Kaizer de casa
Kaizer de casa: o reteta simpla, fara conservanti si chimicale, cum se face in casa: afumat, fiert la aburi si condimentat. Se poate face in orice anotimp, la casa sau la bloc.
O alternativa extrem de gustoasa si mult mai sanatoasa decat preparatele din comert. Reteta scrisa si cu video detaliat, ca sa vedeti exact cum facem noi.
Pregatesc in casa tot felul de preparate si afumaturi – vedeti retetele. Aceste preparate facute-n casa, se pot afuma sau nu, se pot condimenta dupa gust, cu ierburi si condimente naturale, mai mult sau mai putin picante si cu siguranta, nu sunt injectate cu saramura, nu au tot felul de prostii in compozitie. Iar daca aveti posibilitatea sa aveti carnea de porc, vita, pasare… in curte, e si mai bine.
Noi cumparam carnea de vita, porc, oaie… dar avem pasarile noastre, crestem gaini si gaste, asa ca avem oua si carnita proaspete si de foarte buna calitate. Facem multe tipuri de afumaturi, va las mai jos doar cateva idei de retete pe care le puteti incerca si voi:
Vedeti si reteta de kaizer, sunculita, gusa de porc fiarta in zeama de varza
Ce ne trebuie pentru reteta de kaizer de casa?
Rating
- -1 kg burta de porc (poala)
- Pentru saramura:
- -40 g sare
- -1 l apa
- -1 frunza dafin
- -1 lingurita cimbru
- -ardei iute (optional-cam 1 cm)
- -piper boabe-1 lingurita
- - Pentru amestecul de condimente
- -4-5 catei de usturoi - 1 capatana..dupa gust
- -1 lingurita rasa de sare
- -1 lingura cu varf de boia de ardei dulce
- -1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
- -1 varf de lingurita seminte de fenicul sau anason
- -5 boabe de ienibahar
- -6 bobite de coriandru
- -1 lingurita de cimbru
Cum se prepara reteta de kaizer de casa?
1. Fasonarea kaizerului de casa
Se aleg bucati de burta de porc fara multa grasime, sa aiba acele straturi de carne si grasime.
Se poate folosi si coasta, cu oase, e minunata la gatit. Pentru mancat ca atare, eu recomand sa se scoata oasele, va fi mai frageda.
Se taie bucati cam de 10 cm latime si lungi – cat sa incapa in oala. 🙂
2. Saramurarea si macerarea kaizerului de casa
Se prepara saramura, la fiecare 1 l de apa, se adauga 40 g de sare. Ideal este sa fie sare pentru muraturi, nu iodata.
Se asaza bucatile de kaizer in cratita sau un vas care sa incapa la frigider (iarna se pot lasa pe balcon, sau intr-o camera racoroasa).
Se toarna saramura peste si se adauga si condimentele. Trebuie sa fie acoprite bine bucatile de carne cu saramura.
Saramura se face la rece, nu se fierbe si se amesteca bine, pana cand se dizolva toata sarea. Abia apoi se toarna peste carne.
Se lasa in saramura 7-8 zile, iar saramura se schimba din 2 in 2 zile.
3. Afumarea kaizerului de casa
Dupa acest timp, se scot bucatile de kaizer, se sterg cu servete de hartie, ca sa absoarba umezeala din ele si se pun la afumat.
Daca aveti posibilitatea, desigur. Daca nu puteti afuma, sariti peste acest pas.
Vedeti cum se face o afumatoare micuta, ieftina, rabatabila.
Sa nu-mi spuneti, va rog frumos, ca nu se fac afumaturi vara. Ba se fac, pentru ca nu se tine enorm de mult la fum, ci doar cat sa dea o tenta usoara de fum, o aroma extrem de discreta si de placuta.
Ce vedeti in poze sunt putin peste 2 kg de kaizer si 2 pui crescuti de noi, fragezi, afumati acum, in luna august, la temperaturi caniculare.
