Ciolan umplut, presat, afumat si fiert
Cum se face reteta de ciolan umplut, presat, afumat si fiert? Cum se dezoseaza sau se umple un ciolan? Cum se coase, cum se leaga? Cum se condimenteaza, cum se afuma(optional), cum si cat se fierbe?
Veti vedea reteta pas cu pas, extrem de amanuntit explicata, cu 33 de poze pas cu pas. Se poate face si la bloc, fara afumare.
Reteta aceasta de ciolan umplut, presat, afumat si fiert necesita ceva munca, dar rezultatul este fabulos! Nu costa foarte mult, va prezint 2 moduri de a face ciolanul umplut:
- Ciolan umplut cu bucati de carne macra (pulpa)
- Ciolan umplut cu carne tocata si cubulete de carne.
Vedeti in poza de mai jos, in stanga este ciolanul umplut cu carne tocata si cubulete de carne, iar in dreapta este ciolanul umplut doar cu bucati de carne. Observati cat de bine este inchegat, nu are deloc goluri de aer, ci doar bucati de carne bine sudate intre ele 🙂
Daca va intereseaza mai multe retete de afumaturi de tot felul, va invit sa vedeti albumul cu AFUMATURI – aici.
Ce ne trebuie pentru reteta de ciolan umplut, presat, afumat si fiert?
Rating
- -2 rasoale mari de porc
- -400 g pulpa de porc
- -300 g carne tocata
- Pentru saramura:
- -1 l apa
- -40 g sare
- -Pentru condimentat- la 1 kg de carne(cantariti si daca aveti mai mult de 1 kg, mariti doza de condimente)
- -5 g piper si ardei iute uscat, macinate impreuna
- -3 g cimbru
- -1 frunza dafin
- -5-10 catei de usturoi
- -6-8 boabe ienibahar
- -2 g coriandru
- -1 g chimen
Cum se face reteta de ciolan umplut, presat, afumat si fiert?
1. Pregatirea ciolanului (rasol)
Este bine sa se aleaga rasoale mari, carnoase, nu micute. Se parleste bine, la flacara de la aragaz, ca sa nu mai aiba par, apoi se spala foarte bine si se sterge cu servete de hartie.
2. Cum se dezoseaza un ciolan (rasol) de porc
Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si bine ascutit, se fac taieturi pe langa os, in ambele parti ale ciolanului. Se insista cu taieturile la partea cea mai lata si se trage usor de os. Pe masura ce se dezgoleste osul, carnea se rasfrange (se intoarce ca o manusa), pana cand este scos osul complet. Vedeti ce curat a ramas osul 🙂
Sotul meu a folosit un cutit de transare pe care-l am de 30 de ani 🙂 . Acestea sunt cutitele care se foloseau in carmangerii inainte de Revolutie. Lama este extraordinar de buna, se ascute foarte usor si isi pastreaza gura. Cunoscatorii stiu ce spun 🙂 Mai am inca 2 cutite la fel in Romania, puse bine, am pastrat multe 🙂
3. Cum se face saramura pentru reteta de ciolan umplut si presat
Se pun bucatile de carne si ciolanul intr-un vas incapator(oala, cutie de plastic) si se toarna deasupra o saramura facuta din 1 l de apa si 40 g de sare. Se adauga atatia l de saramura cat e nevoie ca sa fie totul bine acoperit. Se asaza deasupra o greutate(farfurie, o piatra) si se da la rece. Eu am lasat la frigider. Se lasa in saramura 3-4 zile si se schimba saramura zilnic. In felul acesta, veti vedea ca va iesi sangele in apa, va fi rosie, deci e bine sa schimbati zilnic saramura.
4. Cum se coace un ciolan (rasol)
Se face o cusatura „in urma acului” la partea mai mica a rasolului. Sotul meu si-a facut un ac dintrun electrod de inox, e mai mare si mai gros decat un ac pentru lana. E ca un ac de pielarie-cojocarie, daca stiti cum sunt. Merge si cu un ac mare, din acelea pentru lana. E bine sa se foloseasca o ata tare, este sfoara speciala, alimentara. Noi o cumparam din hypermarket in Italia, se gaseste peste tot. Se coase bine, suficient de strans ca sa nu se desfaca.
