Ciorba de perisoare din peste
Ciorba de perisoare din peste, reteta dobrogeana, asa cum o fac pescarii: zeama acrisoara si usor picanta si perisoare din peste, fine, moi si extrem de pufoase. Este atat de buna ciorba aceasta, incat creeaza dependenta! 🙂
Daca va place ciorba de perisoare, cu perisoare din carne de pasare sau porc, sunt convinsa ca si ciorba de perisoare din peste o sa va placa foarte mult. Este o ciorba care se face un general in Dobrogea, mai putin cunoscuta in restul tarii.
Ciorba de perisoare o fac si cu rosii, dar si cu smantana. Iar ciorba de peste dobrogeana e fantastic de gustoasa in varianta pe care o prepar eu. Retetele mele de ciorbe si supe sunt aici.
Am fost acasa, la Galati si am adus peste de apa dulce, romanesc, dulce: caras, crap, novac, stiuca, somn, salau. Totul numai bun sa pregatesc tot felul de bunatati. Urmariti-ma, pentru ca mai scriu retete minunate 🙂
Daca doriti, gasiti aici mai multe RETETE CU PESTE.
Ingrediente pentru reteta de Ciorba de perisoare din peste
Rating
Durata Preg.:
Durata gatit:
Total:
Portii: 10
- -1 kg file de peste fara oase
- -oase de peste: sira spinarii si cap
- -2 cepe mari
- -2 morcovi
- -1 ardei gras
- -50 g orez
- -400 g rosii in bulion sau 500 g rosii proaspete (optional)
- -sare
- -piper
- -1 ou
- -otet (optional)
- -marar si patrunjel-cate 50 g
- -leustean-100 g
Cum se face reteta de ciorba de perisoare din peste?
Se controleaza fileul de peste, sa nu aiba oase. Eu pipai cu degetele si se simt imediat. Se scot cu o penseta speciala (este ieftina, se gaseste in hypermarket) sau cu un cutit si cu degetele. Se toaca pestele si o ceapa. Eu am folosit acum burta de novac.
2. Se curata si se taie cubulete 1 ceapa, morcovul si ardeiul gras. Se pun legumele la fiert in supa de peste sau in apa, daca nu aveti oase. Trebuie sa aveti cam 2 l de lichid. Se lasa sa fiarba pana cand legumele sunt bine fierte. Dureaza cam 20-30 de minute pana se inmoaie ceapa.
3. Se fac perisoarele din peste
Intr-un castron punem carnea tocata de peste, 1 ou, sare, piper, patrunjel si marar taiat fin, 1 lingurita rasa de sare, 1 varf de cutit de piper, orezul, o ceapa, si totul se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn. Cu mainile ude se rup bucati si se formeaza perisoare camd de 2-3 cm diametru. Se modeleaza foarte usor cu mainile ude, sa aveti la indemana un castronel cu apa rece.
4. In oala se adauga acum rosiile cubulete. Sunt persoane care prefera sa nu foloseasca rosii si lasa ciorba alba. Aici alegeti cum va place mai mult. Eu prefer sa folosesc rosii. Se mai completeaza cu apa, sa fie cam 3 l de lichid in oala. Cand da in clocot, se adauga perisoarele si se lasa sa fiarba. Se aduna spuma care se aduna deasupra si se indeparteaza.
5. Dupa ce clocoteste 10 minute, la foc mic, se guata ciorba. Se poate lasa asa cum este, ca o supa dulceaga sau se mai acreste cu otet. Se potriveste gustul de sare si piper si se lasa sa mai clocoteasca inca 10 minute, la foc mic.
Se stinge focul si se acopera cu capacul. Se lasa sa se „odihneasca”.
6. Acum se taie verdeata (leustean si patrunjel verde) si se pune deasupra. Pus la final si nu la fiert, permite sa nu se distruga toate vitaminele. De aceea se adauga verdeata proaspat taiata in momentul servirii: pentru un plus de gust, vitaminizare si prospetime 🙂
Pestele fierbe foarte repede, in 20 de minute, perisoarele sunt bine fierte. Orezul se va umfla daca nu este inca bine fiert. Ciorba trebuie sa „se odihneasca” 20-30 de minute, inainte de servire.
Sfatul Ginei
-Recomand sa se foloseasca un peste gras gen crap, novac, singer, somn, sturion, partea de la burta, cu mai multa grasime si mai putine oase. Perisoarele vor fi mai gustoase si mai fine.
-Compozitia de perisoare se amesteca bine, cu o lingura de lemn, cam 5 minute. In acest mod, compozitia se leaga, inglobeaza aer si perisoarele vor fi pufoase ca un fulg de nea.
