Bulion pasta de ardei
Bulion pasta de ardei: bulionul din comert are un continut extrem de mic de rosii sau ardei (ardei gras rosu, kapia sau gogosari), contine mai mult amidon si coloranti, asa ca imi fac singura, in casa, diferite tipuri de bulion.
Am norocul sa am o casuta la tara si de ani buni fac la ceaun, la foc de lemne, multe conserve pentru iarna: bulion, suc de rosii, zacusca, gem si multe altele. Iar daca anul acesta am fost in vacanta, in Romania, am facut si o tura buna de bulion din ardei kapia.
Va las mai jos si alte cateva retete cu rosii, toate delicioase si sanatoase:
Acest bulion pasta din ardei este o reteta extrem de simpla, fara ulei sau conservanti, de un gust si o culoare absolut exceptionale.
Ce ingrediente sunt necesare pentru bulionul de ardei:
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- - 10 kg ardei gras rosu, kapia sau gogosari bine copti
- - 50 g sare
- -1 lingura de zahar
- Ardeii se spala, se curata de cotoare si seminte, se taie si se trec prin masina de tocat sau robot. Se pun pe foc, intr-un ceaun sau o cratita, oala cu fund gros. Se spumeaza de cate ori este nevoie si se lasa sa fiarba pana cand scade mai mult de jumatate, sa ramana o pasta groasa. Acum se adauga sarea si zaharul si se mai lasa sa mai fiarba 15 minute.
- Se stinge focul si bulionul se pune asa fierbinte in borcane, care se intorc imediat cu gura-n jos, se invelesc in paturi si se lasa pana a doua zi, sa se raceasca incet. Borcanele trebuie sa fie bine spalate si uscate, iar cand se pune bulionul, se aseaza bine de tot cu lingura si se impinge cu o coada de lingura bine ici si colo, ca sa se acopere toate golurile de aer.
- Facut in felul acesta, nu fermenteaza, tine si 3 ani. Pentru mai multa siguranta, puteti steriliza borcanele 30 de minute din momentul in care au dat in clocot.
Cateva secrete pentru cel mai bulion de ardei:
-puteti adauga si 1-2 kg de rosii, sau jumate-jumate, fara probleme
-la fiert se pot adauga cateva tulpini de telina, care vor da un gust deosebit
– dupa fierbere, se poate imparti in cantitati mai mici si se poate face aromatizat in diverse feluri: cu ardei iute, cu piper, cu usturoi, cu rosii etc.
-daca vreti ca bulionul sa aiba o consistenta mult mai fina, treceti ardeii prin masina de suc de rosii sau dupa fierbere, treceti bulionul printr-o sita fina, ca sa se separe cojile
-cand se desface un borcan cu bulion, dupa ce consumati prima data, turnati deasupra putin ulei, cat sa acopere bulionul ramas si pastrati borcanul in frigider- in felul acesta se va mentine excelent, fara sa faca floare.
Bulionul acesta este foarte rosu, dulceag la gust si cu o cantitate mica, mancarurile capata o culoare rosie intensa, extrem de frumoasa. Iar de gust, nu cred ca are rost sa mai vorbim, este absolut fantastic.
Vedeti aici mai multe retete de conserve pentru iarna.
Voi ce fel de bulion folositi, ce fel de conserve mai faceti pentru iarna?
50 COMENTARII
Faina reteta, voi face o pasta de ardei iuti, i-am cules ieri. Nu sunt inca hotarata daca sa pun sa nu telina.
Poti incerca sa faci un bulion sau poti proba reteta aceasta cu ulei, italiana, depinde ce doresti sa faci: http://pofta-buna.com/pate-din-ardei-iuti/
super reteta,multumim
am facut si eu,dar am pus de la inceput f.putin ulei ,n-am intors borcanele, dar le-am pus in borcanase mai mici,anul trecut s-a pastrat bine
multumim pt. retete
E bine si cu ulei, nu e gresit, nu e oblogatorie intoarcerea borcanelor- eu asa m-am obisnuit 🙂
ffbun acest bulion
repede si simplu de facut
dar am o intrebare , SHTITZI RETETA DE SOS AJVAR ?
