Cum se coc vinetele corect – secrete
Cum se coc vinetele corect? Cum se coc si se curata vinetele usor, fara mult fum, sa ramana vinetele albe, pufoase. Cate vinete coapte obtinem dintr-un kg de vinete crude, cat scad vinetele la copt? Cum se aleg vinetele moi si bune pentru salata, zacusca. Cum se pot conserva vinetele pentru iarna?
Dati click unde este scris cu rosu. Veti gasi retete de salata de vinete cu avocado, musaca de vinete, vinete in ulei pentru iarna, minipizza din vinete, paste cu vinete, tarta, chiftele, zacusca, vinete umplute si multe surprize. Unele retete sunt video, usor de urmarit 🙂
Ne place foarte mult zacusca de vinete, o fac dupa reteta mamei mele, Dumnezeu s-o odihneasca-n pace! Fac zacusca dulce, de un rosu intens, usor picanta, o nebunie.
Reteta mea de zacusca de vinete o gasiti aici, e reteta video.
Va recomand sa vedeti si cateva metode si sfaturi despre cum se coc si se curata usor ardeii.
O sa va spun cateva secrete ale coacerii vinetelor si ale salatei de vinete. 🙂
Sfaturi de la Gina Bradea
1. Vinetele se aleg sa fie pufoase, moi, elastice, daca sunt tari ca piatra ori sunt crude, ori sunt batrane si pline de seminte, deci clar, sunt amare. 🙁
2.Vinetele se spala, se sterg si se rup frunzele de langa codita, sa se coaca bine si la coada. Se pot intepa ici-colo, ca sa nu pocneasca.
3. Se coc la flacara, nu la foc mic, in acest fel vinetele vor fi albe si pufoase, nu cenusii. Ideal este sa se coaca pe un gratar, dar merg si pe flacara, la aragaz.
Daca le coaceti pe aragaz, presarati aragazul cu bicarbonat de sodiu inainte de coacere. De obicei se murdareste cam urat aragazul atunci cand se coc vinete, dar bicarbonatul va ajuta mult si se va sterge foarte usor. 🙂
4. Se coc atent, sa nu ramana crude, deci nu va grabiti sa le luati de pe foc! Ca sa le probati, sa vedeti cand sunt coapte, le apasati cu mana.
5. Se curata si se clatesc bine cu jet de apa rece, ideal este sa se curete imediat dupa coacere, fierbinti, ca sa-si mentina culoarea frumoasa.
Va sfatuiesc sa le curatati alaturi de chiuveta sau sa aveti la indemana un lighenas cu apa rece si sa clatiti des mainile.
Cat miez de vinete copt obtinem dintr-un kg de vinete crude? Cat scad vinetele la copt?
In functie de cat sunt de mari vinetele, cate seminte au, ce continut de apa au si modul in care se coc si se curata, dintr-un kg de vinete crude, la final putem obtine cam 4-500 g de vinete coapte si bine scurse. As merge mai degraba pe 400 g, pentru ca eu le las sa se scurga foarte bine de zeama aceea maronie si amara.
Cum se coc vinetele corect? Cateva secrete
6. Se lasa la scurs, intr-o sita, cel putin 2 ore, ideal este de seara pana a doua zi.
7. Pentru a atenua gustul amarui si pentru a nu mai face rau la fiere, ficat… la 1 kg de vinete coapte se adauga 2-3 linguri de lapte clocotit si apoi se amesteca energic.
Acestea fiind spuse, dupa scurgere, vinetele se pot pune in pungute, la congelator, sau se pun in borcane.
Eu prefer metoda la borcan, bine sterilizat, se pastreaza excelent si 2 ani. Mai mult nu am avut, ca s-au consumat: )
Vedeti aici reteta de vinete la borcan pentru iarna.
Pentru o consistenta cremoasa a salatei este ideal ori sa se mixeze cu mixerul vertical, blenderul sau se toaca rapid cu un cutit sau satar si apoi se amesteca energic cu o lingura de lemn si se adauga treptat ulei, maioneza, iaurt, condimente, mujdei, dupa preferinta. 🙂
114 COMENTARII
🙂
Mai bine decât cu bicarbonat este să puneți pe aragaz, decupând rotundul pentru flacără, folie de aluminiu.
