Ardei pentru umplut, conservati pentru iarna
Fiecare gospodina cauta o reteta buna de ardei pentru umplut, conservati pentru iarna. Ardeii grasi se pot conserva pentru umplut in mai multe feluri: uscati, in sare, in sos tomat, la congelator, in apa cu sare sau in otet. Mai e si varianta cu aspirina sau conservant, dar nu o recomand.
Va invit sa cititi 6 retete diferite de ardei pentru umplut, conservati pentru iarna. Puteti arunca o privire si pe reteta de ardei umpluti: sunt deliciosi si foarte usor de facut. 🙂
Eu nu conserv ardei, pentru ca acum, vara si toamna, gasesc doar ardei uriasi, nu gasesc micuti pentru umplut. Si iarna gasesc mai micuti, la acelasi pret ca si acum. Asa ca nu are rost sa ma chinui degeaba. Daca stau in Italia, sunt avantaje si dezavantaje: un dezavantaj este ca nu gasesc legume ca-n Romania: castraveti cornison, ardei gras galben, gogosari..
Am publicat pana acum peste 100 de retete de Conserve pentru iarna – AICI, asa ca va invit sa le vedeti. Sunt asezate pe categorii: muraturi, compot, sirop, zacusca, gem-dulceata, lichior, zarzavaturi de tot felul.
Asa ca va scriu retetele pe care le stiu, pentru ca mi se cer mereu.
Alegeti ardei grasi proaspeti, cat mai uniformi ca marime, sa poata fi umpluti. Le scoateti cotoarele si nervurile din interior si-i spalati bine de seminte. Verificati sa nu aiba viermi, ca se mai intampla.
1. Ardei grasi uscati, reteta pentru umplut
Se insira pe ata ardeii curatati pentru umplut si se atarna undeva la vant.
Se verifica mereu, e bine sa fie undeva la loc ferit, sa nu ploua si sa nu cada noaptea roua pe ei.
Dureaza cateva zile pana cand se usuca bine, apoi se atarna undeva in camara.
Inainte de folosire se pun in apa rece la hidratat, cu o zi inainte. Apoi se umplu normal 🙂
2. Ardei grasi pentru umplut, reteta in sos de rosii
Ardeii curatati asa cum am aratat mai sus se oparesc in apa cu sare: la 1 l de apa se pune 1 lingurita de sare pentru muraturi.
Se oparesc doar 3-4 minute, cat sa se inmoaie putin. Se scot si se lasa la scurs pe servete.
Se pun unul in altul, se asaza in borcane, se pun cateva fasii de hrean, se completeaza borcanul cu suc de rosii crud.
Deasupra se pun cateva tulpini de telina, se pune capacul. Se sterilizeaza la bain marie 30 de minute din momentul in care apa da in clocot.
Se stinge focul si se acopera cu servete groase. Se lasa pana a doua zi.
Se mentin excelent si 2 ani.
Iarna facem niste ardei umpluti deliciosi – reteta aici.
3. Ardei pentru umplut, reteta la sare
Se oparesc ardeii curatati in apa cu sare, apoi se lasa la scurs, sa nu aiba apa deloc.
Eu ii pun cu gura-n jos pe servete si-i las asa cateva ore. Se pun unul in altul, presarand cu multa sare de muraturi si intre ardei.
Se asaza in borcane sau cutii din plastic. Se acopera cu sare. Trebuie sa aiba multa sare.
Inainte de utilizare se pun in apa rece la desarat, apoi se umplu normal. Rezista lejer si mai bine de 1 an.
4. Ardei gras pentru umplut, reteta la congelator
Ardeii curatati si opariti in apa cu sare se lasa la scurs, apoi se asaza unul in altul, in pungi care se inchid cat mai bine posibil.
Ideal este daca puteti sa vidati pungile.
Se pot pastra maxim 6 luni in congelator.
5. Ardei gras pentru umplut, reteta in saramura
Ardeii curatati se oparesc in apa cu sare. Se asaza in borcane, se pun fasii de hrean si tulpini de telina printre ei, apoi se completeaza cu apa cu sare.
Saramura se face cu 1 lingura de sare la 1 l de apa. Se pune capacul, apoi se sterilizeaza la bain marie timp de 30 de minute din momentul in care apa da in clocot.
Se acopera cu servete groase si se lasa pana a doua zi.
Se eticheteaza si se depoziteaza in camara. Inainte de utilizare, se pun la desarat in apa rece.
Rezista si 2 ani.
