Fursecuri Ricciarelli
Fursecuri ricciarelli: un desert tipic orasului Siena (centrul Italiei) avand ca si ingrediente baza migdalele, zaharul si albusurile de ou.
Iau nastere si se raspandesc cu repeziciune prin sec XIV la curtile nobililor din regiunea Toscana, dar se pare ca originea lor este una orientala. Potrivit legendei, meritul introducerii lor in spatiul peninsulei italice apartine cavalerului Ricciardetto Della Gherardesca ,la intoarcerea sa de la cruciade.
„I Ricciarelli di Siena” reprezinta primul produs italian din categoria deserturilor ce se bucura de tutela europeana, fiindu-i recunoscuta din 2010 denumirea de IGP.
Nelipsite de la masa de pranz de sarbatoarea Craciunului, produse si distribuite atat la nivel artizanal cat si industrial, aceste savuroase fursecuri se pot intalni in diverse variante: glasate cu ciocolata ori aranjate pe o baza de ostie, aromatizate cu coaja de lamaie in loc de cea de portocala sau avand in componenta lor alaturi de faina de migdale, muguri de pin. Sunt delicioase in toate variantele lor. Dincolo de acestea, va recomand sa incercati si reteta italiana de tiramisu, o alta reteta foarte cunoscuta si iubita in intreaga lumea. 🙂
Exista doua procedee distincte de realizare a acestor fursecuri. Una, cea traditionala, ce prevede folosirea unui sirop de zahar si a albusului de ou (in forma sa lichida) la amestecarea ingredientelor, iar cea de a doua, mai moderna, pe care preferat-o si eu, ce prevede folosirea albusurilor batute spuma si a siropului de glucoza (sau miere in lipsa de asa ceva). In ambele cazuri rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare.
Reteta de mai jos am „potrivit-o” eu, pornind de la unele retete preluate de la diferite cursuri sau demonstratii de specialitate la care am participat cu ani in urma.
De o fragrezime deosebita, crocante la suprafata dar extrem de fragede in interior „i ricciarelli” sunt mai intotdeauna insotiti la masa de un lichior local: „Vin santo” sau „Moscaldello di Montalcino”.
Ingrediente pentru reteta de fursecuri Ricciarelli
- 150 g migdale
- 175 zahar farin ( pentru aluat)
- 10 g amidon de porumb
- 5 g praf de copt
- 2 albusuri
- 25 g coaja de portocala zaharisita
- 1 lingura de sirop de glucoza
- Zahar farin dupa gust ( pentru pudrat)
Cum se face reteta de fursecuri Ricciarelli?
Pregatirea fainei de migdale. Acestea din urma le oparim, le curatam de pielita, le uscam cateva minute in cuptorul cald, iar pe urma le macinam cu ajutorul mixerului.
Atentie mare: pentru evitarea scurgerii uleiului din migdale in timpul macinarii, sugerez actionarea mixerului cu intermitente.
Amestecam faina de migdale cu zaharul farin vanilat, cu amidonul de porumb, praful de copt, coaja de portocala si siropul de glucoza. Batem spuma albusurile si incorporam compozitia precedenta cu delicatete prin miscari de jos in sus.
Formam un cordon de aluat cu diametrul de 3 cm si portionam fursecurile noastre in felii cu o greutate de cca 25-30 g. Le trecem prin zaharul farin si le dam forma unui romb, usor rotunjit, cu grosimea de 1 cm.
Le aranjam pe o tava tapetata cu hartie de copt si… le lasam la odihna la temperatura camerei, fara a le acoperi, pana a doua zi. Acesta este un truc esential pentru o buna reusita a fursecurilor ce au la baza faina de migdale, altfel in timpul coacerii se vor desface.
Se dau la cuptor la foc slab 150° Celsius timp de cca 15 minute. Nu trebuie sa dobandeasca culoare.
Sunt gata in momentul in care se observa niste crapaturi la suprafata. Nu va speriati! Desi moi, abia scoase din cuptor, se vor intari odata racite.
Pudram cu zahar farin, le aranjam pe un platou si… succesul in fata musafirilor este garantat.
Se pot conserva timp de o saptamana in bomboniere inchise ermetic. La mine acasa nu dureaza mai mult de o zi…
Pofta buna!