-Daca doriti sa fie dietetica aceasta supa-ciorba, perisoarele se pot face din stiuca, salau sau alt peste alb (merlucius, cod), dar nu din scrumbie sau sardina. Daca se fac din peste alb, se mai adauga 2 linguri de orez in plus, altfel vor fi tari perisoarele. Daca dieta va permite, puteti adauga 1 lingura de ulei la perisoare.
Sper ca aceasta reteta este pe placul vostru si va invit sa o gatiti si sa reveniti cu poze si impresii.
Alaturi de aceasta ciorba merge un vin alb, venit tot de pe taramuri dobrogene, pentru ca peisajul sa fie complet.
Pofta buna!
16 COMENTARII
yummiii, trimiti si la pachet, hahaha.
O faci singura, ca e tare simpla si gustoasa 🙂
Uite o idee pentru hostelul tau 🙂
Sunteti o comoara la casa omului. Am facut de craciun carnati dupa reteta pe care ati postat-o si i-am intins afara pe sarma la zvantat, fiind un picut racoare( ca sa nu spu ger de-a binelea), avand musafiri din familie adunati de prin toata Europa. Mare surpriza am avut cand n-am mai gasit pe sarma decat cativa carnati. Am gandit ca ceva, vreo pisica, catelul cumva. Ei, as ! invitatii mei furasera carnatii de pe sarma ( se zvantasera bine, erau ceva in genul crud-uscati) si-i mancau asa natur ascunsi prin colturile curtii, declarand ca erau o nebunie. A trebuit sa le marturisesc ca nu eram eu vinovatul de cum iesisera la gust si am comis o noua serie din care au luat cu ei in cele patru zari la plecare. Multumesc pentru reteta si va doresc multa sanatate !
Iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de calde 🙂
Da, pusi afara la ger, se sfarogesc, se usuca atat de bine, incat ii mananci goi, negatiti. Sunt mai buni decat cel mai scump salam de Sibiu 🙂 Sa stii ca si eu am motani din astia care-mi fura carnatii pusi la uscat: sotul 🙂
Dar in Italia e cald, nu e gerul din Romania ca sa se usuce bine carnatii 🙂
Sa mai faci, sfatul meu. Fa multi si dupa ce se usuca bine, ii congelezi. Ai toata vara, pana la iarna viitoare 🙂
Buna ziua!…o sa incerc si eu…o intrebare..in loc de otet, la acrit ciorba, nu putem folosi zeama de varza…?
multumesc
Poti acri cu zeama de varza. Traditional se acreste cu otet, dar e foarte gustoasa si cu zeama de varza 🙂
ok…multumesc
Bună seara, am și eu două întrebări. Pot pune la perișoare, în loc de ou, făină (ca la chiftele )? Este post, am o pomană, a bunicii mele chiar in sâmbăta de Florii și am descoperit ciorba de perișoare din pește prezentată de dumneavoastră care, să fiu sinceră, m-a fascinat ca multe alte rețete. A doua întrebare este – pot drege ciorba de perișoare cu icre ca la ciorba dobrogeană ?
1. Recomand sa adaugi gris sau malai, nu faina. Vor lega mai bine decat faina si vor fi mai pufoase.
2. Poti drege ciorba cu icre, va fi delicioase.
Mulțumesc din suflet ! Sunteți un om minunat, la fel ca și rețetele dumneavoastră !
Iti multumesc si eu, Elena!
Ziua buna , de la Domnul ! In fotografia de la punctul 3 , intre orez siverdeata ce este. Se pune si ceapa in compozitia perisoarelor ? Pe lista de ingrediente scrie ca se pun 2 cepe , Una din cepe o regasesc la puctul 1. , dar a doua unde e ? In compozitia perisoarelor ? Multumesc !
Este ceapa, da, am corectat, multumesc frumos pentru atentionare. 1 ceapa se pune in perisoare.
[…] recomand sa vedeti si ciorba cu perisoare din peste, e o reteta dobrogeana minunata […]
Doamne ajuta!Trebuie sa fac o ciorba de perișoare de peste pt hramul unei mănăstiri..și căutând o rețetă sigura am dat de rețeta dvs..Pestele pe care îl trebuie să-l folosesc este o parte carne de somon fiert și o parte carne de păstrăv cruda..Ce sfaturi îmi dați pt o reușită sigură..având în vedere carnea de care dispun!Va mulțumesc din suflet și va doresc Nașterea Domnului cu pace .liniște și bucurie!!!
Amestecati carnea fiarta si cruda si puneti pua putin mai multe, cu 2-3 in plus. Nu se fac dina carnea fiarta, dar, asta e.