Afumarea se face la cald, adica se face cu lemn, nu cu rumegus, cu lemn de pom fructifer (ideal – noi am folosit prun si maslin) sau cu fag. Se face foc, dar se lasa sa arda incet, sa nu fie flacara mare. In felul acesta, carnea se si coace usor.
Pe timpul verii, cand este cald, afumam putin carnea, o punem dimineata in afumatoare, la fum cald si o lasam pana spre seara, cam 5 ore, sa avem timp sa si fierbem. Nu se poate lasa mult timp, sa nu se strice.
Cand e mai rece afara, afumam mai mult, lasam 2-3 zile la fum si alternam fumul cald si rece, facem afumarea cu rumegus sau lemn de fag. Vedeti aici cum se face afumarea.
4. Fierberea kaizerului de casa
Se scot bucatile de carne de la fum si se pun la fiert. Le fierbem in abur, nu in apa. Aveti nevoie de o oala inalta (ideal un ceaun), in care se pune apa cam de 1 palma.
Deasupra se pun bucatile de carne, atarnate pe niste sipculite, in asa fel ca sa nu atinga apa, sa fie carnea deasupra. Se acopera cat mai bine posibil cu folie de aluminiu, capac, ce aveti, sa nu iasa aburul afara.
Se da foc si se lasa cam 1 ora-1 ora si jumatate din momentul in care apa a dat in clocot, in functie de cat sunt de mari bucatile. Focul se lasa la mic dupa ce da in clocot.
Noi avem o oala mare, de 50 l si ne incap mai multe. Este rama facuta din lemn, pe care asezam cele 4 sipci cu afumaturi. Ca la stup. 🙂
5. Condimentarea pentru reteta de kaizer de casa
Se pregateste amestecul de condimente: se piseaza usturoiul, mai mult sau mai putin, dupa gust si se amesteca impreuna cu celelalte condimente si putina apa, sa fie o pasta.
Truc:
Recomand sa folositi piper proaspat macinat, sa macinati impreuna condimentele, gustul va fi absolut fantastic!!!
Eu am dat exact cantitatea de condimente pe care o folosesc eu, dar voi puteti schimba, dupa gust. Se scot bucatile de kaizer de la abur si asa fierbinti, se ung rapid cu amestecul de condimente.
Se pun intr-un vas si se acopera bine, se lasa sa se raceasca incet si sa-si traga condimentele.
Bine… asa ar trebui sa se faca, dar noi taiem o bucata, pofta e prea mare. Stiti ca nu e bine, stim si noi, dar… :)))
Ia uitati-va cum arata in sectiune kaizerul de casa facut de noi!!! Asta e sexiune pur si simplu!!! Asta l-am facut acum, in august, saptamana trecuta.
Asa arata kaizerul si salamul facute de noi in luna iulie. Am pus condimentele inainte de afumare si am afumat mai mult, numai cu lemn de maslin:
Ce sa va mai spun? Ce miros si ce gust fantastic au? Imi pare rau ca nu pot sa fotografiez si mirosul. Ce arome grozave!!
E un amestec de sarat-dulceag-picant-amarui-fum… un amalgam fantastic de gustos. Se pot atarna in loc rece si uscat, cand e racoare afara, sau se pot congela si scoateti cand aveti nevoie 🙂
Data asta, am facut 7 bucati de kaizer si 2 pui. Noi am mancat 2 bucati de kaizer, am daruit unor prieteni dragi o bucata si restul s-a vidat si asteapta cuminti sa plece spre Romania, la familie. 🙂
Mai facem o tura cam peste 2 saptamani. Facem kaizer, salam si pastrama de pasare. Cred ca facem 2-3 gaste acum, ca mai avem 10 gaste. 🙂
O sa scriu si reteta de pastrama de pui, stati pe-aproape daca va place. 🙂
Ce retete v-ati dori sa mai scriu?