Nici eu n-am stiut de lapte si de nici de presaratul bicarbonatului pe aragaz! eu ridic ochiul (arzatorul) si astern o bucata de folie de aluminiu de 40x40cm in timpul in care coc vinetele. cand sunt gata cu ele arunc folia si gata!
Si cu folia de aluminiu este bine, dar nu intotdeauna ai folie in casa, mai ales pentru cei care sunt la tara 🙂
nu-ti fa probleme.Cei de la tara nu au nevoie de folie de aluminiu.Ei stiu cum sa coaca vinetele.Asa e, la foc viu si curatate/tocate cu cutit de lemn, sunt albe.Si nu se amarasc daca pui metal pe ele, e doar o superstitie.Cel mult nu se albesc prea mult.Iar treaba cu poleiala de inox e chiar hilara.Cum bunica sa faci poleiala cu inox?Poti eventual eloxa.Dar e prea mult, aici vorbim de bucatarie.
Dar articolul e interesant.Si instructiv.O sa incerc chestia cu laptele.
PS Sotia-mi confirma ca daca sunt tari vinetele crude nu-s bune.Inca un plus pentru articol.
Multumesc frumos 🙂
Eu dupa ce le coc pe flacara le despic si scot continutul cu lingura asa am vinete f albe, asta cind sint fierbinti.si multumesc de pontul cu bicarbonat.
Acum aud de lapte si de bicarbonat 😀 Multumim pentru sfat :*
Sunt multe secrete 🙂
Chiar daca sant barbat imi place foarte mult sa gatesc si va urmaresc cu mult interes din USA aducandumi aminte de deliciosele retete romanesti de Acasa. Doresc ca bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze.
Multumesc frumos, John, pentru apreciere si binecuvantare. Intorc binecuvantarile catre tine, prietene 🙂 .Sa-mi spui daca te intereseaza o anumita reteta, putem discuta pe baza retetelor mele, mai inca enorm de multe de scris 🙂 .
interesante ideei,multumim!
Sfaturi bune in legatura cu coptul vinetelor!
crude sau coapte, la contactul cu orice fel de metal in afara de INOX se amarasc groaznic, de aceea se vor lasa la scurs in site de plastic nu metalice si se vor toca cu satarul din lemn….acelasi lucru este valabil si pentru ceapa, pentru care se va folosi strict cutit din inox.
exista blendere sau mixere ale caror palete sunt doar poleite cu inox , iar cand poleiala plezneste apare de dedesubt fierul ruginit care AMARASTE atat vinetele cat si ceapa, deci daca paletele nu pot fi schimbate cu unele noi …blenderul, mixerul devine bun de aruncat…
Asa este, am niste site din plastic de ani buni, le mai oparesc din cand in cand, iar tocator de vinete am dintr-un material sintetic, un fel de plastic…am un lapsus 🙁 . Cutite am din inox bun, sunt scumpe, dar prefer un singur cutit si bun, decat 100 si proaste, la mine cutitul trebuie sa fie foarte taios. Multumim pentru sfaturi si va mai asteptam cu drag 🙂 .
sfaturi f.utile pentru oricine,urmati le! Multumesc.
🙂
ca sa nu pocneasca in timpul coacerii, nu se inteapa, pt ca vor face mizerie cat cuprinde! .. inainte de coacere, dupa spalare si stergere, se ung cu un pic de ulei 🙂
Si asta e o idee 🙂 , multumim frumos 🙂
secrete …secrete pt cine nu a copt niciodata vinete….ma gandesc ca vinetele nu se pot coace in frigider si apropo nici nu se inteapa .Banuiesc ca aceasta reteta a fost marea ta realizare culinara, succes in continuare …mai asteptam secrete….ha ha ha
Sunt multe gospodine incepatoare si nu numai, pentru care aceste informatii chiar sunt de ajutor. Sunt foarte multi oameni care nu s-au nascut invatati, asa ca dvstra 🙂 .
Câţi frustraţi pe aici! Mulţumim pentru idei, Gina! Eu bucătăresc de mai bine de douăzeci de ani, dar mă updatez în permanenţă.