Voi reveni cu film, este facut dar momentan nu-l pot incarca, viteza netului din zona asta nu ma lasa.
5. Cum se umple un ciolan (rasol)
Se scoate din saramura si se sterge bine, apoi se intoarce pe dos: sa apara carnea deasupra. Se taie cu un cutit daca sunt tendoane, apoi se presara amestecul de condimente: piper, cimbru, usturoi, chimen, ienibahar, coriandru, dafin. Se maseaza bine pe toate partile, apoi se intoarce la loc, sa fie cu soricul afara.. Carnea se taie fasii de 2 degete, cat sa intre bine in rasol. Se fac gauri cu varful cutitului si se impaneaza cu usturoi, apoi se umple bine un rasol. Se indeasa foarte bine.
Separat, carnea tocata se pune intrun castron si se adauga carne taiata cuburi si condimente: sare, piper, cimbru, usturoi si se framanta bine. Cu aceasta compozitie se umple celalalt rasol, care a fost cusut la fel, in partea de jos. Se indeasa foarte bine, apoi se coase si la partea cealalta.
6. Cum se leaga un ciolan (rasol)
Ca sa nu se rupa la afumat si fiert, este bine sa se lege de jur imprejur, strans, cu sfoara alimentara. Se leaga pe lung, apoi de jur imprejur, pe lat, ca o plasa, ca sa tina cat mai bine posibil. La capat se face si un lat sanatos, de care sa se atarne la afumat.
Voi reveni cu filmare clara, e facuta, dar viteza netului nu permite incarcarea acum.
7. Cum se face afumarea la reteta de Ciolan umplut, presat, afumat si fiert:
Dupa coasere, bucatile de Ciolan umplut, presat, afumat si fiert se atarna undeva in loc uscat si aerisit si se lasa 24 de ore sa se zvinte. Daca se pune imediat la fum, riscati sa devina amarui.
Dupa acest timp, se face afumarea timp de 3-4 zile, cate 1 ora pe zi fum firbinte si 2 ore fum rece. Dupa aceea, se mai lasa inca 24 de ore fara fum, tot in afumatoare sau in alt loc aerisit si racoros.
8. Cum se face fierberea la reteta de Ciolan umplut, presat, afumat si fiert
Noi avem o oala mare, de 50 l, in care fierbem afumaturile. Va recomand sa puneti apa de o palma intr-o oala inalta si deasupra, pe un gratar, sa asezati ciolanele. Se acopera totul cu un capac si se lasa la foc minim timp de 2 ore. Din cand in cand verificati sa nu scada apa de tot. Ciolanele nu trebuie sa atinga apa deloc. Dupa 2 ore, se stinge focul si ciolanele se lasa acolo, acoperite cu capac.
Daca aveti oala sub presiune, puteti pune cate 1 ciolan, se fierbe 40 de minute, apoi se stinge focul si se lasa sa se raceasca de tot si abia apoi se scoate capacul si ciolanul din oala. A doua zi 🙂
Vedeti un filmulet scurt despre cum arata afumaturile noastre si oala in care le fierbem. Dati click pe imagine si veti vedea filmuletul. E scurt, doar 4 minute, atat am reusit sa incarcam deocamdata.
In poza sunt Kaizer, Muschi tiganesc si Rulada din piept de porc-gasiti retetele aici, explicate pas cu pas..
9. Cum se pastreaza si cum se serveste Ciolanul umplut, presat, afumat si fiert
Dupa fierbere, se lasa la racit, cu o greutate deasupra, ca sa aiba forma frumoasa si sa se preseze. Eu am pus deasupra o tava si apoi un blat greu de marmura. A toflogit bine ciolanul meu 🙂 . Dar aveti grija sa nu pocneasca, deci sa nu fie greutate prea mare 😀
E bine sa stea minim 24 de ore la presat si racit, apoi se taie si se degusta. Doamne, ce bine miroase! Iar la gust, ce sa va mai spun? Vedeti ce culoare rozalie splendida are ciolanul nostru, nu-i asa? Se vad condimentele din interior, iar aroma e fantastica. E fraged si se topeste-n gura!
E un mezel de casa fantastic de fin, se feliaza foarte frumos, se poate servi pe platou alaturi de alte mezeluri si branzeturi, se pot face sandvisuri.