Daca va plac retetele mele si trucurile pe care vi le spun, va rog frumos sa invitati si prietenii sa le citeasca. Sa gatim cu totii bunatati de casa, cat mai simple si mai gustoase posibil! Faceti si calculul, sa vedeti ca iesiti si mult mai ieftin decat cu preparatele din comert. 🙂
La bloc, fara afumat, munciti in total, maxim 2 ore 🙂 si obtineti un kaizer condimentat senzational de gustos 🙂 . Sa va mai spun cat de bun este cu ceapa, usturoi, rosii, castraveti, ardei gras…cu sau fara o bucatica de branza, masline…cu sau fara o tuiculita… Offf, ce pofta mi s-a facut scriind! 😀
Voi cum pregatiti preparatele in casa? La bloc sau la casa 🙂
Pofta Buna!
Hai, gustati si voi cate o feliuta si va omenesc si cu o gura de palinca de la mama ei 🙂 . Rupem si-o paine de casa – vedeti reteta si gata, asta chiar ca-i masa boiereasca!
Si va las si reteta in format video, ca sa vedeti exact cum facem noi 🙂
Cititorii au incercat reteta de kaizer de casa, lasam mai jos doar cateva poze primite de la ei:
83 COMENTARII
l-ai terminat pe sotul meu.Se apuca sa-si faca .Acum are timp,asa ca sigur va iesi gustos,multumim pentru reteta.
Abia astept sa vad rezultatul 🙂
Esti geniala Gina Bradea !!! Iti urmaresc postarile tot timpul fiindca si eu sunt adepta mancarurilor gatite in casa ! Imi place ca ai haz si ca dai retetele cu toate secretele lor ! Tine-o tot asa galateanco !!!
Multumesc frumos 🙂
Buna, am taiat 4 pui si 2 curcani astazi, ma intereseaza urgent reteta ta pentru ca sambata si duminica vreau sa-i afum. Multam fain.
Astazi scriu 🙂
Rata o putem pune la afumat??daca da,in ce mod?
Vedeti aici toate retetele mele de afumaturi 🙂 http://pofta-buna.com/category/nou-afumaturi/
V-asi ruga si reteta de salam
Sunt scrise retetele de salam 🙂 , am 2. In dreapta-sus este casuta CAUTA RETETA, scrieti acolo SALAM 🙂
Sunteti demna de admirat.Toata stima!O sa revolutionati Italia cu aceste bunatati traditionale.
Multumesc frumos 🙂
Arata foarte bine,si cred ca si gustul este pe masura! As vrea sa stiu daca pot fierbe intr-o oala dubla ( una mare in care pun apa si una mai mica,cu gauri)!
Da, se poate, merge perfect! Dar atentie mare, apa sa fie dedesubt, sa nu atinga carnea, fierberea se face doar in abur 🙂
De ce nu trebuie fiert in apa?
Puteti sa-l fierbeti in apa, dar noi am facut in aburi si ne-a placut mai mult 🙂
Sincer eu folosesc pentru afumat salcie uscata atat pentru carne cat si pentru peste,incercati si o sa va placa!
Nu am lemn de salcie, sunt in Italia. Folosesc fag, maslin si pom fructifer 🙂
Buna!
Pentru cei care nu au afumatoare si locuiesc la bloc este vreo solutie intrermediara?
Cititi atent ce am scris. Nu se afuma, se face doar fiert si condimentat. 🙂
Buna seara , doamna Gina, sunt Dorin , de loc din Rm. Valcea , traiesc in Italia de mai multi ani si m-am bucurat mult cand am descoperit blogul dumneavoastra, este exact ce cautam, retete traditionale, explicate amanuntit si pe intelesul tuturor. Am facut kaizerul (fara afumare) , si a iesit foarte bun, Felicitari ! Faceti in lucru foarte bine facut.
