Cornuri aperitiv fragede si pufoase, croissante cu branza
Cornuri aperitiv fragede si pufoase, croissante cu branza, o reteta simpla, cu rezultat savuros si aspectuos. Reteta scrisa si video pas cu pas.
Ce bune sunt produsele de patiserie calde, fierbinti, aromate. Ce mod mai bun de a-ti incepe ziua, decat cu o cafea si un corn aburind alaturi? Poate fi si o placinta, o felie de cozonac, o branzoaica sau un covrig, toate sunt delicioase.
Am multe retete de patiserie sarata sau de patiserie dulce, retete traditionale vechi sau retete asa cum se faceau in simigeriile de pe vremuri.
Si cateva exemple de astfel de retete:
Aceste Cornuri aperitiv fragede si pufoase, croissante rapide cu branza se fac repede, nu necesita multa indemanare, e un mod mai simplu de a face un fel de croissante. Este o combinatie intre reteta de Croissant frantuzesc si cornurile obisnuite din aluat dospit, cu un rezultat absolut delicios.
Reteta de croissant si povestea lui o gasiti aici, dedesubt, doar apasati poza. Va recomand s-o cititi, croissantul e o reteta vieneza si nicidecum frantuzeasca 🙂 Asta stiati? 🙂
Ce ingrediente folosim pentru reteta de cornuri aperitiv fragede si pufoase, croissante cu branza?
Cantitati pentru 24 de cornuri mari.
Rating
- 1 kg de faina
- 200 g de unt topit
- o lingura cu varf de smantana groasa (optional)
- sare
- 1 ou
- 10 g de drojdie uscata sau 40 g de drojdie proaspata
- 300 g de branza
- 550 ml de lapte
Cum preparam reteta de cornuri aperitiv (croissante cu branza)?
Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam drojdia uscata si amestecam putin.
Adaugam oul, smantana, o lingurita de sare cu varf, apoi adaugam lapte si amestecam. Trebuie sa obtinem un aluat mai tare, e posibil sa va mai ramane lapte.
Adaugam 1 lingura de unt unt si incepem framantatul. Pentru o mai buna framantare, punem aluatul direct pe masa si il framantam, impaturindu-l din exterior spre interior.
Dupa 10 minute de framantat lasam aluatul la dospit, acoperit bolul in care il punem cu un servet. Ramane la dospit pentru 30 de minute, dupa care il mai framantam o data.
Ungem masa cu unt, il mai framantam timp de inca 10 minute. Il impaturim din nou, de la margine spre interior, in felul acesta se dezvolta reteaua de gluten si vom obtine un aluat foarte pufos. In reteta video, dedesubt, se vede mai bine cum il framant eu.
Il lasam sa mai creasca timp de jumatate de ora, o ora, pana cand isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in doua bucati. Presaram masa cu faina, impartim aluatul in jumatate, apoi pe fiecare dintre acestea in inca trei bucati, vom obtine cate 6 bucati de aluat. Tot 6 bucati de aluat obtinem si din cealalta jumatate de aluat.
Facem o bila dintr-o bucata de aluat, o intindem putin cu sucitorul, o ungem cu unt si presaram putina faina deasupra. La fel procedam si cu restul bucatilor de aluat, le punem una peste alta. Facem un pachet din 6 foi de aluat.
Presaram faina dedesubt si deasupra, apoi intindem pachetul, pana obtinem o foaie mare.
Vom taia cornuri cu latura de maxim 10 centimetri, taiem triunghiuri. Eu am obtinut 12 cornuri dintr-o foaie, este ideal ca dintr-un kilogram de faina sa obtinem 24 de cornuri.
Cum modelam cornurile aperitiv cu branza?
Facem cate o taietura in partea de sus, a fiecarui triunghi, ungem fiecare corn cu putin unt, ca sa se lipeasca branza mai bine. Apoi punem branza pe fiecare corn.
Desfacem putin partea de sus, unde am facut taietura, rasucim, apasam ca sa tina umplutura in interior, rulam usor, iar inainte sa ajungem la varf, tragem de acesta, apoi apasam usor si il rulam. Apoi ii dam o forma de potcoava. La fel procedam cu fiecare corn in parte.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu un ou batut cu o lingura de apa. Le lasam sa dospeasca pentru 20 de minute, dupa aceea le punem la cuptor la o temperatura de 180-200 de grade Celsius, foc sus-jos, pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand se rumenesc frumos. La cuptoarele pe gaz, foc mediu spre maxim.
Ce frumos arata cand se rumenesc in cuptor, tropai de nerabdare pana sunt gata 🙂
Sunt tare bune la micul dejun sau ca gustare, la pachetel sau in excursii. Nu se fac greu si tuturor le plac 🙂
Pofta buna, sa fiti sanatosi si fericiti!
Si va las si reteta video, sa vedeti ce usor se face totul:
Am primit prima poza la cateva ore dupa ce am postat reteta 🙂
13 COMENTARII
Multumim pentru reteta! Delicioase aceste croissante!
Multumesc frumos si eu.
Sarumana ! sunt delicioase. Am o intrebare.As putea folosi si gem ( magiun de prune) in loc de branza? Mie imi plac nespus asa dar sotul e prieten cu dulceturile si gemurile.
Da, poti folosi orice umplutura.
Super reteta, multumim frumos! Au iesit pufoase si bune ca niste croissante, insa ceva mai usurel de facut, si pentru noi cei mai incepatori 🙂 Un an nou fericit!
Doamna Gina, as avea o intrebare: s-ar putea face de seara si a doua zi dimineata doar baga la copt? Sau le afecteaza prea tare procesul de dospire si isi strica forma… As vrea daca se poate o solutie ca sa le am pe sambata dimineata la micul dejun fara sa dureze atunci prea mult sa le fac (eu n-am o problema ca nu e cine stie cat de complicat, doar ca sunt si alti pofticiosi in jur care n-au atata rabdare 🙂 ). Multumesc de raspuns!
In rest, reteta e super, eu doar pe aceasta o folosesc si pentru cornuri cu ciocolata si dulceata! Va multumesc din suflet pentru ea!
Se pot incalzi la microunde. Eu fac mai multe si dupa coacere le congelez. Cand vrem sa mancam, le incalzim imediat la microunde si zici ca-s proaspat coapte.
Bună ziua doamna Gina!
A-și putea folosi la umplutură felie de cașcaval și cremvuști?
Pentru pachețel la grădiniță
Da, dar recomand sa eviti crenvurstii si orice salamuri din comert.
Gina, se poate înlocui untul cu untură?
Da, dar sa stii ca mult mai bune ies cu unt.
Buna ziua, nu se intelege ce cantitate de unt se adauga in aluat din cele 200 de grame si cat anume se pastreaza pentru uns? Multumesc
1 lingura de unt se foloseste la framantat si restul, la uns.