Cum se coc si se curata corect ardeii
Cum se coc si se curata corect ardeii-o colectie de sfaturi si trucuri. Cat ardei copt obtinem dintr-un kg de ardei?
Cum se coc mai bine, cum se curata usor, fara sa se faca fum, fara sa ne ardem degetele, ardeii sa fie bine copti?
Tare-s buni ardeii copti la o mancare de ardei copti-vedeti reteta sau la zacusca-vedeti retetele (zacusca de vinete, sau de peste, de fasole pastai, de dovlecei, de ciuperci, de fasole uscata). Iar un sos de ardei copti cu usturoi pentru gratar, iar nu e de refuzat 🙂
Asa arata zacusca mea, fac cate un ceaun mare, dau si la copii 🙂
Si salata de ardei copti e atat de buna, ca se mananca si goala, nu musai cu friptura 🙂
Pentru copt, se aleg ardei carnosi (ardei grasi, kapia, gogosari), pot fi verzi (sunt mai amarui), rosii sau galbeni. Cei rosii sunt mai dulci si dau o culoare frumoasa la zacusca, sos, mancaruri. 🙂 Se aleg ardei mai drepti, fara multe valuri, ca sa se poate coace uniform. Sa fie tari, sanatosi si sa nu aiba gauri. Verificati atent pe langa codita, sa nu fie gauri, pentru ca au viermi inauntru.
O sa va dau cateva sfaturi, la fiecare modalitate de coacere in parte.
Se pot pastra pentru iarna ardeii copti, vedeti aici cateva metode simple: la borcan in ulei sau otet, in congelator…
Ce cantitate de ardei copti se obtine dintr-un kg de ardei cruzi?
Dupa coacere si curatate, dintr-un kg de ardei gras, kapia sau gogosari, obtinem cam 4-500 g de pulpa de ardei copt. Depinde de cat de carnosi sunt ardeii, cata apa contin…
La tigaie
Ardeii spalati si stersi de apa se pun in tigaie cu ulei cat mai mult, ideal e sa fie baie de ulei. Se lasa focul mic de tot, dupa ce se incinge uleiul si se pune unj capac. In felul acesta, ardeii vor fierbe in ulei, fara sa se arda.
Se vor coace uniform, vor fi foarte moi si cu o dulceata incredibila. Se rasucesc pe toate partile, cu ajutorul unui cleste de gratar.
Se gasesc peste tot si costa putin. Cand sunt gata, se scot si se lasa la racit, intro strecuratoare, sa se scurga uleiul.
Se curata extrem de usor dupa ce se racesc. Problema este ca sug ulei, deci nu sunt dietetici si sunt grei pentru fiere si ficat.
Va recomand si reteta de mancare de ardei copti – reteta aici.
Cum se coc si se curata corect ardeii?
2. Pe gratar
Minunata metoda, rapida, nu se fac nici fum si nici caldura-n casa. Imediat se coc si gustul dat de jar e atat de grozav!
Se coc dupa ce se domolesc flacarile, atunci cand jarul este iute, inainte sa se puna carnea. Se intorc rapid pe toate partile, pe masura ce se coc. Se scot in castron sau punga si se presara cu sare. Se pastreaza bine acoperiti, sa transpire. In felul acesta, coaja se umfla si ardeii se curata usor.
Pulpa ardeilor va fi mai tare, dar fantastic de gustoasa. Daca vreti sa fie mai moi, puneti ardeii pe gratar cand jarul s-a mai domolit, atunci cand puneti carnea. Verificati gratarul: daca puneti mana la 20 cm deasupra gratarului, sa fie fierbinte, dar sa nu va arda 🙂 Nu, nu puneti mana pe gratar 😛 😀
3. Pe tabla sau pe plita
Daca se coc pe tabla sau pe plita, se presara mai intai cu sare mare, apoi se pun ardeii. Doamne, inchid ochii si-mi amintesc de soba bunicii din bucataria de vara, mirosul de ardei si rosii coapte pe plita, alaturi de mamaliga si mancarea zilei. Imi ploua-n gura, am tsunami pur si simplu!!!
Se intorc ardeii pe toate partile, pana se coc uniform. Se scot in castron acoperit cu capac sau punga, se presara cu sare, sa se abureasca si sa se curete usor.
4. In tava, in cuptor
Se asaza o bucata de folie de aluminiu in tava si deasupra se pun ardeii. Nu se-ntampla nimic, nu va speriati, nu e nimic toxic. Daca aveti aragaz cu grill, dati drumul la functia grill si asezati tava pe treapta de sus, dar sa ramana distanta de o palma pana la ardei, sa nu se arda. Aragazul se da la maxim. La cuptoarele electrice, ardeii se coc mai rapid, la cuptoarele pe gaz dureaza ceva mai mult, cam 35-40 de minute. Intoarceti ardeii pe toate partile.
La fel, se scot si se presara cu sare, in castron sau punga inchisa bine, sa transpire.
Cum se coc si se curata corect ardeii?