Multumim frumos! Si noi suntem in Italia, langa Ancona 🙂
Buna ziua, doamna Gina va urmaresc cu mare drag si interes retetele in fiecare zi .Va rog daca se poate reteta de kaizer fara afumare . Eu stau la bloc si nu am asa spatiu si imi doresc tare mult sa fac aceasta reteta . Multumesc anticipat
Se poate fara probleme. Nu afumi, sari peste afumare 🙂 , dar faci restul la fel, inclusiv fierberea.
Eu fierb cu mirodenii costita, o bag la fum asa calda si cand o scot de la fum pun usturoi,boia piper si celelalte. Am sa fac dupa reteta dumneavoastra si cred ca va fi buna.
Daca se pune la fum fara zvantare, va avea gust amarui 🙂
multumim pt retete anul acesta am cumparat un porc il voi prepara negresit dupa retetele tale noi sintem in sicilia,,
Ma bucur si abia astept sa vad ce preparati 🙂
sincer as vrea din toate bunatatile care le ai postat ca salivezi doar vazind pozele imi imaginez gustul care il au
A venit si frigul. Vreau sa incerc aceasta reteta, dar nu prea stiu cum sa afum. Am inteles procesul din timpul verii, dar iarna trebuie sa tin produsul la afumat 2-3 zile continuu sau cateva ore in fiecare zi la cald apoi alte cateva ore la rece? Se afuma si noaptea?
Nu se mai da la vant (in cutia pentru zvantat) inainte de afumare? Este suficienta doar stergerea cu servetele?
Multumesc mult! Sunteti minunati.
Inainte de fum se lasa la zvantat, clar, nu se pune umed la fum. Se afuma 2-3 ore, apoi se stinge focul si se aprinde in ziua urmatoare. Se lasa 2-3 zile in afumatoare, dar fum doar atat: 2-3 ore pe zi.
OK. Multumesc.
Si cat timp din cele 2-3 ore pe zi este fum cald si cat rece, va rog?
Va stesez, stiu, dar vreau sa-mi iasa din prima reteta, ca sa-l zapacesc pe sot care este reticent la mezelurile de casa.
Nici afumatoare nu vrea sa-mi faca. Drept urmare, voi face eu totul, inclusiv cutia de zvantat.
Vedeti cat de mult m-ati ambitionat, atat de bine arata totul.
Maine, tai si doi curcani albi, mari si frumosi care vor ajunge, de asemenea in afumatoare.
Bună ziua,
Am descoperit de curand blogul dumneavoastră și …m-am apucat de treaba.
Am cumpărat doua bucăți de mușchi file de la măcelărie și am urmat rețeta de mușchi țigănesc. Deși am porc de tara de la mama,Dumnezeu sa mi-o tina sănătoasă, am preferat ca mușchiul să-l fac grătar din când în când, nu se compara cu nici o friptura . Asa ca,am făcut mușchi file din măcelărie și a iesit…o nebunie. Nu l-am gustat eu încă, mai sunt câteva zile de post dar ceilalți au fost foarte încântați. La fel am făcut și kaizer,și acesta a ieșit minunat. Va mulțumesc mult și sa va dea bunul Dumnezeu sănătate și sa va păstrați obiceiul???? Acum le pregătesc și prietenilor un kaizer.Si ei va mulțumesc. Sărbători fericite!
Bună ziua,
Am descoperit de curand blogul dumneavoastră și …m-am apucat de treaba.
Am cumpărat doua bucăți de mușchi file de la măcelărie și am urmat rețeta de mușchi țigănesc. Deși am porc de tara de la mama,Dumnezeu sa mi-o tina sănătoasă, am preferat ca mușchiul să-l fac grătar din când în când, nu se compara cu nici o friptura . Asa ca,am făcut mușchi file din măcelărie și a iesit…o nebunie. Nu l-am gustat eu încă, mai sunt câteva zile de post dar ceilalți au fost foarte încântați. La fel am făcut și kaizer,și acesta a ieșit minunat. Va mulțumesc mult și sa va dea bunul Dumnezeu sănătate și sa va păstrați obiceiul???? Acum le pregătesc și prietenilor un kaizer.Si ei va mulțumesc. Sărbători fericite!