Daaaa. Daca vrei sa razi in hohote sau sa te enervezi bine, citeste comentariile de pe blogul meu. Sau vezi in grupurile culinare 🙂
Cei mai guralivi sunt prostii, cei care de fapt nu stiu nimic, dar dau cu pietre 🙂
Bucataria este un domeniu in care mereu inveti si niciodata nu stii suficient…
De acord Gina,intotdeauna ,prostii se cred cei mai destepti si dau cu pietre.
Cine nu asculta,nu are timp sa invete .Daca nu vorbesti , lumea te crede prost
iar cind incepi sa vorbesti , nu faci decit sa confirmi asta.
Eu am crezut ca se coc singure in frigider. Vreti sarcasm Papara Marian? Va dau din plin.
Daca nu va plac articolele mele, de ce le postati pe pagina dvstra? Am scris articolul din cauza ca sunt foarte multe persoane care nu stiu sa coaca bine vinetele. Din pacate este un foarte mare adevar.
GINA NU TREBUIE SA-I BAGI IN SEAMA CEI CARE SE DAU MARE E UN PROVERB ROMANESC CA AI DE INVATAT TOATA VIATA SI TOT NU LE STI PE TOATE EU PERSONAL ITI MULTUMESC PENTRU RETETE.
Asa este, toata viata invatam. Si e frumos sa transmiti mai departe ce ai invatat, sa invete si altii 🙂
Frustratule, sunt sigura ca nu stii sa fierbi un ou, dar te dai mare pe Facebook. Multumim Gina Bradea, o postare foarte utila si interesanta. Nu lasa rahiticii de genul celui de mai sus sa-ti strice ziua.
Multumesc…cat de batran ai fi si nu le pti sti pe toate…cat traiesti tot înveti ….asta nu i rau.
Mereu invatam lucruri noi unii de la ceilalti, fiecare are cate ceva de spus 🙂
Cum poti curata vinetele firbinti:
Imediat dupa ce le iei de pe foc, le pui pe o tava de inox, le tai pe jumatate, si cu o lingura de inox le scobesti miezul pana dai de coaja. Te poti ajuta cu o alta lingura. Seamana cu o operatie chirurgicala, dar merge foarte repade.
Spor.
Exact asa fac si eu, doar ca le curat cu lingura de lemn 😉
bravo Cristi, asa se curata vinetele fierbinti, exact asa fac si eu. esti mai tare ca femeile astea care se chinuie !deci, se poate cumpara folie aluminiu ptr. acoperit aragazul ca sa nu se murdareasca,, si chiar daca se murdareste ce la copt, ce mare scofala sa-l freci cu atatea solutii de curatat aragazul ?
dar de, le pica unghiile ! sa va fac eu o salata de vinete de te lingi pe degete. a, si uitam, vinetele nu se toaca in blender ca se fac terci, se toc cu lemn pe lemn ! pa !
Eu folosesc la salata de vinete ,( atunci cand nu este de post),1-2 linguri de lapte praf, depinde din cate vinete fac salata.La noi in casa se mananca salata de vinete, foarte bine si se intampla cateodata sa fac din 6-7 vinete mari. Cu lapte praf salata iese foarte cremoasa si gustoasa.
Se poate folosi si o plita, o tabla. Se gasesc in magazinele de cartier si plite pt copt cu maner. Timpul de scurs e mult prea lung, mai ales cel de pe o zi pe alta. Dupa ce se coc, se pun intr-o strecuratoare, se spala, se sareaza pe toate partile si se lasa la racit si la scurs. Apoi se curata de coaja, se toaca si se fac. Nu cred ca racitul si scursul dureaza mai mult de jumatate de ora.
Exact aici e problema, la zeama din vinete 🙂 . Eu am probleme cu fierea, asa ca le las la scurs. 🙂
Tabla de copt, da, e ok.
Eu coc vinetele in cuptor.Le intep inainte si apoi le pun intr-o tava si le pun la cuptor.imi plac mai mult asa.Nu imi plac cele cu gust de fum cum il au cele coapte pe flacara sau gratar.Acuma de,nu te poti pune cu „mofturile „tuturor.Apoi le curat imediat si le las sa se scurga foarte bine.
