Gaina umpluta cu sarmale, reteta traditionala
Gaina umpluta cu sarmale, o reteta veche si savuroasa, de mare efect, asa cum se facea pe vremuri. Ganditi-va cum e sa mananci friptura si sarmale in acelasi timp? Aspectul e wow, gustul pe masura.
Intotdeauna retetele vechi, clasice, sunt cele mai bune. Au savoarea aceea aparte, greu de descris in cuvinte. Sigur ati citit despre mesele boieresti de pe vremuri, cu mancaruri servite pe tipsii (platouri) din argint. Aceasta este una dintre acele retete 🙂
Va mai recomand sa citi si reteta de rata umpluta cu sarmale. Am pregatit-o la Revelionul bucatarilor de la conacul Maria Tereza, din Orlat – sibiu, in 2019. A fost vedeta serii, toate televiziunile au vorbit despre preparatul meu 🙂
Iar acum, veti gasi rata umpluta cu sarmale in meniurile unor restaurante si pensiuni, multi coegi bucatari au preluat reteta. Uita cum, incet- incet, aducem la lumina retete de mult uitate.
Tot o veche reteta boiereasca este si Checul cu dovleac si nuca.
Ingrediente pentru reteta de gaina umpluta cu sarmale
- 1 gaina
- sarmale
- varza murata
- cateva felii de afumatura
- sare
- piper
- cimbru
- ulei
- dafin
- suc de rosii
Cum preparam reteta de gaina umpluta cu sarmale?
cum se fac sarmalele
Pentru inceput vom face umplutura pentru sarmale. Punem la topit 200 g de slanina afumata taiata cubulete si 50 ml de ulei.
Cand slanina s-a topit, adaugam un kilogram de ceapa taiata cubulete, 2 morcovi mari razuiti. Amestecam totul incontinuu, sa nu se lipeasca, pentru ca nu avem foarte multa grasime. Amestecam timp de 10-15 minute, pana ceapa se inmoaie putin.
Adaugam un borcan de bulion de casa de 370 g, o lingurita rasa de boia de ardei si 400 g de orez cu bob rotund. Amestecam pe foc timp de maxim 5 minute, cat sa se uniformizeze umplutura.
Stingem focul apoi, adaugam 2 legaturi generoase de patrunjel si 2 legaturi de marar. Amestecam totul, pana ajungem la o consistenta uniforma. Lasam totul sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, adaugam 3 kg de carne tocata de porc si vita, adaugam si condimentele: am amestecat 10 boabe de coriandru, 10 boabe de ienibahar si o lingurita de piper rosu. Punem si o lingura si jumatate de sare, o lingura cu varf de cimbru, o lingurita de piper negru macinat.
Din aceasta cantitate de umplutura vom obtine cam 150 de sarmale potrivite. Daca vreti sa faceti mai putine, folositi doar jumatate din ingrediente. Veti obtine undeva la 75-80 de sarmale, cam 17 – 20 de portii.
Sfaturi de la Gina Bradea
Daca varza este dulce, o opariti sau o bagati cu 2-3 zile inainte la congelator. O lasati la dezghetat cu 24 de ore inainte si veti avea niste foi tare fine. In cazul acesta puneti mai multa sare la umplutura, cam 3 linguri si acriti spre final cu lamaie sau bors de putina.
O minunatie de reteta, tot foarte veche, simpla si savuroasa, este si Gasca umpluta a la D’Artagnan, reteta publicata de catre marele Alexandre Dumas.
Gaina umpluta cu sarmale, reteta traditionala
Amestecam totul foarte bine.
Pregatim frunza de varza pentru sarmale: separam cotoarele si taiem frunze cam de o palma, apoi stoarcem zeama din frunze. La fel procedam cu toata varza.
Incepem sa facem sarmalele: intoarcem frunzele cu partea lucioasa in jos, punem compozitia de sarmale, apoi rulam strans si bagam capetele in interior. Puteti vedea in reteta video totul detaliat.
Reteta video de gaina umpluta cu sarmale
Pregatim amestecul de condimente pentru gaina: o lingurita de sare, o lingurita cu varf de cimbru uscat, o lingurita cu varf de piper si amestecam totul.
Presaram acest amestec pe gaina si masam bine. Punem condimente si in interiorul gainii, mai ales in zona pieptului.
Asezam varza murata tocata la fundul vasului in care vom pune gaina umpluta cu sarmale in cuptor.
Umplem gaina cu sarmale, le asezam cu grija sa nu le sfaramam.
Apoi punem gaina peste varza in cratita, iar daca ne-au mai ramas sarmale, le punem in cratita, pe langa gaina.
Imbracam gaina cu feliile de afumatura. Puteti folosi bacon, ceafa afumata, ce preferati.
Peste gaina turnam cam jumatate de litru de suc de rosii, apa si putin ulei.
Acoperim cratita cu folie de aluminiu sau punem un capac si mergem la cuptor. Foc maxim pentru 15 minute, cat sa dea in clocot, apoi reducem focul la 160-170 de grade Celsius, pentru aproximativ 3 ore.
Verificam dupa acest timp: daca gaina este fiarta si sarmalele sunt fierte.
Nu va pot descrie ce miros este in casa! Miroase a friptura, a sarmale, atat de imbietor ca va sfatuiesc sa inchideti bine usile si geamurile, sa nu va bata vecinii! 🙂
Spre final, cand gaina este bine patrunsa, scoateti folia sau capacul si lasati la foc iute 10-15 minute, sa se rumeneasca frumos.
Mod de prezentare si servire pentru Gaina umpluta cu sarmale, reteta traditionala
Scoteti gaina cu mare grija, sa nu se rupa. Pe un paltou incapator, sa fie mai mare decat gaina, asezati un strat generos de varza, apoi gaina si imprejur puneti sarmale. Resul de sarmale, in functie de cati oaspeti sunt la masa, le asezati pe alt platou.
Nu uitati de mamaliguta si de ardei iute. Poate si un castronel cu smantana din cea buna, ca nimeni nu refuza.
Va recomand sa pregatiti minunatia asta cand aveti musafiri, la zile festive. Va garantez ca toti vor fi mai mult decat placut impresionati. Aveti grija cand taiati gaina, sa se vada frumos sarmalele in interior, sa nu le sfaramati.
Va recomand sa rasfoiti si celelalte retete de sarmale pe care le am. O sa fiti placut impresionati, am niste sarmale pregatite in moduri mai deosebite, aproape 30 de retete.
Pofta buna si spor la gatit gustos!