Bună ziua,
Am descoperit de curand blogul dumneavoastră și …m-am apucat de treaba.
Am cumpărat doua bucăți de mușchi file de la măcelărie și am urmat rețeta de mușchi țigănesc. Deși am porc de tara de la mama,Dumnezeu sa mi-o tina sănătoasă, am preferat ca mușchiul să-l fac grătar din când în când, nu se compara cu nici o friptura . Asa ca,am făcut mușchi file din măcelărie și a iesit…o nebunie. Nu l-am gustat eu încă, mai sunt câteva zile de post dar ceilalți au fost foarte încântați. La fel am făcut și kaizer,și acesta a ieșit minunat. Va mulțumesc mult și sa va dea bunul Dumnezeu sănătate și sa va păstrați obiceiul???? Acum le pregătesc și prietenilor un kaizer.Si ei va mulțumesc. Sărbători fericite!
Buna Gina!Multumsc pentru minunatele retete!Am facut o selectie si abia astept sa le fac.Te rog sa-mi spui daca ai vreo reteta si pentru oase garf afumate, pentru ca eu nu am gasit!Multumesc mult si Sarbatori fericite in familie!!
Am si pentru oase, o sa mai scriu retete de afumaturi 🙂 . O sa vin cu retete de Craciun si-n ianuarie, ca tare multe s-au adunat 🙂
Si kaizerul meu dupa aceasta reteta minunata!Fiert la cuptor! Multumim!
Am facut intocmai kaiser ul afumat dupa reteta ta . Excelent, draga mea! !!! Esti o profesionista! !!!!
Nici nu mi gasesc cuvintele suficient de incarcate de bucuria satisfactiei ca te am descoperit. Sunt ferm convinsa ca zeci de mii de admiratori ai blogului tau simt la fel ca mine, sunt fericiti ca existi si ca, datorita tie viata lor s a inbunatatit considerabil . Te iubim, Gina si multumim pentru tot ce faci! ! !
Sunt grozave retele. Neaparat voi face si eu.
Dar am o intrebare. Cum le pastrati pe termen lung?
In congelator?
Multumim frumos 🙂 . Le videz si le tin in congelator 🙂
AM SA INCERC SI EU
Sunt puțin confuz și bine nu prea am somn pana nu termin kaizerul.
Ziceai ca se fierbe la abur 30-40 min. Iar în video spui o ora jumătate deci cat trebuie.
Am corectat 🙂
Ok mulțumesc mâine trec la aburi și mai ales ca mi-a venit sora din Italia vreau sa o impresionez.
Mulțumesc anticipat.
Spor la treaba! Abia astept sa-mi spui cum au iesit 🙂
da ,toata admiratia stimata Gina Bradea,corct doar o mica observatie…e bine de pus mixul de condimente cel cu boia,dupa ce scoatem de la fum…evitam arderea .O idee-pt.cine nu doreste kaizer afumat…eu o numesc sunculita….se pot pune bucatile de piept condimentate,in hartie de cuptor rulate bine la capete (chiar daca nu le-ati pus la bait inainte,puneti sare 2 catei de usturoi ,cateva cuisoare,o crenguta de cimbru si tot ce doriti….se pun pachetelele pe un gratar sub care sta o tava….in cuptorul aragazului preincalzit la 200 grade…lasati-le 45 min..la foc maxim..220….apoi le scoateti….dupa ce se racoresc se poate pune acel mix de boia+condimentele dorite…P.S.va admir si va urmaresc…..imi place tot ce faceti si……mai adaog la experienta mea ,noutati din …experienta specialistului…..si daca impartasesc din retetele mele cate ceva,sper sa nu deranjez …..ADOR BUCATELE SI…BUCATARIA NOASTRA SI NU NUMAI……IMI PLAC RETETELE FACUTE SI INVENTATE ….ACASA….cu respect ….