Si da,Gina,ai dreptate,sunt multe tinere gospodine care invata din sfaturile date de noi.Cui nu-i place,sau e mai atotstiutoare sa-si vada de ale ei!
Sunt multe metode, fiecare face asa cum s-a obisnuit, cum a invatat, cum ii plac mai mult 🙂 .
Iar noi, bloggerii culinari, nu impunem nimic, nimanui. Fiecare poveste ceea ce gateste la el acasa 🙂 .
Un blog este o carte virtuala, unde gasesti informatii 🙂
D-nă Gina,va dau o metapă pt contul vinetelor expiermentata :intr-o tigaie tip drey-cooker ,se pune pe ochiul mijlociu al aragazului se cauta vinte mijlocii,li se scurteaza coada, se vor intepa cu oscobitoare in 2-3 locuri si se acopera cu capacul. Se itorc dupa 15-20 minte.se verifica dupa 15 minute.dacă sunt moi se iau din tigaie si tinindu-le cu o bucatica de staniol de ciotul de codita desprindem rapid o fasie decoaja, introducem o lingura si tragem vanata ( pulpa)intr-o strecuratoare
.Nu iese fum nu mai miros vinetele a fum
Sunt albe si gustoase dupa ce stau la scurs.ta5
Daca nu miros a fum nu au nici in gust, defapt de aici vine gustul bun la salata de vinete, depinde de gust, dar traditionala salata de vine trebuie sa miroasa a fum.
Da 🙂 Ca la bunica, sa aiba si ceva urme de negreala 🙂 Bune rau de tot! 🙂
Cum procedati? Pas cu pas multumesc
Cele coapte in cuptor sint urite se invinetesc.
Buna sear, va rog cu sfaturi:cum coc vinetele la cuptorul electric? In ce? Multumesc. Da sfaturile pt incepatori prind f bine
Voi scrie in articol mai multe 🙂
CAnd vinetele sunt de post nu merge laptele, asa ca o bucatareasa m-a sfatuit sa le pun intr-o sita si sa le bag la 1-2 jeturi de apa fierbinte. La mine merge, dar totusi uneori tot ramane amareala asa ca pentru cine poate duce 🙂 se taie marunt o ceapa si fiind dulce ii ia din amareala.
Vinete albe, dulci si fara iuteala
Eu dupa ce le coc si le curat, le desprind fasii si le pun in apa rece cam 10 minute. Schimb apa de trei ori (cate 10 minute de fiecare data)
Apa iese aproape neagra la culoare iar vinetele raman albe si frumoase si dispare gustul de iute.
ca sa fie mai dulce , mai cremoasa si mai bogata la gust, eu fierb si scurg fff bine cate un dovlecel, sau doi, in functie de cate vinete coc si ii adaug in ea …salata este mai alba , cu aspect mai frumos, gustoasa si nu „ataca „fierea…pentru cei care nu au probleme de acest fel, le recomand si un adaus de usturoi bine maruntit in salata.
dacă toci ( mărunțești 0 cu satârul sau cuțitul obții niște vinete amărui de toată coma ! Se toacă DOAR cu un cuțit de lemn ! Îl folosesc de aproape 40 de ani, sper să mă mai țină tot atât !
Daca cutitul sau satarul sunt din inox,vinetele nu patesc nimic Acum vreo 50 de ani ,nu existau la noi tacamuri inox,cele care rugineau nu putea fi flolosite,innegreau vinetele si de aceea se foloseau lingurile de lemn sau tocatorul de vinete,tot din lemn.Odata cu aparitia tacamurilor din inox,situatia s-a schimbat.
Eu , dupa ce le-am copt le pun pe o tava le tai codita , fac o taietura pe lungimea vinetei , idepartez marginile si le iau miezul cu lingura de lemn. Nu ma mai ard la maini .
