Plachie de peste (crap, macrou)
Cea mai buna plachie de peste (crap, macrou) este cea facuta la ceaun pe soba sau la pirostrie, cu peste proaspat: caras, crap, lin, sanger si cu legume proaspat culese din gradina. Iar daca pestele l-ati prins cu manuta personala… e si mai buna plachia, nu-i asa? 🙂
Gatesc pestele in fel si chip, doar sunt pe jumatate dobrogeanca. Fac o ciorba de peste, o zacusca sau o scordolea de te lingi pe degete pan-la coate si genunchi. Dar ce conserve din peste fac: marinat in otet, in ulei sau in sos tomat-vedeti retetele aici.
Mai vreti sa mai povestim despre crapi si stiuci umplute, sarmale, perisoare si chiftele din peste, saramura sau peste la cuptor? De toate fac, minunatii gustoase si savuroase.
Va invit sa rasfoiti retetele mele cu peste aici.
Ce ne trebuie pentru reteta de plachie de peste?
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
- - 1 kg peste proaspat sau congelat (merge foarte bine si macrou, dorada, somon, cod...)
- - 600 g ceapa
- - 2 morcovi subtiri
- - 2 ardei grasi diferit colorati
- - 500 ml suc de rosii sau 2-3 linguri bulion (sau rosii proaspete)
- - Ulei de masline sau floarea soarelui - 3 linguri
- - Sare
- - Piper proaspat macinat
- - Ardei iute
- - 2 frunze dafin
- - 3-4 catei de usturoi
- - 1 pahar cu vin alb sec sau 2-3 linguri otet
- - 1 lingurita zahar
- - Marar si patrunjel proaspat
Cum se face reteta de plachie de peste?
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se scot urechile si se spala bine, in multe ape, insistand pe sira spinarii unde se aduna sangele.
Se sterge pestele cu prosoape de hartie si se condimenteaza cu sare pe toate partile, inclusiv inauntru.
Se da la rece pentru 10-15 minute, in felul acesta pestele se va, „indulci”, sarea va evidentia gustul pestelui.
Intre timp legumele se curata, se spala si se taie felii fine (joulienne, pestisori) ardeii grasi si ceapa, iar morcovul si ardeiul iute-rondele.
Intr-o tigaie se pune uleiul, se adauga ceapa, morcovul si ardeiul si se calesc 5 minute la foc iute, apoi se adauga putina apa si se reduce focul, sa se inmoaie legumele.
Se adauga apoi bulionul sau rosiile si se mai lasa sa fiarba cateva minute.
Se asaza pestele in tava, se adauga usturoiul taiat felii, frunza de dafin, piperul, zaharul, legumele inabusite si se completeaza cu apa cat sa fie pestele acoperit si se baga la cuptor.
Cand pestele este aproape gata se adauga vinul si se mai lasa putin la cuptor.
Se scoate din cuptor, se lasa cateva minute sa respire, apoi se presara verdeata tocata deasupra.
Este la fel de buna fierbinte cu mamaliguta calda -reteta aici.
Merge bine si cu paine – reteta aici.
Nu-i asa ca nu este greu de facut? E o mancare atat de savuroasa, cea mai buna plachie de peste. Puteti sa incercati si alte retete de pe blogul meu, va recomand si reteta de bors de peste, dar si cea de salata de icre.
Pofta buna!
Si va invit sa vizionati si reteta video aici:
Cititorii blogului Pofta Buna! au probat deja reteta de plachie de peste, aveti rezultatele mai jos, va invitam sa o incercati si dumneavoastra.
20 COMENTARII
Bun tare! Am intrebare: rozmarinul din cate stiu nu creste pe la noi. Sau gresesc? Daca tu l-ai pus, clar, merge.
De fapt am 2 intrebari: cu plachia mea de fasole ce faci ????
🙂 🙂 🙂
Rosmarin se foloseste de foarte mult timp in Romania. In Dobrogea, unde clima e mai calda, sunt oameni care au rozmarin in curte. Il gasesti cu numele de ,,rasmarina”. Cu plachia..sa se mai racoreasca putin. Acum abia respir de cald.
am sa incerc.
eu nu fierb fasolea, folosesc conserve (nu am o sursa de fasole buna, o gasesc de zici ca-i pt descantece…din 7 ani diferiti..). condimentele le voi lua din reteta ta (mai putin rozmarinul, sigur nu punea mama, despre marar si patrunjel nu-mi amintesc…), iar tehnica e asta: Ingrediente:
300g fasole boabe, 2 cepe, 100ml ulei, 2 ardei , 2 foi de dafin, 200ml suc de rosii, 50 ml vin, 3 catei de usturoi, cimbru, marar , patrunjel tocat sare.