Sărut mâna, gata am terminat kaiserul. L-am lăsat la rece, iar mâine dimineață îl mănânc.
Gina ajută-mă te rog cu un sfat ai doua rețete de kaizer asta și una la cuptor. Care o recomanzi sa o fac? Am o oala care o pot face la abur (cea pentru legume) sau la cuptor?. Mulțumesc anticipat
Fa-o la cuptor, Natașa. Iese ceva de vis, crede-ma.
Buna Gina! Dupa ce am salivat destul citind retetele tale…m-am apucat de treaba. Am cumparat carnea de la o macelarie si am scufundat-o in saramura cu mirodenii. Am schimbat zilnic saramura si mirodeniile iar saramura am facut-o putin mai concentrata (3 linguri cu varf de sare pentru muraturi la litru de apa). Acum sunt la a 4 a zi de saramurare dar nu prea imi place cum miroase (usor sulfurat). Are culoare frumoasa : rosie in taietura proaspata si putin lipicioasa dar fara a se intinde, alb rozie la exterior. E interesant ca in taietura proaspata nu miroase ca in stratul exterior; miroase bine. Nu stiu ce sa fac!! o fi sau nu o fi alterata? Poate experienta ta ma va lumina pentru ca in familia mea saramurare umeda nu a facut nimeni vreodata. Multumim pentru retete si sfaturi!
Ciudat.
Pune-o la fiert acum, nu o mai lasa si vedem ce iese. Ai pus multa sare, deci sigur nu e stricata.
Pana sa primesc sfatul tau… mi-am zis ca nu am ce pierde asa ca am tinut carnea in apa rece 30 minute ca sa se mai desareze iar apoi am pus-o la zvantat peste noapte. Dimineata nu mai avea mirosul sulfurat ci acru (un acru lactat- nici nu stiu cum sa-i zic :)). Ma gindeam ca s-a alterat si aveam de gand sa o arunc dar am citit mesajul tau si am pus-o la fiert in aburi. Surpriza aburii miros f bine! Multumesc Gina mi-ai salvat bugetul cu vreo 200 lei 🙂 ! Acum merg mai departe cu etapele descrise de tine. Abia astept finalul! O zi frumoasa!
Da, e bine mereu sa ai rabdare. Gasim noi rezolvari la multe 🙂
Tare ma bucur, pup tare de tot!
Buna ziua. Am facut si eu reteta de kaizer dar, desi e foarte bun, a iesit cam uscat. Sa fi gresit eu ceva in proces?
E foarte ciudat, iese suculent si tare gustos si aromat. Dar…daca faci comparatia cu cel din comert care e plin de apa, da, e mai putin suculent. Asta de casa nu are deloc apa-n el. Totusi nu ar trebui sa fie uscat ci foarte fraged.
Sarut mana , am facut si eu , a iesit foarte gustos si suculent , nevasta mea a zis ca n-a mancat niciodata ceva mai bun , va multumim si ne bucuram ca existati , ca sa ne putem inspira si noi. Multa sanatate si Sarbatori fericite!
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine!
Buna. Kaizerul nu ar trebui prima data fiert si apoi afumat? Sau condimentele vor da un gust amar la afumare? Multumesc.
