Cum reciclam mancarea de la sarbatori?
Cum reciclam mancarea de la sarbatori? ca mereu raman mancaruri si prajituri dupa sarbatori si petreceri, se arunca si se risipeste mult. Ce variante avem?
1.Organizare si planificare rationala
Prima data ar trebui sa va ganditi inainte, sa calculati si sa planificati necesarul de bunatati pe care le pregatiti. Sa nu se munceasca inuman de mult pentru pregatiri in cantitati industriale.
Am scris despre asta pe larg AICI, in Femeie respecta-te de sarbatori, nu esti sluga.
2. Sa dati de pomana
A doua zi dupa petrecere, vedeti ce a ramas si faceti pachetele, daruiti si unor persoane mai putin norocoase, care s-ar bucura tare mult sa primeasca astfel de bunatati. Stiti sloganul ala de Craciun, da? ,,De Craciun, fii mai bun….s.a.m.d.” Dar faceti asta a doua zi, nu dupa 1 saptamana, cand deja unele incep sa se cam altereze 🙁
3. Conservati
Da, o parte dintre preparatele facute se pot conserva si pastra, la congelor, sterilizate sau vidate.
Va recomand un aparat de vidat, nu costa foarte mult si e extrem de util. Eu videz si fructe, verdeturi, afumaturi, branzeturi…Se mentin mult mai bine.
Aparate de vidat gasiti aici. Va recomand sa va luati si pungi si vase de vidat tot de aici, preturile sint mai mici. Si sa cereti livrarea acasa 🙂
Cum reciclam mancarea de la sarbatori?
Sa le luam pe rand, iarasi:
-la congelator, in pungi ermetice, se pot pastra friptura si carnatii, sarmalele, chiftelutele, diverse mezeluri si branzeturi care au fost feliate, painea, bucati de cozonac, prajituri fara gelatina, ciorba pusa in borcane umplute doar pe 3/4.
-se pot steriliza in borcane de maxim 1 kg: ciorbe, sarmalute. Se pun in borcane, la sarmalute se adauga si sos sau apa si se fierb la bain marie 40-60 minute. de minute.
-vidate: paine, preparate, mezeluri, branzeturi, legume proaspete. Acestea se pastreaza in frigider ca sa se manance in maxim 2 saptamani.
Cum reciclam mancarea de la sarbatori?
Nu se pot congela piftia, prajiturile si torturile cu frisca sau gelatina. Acestea ori le mancati, ori le daruiti unor oameni mai necajiti.
Piftia se poate pune la fiert si faceti o ciorba asa cum este Ciorba radauteana. Dar sa nu fie exagerat de veche! 🙂
Resturile de friptura, carnati, preparate, branzeturi, le congelati sau le pastrati in frigider, vidate. Se pot folosi la pizza, omlete, se pot impacheta in foietaj, se poate face saramura din fripturi, shaorma, omleta.. etc.
Cam asa ceva:
Cum reciclam mancarea de la sarbatori?
Va invit sa vedeti o selectie de retete reciclate-aici.
Din resturile de paine, cozonac, chec si alte prajituri se pot face budinci, pizza, bilute tip bomboane, pesmet, crutoane…
Cam asa ceva:
Din piureul sau pilaful rece puteti face niste crochete-chiftelute, cu sau fara branza, paine, gogosi….
Daca va raman multe oua fierte dupa Paste puteti face o delicioasa salata de oua- vedeti retetele, sau o salata orientala, cartofi frantuzesti etc.
Idei sunt suficiente, se pot face multe, fara risipa, mancaruri proaspete, gustoase.
