflet merg direct 🙂 Va propun si alte retete delicioase:
Ingrediente pentru reteta de supa miso cu pui si taietei
Rating
- 6 ciocanele de pui
- 2-3 radacini de coriandru (eu am gasit la un magazin asiatic, dar daca nu puteti procura folositi o radacina de patrunjel)
- Un morcov mic
- Cateva fire de ceapa verde
- Un pak choi (varza chinezeasca)
- O bucatica de ghimbir proaspat - cam cat degetul gros
- O tulpina de lemongrass
- 1 cescuta boabe de edamame
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri pasta shiro miso
- 1 pachet taietei ramen sau udon (am folosit udon)
- 50 ml lapte de cocos
- Cateva frunze de coriandru
Inainte sa incepem, o mica nota explicativa despre ingrediente :
Lemongrass (cunoscut si sub denumirea de iarba de Malabar) este o planta aromatica, cu tulpini usor atoase, cu un parfum asemanator cu al citricelor.
Pasta shiro miso, folosita in bucataria japoneza, (sau „miso alb”, desi in realitate are o culoare galbuie) este obtinuta prin fermentarea de scurta durata a boabelor de soia impreuna cu orez. Este sarata, cu o aroma delicata. (Atentie : nu puneti sare in supa, pasta miso este ea suficient de sarata de felul ei, mai ales pentru ca in aceasta reteta folosim si sos de soia, alt ingredient sarat).
Edamame sunt boabele din pastaile tinere de soia. Se mananca fierte sau preparate la abur, si in magazine in Vest le gasesti de obicei gata fierte, fie in pastai (care nu sunt comestibile) fie decorticate.
Ramen sunt niste taietei chinezesti subtiri, de grau, in magazine ii gasim adeseori uscati, in pachetele de „supa la plic” – puteti sa folositi doar taieteii din aceste pachete cu supa preparata in casa, dupa reteta mea, si sa aruncati pliculetele de arome cu chimicale. Udon sunt niste taietei mai grosi, tot de grau, facuti dintr-un aluat framantat.
Cum preparam reteta de supa miso cu pui si taietei?
Am tocat marunt lemongrassul si ghimbirul, si le-am calit usor in putin ulei de susan. Am adaugat cam 500 ml de apa, ciocanelele de pui, radacinile de coriandru tocate marunt si morcovul taiat bucatele mici.
Am separat partea alba de partea verde pentru fiecare fir de ceapa verde, si le-am tocat rondelute pe amandoua. Am separat frunzele de pak choi de tulpini, am tocat tulpinile si am taiat fasiute frunzele. Am adaugat imediat in supa partea alba de la ceapa verde si tulpinile de pak choi.
Supa miso cu pui si taietei
Dupa vreo 10 minute, am adaugat si edamamele, sosul de soia si pasta miso. Am amestecat bine.
Dupa inca 20 de minute, am pescuit din oala ciocanelele de pui, le-am dezosat si am pus carnea la loc. Am adaugat ceapa verde ramasa, frunzele de pak choi, laptele de cocos si taieteii udon. Am mai fiert supa doar cinci minute inainte de servire.
La servire, am asezonat-o si cu putin coriandru proaspat.
Shokuyoku! (Asa se spune Pofta Buna in japoneza)
Reteta si fotografiile ii apartin Ralucai Enescu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi
Mai multe retete de la Raluca Enescu gasiti aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 10.
4 COMENTARII
Mult succes, Raluca!
Buna Raluca. Din păcate, chiar și în București unele ingrediente sunt imposibil sau foarte greu de găsit, in comparație cu cele folosite la mâncărurile chinezești. Sau poate același produs cu o alta denumire?
Arată foarte bine. Multe felicitări!
Daniel, încearcă la Asia’n Bucate, Piața Matache.