Ciorba de fasole cu oase garf afumate, cimbru si leustean
Ciorba de fasole cu oase garf afumate, cimbru si leustean este preferata mea si a sotului, mai ales ca se poate manca cu ceapa, iar el adora ceapa; fie ea verde, rosie sau galbena.
Pentru aceasta ciorba am folosit fasole boabe medii si ca afumatura am folosit oase garf afumate pentru a da gust de afumat. Au suficienta carne si sunt accesibile tuturor ca pret.
Eu am fiert 1kg de fasole pentru ca am folosit si pentru alt fel de mancare. Dar pentru ciorba sunt suficiente 300 g.
Ingrediente pentru reteta de ciorba de fasole cu oase garf afumate, cimbru si leustean
Rating
- 300 g fasole boabe
- 800 g oase garf afumate (cam 6 bucatele)
- 3 linguri de ulei
- 2 morcovi (unul la fiert si altul pentru ciorba)
- 3 cepe medii (doua pentru fiert si una la ciorba)
- 1 pastarnac
- 1 rosie
- 1 ardei rosu capia
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura leustean
- cimbru uscat
- sare
- bors
Cum preparam ciorba de fasole cu oase garf afumate, cimbru si leustean?
Am ales fasolea de impuritati, am spalat-o, si am pus-o intr-o oala sub presiune sa fiarba pana ce s-a schimbat culoarea apei (nu am pus capacul inca). Am scurs prima apa, apoi am adaugat apa calda din nou peste fasole si am adaugat 1 morcov si 2 cepe in apa sa fiarba impreuna.
Am pus capacul la oala si am lasat sa fiarba la foc mic, 15 minute din momentul in care s-a facut presiunea in oala (incepe sa suiere).
Dupa cele 15 minute scurse, am oprit aragazul si am lasat oala cu fasole pana ce am putut s-o deschid.
Intr-un ceaun de tuci am pus uleiul si am adaugat oasele sa le prajesc putin pe fiecare parte. Am adaugat ceapa taiata peste oase, apoi si restul legumelor taiate cuburi. Am completat cu apa cat sa acopere toata afumatura si am pus capacul sa fiarba inabusit.
Dupa ce a fiert carnea de pe oase si legumele, am adaugat si fasolea fiarta in prealabil in oala sub presiune. Am dat totul intr-un clocot, am adaugat cimbrul, borsul si sare dupa gust. Am lasat sa fiarba si borsul cu restul ingredientelor, apoi am stans aragazul, am pus si patrunjelul si leusteanul proaspat tocat si am acoperit totul cu capac.
Am servit un bol fierbinte, bineinteles cu ceapa rosie.
Nota: daca doriti sa deschideti capacul de la oala sub presiune mai repede, puneti oala sub jet de apa rece pentru cateva secunde pana ce se face depresurizarea completa a oalei.
Reteta si pozele ii apartin Loredanei Gheorghe si participa in competitia „Marele concurs al toamnei , cu premii garantate, fara tragere la sorti”. Puteti gasi mai multe retete publicate de ea aici.
Celelalte retete participante la concurs pot fi vazute aici.
Media notelor date de juriu pentru aceasta reteta este 10.
5 COMENTARII
Preferata mea
Delicioasă. Mult succes, Loredana!
Felicitari pentru preparat😋👌👌👌👌👌👌🌷💐
Vai ce bun! Imi pregatesc ardeii iuti in otet! 😀
Cred că e foarte bună! Baftă!