Mince pies, prajituri englezesti de Craciun
Mince pies sunt prajiturile preferate ale englezilor de Craciun, fiind facute cu aluat de tarte si o umplutura aromata numita „mincemeat”. Iubitul meu e cel mai mare fan.
Istoria lor dateaza cam de prin secolul al treisprezecelea, cand cavalerii intorsi din cruciade aduc cu ei retete din orientul mijlociu, inclusiv placinte cu carne, mirodenii si fructe uscate, reprezentand simbolic Darurile Magilor (de unde obiceiul de a servi aceste prajituri in perioada Craciunului).
Varianta contemporana nu mai foloseste carne, ci doar grasime animala – ‘suet’, un fel de seu alimentar provenit din grasimea din jurul rinichilor vitei. Daca nu aveti de unde procura asa ceva, puteti folosi si unt, dar nu iese chiar la fel.
Cel mai bine este sa facem umplutura pentru mince pies cu cateva zile – o saptamana inainte sa preparam crusta, va fi mai aromata. Unele gospodine o prepara si cu mai multe saptamani sau cateva luni inainte, in cantitati mai mari si o pastreaza in borcane sterilizare, ca pe gem.
Ingrediente pentru reteta de mince, prajiturile englezesti de Craciun
Rating
- Pentru umplutura (mincemeat) :
- Un mar mic (merele verzi acrisoare sunt cele mai potrivite)
- 80 g stafide brune sau galbene (cel mai traditional ar fi jumi-juma, galbene cu brune sultanine).
- 80 g stafide de Corint
- 80 g merisor uscat
- 100 ml coniac
- 80 g seu alimentar (suet)
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingura coji de lamaie si portocala confiate (aici, in UK, se gasesc cu denumirea de Mixed Peel)
- 50 g zahar brun
- ½ lingurita nucsoara proaspat rasa
- Un strop de scortisoara
- Pentru crusta :
- 200 g faina
- 40 g zahar tos brun sau auriu
- 75 g migdale macinate
- 125 g unt
- Un ou mare
Mod de preparare pentru reteta de mince pies
Pentru umplutura, intr-o zi de luni am pus intai fructele uscate sau confiate la inmuiat in coniac, si le-am lasat peste noapte.
A doua zi, cu coniac cu tot, le-am amestecat cu marul decojit si taiat cubulete (nu e musai sa fie foarte marunt), zaharul, mirodeniile, zeama de lamaie si seul faramitat. Le-am amestecat foarte bine si mai lasat in frigider, de dimineata pana seara.
Am incalzit amestecul intr-o craticioara pana cand seul s-a topit si tot maglavaisul a dobandit o textura oarecum ca de gem gros si gras.
L-am amestecat din nou bine, si i-am lasat sa se raceasca, dupa care l-am pus in frigider intr-un castron acoperit cu tipla. Conservat astfel, cu grasime si alcool, amestecul tine o saptamana-doua in frigider. In borcane inchise etans, sterilizate, tine si mai mult.
Sambata am facut prajiturile.
Mince pies, prajituri englezesti de Craciun
Am amestecat faina cernuta, migdalele macinate si zaharul. Am adaugat untul usor inmuiat la microunde si apoi oul, amestecand pana am obtinut o bila de aluat.
Aluatul l-am lasat la frigider o ora, dupa care l-am framantat putin si l-am intins ca foaie,din care am decupat 12 cerculete si 12 stelute.
Cerculetele le-am asezat in forme de tarte unse cu unt sau faina. Am umplut tartele cu mincemeat si le-am pus stelutele capac.
Le-am copt cam 20 de minute, pana au dobandit o frumoasa culoare aurie.
Mince pies se pot servi si calde si reci, dar calde, proaspat scoase din cuptor, si cu un lichior Irish cream alaturi sunt exceptionale.
Reteta si fotografiile ii apartin Ralucai Enescu si participa cu aceasta reteta la Marele concurs al Iernii 2019: gatesti si castigi
Mai multe retete de la Raluca Enescu gasiti aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 9,50.
2 COMENTARII
Mult succes!
Mult succes, Raluca!