Paine de casa pufoasa, moale, reteta simpla, pas cu pas
Paine de casa pufoasa, moale, reteta simpla, pas cu pas. Painea de casa nu lipseste din meniul nostru saptamanal. O fac cel putin o data pe saptamana si atunci, una se duce cat inca e calda. Se manaca ori goala, ori cu unt si dulceata.
Aluatul este unul simplu, poate cel mai simplu pe care-l cunosc. Nu va spun cat de bine miroase in bucatarie cand coc paine.
Va invit sa incercati si o alta reteta de paine delicioasa, reteta de paine cu cartofi, asa cum se face in Ardeal. E o reteta pe care daca o veti incerca o data, sigur o veti face de multe alte ori. 😛
Ce ingrediente folosim pentru reteta de paine de casa pufoasa?
Rating
- 500 g faina tip 000
- 7 g drojdie uscata
- 300 ml apa
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita zahar
- 3 linguri de ulei
- 1 galbenus
- mac si susan
Cum preparam reteta de paine de casa pufoasa?
Aluatul
Intr-un castron incapator cernem faina, adaugam pliculetul de drojdie uscata, sarea si zaharul.
Avem grija ca sarea sa nu ia prea mult contact cu drojdia. Adaugam apa care trebuie sa fie calduta pentru a ajuta aluatul sa creasca.
Cand toate ingredientele incep sa se lege, adaugam si uleiul, apoi framantam cu mana energic. In functie de nevoie mai adaugam faina sau apa.
Cu cat framantam mai mult, cu atat se elibereaza glutenul din faina si aluatul devine nelipicios, neted si elastic.
Ungem castronul cu ulei si punem bila de aluat inauntru la loc caldut, invelind castronul cu un prosop curat. Uleiul ajuta ca aluatul sa nu se lipeasca de peretii castronului atunci cand creste.
Lasam aluatul la crescut pana ce acesta isi dubleaza sau tripleaza volumul.
Cum se modeleaza painea?
Cand a crescut suficient, ne ungem mainile cu ulei si impartim aluatul in 2 parti egale, pentru a forma doua paini. Fiecare parte de aluat o impartim din nou la 3 si impletim painea. Ies 2 paini impletite din cantitatea totala de aluat.
In doua tavi de cozonac unse si ele cu ulei, adaugam painile impletite. Le mai lasam la crescut inca vreo 15 minute. Le ungem apoi cu galbenus de ou diluat cu putina apa, iar apoi presuram mac sau susan peste ele.
Le bagam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, aproximativ 40 minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.
In cazul in care mai ramane paine nemancata atunci calda, pe loc, o puteti pastra moale invelita intr-un prosop curat. La mine rareori ramane o paine intreaga din doua.
Sa aveti pofta!
Reteta si pozele ii apartin Loredanei Gheorghe si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,25.
10 COMENTARII
Arată super!
Nota 10,cu felicitări. Mult succes, Loredana!
😋😋😋👏👏felicitari
Foarte buna, dar era mai buna si mai sanatoasa cu faina neagra sau intermediara si cu seminte in ea.
Eu si sotul mancam doar pana facuta in cuptorul de aragaz din tarate si faina alba cu seminte
De ce se sfarma ?
Nu ii stim secretul!
Puneti mai putina drojdie la aluat. Eu fac paine din cate 2 kg de faina la care pun doar 25 g – un pachetel mic de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata.
Acum am scos painea din cuptor, e la racit, dar mi-a iesit cu coaja foarte tare, unde am gresit 🙁 Eu sunt in Italia, am folosit faina 00, nu stiu oricum diferenta de la 00 la 000, dar nici cozonacii nu-mi ies, de 3 ani ma chinui sa fac dupa diverse retete si nu ies buni, cat sunt calzi sunt deliciosi, reci sunt ca painea densa (nici macar moale) umpluti cu nuca, deloc gustosi. Acum creste aluatul de cozonac, dupa reteta ta (Cozonac pufos, economic, reteta cu stafide si rahat), sper sa-mi iasa ceva bun. A trebuit sa mai pun faina la cozonac, cam 50g in plus, era extrem de lipicios, nu se lega deloc, terminasem untul si aluatul tot pe maini era, cu faina in plus am rezolvat. Abia astept sa vad cum iese, poate e reteta perfecta pentru sarbatori, nu folosesc nuca, o pastrez pentru atunci, daca iese bine acum. Va multumesc!
In Italia, pentru cozonac recomand faina Bailla 00 sau Manitoba. Pentru paine este faina 0, dar nu cea care este lievitata, adica are si agenti de crestere.
Cred ca nu ai cuptorul bun sau nu stii sa-l setezi.
Cand scoti painea din cuptor trebuie stropita cu apa, ca sa fie coaja moale.
Painea a fost delicioasa, da a avut coaja mai tare, invelita in prosop n-o ajuta sa ramana proaspata, a doua zi am bagat-o in punga si s-a inmuiat si coaja, a tinut 3 zile. Azi am facut-o din nou, am stropit cu apa la final, sa vad cum e, se raceste acum. Si cuptorul meu e de vina, arde cam tare, e pe gaz, nu am ventilatie, e mai vechi, oricum nu pot coace la temperatura de 200 ca ard tot, setez cam la 170, si la 180 se ard, in 30 min erau deja super rumeniti, cam atat pot lasa, daca las 40 min ii scot arsi, deh ma descurc cu ce am. Din pacate cozonacii n-au iesit, s-au ars rau deasupra si pe fund, am taiat arsura, au fost buni in prima zi, a doua zi nu mai erau moi, pufosi. O sa schimb faina, mai incerc saptamana asta din nou, cu faina Barilla sau Manitoba, sa vad ce gasesc. Sunt disperata ca nu reusesc sa fac cozonaci buni, ma chinui de 3 ani si nu ies deloc, poate reusesc daca schimb faina, sper. Va multumesc pentru super reteta de paine, o ador, si fetita e incantata de ea!
Din pacate cuptorul e de vina. Recomand sa coci la 160 de grade, sa pui deasupra o folie de aluminiu si in primele 10 minute sa ai un vas cu apa in cuptor, apoi il scoti.