Aleg vinetele moi,le coc pe aragaz(pun folie de aluminiu),le scot pe un fund de lemn pe care pun o buc de prosop de hirtie,le tai pe Jumătate și scot conținutul cu o lingură inox.Le pun la scurs in sită de plastic,acoperite,si le țin o noapte la rece.O parte le pun in pungi vidate la congelator,altele le amestec cu sare puțin ulei și 2 lg de lapte ,le pun pe foc mic să fiarbă puțin,apoi le pun in borcane fierbinți , torn deasupra 1 lg de ulei incins ,le inchid și le fierb 30 min ,2 zile la rind.Foarte bune sunt vinetele marinate.Cumpăr vinete la inceputul lui august cind sunt dulci.Peste capacul metalic pun celofan umezit,ața cu care leg o umezesc,pentru ca,
chiar dacă schimbi capacul,borcanul se roade in timp(sticla).Ieri am desfacut ultimul borcan cu vinete marinate.
Eact asa procedez si eu de cativa ani buni,am gasit metoda aceasta intr-o revista frantuzeasca.E foarte comoda si rapida.
[…] Cateva sfaturi despre cum se coc vinetele corect-vedeti aici. […]
In loc de lapte se poate folosi dovlecel fier in apa cu putina saret,bine scurs si apoi zdrobit.Este ideal pentru zilele de post!
[…] aici si Cum se coc corect vinetele, alte sfaturi utile […]
[…] Cum se coc si se curata vinetele corect-vedeti aici, am povestit pe larg ? […]
Eu o admir f mult pe Dna Gina, și urmăresc toate rețetele dumnaiei! Unele chiar le am făcut și au ieșit perfecte si gustoase! Succes si la cat mai multe rețete!!!???
Multumesc frumos 🙂
daca doriti sa aveti viata mai usoara, nu le mai spalati. folositi un fund delemn, le decapitati, le taiati pe jumatate si apoi scoateti miezul repede cu o lingura. intotdeauna ramin albe, gustoase. bine, daca ai noroc sa le si cumperi bune…uneori te mai…arzi…
Bunica mea era specialista in a gasi caile cele mai rapide de a prepara mincarurile, de la ea a ramas in familie modul asta de a curata vinetele. prima oara am aflat ca se spala de la soacra-mea…nu intelegeam de ce se plinge ca trebuie sa le curete. n-am reusit, insa, sa o conving ca e mai usor cu spintecatul, decit cu spalatul. obiceiurile vechi se schimba greu sau nu se schimba niciodata, asa-i? 😀
Da, se schimba greu 🙂 Si eu caut metode cat mai simple si mai rapide. Imi place sa gatesc, dar nu-mi place sa stau toata ziua-n bucatarie. Metoda asta merge cand sunt coapte in cuptor sau pe tabla. Eu le coc pe gratar la foc iute si se arde coaja, ramane multa negreala, asa ca trebuie spalate. Dar le curat rapid asa 🙂
Azuria, esti fata desteapta, asa se curata vinetele, nu se spala ca pe izmene, doar se trec rapid prin jet de apa rece la robinet , apoi puse pe fund de lemn si taiate cum ai spus. nu se pune lapte ci iaurt sau putina smantana si se freaca cu lingura de lemn, niciodata cu blenderul sau mixerul vertical, ca arata ca un terci ? si satarul e bun la tocat daca e din inox, sau cutit de inox, nu schimba gustul.
Doamna, pana acum ati criticat jumatate dintre retetele si sfaturile pe care le dau. Mai aveti jumatate 🙂
Relaxati-va, viata e frumoasa 🙂 Iar daca probati si sfaturi de la altcineva, e posibil sa descoperiti ca nu stiti dvstra chiar totul 🙂
omul cat traieste, invata, asa ca sa nu va supere adevarul, caci acesta se descopera in timp ! critica mea e constructiva !
Asa este. Oameni ca dvstra care le stiu pe toate, mai rar. Va multumim din tot sufletul ca ne impartasiti din intelepciunea dvstra 🙂 <3
Felicia, ești o babă acră și răutăcioasă, cu un vocabular care lasă de dorit! Cred că ești invidioasă.
Doamna Gina, imi plac retetele dvs dar si mai mult imi place felul in care le explicati si modul frumos in care va aduceti aminte de copilarie.
Numai bine!
Multumesc frumos.