Sper ca v-am fost de ajutor si in felul acesta veti vedea ce economie se va face la bugetul familiei 🙂
Eu pornesc mereu de la punctul 1: fac o lista, planific totul in asa fel incat sa am diversitate dar cantitati mici si sa nu muncesc in mod exagerat. Nu arunc nimic, se mananca tot sau putinul care ramane, il refolosesc 🙂
Ma gandesc la ceea ce-mi doresc foarte mult in momentul acela: o carte, o bijuterie, o poseta, un pantof, ceva cosmetic… Si stiu ca pot sa-mi permit sa ma rasfat, imi propun sa gatesc ceva gustos pentru cei dragi, dar fara risipa. Si sa ma recompensez si eu cu ceea ce-mi doresc 🙂
Cum reciclam mancarea de la sarbatori?
Acum, pentru Craciun si revelion vreau o carte, e cam scumpa si rara, dar pot s-o fac! 🙂
Acum suntem pe 28 decembrie, la 2 zile dupa Craciun si eu nu mai am nimic de la Craciun 🙂 Azi am gatit mancare proaspata, ieri am reciclat din resturile de la masa de Craciun. La fel voi face si pentru revelion, asa ca voi putea sa-mi iau cartea 🙂
Ganditi-va si voi ce va doriti mult si veti avea: fara multa munca, cei dragi vor avea mereu mancaruri gustoase si proaspete, iar voi, doamnelor dragi, va veti putea indeplini o dorinta 🙂
Sarbatori fericite! 🙂
6 COMENTARII
Imi pare rau Gina , spui ca nu costa mult un aparat de vidat? Pai este jumatate din pensia mea si am fost inginera ! Este f. mult pentru o parte din noi . Imi doresc f . mult dar din motive pecuniare raman tot la punga clasica.
Camelia, imi pare rau, te inteleg perfect. Un aparat de vidat costa cam 200-300 lei. Eu am unul ieftin, luat cu 200 de lei, sa stii, nu am ceva scump si de fite. Trebuiesc urmarite ofertele msi aici sunt ofertele cele mai mici.
Dar daca ai o pensie atat de mica, din pacate, asta e. Le pui in punga, o legi bine si le bagi in congelator. Asa am facut foarte multi ani, fara sa am aparat de vidat. Acum, da, nu mai am probleme financiare, dar am avut foarte multi ani. Stiu cum e sa dramuiesti fiecare leu, sa muncesti de dimineata pana seara pe un salariu de nimic. Asa m-am invatat sa-mi calculez si sa-mi planific totul.
Eu nu arunc mancare, nu din zgarcenie, ci pentru ca stiu cat de greu se castiga banul. Mai bine dau de pomana unui om necajit decat sa arunc. Si tot ce-mi ramane, refolosesc: paine, dulciuri, sosuri….
Gatesc foarte putin, cat stiu ca se mananca.
Si maicuta mea a avut pensie mica, a avut 1000 de lei. Si mereu se descurca, gaseam la ea o mancare calda si gustoasa, avea camara plina cu tot felul de conserve facute cu manutele ei. Isi platea absolut toate facturile la zi si avea si un banut deoparte. Refuza mereu ajutorul nostru, sa stii. Eu si fratii mei o puteam ajuta, dar mereu refuza. Ii duceam cate un peste, o cafea, maruntisuri. Niciodata nu a acceptat bani de la noi.
ce ramane la preteni mai amarati..la servici..sau la caini si pisici…mancarea tunuta in frigi dupa ce a fost gatita si reincalzita nu mai e buna..don draq de 15 lei…fac alta noua dar putina decat veche..sa ma imbolnavesc si sa nu imi faca placere ca o mananc ..cu gandul ca poate e stricata
Daca reciclezi imediat, nu dupa 1 saptamana, nu se intampla nimic 🙂
Buna ziua, Gina Bradea!
Am gasit acest articol cautand informatii despre congelarea unor preparate. Mi-a placut articolul, foarte util si explicit, sfaturi impartasite cu pricepere.
Astfel ca, vin cu o intrebare, pentru care nu sunt sigura ca am gasit un raspuns bun, si anume:
Drobul de miel s-ar putea congela? Crud sau intr-o anumita etapa a prepararii (putin copt sau copt total sau …)?
Multumesc
Se poate congela si crud si gatit. Recomand crud, bine impachetat in folie si punga si va fi bine.