Danubiu dulce, reteta de briose austriece moi si pufoase
Danubiu dulce, reteta de briose austriece moi si pufoase, ideale pentru mic dejun sau gustare. De ce se numeste asa pufosenia asta cu miros si gust de cozonac, nu stiu sigur.
Probabil pentru ca, reteta initiala, este din zone pe unde trece molcom Dunarea (Danubiu). Se spune ca ar fi fost gatita, prima data, in Austria sau Germania. Sau, poate, pentru ca bilutele astea de aluat te duc cu gandul la undele Dunarii, cine stie!? Cert este ca, avand un sezon atat de trist si ploios, am vrut sa ne facem diminetile mai frumoase, bucurandu-ne la micul dejun cu o biluta-doua de pufosenie aromata.
Danubiu dulce, reteta de briose austriece moi si pufoase
Se poate gati si cand va e dor de cozonac (fiind asemanator), dar nu doriti sau nu aveti timp sa pierdeti toata ziua in bucatarie. Se face mult mai economic si mai repede decat cozonacul,fiind un fel de „pann brioche” cum spun italienii. E un aluat mai lejer, avand in compozitie doar un ou, mai putine grasimi si, chiar, apa. Este excelent atunci cand aveti musafiri si serviti masa in stil bufet, pentru ca fiecare poate sa se serveasca cu cate o biluta de Danubiu.
Se poate servi la micul dejun, ca gustare langa o ceasca de ceai sau lapte, lua cu voi atunci cand faceti un picnic, sau in ghiozdanul copiilor la scoala. Se poate face sarat sau dulce. In varianta dulce se face, de obicei, cu umplutura de crema de vanilie, crema de ciocolata, gem sau cu bucati intregi de ciocolata. Eu, cu dor de Romania in suflet, am ales o varianta si mai simpla, aceea cu rahat.
Am si alte propuneri de bunatati pufoase:
Sa va spun cum se face si ce ingrediente sunt necesare. Din aceste cantitati eu am facut doua forme rotunde, una de 26cm si una de 19cm. Puteti face doar una, intr-o forma de 30 cm.
Ingrediente necesare pentru reteta de Danubiu dulce:
- 700 g faina pentru cozonac
- 70 g unt la temperatura camerei
- 1 ou
- 80 g zahar
- 12 g drojdie proaspata
- 250 ml lapte
- 100 ml apa
- 1 lingura miere
- coaja de la 1-2 portocale
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura rom (bautura) sau alt lichior aromat
- un varf de cutit de sare
- Pentru umplutura:
- rahat sau gem mai gros
- crema de vanilie sau ciocolata, nuttela
- 100 g ciocolata de rupt in patratele
- Pentru uns pe deasupra:
- galbenus de ou
- 1 lingura lapte
- 1 lingurita de miere (daca vreti mai dulce)
Cum se face reteta de Danubiu dulce?
Puteti sa-l faceti si la mana, dar daca aveti robot de framantat e si mai bine.
In primul rand, preparati infuzia de arome. Amestecati bine, intr-un bol, coaja de portocala (sau lamaie), vanilia, lingura de miere, sarea si romul. Acoperiti cu folie alimentara si lasati la „marinat” la temperatura camerei vreo 2 ore, sau chiar peste noapte. Asteptarea nu e obligatorie, dar va face Danubiul mai aromat!
Preparati maiaua cu 2 pumni de faina (cam 90g), drojdia, 50ml de apa, 50ml lapte.
Amestecati cu o lingura de lemn pana obtineti un amestec moale. Acoperiti cu folie alimentara si lasati in loc caldut pana isi dubleaza volumul (intre 30-60 minute).
La maia, adaugati faina ramasa, apa si laptele (caldute) ramase in care ati dizolvat zaharul si aromele „marinate”.
Amestecati putin la viteza medie (daca folositi robotul), apoi mariti viteza pana se formeaza un aluat consistent. Acum, adaugati untul (topit si racit) putin cate putin framantand pana il incorporati pe tot.
Aluatul rezultat trebuie sa fie fin, umflat si sa se desprinda de peretii bolului. Acoperiti cu o folie de plastic sau un prosop de bucatarie umed si lasati la crescut, macar, vreo 2 ore sau pana isi dubleaza sau triplica volumul.
Mod de preparare
Luati, din aluatul crescut, bucatele de cam 40g. Turtiti si puneti umplutura, in cazul meu cate o bucata de rahat. Trageti de laturi si strangeti, apoi faceti biluta, cu palmele. Procedati asa pana terminati tot aluatul. Puneti bilutele, intr-o forma rotunda unsa cu unt, cu partea unde sunt inchise in jos, si la un pic de distanta intre ele, formand cercuri, pana umpleti forma. Eu am facut doua, asa cum v-am spus.
Lasati, din nou, la crescut acoperit cu o pelicula pana cand bilutele cresc si se unesc.
Ungeti Danubiul cu galbenus de ou amestecat cu lapte.
Coaceti la cuptorul incalzit, la foc dulce (180° Celsius) pentru 30 minute, aproximativ.
Oricum, cand vedeti ca s-a colorat si deasupra, faceti proba cu scobitoarea. Cand iese curata este copt.
Scoateti din cuptor si lasati in forma macar 15-20 de minute. Scoateti usor din forma pe un gratar si lasati sa se raceasca. Dupa ce se raceste sau este, doar, un pic caldut se poate manca.
Se pastreaza cam 3-4 zile invelit intr-o folie de plastic.
Sfat: daca vi se pare ca s-a uscat, puneti cate bilute doriti sa mancati, in cuptor pentru vreo 5 minute. Recapata, imediat, prospetime si aroma.
Sper ca v-a placut reteta.
Sa aveti pofta buna!
Reteta si pozele ii apartin Mirelei Sandica, colaboratoarea blogului nostru. Mai multe retete ale Mirelei puteti gasi aici. Puteti deveni oricand colaborator al blogului nostru, trebuie doar sa ne trimiteti un mail la adresa poftabuna.com[@]gmail.com.