Crema aparel de unt
Crema aparel de unt este o crema cu unt, lapte, oua, zahar si arome, extrem de fina, fara sa fie gretoasa sau grasa, asa cum e crema de unt in general. Se foloseste la orice fel de torturi si prajituri.
Aceasta este reteta de cofetarie, asa cum se facea in laboratoarele de cofetarie de pe vremuri.
Vedeti mai multe retete de creme pentru prajituri si torturi: Diplomat, ganache, crema de vanilie fiarta (pasticcera), mousseuri cu fructe sau iaurt). Dati click unde e scris cu rosu.
Ce ne trebuie pentru reteta de crema aparel de unt?
Cantitati pentru 1 kg de crema aparel de unt:
Rating
- - 1 ou mare
- -450 g zahar
- -80 ml lapte
- -500 g unt
- -arome dupa dorinta
Cum se face reteta de crema aparel de unt?
Intr-o cratita cu fund gros sau un ceaunel, se pun oul, zaharul si laptele si se amesteca bine cu un tel.
Se pune vasul pe foc si se amesteca incontinuu. Din cand in cand se sterg peretii cratitei cu un servet ud, ca sa se stearga cristalele de zahar ramase.
Dupa ce crema da in clocot, se lasa focul mic si se continua fierberea, amestecand incontinuu, pana la proba de fir sau coarda: se ia putina crema intre degetul mare si aratator, si cand se indeparteaza degetele, sa se formeze un fir cam de 2 cm. Exact la fel ca la reteta de fondant 🙂
Se stinge focul si se pune deasupra putin unt, ca sa nu se formeze crusta. Se lasa la racit.
Truc:
Daca este graba mare, puneti vasul cu crema in alt vas cu apa foarte rece. Amestecati cu telul pana se raceste. Mai schimbati apa rece daca este nevoie.
Cand aparelul este rece, se adauga untul moale, la temperatura camerei si se amesteca. Se poate face aceasta operatiune la robot sau cu mixerul, dar fiind atat de fina, este gata imediat si la mana. Eu am facut la mana crema si vedeti ce fina este 🙂
Cateva sfaturi:
-Daca folositi arome: cacao, vanilie…le adaugati in aparel, inainte sa adaugati untul 🙂
-Daca vreti sa faceti crema aparel cu fructe sau cafea, in loc de lapte, folositi exact aceeasi cantitate de suc de fructe sau cafea concentrata 🙂
Aceasta este crema care se folosea pe vremuri la prajiturile de cofetarie gen Bucuresti, Broscute, Amandine, Violeta, Arici, Buzdugane, Potcoave, Caraiman, Boema… In ultimii ani inainte de revolutie se facea cu margarina nu cu unt 🙂
Retete de prajituri – vedeti aici 🙂
Cu unt se facea doar pentru partid. Din ciclul „a fost odata”. Doamneee, tone de crema aparel am facut!
Pornind de la aceasta reteta de Crema aparel de unt, gospodinele au invatat sa foloseasca diferite adaosuri la crema de unt sau margarina, ca sa fie mai putin gretoasa.
Unele gospodine adauga ou sau galbenus crud (nu-mi place deloc asta 🙁 ) sau fac un amestec din apa cu zahar si faina, le fierb si adauga la crema de unt sau margarina.
E ca o budinca in care se pune tot zaharul, si dupa racire se adauga unt sau margarina. Acest amestec de faina cu apa si zahar se facea si pentru ca nu se gasea zahar pudra, iar cu zahar tos era foarte greu de facut o crema. Laptele si ouale erau la cota, asa ca, saracele gospodine improvizau cu ceea ce aveau 🙂
Pofta buna! 🙂
67 COMENTARII
Nu este o crema recomandabila si chiar ma surprinde faptul ca dna Gina Badea o prezinta calduros; ma asteptam sa fi aflat din Italia, unde inteleg ca locuieste, ca in general crema de unt (crema al burro) este evitata la umplerea torturilor/prajiturilor (italienii o folosesc numai in cazuri speciale, de pilda
ca liant intre tort umplut – cu creme valabile, nu ca cea de mai sus!- si insiropat si pasta de zahar(pdz).
Daca in vremea lui Ceausescu se folosea in cofetarii, nu inseamna ca reprezinta azi vreo valoare!!!