Incearca asa, mai intai afumat. Culoarea va fi rozalie si gustul de fum armonios, nu puternic 🙂
fantastic si bun
[…] cateva portii pentru ca ne apucase pofta si daca tot am facut afumaturi, am sacrificat si niste kaizer productie proprie si niste bucati de soric afumat. Fata e mofturoasa, nu mananca grasime, nu […]
[…] este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o […]
[…] Se mai pot folosi carnati proaspeti, slanina afumata, carne afumata sau proaspata (tochitura), kaizer, bacon, carne de porc, vita, oaie, chiar si pasare. Totul se face dupa gustul vostru si dupa ceea […]
[…] imbraca totul in felii de afumatura (kaizer, pancetta, […]
[…] porc, vita, oaie..VEDETI AICI. Veti gasi retete de carnati si salam de mai multe feluri, jambon, kaizer, crenvursti, parizer, gusa, sunca presata, mici, lebar, caltabos, toba, pastrama, pancetta si […]
[…] Kaizer de casa (reteta simpla) 4 decembrie 2018 at 9:52 […]
Foarte bun! Am scos doua bucăți de la saramura dupa 4 zile si le-am copt in cuptor aprox 1 1/4 h la 100 ‘C .Carnea ramas roz la interior si destul de suculenta.
Acum am scos restul bucatilor de la saramura -dupa 7 zile si le-am pus la zvantat..apoi urmeaza fum …fiert.Abia astept rezultatul final.
E prima dată când fac mezeluri in saramura🙂
Gina iti multumesc pentru retete ,Ai un site minunat …cand il deschid salivez ca un saint bernard 😘
Ma bucur tare mult, sa va fie de bine! Abia astept sa-m,i spui cum au iesit.
Buna ziua am facut reteda dumneavoastra si a iesit foarte buna dar putin cam sarata. Mai pot face ceva sa nu mai fie asa sarat?
Il fierbi in apa simpla, fara sare, 10 minute de cand da in clocot.
Super tare. Am cumpărat o burta de porc de 4 kg. Și dacă e Corona virus și n-am ce face, un Kaiser de casa e binevenit!
Buna idee!
[…] diferite de Pastele carbonara, unde se folosesc ou, nu smantana si gusa de porc (guanciale), nu kaizer sau […]
Draga Gina te admir foarte mult si imi plac mult retetele tale. Pe unele le-am incercat si eu si mi-au iesit foarte bine. Pentru ca sunt interesante retetele tale de afumaturi mi-am zis ca trebuie sa incerc si eu, asa ca mi-am propus sa fac niste Kaizer afumat. Am cumparat carnea, am pregatit saramura dupa reteta ta si am pus-o la saramura cu condimente dar dupa ce am schimbat a doua oara saramura carnea are un miros de parca ar fi stricata. Am scos carnea din saramura, am scurs-o bine si am pregatit a treia portie de saramura cu condimente. Maine ar trebui sa o pun la zvantat si poimane sa o afum. Nu stiu daca este normal ca acea zeama lasata de carnea pusa la saramura sa miroase. Nu stiu cum sa procedez. Am observat ca in momentul in care scurg saramura carnea nu mai miroase sau poate nu-mi mai dau eu seama. Am pus 40 gr sare la 1 l apa si condimentele indicate de reteta ta. Am pus cam 10 kg de carne, 5 l apa si 200 gr. sare. Te rog sa-mi spui daca am procedat bine.
E foarte bine cum ai facut. Prima data iese sanf=gele in apa si e posibil sa aiba un miros mai ciudat. Nu te speria, mergi mai departe.
Draga Gina, multumesc pentru incurajare. Astazi am scos carnea de la saramura. Pentru ca inca mai avea miros, am mai facut o portie de saramura cu condimente in care efectiv am spalat bucatile de carne dupa care le-am pus in niste prosoape pentru a iesi apa din ele si in seara asta le-am pus la zvantat. Maine dimineata le voi pune la afumat. Le voi afuma la fum cald cu lemn de cires de la ora 8,00 pana seara la 18,00 dupa care am sa le fierb la abur. si la sfarsit le voi aplica condimentele. Mor de nerabdare sa aflu rezultatul. Am afumat carne si in anii anteriori si cred ca am prins cat de cat metoda de afumare. Desi il am pe fratele meu care ma ajuta eu sunt cea care sta si pazeste focul. Nu stiu cum se face afumarea la rece dar poate voi invata candva. Iti doresc o seara frumoasa si iti voi transmite cum a iesit carnea.