5. In cuptor, atarnati de gratar
Daca aveti mai multi ardei de copt si trebuie s-o faceti in casa, nu aveti cum sa-i coaceti pe gratar, aceasta este cea mai buna metoda 🙂 Aveti nevoie de niste agrafe de birou sau sa faceti niste carlige din sarma. Agatati fiecare ardei in parte, apoi de gratarul aragazalui. Aveti grija sa nu se atinga intre ei, sa se coaca uniform.
Dedesubt puneti o tava cu putina apa, sa se scurga sucul. Dati aragazul la maxim si nu-i intoarceti deloc. Sunt gata in 30-45 de minute, depinde de cuptor 🙂 Dupa 30 de minute scoateti un ardei si verificati daca e copt 🙂 La fel se pun in castron cu capac sau punga, presarat cu sare si se lasa sa transpire bine 🙂
Sfaturi:
-La salata sau mancaruri, verificati ardeii in interior sa nu aiba viermi. Se mai intampla si e tare neplacut 🙁
-Cand curatati ardeii, sa aveti alaturi un castron cu apa rece, in care bagati mana, sa va spalati de coji si seminte.
-Puneti ardeii curatati in strecuratoare si adunati tot sucul care se scurge, e foarte gustos si-l folositi la salata sau la ce doriti sa preparati 🙂
Mai departe, va descurcati voi 🙂 Se pot gati in fel si chip, vedeti ca v-am dat retete mai sus, sau ii puneti in pungulite la congelator 🙂
Vedeti aici si Cum se coc corect vinetele, alte sfaturi utile 🙂
Bun tare 🙂
Sa va fie de folos!
Daca va place aceasta reteta, va puteti abona dedesubt, in comentarii si primiti pe mail tot ce postez nou. Iar daca ma laudati si distribuiti si pentru alte gospodine, eu va foarte multumesc si va imbratisez cu drag. <3 <3 <3
Pofta buna! 🙂
49 COMENTARII
imi plac retetele si modul cum este explicat procesul tehnologic!!! ma bucur ca am fost acceptata!!!! Multumesc pentru tot!! imi place sa citesc tot ceeace postatI! Va imbratisez!!!!!!!!!
Multumesc frumos 🙂
Va imbratisez si eu cu mare drag 🙂
Retetele si trucurile sunt minunate , multumesc pup
Cand coc ardei la tıgaıe pun putın uleı la fel la cuptor ung ardeıı cu uleı apoı ıı pun ın tava de aragaz catı ıncap .Iı ıntorc odata!se coc bıne sı se curata foarte usor!La fel ıı scot sı ıı sarez ıntrun lıghenas acoperıtı!MULTUMESC PENTRU CELELALTE RETETE!
Super retete, super sfaturi. Multumim pentru efort.
Ardeii copti se curata deosebit de usor daca, dupa coacere, se pun intr-un vas cu apa rece. Stiu ca metoda clasica e cea prezentata de doamna Bradea, dar punerea ardeilor copti in apa rece usureaza mult viata, mai ales cand se coc cantitati mari 😄.
Multumim frumos pentru sfaturi <3
Va mai asteptam.
Si eu va multumesc pentru efortul dvs. de a tine viu un blog culinar bun 🍀
EU de obicei ii coc PE aragaz pe tabla,doar ca nu presar saredar o sa FAC si asa Mi se pare interessata metoda cu agatatul de gratar.Multumesc pentru retete si sfaturi.Va può si va imbratisez.
Multumesc frumos si eu <3
Mulțumesc mult. Sunt de folos toate rețetele. Cit și secretele.
Multumesc frumos si eu <3
Sunteți o gospodină foarte pricepută.
Mulţumesc din toată inima pentru accept!
Mulțumiri!!! O delectare și o experiență sunt postările dvs.
Multumesc frumos si eu <3
Mulțumim ptr. sfaturi! Întotdeauna mai cate ceva de învățat! Multa sanatate!
Multumesc frumos si eu <3
Buna ziua, îmi plac foarte mult retetele publicate doamna Gina Bradea. Le urmăresc cu interes si încerc sa prepar, cate una pe saptamana deocamdată. Va urmăresc îndeaproape. Succes!
Multumesc din tot sufletul <3
Rețetele toate sunt excelente va multumesc
Multumeswc frumos si eu <3
Multumesc frumos pentru retete si in mod deosebit pentru secretele pe care ni le spuneti cu atata drag ! Intotdeauna mai avem de invatat cate ceva .Tot respectul pentru ceea ce faceti !
Multumesc frumos si eu.
Mulțumim sunt minunate sfaturile si rețetele cu drag.
Da, multam pentru ideea de a-i coace agatati de gratar, in cuptor! Din experienta de pana acum am observat ca se pot curata mai usor daca inlatur initial pielita arsa si cotorul (fara a insista asupra semintelor) si-i mai las cateva ore in frigider, in cutie de plastic acoperita cu folie. In cantitati decente, eu ii coc rapid pe gratarul acela mare, emailat, de culoare neagra, cu capac.