Iar apelarea la vechea formula „tort/crema GRETOS/GRETOASA” este de-a dreptul o eroare!!!!
Crema de unt se face de sute de ani. Crema aparel se foloseste la torturi si prajituri, va rog frumos sa vedeti retetele de Amandina, Boema, Bucuresti si altele. Se fac foarte multe torturi cu creme de unt.
Se vede ca nu stiti foarte bine ce spuneti, fara suparare 🙂
Pentru uns torturile, baza pentru pasta de zahar, nu se face crema aparel, ci alta crema de unt, care are in ea foarte mult zahar. Aceasta crema se intareste si creeaza o bariera intre tort si pasta de zahar: pasta de zahar se lipeste bine de tort, nu aluneca, nu transpira, are tinuta.
Da, crema de unt e gretoasa, e o crema grea, daca nu este putin ajutata. Nu retrag deloc ce am spus, pentru ca am dreptate 🙂
Puteti veni cu alte argumente, nu este suparare daca aveti alta parere 🙂
Doamna Gina Badea, n-ati prea inteles ce am comentat; inutil sa detaliati rostul cremei de unt ca liant pentru pdz, pentru ca in afara de mine nu intelege nimeni ce vreti sa spuneti! Dadeam un exemplu, pur si simplu!!!
Asa ca, fara suparare, dv. sunteti cea care nu stiti bine ce spuneti…
Ce rost are sa propuneti o crema „gretoasa” cu atata unt, cu scuza ca trebuie putin ” ajutata”????
Acesta este argumentul principal!
Faptul ca se fac inca creme cu unt mult/margarina (ultima de-a dreptul toxica!) nu inseamna deloc ca ar fi recomandabile! Si nici macar gustoase!
Va rog sa intelegeti interventia mea ca fiind de buna credinta, in sensul necesitatii de a prezenta retete la nivelul anului 2016.
Nu intamplator se spunea mai demult ca un tort bun nu e…. gretos!!!!!
Stimata doamna,
Sunt foarte multe doamne care stiu sa foloseasca pasta de zahar 🙂
Se vede ca nu stiti deloc ce spuneti.
Stimata Aurora, chiar asa, nimeni nu intelege…. Dimpotriva, cred ca dvs ati confundat crema aparel cu cea pt baza pasta de zahar, d-na Gina a inteles confuzia pe care ati facut-o, v-a explicat din nou cu bunavointa si chiar si asa continuati cu confuzia. Iar faptul ca o crema pe baza de unt este grea, asta este, e o reteta clasica, de sute de ani, nu va place, nu folositi. Asa putem spune ca si bezelele sunt gretoase, pt ca sunt prea dulci. Nu inseamna ca lumea nu va mai manca bezele.
Crema aparel am invatat-o la scoala si, intr-adevar, e o crema de baza in cofetarie.Nu este deloc o crema gretoasa si se regaseste intr-un sortiment variat de torturi si prajituri nu numai in Romania.Am intanlit-o si in Italia si in Germania , etc.
Da, e exact reteta din retetarul de cofetarie 🙂 Mai stii Buzduganele? 🙂
Sigur .Ce ma distrau avelinele care imitau tepii.Insa cel mai tare ma dadeam in vant dupa tortul cu crema de fistic.
Da. Am invatat ceva meserie in acei ani. Dupa 35 de ani, tot dupa aceleasi manuale se invata in scolile de profil 🙂
Nu stiu ce se mai invata azi , dar stiu ca pe vremea noastra am avut parte de cei mai tari ingineri s instructori, am avut conditiile necesare,laboratoare,restaurante, practica pe litoral si , nu in ultimul rand, sa inveti dupa un retetar care avea la baza bucataria franceza , nu era putin lucru in acele vremuri.
Stimata „doamna”,
Mi-am invatat cainele sa nu se uite unde nu-i place.Sper sa aveti aceasta capacitate si Dvs.E jenant ca de aniversarea Dvs . sa pregatiti tortul.Ar fi trebuit sa-l primiti cadou! Jenant e ca va laudati cu acest lucru! Si sincer vorbind,banuiesc ca sunteti prea singura si incercati cu aceste randuri puerile sa captati atentia ( chiar si virtuala ) a altor persoane! Nu astept raspuns si de acum incolo nu veti mai fi bagata in seama! Oamenii care sunt uitati dispar !