Posibile defectiuni:
Daca dupa cateva zile apa sau sosul de rosii se tulbura, desfaceti borcanul, scurgeti zeama, o clocotiti, turnati clocotita peste ardei si capsati. Intoarceti borcanul cu gura-n jos si acoperiti cu servete groase pana a doua zi.
Va fi bine 🙂
6. Ardei gras pentru umplut, reteta in otet, la rece
Aceasta este reteta mea preferata, intentionat am lasat-o la urma. 🙂
Ardeii curatati se pun in lighean. Deasupra se toarna otet cu sare: la 1 l otet se pune 1 lingura de sare pentru muraturi.
Puteti adauga si 1-2 linguri de zahar daca doriti, dar nu e obligatoriu. E bine sa puneti otet in fiecare ardei.
Acoperiti cu un servet si lasati pe masa 24 de ore. Din cand in cand amestecati ardeii, sa ajunga otetul la toti.
Daca la inceput zeama va fi putina, veti vedea ca a doua zi isi vor lasa multa zeama.
La 10 kg de ardei de exemplu, aveti nevoie de 3-4 l de otet.
Se asaza ardeii unul in altul, se pun in borcane. Se pun fasii de hrean si tulpini de telina, apoi se toarna deasupra otetul in care au stat. Se pune capacul si se depoziteaza in camara.
Nu se sterilizeaza nimic. Rezista lejer si 2 ani. Mai mult nu stiu, pentru ca la mine mereu s-au consumat.
Inainte de utilizare se pun in apa rece ca sa iasa gustul de otet.
Sper ca veti folosi aceste retete, le-am scris pentru voi cu mare drag. Daca mai stiti si alte metode pentru conservarea ardeilor pentru umplut, va rog frumos sa ni le spuneti si noua, dedesubt. Va recomand sa incercati si alte retete de pe blogul meu, de exemplu cea de bulion pasta de ardei, un deliciu usor de facut acasa, cu un gust incomparabil cu cel al produselor din comert. 🙂
Notati aceasta reteta cu numarul de stelute care credeti ca-l merita si va multumesc pentru vizita.
Sa fiti fericiti!
Pofta buna!
27 COMENTARII
am asteptat aceste retete-multumim mult!
mie imi place cea cu rosii-o voi proba neaparat
Cu mare drag. <3
Cei congelati am încercat si nu ne plac dar o sa încercam celelalte retete. Cea la rece, noi asa punem gogoșarii pt iarna , foarte buni!!
Retetle sunt foarte bune si descrierea lor pe masura!!!
Eu ardeii pentru umplut ii fac asa ;ardeii se curata de codite si seminte ,se spala bine si se pun sa se scurga cu gura in jos.Amestec cantitate egala de sare si zahar si frec fiecare ardei in parte pe dinăuntru si pe afara cu amestecul facut si îi las pana a doua zi in lighean,cand ii pun in borcan si torn peste ei zeama lăsată..Capsez borcanul si durează si doi ani.. deasupra pun ramurica cu frunze de visin bine spalate,bine inteles inainte de capsare!!!
eu de ani de zile ii pun numai cu apa rece Se curata ardei de seminte si se pun in apa fierbinte Se lasa pana se inmoaie eu ii fac dupa masa si ii las pana a doua zi dimineata cand ii asezi unul in altul mai pun cate o bucata de hreanin ei si ii asez in borcan Cand s-a umplut borcanul pun in cruce 2 bete de marar si pun apa rece si pun capac ul apoi in camara ,a sa stea bine trenuie hrean mai mult avantajul ca atunci cand ii folosesti nu mai trebuie desarati si sunt ca proaspeti
Toate retetele sunt delicioase , eu le-am folosit ani la rand.
Multumesc mult, Gina ! Eu pun ardei grași pentru umplut după ă rețetă veche, mai veche ca mine … O am de la bunica. Spăl bine și curăț ardeii de semințe, îi las apoi pe un prosop de bucătărie așezati cu tăietura în jos ca să se scurgă bine, cam o jumătate de ceas. Pun într-un bol, atîtea linguri de sare și tot atîtea de zahăr, cîți ardei am, amestec bine sarea cu zahărul. Pun apoi în fiecare ardei, cîte două linguri de amestec de sare cu zahăr . Așez apoi ardeii într-un vas în așa fel încît amestecul pus în ei, să nu se verse, (eu îi pun într-un bol mai mare din plastic ) Îi acopăr, apoi îi las așa pînă a doua zi . În acest timp, ardeii vor lăsa apa și se vor înmuia. Scot ardeii din vasul în care au stat și îi așez apoi unul peste altul în borcanele spălate și sterilizate. Torn deasupra zeama lăsată , Pun capacele și le pun în cămară . CÎnd vreau să fac ardei umpluți, scot ardeii din borcan, îi clătesc în mai multe ape și apoi pînă pregătesc umplutura îi las să mai stea în apă. Sunt foarte gustoși și se păstrează foarte bine chiar și doi ani
Multumesc frumos si eu.