Am descoperit o metoda mai simpla si mai curata: se taie vinetele in 2, pe lungime, se aseaza cu coaja in jos intr-o tigaie incinsa tefal(eventual veche , pe care nu o mai folosesc la altceva) , acopar cu capac si las la foc mediu cca 5- 7 minute. Verific daca e coapta ridicand capacul si intepand cu o furculita miezul…daca e coapta, miezul e moale. Scot cele 2 bucati de vanata pe un tocator si imediat scot miezul cu o lingura( nu de lemn , eu folosesc de inox). Avantaje: aragazul curat ( veti observa ca nu se scurge nimic, nu se imprastie coaja,nu trebuie duse la chiuveta pt curatare), vinetele extrem de albe, nu folosesc apa( pt ca nu am ce curata cu apa si nici nu ma frig la scoaterea miezului cu lingura), timp castigat deoarece nu trebuie sa intorc vanata pe toate partile,iar in cele 5-7 minute in care ele se coc , fac cu totul alta treaba…efectiv migrez la 7 min in bucatarie pt a scoate in 30 de sec miezul si a aseza alta vanata in tigaie.De 2 ani folosesc aceasta metoda si nu mai sperie un sac de vinete pt ca nu le simt…
Interesanta idee, multumim frumos 🙂
[…] Vinetele se coc pe flacara mare (ideal este afara, pe gratar, dar merge si la ragaz,pe ochi), se curata si se lasa la scurs intr-o sita, cel putin 3 ore, ideal este de seara pana dimineata. Vedeti AICI cum se coc si se curata vinetele usor. […]
ai retete minunate, imi place sa le citesc, chiar daca nu pot sa le fac pe toate, am gasit sfaturi foarte bune, invatam la orice varsta, spor la treaba, si multumesc ca esti aici, sa ne ajuti si sa ne indrumi, cine are nevoie, bineinteles
Multumesc frumos <3
Mulțumim pentru tot ce faceți pentru alții, chiar daca mai saunt și circotasi vă admir calmitatea și umorul subtil! Vă mulțumim! Continuați pentru noi cei dornici de informatii!!!
Multumesc frumos <3
Eu coc vinetele in cuptorul electric .Le asez in tava de cuptor pe foaie de copt, si le intep din loc in loc cu o scobitoare ca sa nu explodeze la copt. Le pun pe raftul de sus al cuptorului , cat mai aproape de grill si ii dau drumul la maxim la 280grd .Dupa 20 min deschid cuptorul si intorc vinetele pe partea cealalta ca sa fie coapte uniform.Dupa inca 20 min sunt gata.Coapte asa in cuptor, nu miroase asa de tare in bucatarie, ca cele facute pe flacara. Apoi le curat foarte usor.Pun vanata pe un tocator de lemn , o despic in doua pe lungime cu un cutit si apoi cu o lingura mai mare scot miezul ,pe care-l pun la scurs intr-o sita. Dupa min 1 ora de scurs si dupa ce s-au racit le pot pune la congelator in pungi sau le fac salata cu mixerul cu picior. Ca sa fie mai usor de digerat ptr cei cu probleme biliare, la salata adaug si 1dovlecel fiert si scurs , in proportie de o treime. Devin si mai albe si mai dulci.
Multumim frumos pentru sfaturi <3
Va mai asteptam, ne place ce ne spuneti <3
Cea mai proastă alegere este coacerea vinetelor la cuptor, am încercat de câteva ori și n-au plăcut nimănui, nici măcar prietenilor, pentru că sunt atât de proaste la gust încât n-au nici o legătură cu gustul vinetelor coapte pe grătar, dar mă rog dacă unora le place gustul de vinete înăbușite în amăreala proprie, no comment ! Eu coc vinetele pentru sterilizare la borcane cât și zacuscă pe un grătar uriaș de 1m x 1m de inox amenajat în curte și jarul îl obțin din esențe de lemn tare precum; fag, stejar, salcâm, prun, măr, cireș etc., vă garantez că salatele și zacusca au un gust foarte plăcut, fără nici un iz puternic de fum cum greșit am citit ce scrie o gospodină pe-aici, că poate i se par scumpe lemnele, ci un potențial de aromă suplimentară cu care sunt înnobilate vinetele coapte la grătar, în rest vinetele le curăț imediat lângă o sursă de apă rece,le las la scurs de amăreală vreo 4-5 ore pe un suport de lemn cu sită de inox alimentar 316L de 1m x 1m procurată special pentru vinete și apoi le toc cu satârul de lemn și tocătura o sterilizez la borcane simplă cu puțină sare și o lingură de ulei deasupra și zacuscă.