Da, doamna le stie pe toate si e extrem de talentata. Numai d-ei stie sa foloseasca pasta de zahar, noi celelalte habar n-avem de nimic 🙂
D.na Aurora Oncescu, pentru dvs, este valoroasa crema de la plic sau frisca din cutie? Cand ati facut ultima data un tort cu unt adevarat, imbogatit cu vanilie adevarata. Sau cand ati ornat un tort cu frisca naturala?
Doamna Nusha Pascu
La prima intrebare nu are rost sa va raspund pentru ca sunteti rauvoitoare si nu va „prinde” ironia ieftina pe care o abordati; la a doua, fiind impresionata de lipsa dv. de cunostinte in domeniu, va raspund sincer: am facut acum numai cateva zile un tort „adevarat”, de ziua mea,cu blaturi foarte reusite, 2 etaje, insiropat cu sirop de lamiae ecologica, cu creme „adevarate” de portocale+ vanilie( extract natural de vanilie, galbenusuri etc, etc) + crema de ciocolata.
Doriti si alte detalii? Despre glazura? Apropo: cel mai banal mod de ornare este cel cu frisca(evident, naturala)… o fac la torturile de fructe.
Nu ma ocup cu difuzarea retetelor, nu sunt cofetareasa ci o femeie care are educatia gustului din familie,un pic de talent si posibilitatea de a citi retete interesante si in alte limbi decat romana.
Cand le citesc in romaneste, imi pare rau daca sunt inadecvate.
Stimata doamna,
Sunteti prea perfecta si atotstiutoare pentru noi, astia, muritorii de rand. Va rugam sa ne lasati in nestiinta noastra si mergeti in maretia si atotcunoastrea dvstra 😀
Lasati-ne pe noi, vorbitorii de romana si mergeti pe retetele interesante din alte limbi 😀
Folosiți un limbaj care mă face să cred că nu poate sta nimeni în fața dvs.Deci,va lipsește turnul de cleștar,unde va puteți satisface vanitatea.Eu mulțumesc d-nei Badea pt.retete si ideile bune.In fond,fiecare mănâncă ceea ce dorește si cum dorește!
Iertati-mi rautatea ,dar pentru o atotcunoscatoare ,stiti ca torturile se trampeaza nu se insiropeaza ca savarinele, nu ?.Sorry, nu m-am putut abtine.
Nu e rautate, e adevar 🙂 Pe doamna Oncescu am blocat-o, nu se merita sa-i mai raspund. E varza pur si simplu 🙂 Nu are habar de notiunile de baza, dar jigneste 🙂
Stimata dna Oncescu, nici mie nu-mi place sa mananc prajituri cu crema de unt, insa asta este doar o chestiune de gust, nicidecum una de moda. Retetele sunt de zeci de ani si gusturile nu se discuta. Un singur exemplu o sa dau. O amandina fara clasica crema de unt este doar o prajitura cu ciocolata sau cacao, nicidecum amandina. Exista tot felul de creme: cu unt, cu iaurt, cu frisca, cu lapte….cate gusturi, atatea retete. Stimata dna Bradea, experienta de zeci de ani in laboratorul de cofetarie nu v-o ia nimeni.
Multumesc, Ana, asa este 🙂
Eu nu impun nimanui retetele pe care le scriu. Dar dau sigestii multe, pentru ca fiecare sa aleaga ce-i place 🙂
Doamne fereste,am crezut ca sunt ,,martieni „numai pe fb dar vad ca s-au infiltrat peste tot!! Doamna atotstiutoare si perfecta,nu va place nu va forteaza nimeni sa faceti! Atora le place.
crema de unt este un deliciu folosit d o gramada de vreme. cei carora sanatatea nu le permite sa o consume pot alege altceva. francezii folosesc enorm de mult unt in patiseria lor, traditioanala sau noua. de aceea francezii sunt renumiti pentru finetea si rafinamentul patiseriei, datorita untului.crema aceasta e gretoasa doar daca o mananci cu lingura, si nu in tort. cantitatea de crema raportata la felia normala de tort o face foarte OK. comparativ, aluatul de croissant are la fel de mult unt dar nimeni nu spune despre croissants-urile adevarate sau despre pain au chocolat ca-s gretoase. asa ca doamna cu pricine este fix pe langa subiect, din nefericire. si sa mai si sustii u atata tarie si ineleganta, pe blogul altuia, o aiureala spune ceva si despre alte atribute ale persoanei respective.