Te mai asteptam pe la noi.
nu răman dulci de la zahăr??? iar dacă ardeii sant mai micuți,nu este prea mare cantitatea de sare și zahăr,cate o lingură normală din fiecare???? mulțumesc!!!!
Poti sa pui mai putin zahar, e ok.
Tare sunt buni ardeii in mancare! Pentru ciorba si mancare, eu ii toc si ii pun in pungute mici la congelator, cam cat folosesc o singura data la mancare. Pentru umplut insa, ii pregatesc intr-un mod diferit: in baie de ulei. Incing bine intr-un vas inalt mai mult ulei si calesc putin ardeii spalati, stersi si curatati de cotoare. Nu ii calesc mult, doar cat sa-si schimbe putin culoarea. Uleiul insa, trebuie sa fie bine incins. Las la scurs si racit intr-o strecuratoare de inox si apoi ii pun in pungi la congelator. Folosesc cam 4 pungi pentru fiecare portie de ardei, tocmai pentru a nu avea surpriza de a mi se scurge uleiul. Iarna ii folosesc la cateva ore dupa ce ii scot din congelator, nu ii las sa se decongeleze complet. In mod similar pregatesc si vara ardeii umpluti, caliti inainte. Uleiul ramas de la pregatirea ardeilor il folosesc la mancare pentru gustul absolut delicios pe care il are, mai ales la mancarurile de post. Aroma si gustul ardeilor se completeaza de minune cu vinul alb si mararul uscat adaugat intreg in mancare si inlaturat dupa aceea sau macinat fin in rasnita. De fapt, acesta este ingredientul secret pe care il folosesc desori la mancarurile pe baza de ardei. Iarna trecuta mi-au ramas multi gogosari si ardei kapia mititei si, pentru ca m-am saturat de copt (multumesc pentru sfatul de a-i coace in cuptor!) si curatat, i-am trecut si pe ei, parte intregi, parte taiati in suvite, prin baia de ulei si i-am pus in pungi la congelator. I-am folosit la tocanita, orez cu legume, sos cu rosii si sarmalute de post. Si cine stie in cate alte retete se mai pot folosi.
Bravo, imi place tot ce spui. Sa mai vii pe la noi, te primim cu mare drag 🙂
Pup tare de tot.
Cu drag.
Apreciez munca pe care o depuneti nu doar prin multitudinea de retete puse la dispozitie, ci mai degraba pentru educatia culinara pe care o faceti. Ceea ce, in opinia mea, este un lucru foarte important, deoarece primii ani de bucatareli am fost macinata de eterna intrebare „de ce asa si nu altfel?” Ciudat insa ca de lucrul acesta mi-am adus aminte abia acum, dupa discutiile cu dvs. iar permanentul „de ce” al nepotelului meu nu mi se mai pare acum sacaitor.
Multumesc frumos. Da, explic acel ,,de ce,,.
Bună dna Gina, dar când scot ardei de la congelator îi umplu congelați sau îi dezgheț.
Bună seara, am încercat rețeta de ardei penorul umplut la rece dar zeama nu mi-a cuprins totita ardeii din boryan. Ce fac mai adau oțet sau îi las așa? Mulțumesc.
Mai adaugi otet. Cand vrei sa umpli, pui ardeii in apa si o schimbi de cateva ori, sa iasa otetul 🙂
Mulțumesc.
Multumesc frumos si eu.
Buna ziua,
va rog poate ma poate ajuta cineva .Nu inteleg reteta de la ALTMAN MARIA -oare numai apa fara sare ?
nu se strica?
multumesc mult
Nu se strica. Sa fie apa deasupra ardeilor si se pune ulei, care nu permite aerului sa intre. Mie personal nu-mi plac asa. Se pune hrean, sa-i pastreze tari.
Foarte bune retetele. Atat cele video cat si cele scrise. Succes in continuare.
Multumesc, Violeta!
Te astept sa mai probezi si alte retete si sa ne spui si noua ti-au iesit.
Buna ziua,
Am tot cumparat , de la supermarket,ardei marinati umpluti cu branza.Sunt foarte buni dar as fi vrut sa-i fac in casa.Imi puteti spune reteta?
Multumesc mult!!
O sa fac, sa vad cand gasesc acei ardei.