Tarta Linzer
Tarta Linzer – eu am numit aceasta specialitate drept regina tuturor tartelor. Justific acesta denumire privind la bogatia ingredientelor care intra in componenta blatului (unt, zahar, oua, faina, alune, migdale sau nuci, stafide, zeama de lamaie, scortisoara si gemuri de caise, prune sau struguri).
Avand in vedere delicatetea si savoarea produsului finit si nu in ultimul rand apreciind venerabila traditie a acesteia (este considerat unul dintre cele mai stravechi deserturi, existenta acestuia fiind atestata inca din sec XVII-lea), chiar e regina tartelor. 🙂
Austria este tara de origine a acestei tarte, mai precis orasul Linz care de altfel i-a dat si denumirea, insa aceasta specialitate este parte integranta a culturii culinare a tuturor teritoriilor ce odinioara faceau parte din Imperiul habsburgic.
Astfel, o intalnim in Austria, Germania, Ungaria dar si in Tirolul de sud italian sau chiar in Ardealul nostru (retetele clasice de aluat pentru tarte ale bunicilor nostri ardeleni pastreaza cu gelozie si strictete mult din modul de dozare a aluatului Linz ).
Prin intermediul emigrantilor europeni acest tip de aluat s-a raspandit cu mare succes si in SUA, unde-l intalnim in special sub forma mai multor tipuri de fursecuri sau mini tarte.
Reteta pe care am sa v-o prezint o detin datorita amabilitatii unui cofetar italian, Gastone, o persoana ce si-a dedicat intreaga existenta acestei slujbe( si o mai face chiar si acum la o varsta inaintata).
Signor Gastone a avut amabilitatea si placerea de a ne impartasi noua, celor mai tineri, iubitori in a „fura meserie”, multe din secretele de astazi si de odinioara a acestui minunat univers al patiseriei.
Ce ne trebuie pentru reteta de tarta Linzer?
- 150 g unt
- 120 g zahar
- 190 g faina tip 00
- 1oo g faina de migdale
- 65 g alune macinate
- 1 ou intreg
- 75 g stafide
- 6 g praf de copt
- Scortisoara dupa gust
- Sare , o piscatura
- Coaja de lamaie razuita
- Gem de caise cca 370 g
Mod de preparare la reteta de Tarta Linzer
Se freaca spuma untul moale (la temperatura camerei) cu zaharul (eu prefer zaharul farin), se adauga pe rand sarea, oul, coaja de lamaie razuita, stafidele (inmuiate in apa) si alunele macinate mai gros.
Praful de copt se amesteca cu faina 00 (o faina fina, rafinata, saraca in continut de gluten) si cu faina de migdale (in caz ca nu dispuneti de asa ceva ajunge sa macinati fin migdalele sau o cantitate echivalenta de nuci, asa cum faceau bunicii nostri) si praful de scortisoara.
Se cerne totul si se adauga in intregime amestecului precedent.
Se framanta cu varful degetelor (sau cu ustensila de framantat) cu delicatete pana cand coca dobandeste consistenta, incercand pe cat posibil sa evitam topirea untului.
Daca aluatul este prea moale se da la frigider cel putin 2 ore.
Se tapeteaza forma de tarta cu aluatul aplatizat cu sucitorul, lasandu-l la o grosime de 3-4 mm.
Cu ajutorul unei furculite intepam aluatul, odata aranjat in forma, ca sa evitam umflarea neuniforma a acestuia in timpul coacerii.
Amestecam bine gemul de caise si umplem, dupa gust, tarta noastra.
Cu cantitatea in exces de aluat realizam un grilaj dupa placere (aici cei mici, mari artisti in modelarea plastilinei isi pot aduce o contributie insemnata) pe care-l ungem cu putin lapte sau cu un ou batut.
Din cantitatile indicate mai sus am reusit sa realizez doua tarte utilizand forme cu diametrul de 24 cm si respectiv 16 cm.
Pentru a facilita extragerea din forma a tartei (lasati-o cel putin o noapte la odihna!) va sfatuiesca s-o tapetati cu hartie de copt.
Nu-i cazul in contextul in care folositi o forma de silicon.
Timp de coacere pentru reteta de tarta Linzer
Se da la cuptorul preincalzit in modalitatea statica la o temperatura de 180 de grade Celsius pret de 40-45 de minute, asta bineinteles in functie de cuptorul fiecaruia (nu exista doua la fel) Lasam sa se raceasca, invitam prietenii si o savuram… pe nerasuflate.
Pofta Buna!
3 COMENTARII
Multumesc Doamna Bradea pentru toate retetele. Vreau sa incerc aceasta reteta. Am cumparat expre faina de migdale. Va urmaresc cu placere, sunteti un model pentru mine.
Multumesc frumos! Spor in tot ce faci 🙂
Sunteti extraordinara! Multe rețete le folosesc de la dumneavoastră. Sunteți un maestru bucatar, jos pălăria!