Asa este 🙂
Crema aceasta cu unt, lapte si oua e foarte fina. Se vede si in poza cat e de spumoasa si bine alifiata.
Tortul sau prajitura se mananca putin, cu portia, cu lingurita..Daca bagi in tine juma” de tort, da, ingrasa, are colesterol, nu-i bun 🙂
Cremele de unt se folosesc peste tot in lume, dar e usor sa te dai mare si de fapt sa sustii niste prostii 🙂
@ Gina Badea
Cine a spus stupizenia ca nu s-ar folosi cremele de unt peste tot?????
Eu nu , in orice caz!
Pacat ca numai atat ati inteles, cenzurandu-mi anterioarele raspunsuri!
Am comentat dezaprobator CREMA DE UNT PROPUSA DE DV., gretoasa dupa cum singura o definiti si neadaptata umplerii torturilor, din motivele pe care le-am explicat.
Un tort fin nu are niciodata in crema nici faina, nici unt crud (spuma).
Mai documentati-va.
???????????????????????????????????????????????
Crema pasticcera, sau creme patisserie-vestita crema de vanilie, folosita in toata lumea, are faina 🙂
Vedeti faimosul tort Mimosa pe Giallo Zafferano 🙂
N-ati inteles nimic dvstra 🙂
@ catre Gina Badea: Crema pasticcera nu are faina ci amido di mais ori fecola di patate ( = amidon alimentar), in cantitate foarte mica!
Confundati cu utilizarea fainii la blat(pandispan), si in acest caz combinata cu amidon!!!
Tortul Mimosa , reperabil pe situl Giallo Zafferano, nu se abate de la aceste principii.
Urmariti-o pe Sonia de pe site-ul mentionat la Crema all’ burro si veti vedea ca in prezentarea acesteia subliniaza utilizarea acesteia pentru situatii specifice, nu pentru umplerea torturilor.
Nu pricep de ce nu intelegeti un lucru atat de simplu: untul crud, sub forma de spuma, indiferent de restul ingredientelor, nu e nici gustos, nici indicat pentru creme!!!!!!!!!
Numele meu e BRADEA!!!
@ Gina Bradea
Ma scuzati pentru ca v-am gresit numele.
Ma asteptam insa sa reactionati la fel de prompt la comentariul respectiv, nu de alta dar v-ati fi dat seama ca argumentele mele demonstreaza un punct de vedere pe care se pare ca nu il impartasiti (pacat!) si nici nu il intelegeti.
In legatura cu blogul „pofta-buna”, inteleg ca va apartine si este apreciabil acest fapt; aveti insa niste niste principii culinare care nu evita, ci promoveaza ceea ce se cheama „bombele calorice”( am primit si azi in corespondenta mea reteta dv. de de tiramisu cu iaurt, de fapt tiramisu+ mascarpone+ frisca+iaurt gras (!?!?).
Nu cred ca sunt singura care evita asemenea retete, fara a neglija pregatirea acasa a dulciurilor , chiar deosebite, dar adaptate vietii de astazi: gustoase, cu ingrediente naturale etc., etc.
Aurora Oncescu
Draga d-na, Gina Bradea, retetele d-voastra sunt deosebite , bune , delicioase si traditional ROMANESTI ,stim si noi sa facem crema pasticcera. In pasticceria unde lucrez de peste 10 ani (Italia) se foloseste faina de grau nu amidon de porumb sau cartofi , in loc de oua se foloseste praf de oua , e.t.c……,nu va mai pierdeti timpul raspunzand provocarilor, stiti noi ROMANII avem o vorba , mai bine te contrazici cu 10 (zece) ingineri…..,.
Multumesc frumos 🙂
Eu raspund tuturor, de aceea i-am raspuns politicos si acelei doamne. Se vede clar ca habar n-are, dar se baga-n seama 🙂
Doamna Oncescu,
Aţi dat un comentariu să vă exprimaţi dezacordul. S-a notat. Lumea a înţeles. L-aţi dat şi pe al doilea. Lumea a mai înţeles o dată. Lumea a mai înţeles şi a treia oară.