ESTE UN SOS SARBESC , BANATEAN , CARE SE FOLOSESHTE LA HAMBURGHERI , PLESHCOVITZA SARBEASCA .
CRACIUN FERICIT , LA MULTZI ANI , DRAGA D-NA GINA .
CHIAR AVETZI CEVA DEOSEBIT , MIìATZI ,, TRANSMIS,, O STAREA DE BINE , DE BUCURIE , CITIND BLOGUL D-STRA . AM GASIT PE HARTA CASCADA DE MARMURA SHI CASTELUL GARGANO, UNDE A-TZI FOST CU SOTZUL.
SANT DEPARTE , NOI STAM IN REGGIO EMILIA .
LA GALATZI STAU DE 49 DE ANI , IN SPATE LA M 1 , VIS A VIS DE HOTEL TURIST \ ,, PAPADIA ,, DE LA CASA DE CULTURA , IN B-DUL G. COSHBUC .
SANATATE , LA MULTZI ANI ,
SA NE SCRITZI CE MENIU A-TZI GATIT PTR CRACIUN , SHI CE VE-TZI FACE PTR REVELION …
VA SARUT CU MARE DRAG
RODICA-SHTEFANIA STAN
Buna ziua,
Nu stiu reteta acelui sos, dar ma voi interesa, poate-l stie vreun prieten. De sarbatori nu gatesc mult, dar cayeva feluri. De Craciun am avut: afumaturi de casa(salam, piept de rata si jambon, toba si lebar), sarmale, rata cu portocale si cateva prajituri(caise, fursecuri cu migdale, nuci si Rafaello),un tort mic, paine de casa si mamaliguta. Atat. De revelion, la fel voi face: cateva aperitive de casa-afumaturi, friptura si prajituri, un tort.
Buna ziua .Aceeasi reteta de bulion de ardei o folosesc si eu si sunt foarte multumita,Numai ca sotul meu a avut o idee geniala.Cand este aproape fiert bagi blendarul vertical in el si-l pasezi.Iese o pasta forte fina.Nu te mai necajii de ce spun si scriu altii despre tine.Sunt oameni care nu merita atentie.Este o vorba veche care spune ca:cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.Zi buna in continuare.
Multumesc frumos pentru vizita. Cu blenderul, da, e bine, dar la cantitate mica, eu fac in ceaun mare 🙂 . Vorba bunicii: nu sparge matzul :))
ati uitat sa spuneti ce cantitate de apa se pune. In rest, reteta este de incercat si am intentia sa o fac. Multumesc.
Nu se pune apa deloc, cum sa se puna apa??????
Eu fac din gogosari. Interesant insa, am pus la sarmale cu varza murata (nici o lingura) si le-a dat iz dulceag, nu prea ne-a placut
La restul retetelor e absolut genial. Am o reteta de friptura de vita (de facut iarna), dezarmant de simpla: 1-2 buc de praz taiat rondele, 3/4 kg de morcovi taiat rondele si antricot sau vrabioara taiat felii de 1 cm grosime/ marime cam 1 pachet tigari (n-am gasit o alta dimensiune, Gina, nu ma trage de urechi). Atat, ca iarna restul legumelor parca sunt din aur. Se pun toate in tava, sare, piper, boia, cimbru, oregano, vin 100-150 ml, o cescuta bulion si o cescuta pasta de ardei. O folie de aluminiu peste tava, 11/2-2 ore la cuptor, foc mediu si e fantastic de buna. Pasta de ardei o face teribila.
ps: Chiar daca stiu o reteta, tot intru pe ea la tine pe blog. In 90% din cazuri, sigur e ceva nou in ea. Nu ma satur de retele tale.