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe 40 minute. Ceapa taiate felii se caleste in ulei impreuna cu putina sare, 10 minute la foc mic, pana scade apa de pe ea. Se adauga apoi sucul de rosii, vinul si foile de dafin. Se fierb la foc mic pana se inmoaie ceapa. Cand fasolea este fiarta si a scazut apa, se toarna sosul adaugand si usturoiul pisat cu sare. Plachia de fasole boabe se da la cuptor 15 minute.
Tre’ sa iasa ceva.
iti zic.
hai, ca acum am de citit de la conservarea branzei 🙂
Suna delicios, abia astept sa vad finalul. La plachie se pune ceapa multa, eu as mai adauga 1-2 cepoe in plus.
Oricum, esti eroina daca aprinzi cuptorul acum.
Suna delicios, chiar acuma o incerc.Cuptorul e incins, cat las tava in cuptor si la cate grade?
Multumesc mult pentru retete, am incercat mai multe si sunt delicioase!
Se lasa la 200 de grade. Verificati dupa 30-40 de minute. Depinde cat de mare e pestele 🙂 , dureaza maxim 1 ora.
multumesc, pestele a fost delicios, dar morcovul si ceapa au ramas tari. Nu stiu ce am gresit, a stat la cuptor mai mult de o ora
Nu vor fi foarte moi, dar nu au nici de ce sa fie tari. Au fost tari de tot?
da, tari de parca nu ar fi fiert deloc
Ciudat 🙁
Nu,aceasta nu este plachie!Aceasta este o foarte corecta de peste la cuptor pe pat de legume…Dar nu-i nimic,Gina Bradea este oricum din ce in ce mai mult iubita pentru multimea si diversitatea retetelor sale…si pentru sufletul sau mare!
[…] si morcov daca se poate. Vedeti aici retete de mancaruri de tot felul, pe alese. Tocana este si plachia de peste – vedeti reteta si gulasul, Tocanita (sote) de ficatei… si multe […]
[…] morcov daca se poate. 🙂 Vedeti aici retete de mancaruri de tot felul, pe alese. Tocana este si plachia de peste – vedeti reteta si gulasul, Tocanita (sote) de ficatei… si multe […]
[…] Plachie de peste […]
[…] blog, mai am retete pescaresti! Veti gasi retete autentice dobrogene de ciorba de peste, zacusca, plachie, peste marinat si afumat, peste prajit, crap umplut, stiuca umpluta, chiftele si sarmale din peste […]
asta este „plachie” noi dobrogenii o cunoastem asa din cele mai vechi timpuri
Eu stiam, de la bunica si de la mama mea, ca, pentru plachie, pestele se prajeste intai si asa prajit se pune in sosul de ceapa cu ardei si rosii(bulion) dupa care se da la cuptor. Ma rog, poate asta e o reteta mai moderna, mai sanatoasa(poate), asa ca pentru „era” internetului care ne invata sa mancam mai „sanatos”. Mama si bunica mea gateau pe moda veche tinand cont de perioadele in care au trait: bunica 1889-1987 iar mama 1916-1997. Deci, reteta lor era foarte veche.
Sigur ca da, asa se gatea pe vremuri: cu prajeli. Acum eu am modernizat reteta si am scos prajelile, sa fie mai light. Este exact reteta aceea veche dar fara prajeli. Bunica mea dobrogeanca a murit cand eu aveam 5 ani, deci in 1972. Tatal meu era nascut in 1938, deci bunica a fost mult spre 1900.
Legumele se trag întâi la tigaie ,ceapa cu morcovul tăiat felii.Dupa ce s-au înmuiat se pune pestele peste legume la cuptor cu sos de vin usturoi și sos tomate.Mai este și varianta cu pestele prăjit după ce a fost dat prin faina și la urma pus in sosul .pregătit.Asa făcea mama plachia acum vreo 75 de ani.In fond ceapa și morcovul trebuie călite ,deci tot prăjite.
Sunt mai multe variante de prepare si toate sunt foarte gustoase, asa este. Eu prefer varianta fara prajeli, mai dietetica.