Acum că toţi vă confirmăm că am priceput nespus de limpede că nu vă convine crema de unt, credeţi că puteţi face ceva mai util cu viaţa dumneavoastră?
😀 😀
@lorena
Din pacate nici dv., nici”lumea” nu ati inteles ca nu am nimic impotriva cremei cu unt generice, ci impotriva propunerii acestei creme, cu foarte mult unt crud; ma surprinde faptul ca nici Gina Badea, nici partizanele sale, nu au reactinat fata de argumentele mele, lipsite de rea vointa, ci s-au considerat ofensate si au respins fara drept de apel niste simple opinii.
Intrebarea dv. din finalul comentariului, este, scuzati-ma ridicola…
Gina draga, nu pot sa nu ma amuz citind comentariile persoanei absolvente de filologie. Cu cata grija si finete te trage de urechi de vreo 2 ani incoace! Si cum scoate in evidenta ca desi nu are pregatire in domeniul cofetariei are atata bun simt si pregatire delicata din familie. Am sa repet ceea ce am spus mai devreme pe grupul de cofetarese amatoare de creme cu unt. De fapt o sa pun acelasi comentariu.
Deci copy-paste: ”
Ei, da! Asta-i acum…de ce loc trist? Nu este pustiu blogul Ginei ca sa fie trist. Dimpotriva, este vizitat, apreciat. Chiar si parerile contra invioreaza, nu? Apar polemici, explicatii, pana la urma toata lumea zambeste in spatele monitoarelor. Sau unii isi rod unghiile, dupa caz. 🙂 Eu o apreciez foarte mult pentru ca este profesionista in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca a studiat si cunoaste si in teorie si in practica tot ce spune si tot ce daruieste pe blog. Doar cei care prefera scurtaturile au comentarii negative. Pai daca nu cunosti procesul tehnologic al fiecarui preparat sau semipreparat dar iti dai cu parerea, inseamna ca nu apreciezi anii de munca si studiu al celui care impartaseste cunostintele cu tine. Este plina blogosfera de copy-paste. Retete usor modificate ca sa para signature-dish. Stiu pentru ca am avut de studiat 2 ani bloguri si facut rapoarte. Mai nou se inspira de pe bloguri straine si se publica preparate fara a se mentiona sursa. Pana la urma o crema pe baza de grasimi are continutul caloric ridicat dar are avantajul de a ridica calitatea produsului finit. Si se combina cu semipreparate sarace in lipide. Deci toate am facut torturi si prajituri in care am pus unt sau margarina, am primit aprecieri de la familie, prieteni, etc. Untul este sanatos, folositi-l sau nu in preparate. Dar nu va bateti joc de munca si daruirea unui om care va da totul mura-n gura. Sa fiti iubite!”
Buna seara! Multumesc ptr reteta Siret. De fiecare data cand ajung in Galati imi iau . Si binenteles si braga… Daca stiti atatea retete consacrate poate ne luminati si cu retetele ptr prajitura Violeta si Eugenia. Eu am pus mana pe o reteta de Violeta, dar poate o aveti pe cea originala, daca nu v-o pot oferi eu pe cea pe care o am. Cu stima Alice !
Pentru prajitura Violeta exista reteta veche in Retetarul de cofetarie, cel vechi si revizuit in 1963. Dar prajitura Eugenia este produs mai nou, de casa, in diferite variante. Originalul a fost creat cand o gospodina s-a gandit sa faca o prajitura cu blat de biscuite eugenia. 🙂 Cred ca o sa va lamureasca Gina mai bine.
Multumesc ! Mi-am prins urechile in retetar, ma trimitea in toate partile. Ma interesa o metoda mai usoara de a face crema 2 in casa cea cu glucoza, de deasupra prajiturii, fondantul acela lucios… In Tecuci o fac inca cu gustul de demult. Dar nu prea ajung.