Da, e foarte ok, iar friptura aia de vita iese geniala! 🙂
AM FACUT ACEST SOS CU ROSII SI ARDEI COPTI KAPIA A IESIT EXCELENT!
multumesc pt reteta am s-o fac mai ales ca am in gradina ardei
Asa ceva fac si eu doar ca pt. 10 kg de gogosari pun 1 litru de ulei sare piper si foi de dafin
Modul de preparare
Spal gogosari si ii curat de seminte( sa nu ramana nici una) nu se mai unda in interior si trebuie neaparat sa nu fie negri
Ii macin prin robotul de carne
Ii pun la fiert pana se elimina apa din ei cand nu mai au apa adaug uleiul si ii mai las sa fiarba 30 de min. In ultimele 10 min . pun condimentele dupa ce se termina de fiert le pun in borcanele curate si sterilizate( eu le sterilizez in cuptor 5 min) pun capacul si le intorc pe capac pana se racesc .
Copiii mei o mananca pe paine . din aceasta pasta fac iarna zacusca proaspata ( noi facem acid la stomac in general de la zacusca dar merge cate un pic proaspata) pun pe orice mancare cere ardei sau gogosari
PS. Am uitat sa precizez scot foile de dafin inainte de a le pune in borcane si gogosari nu trebuie sa fie negri la interior
nu mai fierbi in dunst? nu o lasi in paturi? intreb ca vreau sa fac si eu sambata, dar doar jumatate. Cate borcane ies? cata sare pui? mersi 🙂
Pun bulionul fierbinte, clocotit in borcane, pun capacul si pun in paturi. Depinde cat de mult scazi, cat de apoase sunt rosiile… 🙂
buna doamna Gina as dori sa imi spuneti ce faceti cu spuma ce o luati deoparte,am vazut ca atat la sucul de rosii cat si la acest bulion spuneti ca trebuie luata spuma.nu vreau sa o arunc,dar nu inteleg de ce trebuie scoasa,la gemuri am inteles dar la sosurile aceastea? azi m-am pus pe ,,bucatarit” pt ca sunt tare incantata de conservele dvs fara conservanti si au gustul celor din copilarie facute de bunica mea.Multumesc anticipat! sa fiti sanatoasa sa ne bucurati zilele cu noi retete si sfaturi!
buna doamna Gina as dori sa imi spuneti ce faceti cu spuma ce o luati deoparte,am vazut ca atat la sucul de rosii cat si la acest bulion spuneti ca trebuie luata spuma.nu vreau sa o arunc,dar nu inteleg de ce trebuie scoasa,la gemuri am inteles dar la sosurile aceastea? azi m-am pus pe ,,bucatarit” pt ca sunt tare incantata de conservele dvs fara conservanti si au gustul celor din copilarie facute de bunica mea.Multumesc anticipat!
Spuma se arunca, draga mea, altfel fermenteaza sucul si e mare pacat 🙂 .
Te pup si spor la treaba!
Spuma nu trebuie luată neapărat pentru ca se fierbe ,, bulionul,, pana dispare spuma.practic atunci este gata .
Spuma nu trebuie luată neapărat pentru ca se fierbe ,, bulionul,, pana dispare spuma.practic atunci este gata .iar despre ulei pot spune ca este un fel de ,,prăjeăla,, care nu este tocmai sanatoasa.
iar despre ulei pot spune ca este un fel de ,,prăjeăla,, care nu este tocmai sanatoasa.
[…] fiecare an pregatesc suc de rosii, bulion din ardei, sos pentru paste si pizza si multe alte bunatati – vedeti retetele unde sunt cuvintele […]
Sunt suficiente 50 gr.sare pentru 10 kg. ardei?
Da. Poti pune mai multa daca vrei, dar eu nu iubesc sarea. Se mentine excelent 🙂
Am făcut bulion din ardei kapia, este excelent ! ??
[…] fiecare an pregatesc suc de rosii, bulion din ardei, sos pentru paste si pizza si multe alte bunatati – vedeti retetele unde sunt cuvintele […]
[…] forma rotunda. Hmmmmm, ce frumos arata, iti vine s-o mananci cu ochii 🙂 , nu-i asa? Am folosit bulion pasta de ardei la umplutura de sarmale si uitati ce culoare frumoasa i-a dat. De miros si de gust, nu mai vorbesc, […]
Fara zahar nu se poate va rog!