Perfect de acord! Si noi facem la fel, sotul e cel care se ocupa de vinete. Si ce albe si dulci sunt coapte asa! 🙂
[…] Cum se coc si se curata vinetele corect-vedeti aici, am povestit pe larg 🙂 […]
[…] aici si Cum se coc corect vinetele, alte sfaturi utile […]
În momentul în care le speli, după coacere, pierzi ce e mai bun: aroma aceea fantastica a legumei coapte la foc!
D-na Gina felicitari !Imi plac mult retetele dvs . inclusiv sfaturile . Daca omul vrea poate sa gaseasca toata viata lucruri noi . O mare sciitoare a noastra spune :nu este rusine sa adopti o informatie buna , indiferent de sursa , pentruca nu avem 10 vieti sa avem asa multe experienta , ne punem la punct din mers , cu toate , dar mai ales cu cele legate de bucatarie . Asa ca inca odata FELICITARI !
Multumesc din tot sufletul 🙂
Vă mulțumesc doamnă GINA pentru toate rețetele postate ! Sunteți un om deosebit și meritați considerația noastră.
Mircea PELEA
jurnalist
realizator-prezentator Televiziunea Națională INEDIT
Multumesc din tot sufletul.
Va imbratisez cu drag.
Foarte ineresante si instructive comentariile cu exceptia frustratilor,felicitari Gina,felicitari tuturor!
multumim doamna gina felicitari pt tot nu luati in seama comentariile care contin cuvinte urite numai bine va doresc succes in continuare
[…] si sfaturile despre Cum se coc vinetele corect. Veti gasi trucuri despre coacerea si curatarea cat mai simpla a […]
Fiecare metoda de coacere va da gust diferit salatei de vinete. La urma urmei ca la mama acasă e cel mai bun pentru fiecare. Mama le cocea la foc pe aragaz pe o plita de metal. Eu le pun intr-o tigaie mare de paella si le coc afara la foc. Pentru cei care stau la bloc si nu vor sa facă mizerie se înfășoară vinetele in 2-3 straturi de folie de aluminiu lăsând codița afara si se coc fie pe aragaz la foc, fie la cuptor la foc maxim punându-le inițial vertical cu codița in sus ca sa se coacă baza voluminoasa si mai apoi introrcandu-se pe trei laturi. Eu le las sa se răcească si după aia le curat si le las la scurs pe fund de lemn de seara pana dimineața (6 ore). Ceapa roșie tăiată super mărunt, ardei copți si roșii! Pofta buna si La Mulți Ani!
Buna seara! Bicarbonatul este nelipsit …il folosesc la tot ceea ce tine de spalat…vase, rufe, baie…INCLUSIV CAND AM ARSURI LA STOMAC….eu scurg de seara pana dimineata vinetele despicate si clatite ptr ca ma ustura si limba si cerul gurii…asta am patit de cand ma ma stiu…dar adaugand suc de lamaie inainte sa le bat….devin si albe dar nu imi fac rau…practic fac asa: vinete+suc de lamaie+ sare+ ulei si le vat cu lingura de lemn
Buna seara
Va rog sa-mi spuneti dumneavoastra cum sa coc vinete si ardei in cuptor deoarece am totul numai electric este drept am citit ceva comentarii, dar nu sint edificata cum este, la ce temperatura. Va multumesc.
Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti cum pot coace ardei sau vinete la cuptor ,a fost un dezastru cind am facut vinetele fara gust si seci iar ardei pe care am dat cu ulei in prealabil sau prins si sau lipit de tava mentionez ca am cuptor electric cu ventilatie de asemeni la ce temperatura,va multumesc anticipat .