🙂 pai veeezi…daca nu ai si tu ca mine in frigider pregatite fondantul si zaharul ars. Faci odata din 900 gr de zahar si 400 ml apa siropul de zahar ars si il ai in frigider pt blaturi, creme, etc. Si fondantul poti sa il faci linistita. Se face super simplu, il pastrezi apoi in borcane si il folosesti. Asa, reteta de blat cu zahar ars este simpla: 10 oua, 275 gr zahar, 25 ml sirop de zahar ars, 360 gr faina, 65 ml apa si 15 ml ulei. Procedeul il cunosti. Iar crema, 640 gr fondant, 350 gr unt, 30 gr cacao si 15 ml sirop de zahar ars. Iti iese o tava. Pt ornat iti ramane si crema pentru moate. hai ca se poate! Gina, sorry ca m-am bagat si eu, dar nu o sa imi treaca microbul asta de prajituri niciodata.
Te rog sa te bagi mereu si fara probleme, pentru ca stii ce spui. Dai informatii corecte 🙂
Buna ziua dna gina vroiam sa va intreb cantitatea de lapte Este corect 80 ml??mi se pare putin
Da, este bine 🙂
Cu creama aceasta pot umple nuci???pot pune in ea si miez de nuca ???
Da, poti umple fara probleme, e grozava, poti adauga nuci, cacao, orice 🙂
Multumesc pt raspunsuri..nucile macinate le pun la urma cind crema e gata???😊
Da, la urma 🙂
Mersiiiii sper sami iasa ..😊 imi place mult sa fac dulciuri …
eu nu am vazut in reteta prezentata cand se adauga untul… la crema de unt ????
Mai cititi inca o data reteta, mai atent 🙂
Eu am facut-o scumpa doamna..mi-a placut,maine gust ce-am facut..dar crema e delicoasa şi deloc gretoasa.Multumesc frumos ınca odata !
Maine gust ın total ceea ce-am facut..sa nu se ınteleaga greşit.
Doamna Gina aveti tot respectul meu pentru ceea ce faceti! Chapeau
Multumesc frumos <3
Sincer cui nu-i convin Rețetele exista o metoda simpla 😜Sa iasă și-n grup 👏
Sincer cui nu-i convin Rețetele exista o metoda simpla 😜Sa iasă din grup 👏Multumesc
Multumesc frumos 🙂
Acesta nu e grup, e blogul meul meu, deci nu-i convin retetele mele, poate sa nu intre sa citeasca. E ca la tv: nu-ti place un canal, schimbi canalul si te uiti la ceea ce-ti place. 🙂
Dar persoana aceea s-a bagat aiurea, pentru ca asta e reteta de cofetarie, autentica 🙂
Buna Ziua Gina , am facut si eu aceasta crema …..adica am incercat ……am facut varza …:)…. cred ca am fiert prea mult.. si continutul a iesit prea tare ., chiar ff tare . Se mai poate amesteca cu unt ? sau mai bine refac .
Gasim solutii. Spune-mi mai exact ce anume a iesit prea tare?
Am mai pus un pic de lapte in crema fiarta care la mine a iesit solida 🙂 nu lichida , si a mers . A iesit o crema foarte buna si chiar fina si lucioasa !
Btavo, asa trebuie sa iasa. Pup tare.
Draga Gina , multumesc foarte mult pentru retetele de prajituri , sunt foarte detailiate si simplu de umarit . Multumesc
Multumesc frumos si eu, draga mea.
Buna ziua doamnelor! Sambata este ziua fetitei mele si ii pregatesc un tort cu crema da iaurt cu fructe si doresc sa o decorez cu o crema care i s-ar potrivii. Ma puteti ajuta cu niste idei si retete?
Va recomand o crema de mascarpone, se poate aromatiza cu orice, nu musai cafea: https://pofta-buna.com/crema-rapida-cu-mascarponeness-sau-cacao/
Sau frisca batuta: https://pofta-buna.com/cum-se-face-frisca-perfecta/
Îmi place foarte mult crema pe bază de unt. Se face foarte ușor și e foarte gustoasă. Mulțumesc Ginuța. 😘.
Mie mi s-a taiat cand am pus untul, desi crema era rece iar untul moale, la temperatura camerei. De ce oare?
Ciudat. Ai folosit unt cu 80 % grasime? Se adauga cate putin si se amesteca.
[…] Se face crema aparel de unt dupa reteta de AICI. Din aceasta crema, 100 g se da deoparte si se face crema verde: se coloreaza cu putin […]