Eu pregatesc de ani buni ardei conservati in ulei, in baia de ulei. Dar aici am reguli stricte: uleiul foarte fierbinte, cantitate mai mare de ulei (normal), ardeii ii tin doar cate un minut-doua pe fiecare parte, doar atat cat sa-si schimbe culoarea. Niciodata nu acopar vasul si nici nu las ardeii sa fiarba deoarece se imbiba cu ulei. La scurs ii las intr-o strecuratoare de inox, nu pe hartie absorbanta. Scopul pentru care pregatesc astfel ardeii, este acela de a inlatura gustul amar al ardeilor – datorat substantelor din coaja si, de ce nu, de a putea inlatura coaja mai usor. Astfel pregatesc vara ardeii proaspeti pentru umplut, dar si ardeii pe care ii pun la pastrare in congelator. Dupa decongelare, chiar si partiala, coaja ardeilor poate fi curatata mult mai usor.
In mod similar pregatesc si vinetele in baie de ulei. Spalate, taiate in felii de grosimea unui deget, presarate generos cu sare, lasate la scurs in strecuratoare de plastic pret de 2-2 1/2 ore, sterse prin presare intre palme cu servetel de hartie si apoi puse in vasul cu ulei fierbinte tot pentru 1-2 minute pe fiecare parte. Las la scurs si racit dupa care le pun fie la borcan cu gogosari, usturoi si otet, fie in pungi la congelator. Iarna, folosesc vinetele la salata cu gogosari in otet, la sandvisuri cu paine si putin usturoi, la mancarica de vinete cu rosii, etc. Gustul este insa total schimbat fata de cel al vinetelor prajite in ulei la tigaie.
Multumesc pt ideea de copt ardeii pe gratar la gaz !!!super si rapid . Eu am pus cateva si sus pe capac ,acoperit cu o cratita .
Multumim pentru retete, idei, modul de preparare. Sunteti minunata, cu multa experienta, sincera, cu cata bucurie si energie pozitiva daruiti retetele stiute si tehnica lor. Cand vreau sa pregatesc ceva ma uit pe site la reteta dvs. Va doresc sanatate si aceeasi buna dispozitie.
Iti multumesc si eu pentru cuvintele frumoase, Vivi!
Te astept cu drag sa revii si sa incerci cat mai multe retete. Toate cele bune!
Geniala metoda cu ardeii agatati de gratar! Felicitari si multumim pentru toate ideile si retetele gustoase publicate!
Multumesc frumos si eu.
Multumesc!Mult succes pe mai departe
Rețete foarte bune,îmi pare bine ca fac parte din grup.Va mulțumesc.
Multumesc pentru retete, mai ales ca acum le pot copia (pe cele care nu le stiu). Sunt in varsta si-mi place si acum sa primesc sfaturi si sa mi le insusesc in caietul meu cu retete. Bine inteles ca specific de unde am reteta ca sa-mi aduc aqminte mai bine. Sa fiti binecuvantata, doamna Gina!
Multumesc frumos, multa sanatate va doresc!
Ce bine ca mati ajutat sa fac pentru prima data zacusca de fasole .E super explicat si super buna mi_a iesit.Va pupacesc
.
Ma bucur tare mult. Pupa mama Gina 🙂
Am varsta de 75 de ani si gatessc de la varsta de 10-11 ani in dorinta de a ajuta parintii cand vin de la servici sa aibe ceva gata. Mai dificil era cu mamaliguta fiarta la lampa de gatit, trebuia sa o dau jos sa o mestec tinand ceaonul cu labele picioarelor.Interesante si utile toate retetele.Referitor la coptul vinetelor eu am o alta metoda ,mai ales cand cantitatea este mai mare (respectiv 20 chiar 30 buc )LE ASEZ PE UN GRATAR DE UN METRU PE 60 CM SI CU PARLITORUL de porc le coc de le merge fulgii si astfel nu murdaresc n imic si in plus castig timp.Respectiv la curatatul ardeiilor e simplu ,dupa ce ii coc ii asez intr-o cratita si pun capacul ei se aburesc si se curata fse curata frumos si elegant fara apa.Doresc Doamnei Gina ,precum si cititorilor (relor _) ganduri bune si sa aveti parte numai de bucurii in viata si in bucatarie.
Multumesc frumos, la fel si dvstra. Pup tare si va mai astept pe la mine, sa mai gatim impreuna si alte bunatati 🙂
Sunt super tari rețele d-voastră. Succes pe mai departe! 💐💐💐
Multumesc frumos 🙂
Interesanta ultima metoda cu ardeii agatati de gratar. Felicitari pentru retete si pentru modul de exprimare pe intelesul tuturor.
Multumesc frumos 🙂
Ingenioasasi practica metoda cu ardeii agatati la gratar.
De mare folos rețetele dvs.Multumim din suflet.
Multumesc frumos si eu 🙂
I-mi plac retetele prezentate de dvs.Nu va laud, spun adevarul .
O metoda pe care o folosesc de cativa ani: In locul tablei am apelat la o sita pusa pe aragaz. Ranadamentul este mult mai amare. Ca sa nu frec apoi aragazul am pus folie de aluminiu in jurul arzatorului. In rest ce am citit aici este perfect valabil. Multumesc!
Super!!