Uite aici: https://pofta-buna.com/cum-se-coc-si-se-curata-corect-ardeii/
eu tai vinetele in 2 pe lungime
pornesc grilul la high
apoi pun vinetele pe taietura pe o tava de cuptor plasata chiar sub grill, NU la mijlocul cuptorului
in 30 min e gata
le tai in 2 si scot miezul
coaja e foarte arsa si sunt bune asa arse, miezul ramane alb
cu bine!
Multumim pentru toate sfaturile pe care ni le dati ! Multumim pentru toate retele explicate pe intelesul tuturor ! Multumim ca existati ! D-zeu sa va binecuvanteze !
Multumesc frumos si eu.
Multumesc D-na Bradea pentru retetele dvs.,sunt minunate,eu ma ghidez adesea dupa ele deoarece,sunt ff bune,apreciez si-mi incanta sufletul si acele minunate povestioare care ne aduc aminte de anii frumosi ai copilariei.Sunteti doar de felicitat!
Bună ziua doamna și dragi cititori! În urmă cu aproximativ 4 ani ne-a explicat cineva o metoda prin care se poate coace o cantitate mare de vinete! Noi păstrăm cordițele ce rezultă în urma tăierii viei, primăvara. Se așează un astfel de strat cu grosimea de 10-15cm, de cordițe pe pământ, apoi vinetele,una langa cealaltă și din nou alt strat de cordițe. Se dă 🔥 corditelor. În 20-25 minute se pot coace și 50-60 kg. Albe, fără miros de fum și coapte atât cât este necesar. Spor!
E super metoda, da, dar de unde corzi de vie? 🙂
Intetesante sfaturi.Indiferent de experienta,de vârstă,omul cat traieste ,învață.
desi sunt in varsta tot mai am de invatat,si urmaresc mereu retetele tale,si cand gasesc ceva inreresant si imi place,folosesc acea reteta.Sfaturile tale sunt f bune si iti multumesc.Felicitari
Multumesc frumos si eu 🙂
Bună seara! Am nevoie de ajutor., dacă se poate. Am niste vinete albe care sunt cam amare după ce le-am copt. Am pus multă maioneza, am batut bine cu sare, dar nu trece amareala. Ce pot face ca să fie totuși comestibile? Va multumesc.
Trebuia sa-mi spui inainte sa pui maioneza. Trebuia sa le clatesti cu apa rece, lasate la scurs, apoi tocate.
Acum clocoteste putin lapte si toarna peste salata. Sau daca ai lapte praf in casa, adauga 1 lingura cu varf.
Mulțumesc frumos, așa o sa fac. E a doua tură de vinete, încă nu am pus maioneza. Acum sunt în apă, asa cum am citit într-un comentariu. Va anunț când le termin de gătit. Seară frumoasă!
Mulțumesc frumos pentru sfat, d-na Gina, astăzi a dat soțul meu verdictul: sunt foarte bune. Deci, le-am spălat bine, le-am lăsat în apă mai multe minute, cred ca vreo 30, am schimbat apa de câteva ori și am pus o lingura de lapte praf când le-am făcut. Rezultatul este… de nota 10 pentru cel mai bun bucătar, adică pentru dvs. Seară frumoasă!
Ma bucur ca s-a rezolvat. Nu ezita sa-mi pui intrebari, raspund cu drag.
Te pup 🙂
[…] Si stiti cum se coc vinetele mai rapid si mai bine? Vedeti aici cateva trucuri pentru coacerea vinetelor. […]
Bună ziua! Merg coapte vinetele și pe un grătar electric? Am bucătăria amplasata aiurea și acest grătar ma salvează de mult fum în casa.
Mulțumesc anticipat!
Sigur ca da! 🙂
[…] Va recomand sa cititi si cateva sfaturi despre cum se coc si se curata usor vinetele si cu ce cantitate de vinete coapte ramanem dintr-un kg de vinete crude – vedeti aici. […]
[…] Cateva sfaturi pentru coacerea si curatarea vinetelor gasiti aici. […]
[…] ocupam de vinete. Eu am folosit acum vinete coapte, curatate si bine scurse de zeama amara. Vedeti aici cateva sfaturi pentru coacererea si curatarea […]