Vedeti ce frumos arata! 🙂
Un truc de la Gina Bradea
Daca nu aveti posibilitatea sa afumati, va recomand sa folositi boia afumata si veti obtine si gustul de afumat 🙂
Se pastreaza la rece, in frigider, invelit in folie, ca sa nu se usuce, maxim 10-14 zile. Noi taiem si vidam bucati, asa ca putem pastra mai mult timp. La noi a rezistat 1 luna, s-a mancat, asa ca nu stiu mai mult. Un aparat de vidat e grozav de bun 🙂 . Nu am congelat rasolul.
Am folosit din plin ingredientul secret, asa ca-l recomand: presarati cu multa dragoste si cu 2-3 zambete! <3 <3
Pofta buna cu Gina Bradea!
Nu uitati daca v-a placut aceasta reteta, sa apreciati cu nr de stelute care credeti ca le merita, sa lasati comentarii dedesubt si daca distribuiti si in retetelele de socializare, va multumesc din tot sufletul!
18 COMENTARII
Sincer, eşti de admirat pentru munca asta de sisif, iar soţul tău merită şi el aprecieri pentru ajutorul dat. N-am ce comenta, e totul ca la carte, ceea ce nu înseamnă că nu pot zice cât de mare mi-e golul din stomac, că aş mânca un ciolan din ăsta cât ai clipi.
Faină treabă, bun gust şi gust bun!
Multumesc tare mult, Parinte 🙂
Arata foarte apetisant. Cu siguranta o sa l fac si eu cum , de altfel, am mai facut si alte afumaturi din retetele tale. Toate sunt excelente. Multumesc Gina pentru tot! !!!!
<3 <3 <3 <3
Gina, dupa ce a scos muschiul de la fiert, i-a mai dat cu un bait rosu, asa, ca un ketchup. Ce este baitul ala? Rolul lui este numai de gust, sau este pus ca sa hidrateze carnea si sa nu se usuce foarte tare dupa ce se lasa la zvantat si racit ?
Ratingul meu pentru tine este de 7 stele!
Buna, Danut,
E amestecul de condimente, la care se adauga putina apa, sa se lipeasca bine. Se toarna imediat ce sunt scoase mezelurile de la fiert, asa fierbinti se maseaza peste tot si apoi se atarna la zvantat. Sosul asta e rosu de la boia 🙂
E mai mult de scris si explicat decat munca in sine daca o stii, multumim Gina ca ai atata rabdare pentru noi , nu multa lume poate face asta.Arata extraordinar de apetisant ciolanul, felicitari atat tie cat si sotului tau, oameni deosebiti amandoi !
foarte,foarte apetisant,multumesc Gina,retetele tale ne amintesc de mezelurile din ani 65-80.Vremuurile mezelurilor adevarate.Merita incercate si facute,inceputul este greu pe urma………Pofta buna
rezultatul fabulos merita orice efort de a face aceasta reteta fantastica 🙂
Arata foarte bine cred ca este si foarte bun
Multa Stima pentru ce postati
Ca stele va dau 10 stele
nu inteleg faza cu,carnea tocata in celalalt rasol…adica doua rasoale unu cu,carne tocata si unu fara?…ori sunt eu azi tare de capatzana?:-))
Da, am umplut diferit rasoalele. Ai inteles bine.
Am umplut 1 cu carne tocata si bucati de carne si pe celalalt doar cu bucati de carne.
Super. Voi face anul acesta. De fapt, saptamana viitoare. Sa am de Craciun si de Revelion.
oare n-ar fi mai bine fiert, apoi afumat?
Incercati asa si vedeti diferenta 🙂
[…] ciolan umplut (presat, afumat si fiert) […]
Buna ziua Gina , ma intreb oare nu s-ar putea „fierbe” la cuptor , cu trava cu apa dedesubt? Intreb deoarece la pastrama de pui mi-a placut mult mai mult rezultatul obtinut cu ajutorul cuptorului , si inclin sa-l folosesc si la kaizer , si la ciolanele acestea , si la sunca presata , etc.
Toate cele bune!
[…] incerca delicioasa reteta de ciolan de porc umplut si afumat, un preparat care atrage toate privirile […]