Se poate. Zaharul este un conservant natural si eu pun foarte putin. Dar se poate si fara zahar, fara probleme.
Am facut pasta de gogosari dar a iesit amarui/Am pus si zahar dar tot amar este .Se mai poate face ceva sau i-l arunc?
Ardeoiul in general este amarui. Da la altcineva sa guste si nu-i spune ca ti se pare amar. Poate simti tu gustul amar, poate ai probleme cu fierea. Lasa sa guste altcineva si sa-ti spuna cum e la gust.
Buna ziua !!As vrea sa va intreb la 4 kg de capia cate rosii sa pun si trebuie sa fierb separat apoi sa pun ardeii?Sare cata sa pun?Va Multumesc!!
Pui cate rosii ai, nu am o reteta anume. Prima data pui ardeii si ii lasi sa se inmoaie si apoi rosiile si fierbi pana scade totul bine. Sare pui 1-2 linguri, e suficient.
[…] inceput vom prepara sosul in care vom marina costita de porc: peste pasta de tomate adaugam sarea, vegeta de casa, cimbrul, boia de ardei dulce, piperul macinat, boia de ardei […]
[…] forma rotunda. Hmmmmm, ce frumos arata, iti vine s-o mananci cu ochii 🙂 , nu-i asa? Am folosit bulion pasta de ardei la umplutura de sarmale si uitati ce culoare frumoasa i-a dat. De miros si de gust, nu mai vorbesc, […]
[…] un borcan de bulion pasta de ardei cu rosii, de 370 g, o lingurita rasa de boia de ardei iute, 400 g de orez. Va recomand sa folositi orez cu […]
Doamna Gina, am facut bulionul si a iesit amar din cauza ardeilor;va rog mult, stiti cumva un remediu? Ca dvs cam stiti o groaza de secrete…..🙏🙏🙏
Cruzi sau copti sunt buni, nu mi-am dat seama de calitatea ardeilor , dar gatiti sunt amari
Sarut’mana mult
Din pacate, da, se intampla.
Nu stiu cum poti scoate gustul de amar. Incearca sa pui bulionul pe foc si adauga cativa cartofi mari, in coaja, bine spalati. Mai fierbi putin bulionul, cam 15 minute, apoi scoti cartofii.
Mai faci niste suc de rosii, il fierbi separat si cand e bine scazut, il amesteci cu bulionul de ardei.
Multumesc mult de tot.
La cartofi nu m am gandit;la rosii m am gandit dar am asteptat sa vad ce ma sfatuiti.
Offff…..si ma bucuram asa mult ca a iesit frumos, parfumat si gustos la inceput, am facut ca Pacala, mult, sa nu am grija multa vreme ca asta roseste bine
Multumesc mult inca o data
Incerc cum ati zis
[…] si noua, dedesubt. Va recomand sa incercati si alte retete de pe blogul meu, de exemplu cea de bulion pasta de ardei, un deliciu usor de facut acasa, cu un gust incomparabil cu cel al produselor din comert. […]
Multumesc ,multumesc ,multumesc .fara cuvinte,aveti niște retete extraordinare!
Multumesc frumos si eu.
Buna ziua dna Gina , astăzi am facut bulion din kapia insa pasta este foarte amara . O pot repara in vreun fel sau este buna de aruncat ? Multumesc
Imi pare rau, au fost ardeii amari? Ai afumat pasta, s-a lipit?
Roaga pe cineva sa guste poate nu e foarte amara si doar ti se pare tie. Da la 2 persoane diferite, 2 vecine, sa guste. Daca este prea amara, da, nu ai ce face.
Daca este putin amaruie, mai faci separat bulion de rosii la care pui sare si putin zahar si le amesteci.
Bună ziua mi a ieșit bulionul amar și nu știu dacă i pot face ceva.va rog dacă puteți sa mi spuneți poate fi de la ardei?Nu am pățit niciodată asa.
Din pacate, da, poate fi de la ardei si nu se poate repara.