Te pup! Spor si abia astept sa-mi spui cum a iesit. Nu uita, dupa fierbere sa pregatesti amestecul de condimente cu mult usturoi, sa fie gustos.
Bună seara, Gina. Așa cum am promis, deși sunt ruptă de oboseală( treburile din casă înainte de Crăciun), vreau să-ți prezint rezultatele muncii depuse la afumarea cărnii. Am ținut marți carnea la afumat de dimineață de la ora 7,30 și până seara la ora 19,00. Lemnul de cireș i-a dat o culoare foarte frumoasă. La ora 20,00 am pus carnea la fiert la abur timp în care am pregătit condimentele. Am ținut-o două ore la fiert după care i-am pus condimentele și apoi am pus-o la rece până a doua zi. M-am grăbit foarte tare pentru că se făcea ora 23,00 și conform dispozițiilor, nu se poate circula pe stradă mai târziu de ora 23,00 decât cu declarație pe propria răspundere și pentru motive foarte serioase. Am afumat carnea la casa părinților mei care este foarte aproape de casa mea. Carnea a ieșit super!!! Aspectoasă și gustoasă. Un singur lucru nu l-am înțeles. La bucățile care erau mai groase(7-8 cm) în mijloc culoarea era mai deschisă și prin unele locuri cu o ușoară tentă verzulie. Mă gândesc că poate ar fi trebuit să o fierb mai mult timp sau poate trebuia să o țin la fum mai mult timp. În orice caz bucățile de kaizer din carnea de pe burtă care erau mai subțiri au ieșit perfect. Bucățile mai groase erau din ceafă. Aștept să-mi spui părerea ta pentru ca anul viitor sau chiar mai înainte să-mi iasă totul așa cum trebuie. În fiecare zi învățăm câte ceva, inclusiv eu care pot spune că am o vărstă….(64). Afumăturile mele și nu numai, am făcut și chișcă și cârnați, au fost foarte apreciate de soacra mea și de fiul meu căruia i-am trimis la București un pachet din toate bunătățile făcute de mine. Nu știu părerea soțului meu pentru că nu a gustat încă ( ține post). Dar vreau să-ți mulțumesc pentru rețetele tale la care apelez de fiecare dată când vreau să pregătesc ceva deosebit. La recomandarea mea și fiul meu a început să gătească după rețetele tale și este foarte încântat. Îți doresc multă sănătate și zile frumoase și pline de satisfacții în munca pe care o faci, precum și multe momente fericite alături de cei dragi.
Te pup, Aurora.
Cand ramane verzui la mijloc, e din cauza ca mai trebuia tinut la fum, sa patrunda pana in mijloc. Fiind totul facut natural, cu chimicale, fara sa fie injectate cu saramura, carnea va fi mai densa si va avea o usoara tenta gri-verzuie. Dar foarte usoara.
[…] toba, leber, caltabos, cighir, pastrama de vita, oaie, pasare, sunca presata, slanina afumata, kaizer de casa, cotlet si ceafa afumate, muschi tiganesc, bacon-pancetta, rulada din burta de porc, sunca din […]
Buna ziua, Gina
Si in acest an m-am hotarat sa fac putin Kaizer de casa, bineinteles dupa reteta ta. La cateva intrebari as dori sa-mi raspunzi daca se poate. Dupa ce l-am afumat, pot sa coc kaizerul in cuptor, in hartie de copt si sa nu-l mai fierb? E posibil sa iasa prea uscat? Care este parerea ta si cum ar fi mai bine sa procedez? Iti multumesc pentru retetele tale extraordinare de care m-am folosit in tot cursul anului si iti doresc multa sanatate.
La abur iese mai suculent, dar poate fi copt si in cuptor, invelit in hartie de copt.